MUGUR ISĂRESCU: "Trebuie să explicăm publicului deciziile de politică monetară în limbaj accesibil"

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 iunie 2016

Deciziile de politică monetară trebuie explicate publicului larg într-un limbaj accesibil, în condiţiile în care banca centrală încă se confruntă cu critici din cauză că nu reduce dobânda de politică monetară având în vedere că inflaţia este negativă, deşi presiunile inflaţioniste viitoare date de creşterea rapidă a economiei sunt evidente, susţine guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, citat de Agerpres.

Guvernatorul BNR a susţinut într-o prezentare susţinută cu ocazia reuniunii anuale a Constituentei FMI - Banca Mondială: "Sincer, înţeleg că publicul larg nu este familiarizat cu concepte precum "supraîncălzirea economiei" sau "deviaţia pozitivă a PIB", dar cred că o creştere anuală a vânzărilor de retail de 20% şi un plus de 10% la salarii sunt mai mult decât elocvente. Totuşi, cu toate aceste semne evidente, chiar şi pentru non-economişti, că economia creşte rapid, noi suntem criticaţi că nu luptăm cu deflaţia. Experienţa recentă ne-a arătat că, în ciuda numeroaselor informaţii furnizate printr-un spectru larg de vehicule de comunicare, mesajele noastre nu ajung decât în mică măsură la publicul larg. De aceea, trebuie să ne străduim să renunţăm la jargonul profesional, astfel încât să explicăm publicului într-un limbaj cât mai accesibil raţiunile din spatele deciziilor de politică monetară".

Şeful BNR a punctat, din nou, faptul că dincolo de "furtuna perfectă" indicată de şocurile deflaţioniste (preţurile scăzute pentru energie, alimente şi metale, reducerile succesive de TVA), se ivesc presiunile inflaţioniste pe partea de cerere, având în vedere că economia este pe punctul de a creşte peste potenţial, presiunea pe costul orar cu forţa de muncă este tot mai mare, iar politica fiscală ia o puternică turnură expansionistă.

Mugur Isărescu a explicat: "De aceea, în timp ce perspectivele pe termen mediu par a indica necesitatea întăririi politicii monetare, contextul pe termen scurt, caracterizat de inflaţie negativă, ne îngreunează comunicarea cu publicul. În acest condiţii noi trebuie să luptăm cu ideea că banca centrală ar trebui să reducă dobânda de politică monetară ca răspuns la tăierile succesive de TVA. Se dovedeşte mai greu decât am crezut să convingem opinia publică de faptul că actualele cifre referitoare la inflaţie sunt temporare şi nu reflectă nici amânarea consumului, nici încetinirea creşterilor salariale. Niciunul din aceste ingrediente, care ameninţă cu capcana deflaţiei, nu este prezent".

Potrivit acestuia, în teorie, încetinirea creşterilor salariale este asociată cu expectaţii inflaţioniste negative, însă acestea rămân ancorate la ţinta de inflaţie, de 2,5% plus/minus un punct procentual.

Şeful BNR a menţionat faptul că, în prezent, inflaţia anuală din România, de minus 3,25%, este cea mai scăzută din Uniunea Europeană. Însă, dacă se exclud efectele de runda întâi ale reducerilor de TVA din 2015 şi 2016, inflaţia anuală s-ar plasa în jur de 1%. "În consecinţă, inflaţia negativă cu care avem de-a face în prezent nu este generată de o lipsă persistentă a cererii. Este doar o situaţie tranzitorie, indusă de reducerile de taxe menţionate", a mai spus guvernatorul BNR.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. nu, domnul Mugur, lasa cu limbajul accesibil - trebuie sa dai analize, studii de impact si date statistice, nu doar vorbe de spirit! E simplu, uita-te pe site-ul altor banci nationale si vezi cum fac ei acolo treaba : in primul rand se deschid toate fisierele si nu trebuie sa cauti cate o statistica prin zece pdf-uri, exista seriid e date corecte! cam asta e treaba!

    1. el e din Epoca de Aur, laptopu e pe post de taiat ceapa la el.

    E si asta un motiv, limbajul, conceptele, termenii. Dar nu poti sa explici fenomene si procese complexe unora care nu stiu domeniul respectiv. Pana la un punct merge pe urma se rupe filmu. Sigur ca romanu se pricepe la toate de-aia e si haosu asta la noi si nu merge nimic. Vedeti multe intrebari de la conferintele de presa cand jurnalistii asa-zisi pe financiar pun intrebari la care s-a raspuns sau care sunt aiurea. Afara nu vezi asa ceva. Ei trimit mesajele la populatie da?

    Pe de alta parte, cum sa stea in picioare explicatiile BNR cand orice fraza spusa de Isarescu sau Vasilescu sau oricine de acolo e facuta praf pe bloguri, pe site-uri si la tv doar ca vine de la BNR? Abia acum si-au facut blog de opinii. Inainte spunea Isarescu o fraza, apoi 2 saptamani veneau lupii tineri si-o faceau cioburi, cu concluzia unica, aia habar n-au ce fac acolo si-o sa ne bage in gard. Le spunem noi cum trebuie sa faca ca noi stim. Ca pe hartie toate ies la zecimala. (Si acum nu mai e the money channelu lui Soviani ca era si mai rau). 

    1. Ne povestesti fanteziile tale? Ce spui tu nu s-a intamplat.

      Caritasul, FNI-ul garantat de CEC, catastrofele bancare care au eliminat băncile românești din piață, și lobby-ul interminabil pe care-l practică domnii comuniști de la BNR reprezintă în mare opera lui Mugurel Isărescu.

      Complex domeniu!?! :))))))))))

      Furt, escrocherie, înșelăciune, abuz, pfuoai ce complex. 

    Nu domnule mugur. Apucati-va de treaba !!

    Explicati "celor care se considera informati (demnitarilor)" bancilor si firmelor ca moneda nationala este LEUL.Nu ronul ,nu leul nou si nici alte bazaconii .Nu crezi ca si naceasta este treaba BNR-ului ??

    Confuzie,confuzie,confuzie ,intretinuta cu buna stiinta sau cu rea credinta !! 

    Le-ati garantat forta de munca ieftina, jonglari cu euro/leu import export creste cand trebuie.

    Cresterea costului fortei de munca e urletul multinationalelor ca nu mai fac profitri exorbitante. 

    pret scazut la energie ???

    cred ca glumesti compara cu cel din 1989, compara cat din salar minim merge pe curent in tara si cat merge la un francez neamt, glumetule de viticultor! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb