NĂBĂDĂI CU DRAGNEA ŞI GRINDEANU PSD l-a exclus pe Sorin Grindeanu şi va depune moţiune de cenzură împotriva Guvernului

Ziarul BURSA #Politică / 15 iunie 2017

PSD l-a exclus pe Sorin Grindeanu şi va depune moţiune de cenzură împotriva Guvernului

Dragnea a anunţat că PSD şi ALDE vor propune un nou Guvern, premierul Grindeanu a refuzat să demisioneze din funcţie

-----------

Actualizare 20:35 Sorin Grindeanu: "După ce Dragnea demisionează, demisionez şi eu; îi dau termen până luni"

Premierul: "Dacă voi constata că nu pot asigura un guvern funcţional, atunci îmi voi da demisia"

Grindeanu: "Văd că Dragnea încearcă să mă asocieze cu serviciile; nu eu am fost la şpriţuri cu oameni ai serviciilor"

Principalele declaraţii ale premierului:

- Sorin Grindeanu: "Azi e o zi tristă pentru mine. Oricât ar încerca Liviu Dragnea să scape de mine, eu sunt şi voi rămâne PSD-ist. Liviu Dragnea încearcă să confişte un partid întreg. Lui Dragnea îi e frică de contactul cu marea masă a membrilor PSD".

- Grindeanu: "De un an acest partid nu a avut un Birou Permanent Naţional, care se ţinea în fiecare luni la partid. Singurele modalităţi prin care se conduce PSD sunt CEX-urile, organizate în general pentru execuţii. În istoria noastră se va scrie că Liviu Dragnea, împotriva propriului partid, a decis să dărâme un guvern legitim pe care, aşa cum se laudă, el l-a pus".

- Grindeanu: "Tot azi se va mai spune ceva: că PSD a decis să depună moţiune de cenzură împotriva propriului guvern dintr-un simplu motiv: pentru că domnul Dragnea vrea tot mai multă putere. Care a fost justificarea? - Acea analiză mincinoasă de care am vorbit aseară.

Sunt membru de partid de 20 de ani şi voi rămâne membru PSD indiferent de ce spune Liviu Dragnea. Voi rămâne PSD-ist indiferent câte CEX-uri de excluderea mea va organiza domnul fost PDL-ist Dragnea.

Ce-o să facă în final? O să ne excludă pe toţi din PSD, cei care spunem că lucrurile nu merg în direcţia corectă? Nu cred că o să fie lăsat. Într-un final, Dragnea o să fie oprit de partid".

- Grindeanu: "Nu mă agăţ de scaun. Eu am unde să mă întorc, mi-am făcut şcoala la timp, fără să repet ani. Domnul Dragnea se agaţă disperat de funcţii în speranţa că asta îl va salva de trecut. Asta e credinţa mea, asta îl mână pe el în luptă.

Preşedintele PSD trebuie să-şi asume situaţia de criză în care a aruncat România şi de care îi spuneam acum câteva zile şi pe care a trecut-o în derizoriu.

De ce face asta? Pentru că aşa vrea. E singurul care poartă responsabilitatea acestui dezastru politic. Lucrurile acestea duc la incertitudine, destabilizare. Suntem într-un blocaj.

Până luni, îi cer lui Liviu Dragnea să se gândească bine şi să-şi asume responsabilitatea acestei crize.

După ce Dragnea demisionează, demisionez şi eu."

- Grindeanu: "Le mulţumesc miniştrilor care au înţeles să fie responsabili şi au venit la serviciu. O să vedem procedurile constituţionale în zilele următoare. E obligaţie legală a lor să facă asta. Indiferent de ceea ce se va întâmpla în zilele următoare, avem obligaţia să nu-i facem pe români să sufere, să nu sufere mediul economic, iar lucrurile trebuie să continue.(...) Dacă voi constata că nu pot asigura un guvern funcţional, în care miniştrii să facă ce vă spuneam mai devreme, îmi voi da demisia. Vom intra pe procedurile din Constituţie şi sper ca PSD să nu piardă guvernarea".

- Grindeanu: "Voi avea întâlniri cu parlamentari PSD care m-au rugat să vorbesc cu ei, începând din această seară.(...) Am acelaşi mesaj pentru colegii mei din CEx. Ştiu că există mulţi oameni oneşti, cu unii sunt prieten de ani de zile şi-i apreciez. Ştiu ce s-a întâmplat în aceste zile şi vreau să-i asigur că părerea mea despre ei nu s-a schimbat. Îi asigur că sunt alături de ei.

Voi răspunde la două dezinformări spuse de domnul Liviu Dragnea, cum că mă asociază cu servicii secrete, cu preşedintele României. Suntem într-o conspiraţie existentă doar în mintea sa. Nu eu am fost la partide de tenis, nu eu am fost la şpriţuri cu reprezentanţi ai serviciilor secrete, aşa că să se gândească domnul Liviu Dragnea mai bine când spune aceste lucruri. Voi avea reacţii şi mai puternice pe acest subiect dacă va continua. Toată această idee e evident o minciună.

A doua minciună e cea în care spunea că toţi miniştrii au avut probleme de comunicare cu mine. Dragnea trebuie să-şi dea demisia, cum să lucreze miniştrii dacă eu le spuneam un lucru, iar de la partid le venea altă directivă? Iată un exemplu: când se apucaseră unii să comunice despre impozitul pe gospodărie, le-am spus în şedinţa de guvern să înceteze comunicarea şi că singurul comunicator va fi ministrul Finanţelor când se va finaliza analiza. Ce s-a întâmplat? Seara, la TV, la planşă, cine era? Ştiţi şi dumneavoastră, cu desene, ştiţi deja. Ce să creadă ceilalţi miniştri?".

- Grindeanu: "Ne aflăm într-un moment dificil, în care un singur om, Dragnea, încearcă să ne întoarcă în timp înainte de '89. Fiecare dintre noi trebuie să ne gândim dacă ne dorim asta. Eu cred că nu".

- Grindeanu: "Am dat termenul până luni ca şi domnul Dragnea să-şi asume prin demisie alături de mine aşa-zisul eşec al Guvernului. Luni voi lua o decizie şi o voi anunţa. Important e că toţi miniştrii au fost la muncă azi, şi-au făcut datoria şi-i îndemn să facă la fel până când procedurile vor fi închise".

- La întrebarea dacă l-a demis pe Busuioc de la conducerea Secretariatului General al Guvernului şi dacă l-a numit pe Victor Ponta în locul acestuia, Sorin Grindeanu a spus: "Urmăriţi Monitorul Oficial în această seară."

- Grindeanu: "Eu sunt PSD-ist, nu tehnocrat, indiferent de câte excluderi face Dragnea, fost PDL-ist. (...) Vreau să privim lucrurile procedural, constituţional. Acest termen, până luni, mă voi clarifica şi din discuţiile pe care le voi avea din această seară, dar eu sper la altceva: varianta pe care mi-o doresc e ca Dragnea să-şi asume acest eşec şi să demisioneze (din PSD, n.r.). În secunda doi, voi face acelaşi lucru. Cred că asta e rezolvarea corectă, apoi trebuie să se organizeze congresul extraordinar. E o teamă de circa un an să se lărgească masa decidenţilor în partid. Partidul are sute de mii de membri, forul suprem e Congresul".

- Grindeanu: "M-am întâlnit cu foarte multă lume azi, o să mă întâlnesc şi zilele următoare. Am făcut apel la miniştri să-şi facă treaba, conform legii. Voi transmite transparent fiecare decizie pe care o voi lua".

- Grindeanu, întrebat de ce a "înghiţit" aceste lucruri până astăzi: "Am încercat să îndreptăm lucrurile şi să le facem corect, cinstit. E posibil ca deciziile în PSD să fie corecte. Să ştiţi că forţa PSD nu stă în cine e preşedinte acum şi cine va fi la anul, ci la militanţi, la oamenii care au făcut campania. Acolo e forţa. Ei sunt neglijaţi".

- Grindeanu: "Nu vreau să candidez la şefia PSD. Vreau acest congres pentru a dezbate problemele de fond apărute în ultimii doi ani. Sigur se vor degaja în congres soluţii foarte, foarte bune. Important e mecanismul prin care funcţionează acest partid, să nu închidem într-un cerc restrâns de decidenţi. Nimeni nu are PSD-ul pe Cartea Funciară, nu e proprietar.

Aş putea să citez inclusiv din preocupările lui Dragnea de acum câteva zile, când spunea că parcă nu funcţionează lucrurile în partid. Ultimele trei CEx-uri ale PSD au avut ca temă sancţiuni şi excluderi: Mihai Chirică, Şerban Nicolae, Sorin Grindeanu.

Trebuie să facem analiza alegerilor locale, unde din patru municipii PSD a câştigat unul. În comune se stă prost. S-a pierdut la Teleorman, s-a câştigat la Timiş".

- Grindeanu: "Am vorbit cu Iohannis".

- Premierul: "Cel de ieri şi de azi, ăsta e adevăratul Grindeanu".

- Grindeanu: "Deşi pe faţă mi se spunea că toate lucurile sunt în regulă, în spate se făcea tot ce e posibil pentru dinamitarea Guvernului. Un exemplu: de cam o lună, programul PNDL 2 trebuia să fie lansat, ordinele trebuiau date către judeţe. Eu nu vreau să mă gândesc că au fost oprite ordinele în aşteptarea acestui CEx, dar aceste ordine puteau fi date pe criterii transparente de vreo lună şi ceva. Din păcate".

- Grindeanu: "Am avertizat colegii să aibă grijă ce fac şi de deciziile pe care le iau. Am dat un exemplu legat de Rusia aseară pentru că era absurd să ceri relaţii economice cât timp există sancţiunile UE. De aceea am dat exemplul.

Am dat termenul până luni pentru ca domnul Dragnea să-şi asume.

Dacă lucrurile nu funcţionează, demisionez, nu mă ţin de scaun. De ce îi e teamă, de congres? Hai să vedem până luni cât de bărbat politic e Liviu Dragnea."

- Întrebat dacă doamna Shhaideh ar fi trebuit să semneze ordinele pentru PNDL, premierul Grindeanu a răspuns afirmativ.

- Întrebat dacă printre cauzele rupturii dintre el şi Liviu Dragnea se numară şi Justiţia, Grindeanu a spus: "Sunt multe cauze".

(S.A.)

------------

Actualizare 19:52 USR anunţă că nu va participa la votul pentru moţiunea de cenzură împotriva lui Grindeanu

Uniunea Salvaţi România (USR) nu va participa prin "niciun fel de vot" la moţiunea de cenzură care va fi depusă împotriva Guvernului Grindeanu, a anunţat astăzi formaţiunea.

USR a precizat, pe Facebook: "USR nu va participa prin niciun fel de vot la această moţiune de cenzură. Este un circ pe care PSD-ALDE a decis să îl servească poporului român şi pe care aceştia trebuie să şi-l asume singuri, integral şi până la capăt cu toate consecinţele sale".

(S.A.)

-----------

Actualizare 19:37 Ministrul Augustin Jianu: "Demisionez dacă îmi cere premierul Sorin Grindeanu"

Ministrul Comunicaţiilor, Augustin Jianu, a anunţat că demisionează din funcţie doar dacă premierul Sorin Grindeanu îi va cere acest lucru.

Augustin Jianu a scris în această seară, pe pagina sa de Facebook: "În ziua când mi s-a propus să accept funcţia de ministru, domnul Dragnea m-a întrebat dacă am spirit de echipă. Am răspuns afirmativ şi am fost convins că lucrăm «în echipă» şi «pentru România». Pentru mine echipa înseamnă comunicare, transparenţă şi solidaritate, nu subordonare oarbă în faţa unui singur individ. Domnul Dragnea s-a răzgândit. Eu îmi păstrez convingerea.

În ultimele zile am primit numeroase mesaje de la oameni din afara Guvernului. De la şefi de cabinete la secretare, de la senatori la simpli membri de partid, toţi mi-au transmis, prin voci şi mesaje nervoase, din partea domnului Dragnea, să îmi dau demisia. Mai puţin domnul Dragnea, care, între timp, declara în faţa unei naţiuni că avea deja demisia mea.

Dacă vrei să schimbi ceva în bine, nu sprijini minciuna.

Când mi s-a spus întâia oară că domnul Dragnea îmi doreşte demisia, am răspuns «desigur, la solicitarea şi cu confirmarea prim-ministrului din echipa căruia fac parte». Mi-a părut normal, natural şi mai ales de bun-simţ. Sorin era cel care mă învestise cu încredere şi alături de care lucram la atingerea obiectivelor asumate; domnul Dragnea vorbea doar despre actul guvernării, de la distanţa sigură a uşilor încuiate.

Sigur, ar fi fost mai simplu să cedez, însă dacă vrei să schimbi ceva în România, trebuie să ţii minte că vechiul sistem va opune mereu rezistenţă - tu trebuie să perseverezi.

Trebuie să recunosc că sunt uşor surprins de balanţa etică a domnului Dragnea: când un om face eforturi pentru a demonstra cetăţenilor români că se poate mai mult şi în România, dânsul îi cere demisia. Însă atunci când eu însumi i-am reclamat că un membru important al partidului mi-a cerut favoruri ilegitime, domnul Dragnea l-a lăsat în funcţie. Ce fel de oameni suntem?

Vă asigur de pe acum că nu am nicio adeziune pentru funcţia pe care o deţin în prezent. Este suficientă solicitarea domnului Sorin Grindeanu iar demisia mea va fi prezentată în cel mai scurt timp. Însă vorbind din perspectiva unui minister care a schimbat, în ultimii 2 ani, nu mai puţin de şase miniştri, cred că trebuie să gândim constructiv şi - mai ales - în favoarea cetăţenilor români. Cu alte cuvinte, trebuie să căutăm performanţă şi schimbare în bine, nu doar schimbare de dragul puterii şi a discursului politic.

Când vrei să schimbi ceva în bine, trebuie să ştii că te vei lovi mereu de absurd şi nedreptate. Tu trebuie să rezişti, în speranţa că vor veni zile mai bune.

În timp ce scriu acest rânduri mă grăbesc să plec din Londra. Am fost la conferinţa BERD & Emerging Europe - Outlook on Romania, încercând să promovez România şi să evidenţiez investitorilor oportunităţile pe care ţara noastră le prezintă, în special în sectorul TIC. În timp ce mă urc în avion mă gândesc cât de ciudat este să vii la un eveniment cu entuziasmul de a avea oportunitatea să contribui la dezvoltarea ţării tale, să primeşti reacţii pozitive şi să afli că eşti «mustrat» pentru că nu eşti în ţară pentru a-ţi prezenta demisia, după o decizie ad-hoc. În câteva ore voi ajunge în România şi vom vedea ce putem construi de aici încolo.

E ironic cum unii insistă să-şi vadă de treabă în timp ce alţii au cu totul alte priorităţi.

Domnule Dragnea: probabil că parte din comportamentul meu este dificil de înţeles pentru unii oameni care au petrecut zeci de ani în speranţa că vor obţine puterea, sub orice formă. Însă cred că există un viitor mai luminos pentru PSD, decât ordine transmise «de sus» prin SMS. Tocmai de aceea simt nevoia să adaug un scurt principiu, pe care îl urmez şi pe care îl recomand tuturor celor care au fost, dar şi celor care vor veni:

Atunci când ai 31 de ani şi vrei să schimbi ceva în bine, începi prin a şti că fiecare decizie pe care o vei lua te va urma pentru restul vieţii, aşa că ar fi bine să ai conştiinţa împăcată. Tocmai de aceea, din respect şi responsabilitate pentru poporul român şi pentru echipa din care fac parte, voi urma drumul pe care îl consider vertical: voi prezenta demisia exclusiv la solicitarea celor îndreptăţiţi să o ceară.

Când vrei într-adevăr să schimbi ceva, trebuie să rezişti".

(S.A.)

----------

Actualizare 19:14 Dragnea: "Majoritatea miniştrilor demisionari vor fi în noul Cabinet"

Liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat astăzi că majoritatea miniştrilor demisionari se vor regăsi şi în viitorul Cabinet.

El a precizat că viitorul premier va fi tot din rândul social-democraţilor.

"Dacă va fi cazul de înlocuiri, cei care vor veni să fie analizaţi foarte bine", a adăugat Liviu Dragnea.

(S.A.)

----------

Actualizare 19:08 Băsescu: "PMP nu va face nicio alianţă de susţinere parlamentară cu PSD"

Liderul PMP, Traian Băsescu, a afirmat astăzi că partidul pe care îl conduce nu va susţine PSD din Parlament şi nici nu intenţionează să intre la guvernare alături de formaţiunea condusă de Liviu Dragnea.

Fostul şef de stat a scris, pe pagina sa de Facebook: "Aviz amatorilor interesaţi de dezinformare. PMP nu va face nicio alianţă de susţinere parlamentară şi nici alianţă de guvernare cu PSD-ul. Prezentul mesaj este urmare a zvonurilor lansate în mass-media".

(S.A.)

-----------

Actualizare 18:43 Dragnea: "Suntem în situaţia în care la Palatul Victoria este un Guvern fantomă"

În acest moment la Palatul Victoria se află un "Guvern fantomă", a afirmat astăzi Liviu Dragnea, precizând că nu se ştie dacă Sorin Grindeanu a reuşit să coopteze pe cineva în echipa sa după demisia miniştrilor PSD şi ALDE.

Liderul PSD a declarat: "Am auzit mai multe variante de componenţă a unui Guvern fantomă. Noi suntem în situaţia în care la Palatul Victoria e un Guvern fantomă pentru prima dată. De obicei, guvernele din umbră erau în opoziţie".

Întrebat dacă Victor Ponta riscă excluderea din PSD, în contextul în care au apărut informaţii că va fi numit secretar general al Guvernului de către Sorin Grindeanu, Dragnea s-a limitat să spună că, deocamdată, acestea sunt informaţii pe surse.

Dragnea a precizat: "Noi avem o decizie a CEx (Comitetul Executiv, n.r.) de aseară care este foarte clară. Dar, repet, noi până la ora asta nu avem ceva oficial. În timpul CEx veneau tot felul de informaţii pe surse şi nu puteam să luăm o decizie bazându-ne pe informaţii pe surse".

Când reporterii i-au atras atenţia că luările publice de poziţie din ultimele zile ale lui Victor Ponta arată clar că acesta este de partea lui Sorin Grindeanu, Dragnea a spus că "s-ar putea să fie invers: Sorin Grindeanu să fie de partea lui Victor Ponta".

(S.A.)

----------

Actualizare 18:31 Dragnea: "Mi s-a părut profund incorect modul în care Grindeanu s-a raportat la Vâlcov"

Modul în care s-a raportat aseară premierul Sorin Grindeanu la Darius Vâlcov este "prodund incorect", în contextul în care, înainte să fie desemnat prim-ministru, Grindeanu discuta foarte des cu acesta şi îl aprecia, a declarat Liviu Dragnea, liderul PSD.

La finalul şedinţei de astăzi a Comitetului Executiv Naţional al partidului, Dragnea a afirmat: "Mi se pare profund incorect modul în care s-a raportat la domnul Darius Vâlcov. Nici eu, nici colegii nu uităm modul cum a vorbit cu domnul Darius Vâlcov atât în timpul campaniei electorale, dar şi după ce a fost propus ca prim-ministru şi după ce s-a instalat în funcţia de prim-ministru. Vorbea destul de des cu domnul Darius Vâlcov, care înţeleg că atunci nu mai era un fost pedelist şi îl aprecia în faţa tuturor pe acest om care a fost unul dintre cei mai importanţi membri ai echipei care a redactat programul guvernare, dacă nu cel mai important".

Dragnea a ţinut că precizeze că Darius Vâlcov este membru PSD.

(S.A.)

------------

Actualizare 17:19 Liviu Dragnea: "Am aprobat, în unanimitate, excluderea lui Sorin Grindeanu din partid"

Liderul PSD: "Luni depunem moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Grindeanu, miercuri va fi votată"

Dragnea: "PSD este încă o dată sub asediu şi nu este sub asediu politic"

Conducerea PSD a votat astăzi pentru excluderea lui Sorin Grindeanu din partid şi pentru depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Cabinetului, a anunţat liderul formaţiunii, Liviu Dragnea.

Acesta a precizat, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional de astăzi, că cele două decizii au fost luate în unanimitate.

Liderul PSD a afirmat: "Mai mulţi colegi, foarte mulţi, au propus excluderea domnului Sorin Grindeanu din calitatea de membru PSD, o decizie care a fost aprobată în unanimitate.(...) PSD a luat decizia, după ce s-a consultat cu colegii de la ALDE, ca luni să se depună o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, iar miercuri să fie dezbătută şi votată", a spus Dragnea.

El a mai susţinut că s-a ajuns la această situaţie de criză din cauza lipsei de coordonare a miniştrilor, care veneau la partid plângându-se de comunicarea cu premierul. Dragnea a precizat: "Le-am spus azi (colegilor, n.r.) ceva ce nu le-am spus ieri. Din păcate, în ultimele două-trei luni, majoritatea miniştrilor veneau şi la mine şi la partid plângându-se că nu reuşesc să aibă o comunicare normală, firească, cu prim-ministrul, că există mai mult blocaje pe care în mod normal trebuie să le deblocheze prim-ministrul".

Liderul PSD a mai spus că a avut discuţii cu Sorin Grindeanu, în care premierul dădea asigurări că se vor "regla" aceste chestiuni.

"Au fost miniştri care oricum intenţionau să plece din Guvern", a precizat Liviu Dragnea.

El a susţinut şi că "PSD este încă o dată sub asediu şi nu este sub asediu politic". Preşedintele PSD a adăugat: "Nu îmi dau seama cine e în spate, dar o coordonare profesionistă. E o forţare a rezultatului alegerilor şi a bunului simţ.(...) Discutăm de un grup ilegitim care a ocupat Palatul Victoria fără să mai aibă susţinerea politică".

Dragnea a afirmat că acţiunile lui Grindeanu din ultima zi arată că exista un "plan" făcut din timp: "După viteza cu care se organizează toate aceste acţiuni devine clar că nu este un plan făcut pe genunchi ieri sau aseară sau azi noapte. Nici eu, nici colegii mei, nu am bănuit că această intenţie anunţată şi acum o lună, că urmează o analiză, (...) va stârni asemenea scandal".

El a adăugat că astfel a fost descoperit "un plan" care nu are legătură cu PSD. Dragnea a afirmat că social-democraţii îşi vor lua măsuri de precauţie în numirea noului premier: "Am discutat şi despre noua propunere de prim-ministru şi despre componenţa noului Guvern şi împreună am convenit să ne luăm măsuri de siguranţă, să nu mai facem o asemenea greşeală. Principalul vinovat sunt eu, eu i-am rugat pe colegii mei să accepte această propunere. Am avut încredere în acest om. Este un om la care am ţinut foarte mult. (...) Nici eu, nici alţi colegi de-ai mei nu au bănuit că se ajunge aici, că va suferi o asemenea transformare".

Întrebat la ce se referă, Dragnea a spus că Sorin Grindeanu "nu mai e el": "În opinia noastră, şi o spun cu regret şi cu părere de rău, (...) Sorin Grindeanu este o unealtă. A cui, ne este greu să ne dăm seama".

El a adăugat că majoritatea colegilor săi consideră că Sorin Grindeanu părea că "avea în spate ceva care îl obliga să spună acele lucruri" în timpul declaraţiei de la Guvern.

Întrebat dacă mai este de acord cu afirmaţia sa din decembrie 2016, potrivit căreia Grindeanu a ajuns "din întâmplare" în Comisia de control al SRI, Dragnea a spus că nu mai este de nimic sigur.

"Nu mai sunt sigur că a făcut parte întâmplător, nu mai sunt sigur de nimic, sincer", a precizat liderul PSD.

(S.A.)

-----------

Actualizare 17:13 Ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, şi-a depus demisia

Ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, şi-a depus demisia în cadrul şedinţei Comitetului Executiv al PSD de ieri, se arată într-o informare a ministerului de resort.

"Domnul ministru continuă să îşi exercite mandatul până la publicarea deciziei de eliberare din funcţie în Monitorul Oficial", precizează Ministerul Finanţelor.

Viorel Ştefan susţine, potrivit sursei citate: "În acest moment, este important ca toate instituţiile statului să îşi desfăşoare activitatea normal, iar responsabilitatea ministerului pe care îl conduc este să asigure finanţarea funcţionării sistemului public. Este un semnal de continuitate şi de stabilitate pe care vreau să îl transmit atât mediului de afaceri, cât şi instituţiilor internaţionale. Democraţia din România este destul de matură pentru ca o criză politică să nu afecteze economia ţării".

(S.A.)

-----------

Actualizare 17:06 Rareş Bogdan: Din noul Guvern for face parte Victor Ponta, Mircea Geoană, Ioan Rus, Valeriu Zgonea, Daniel Constantin, Orlando Teodorovici, Viorel Ştefan

Jurnalistul Rareş Bogdan scrie, pe pagina sa de Facebook, că premierul Sorin Grindeanu îşi pregăteşte o nouă echipă, fără a schimba componenţa politică a Guvernului.

El a precizat: "Din noul Guvern, potrivit surselor «Jocuri de Putere-RealitateaTV», vor face parte:

Victor Ponta - Secretar General al Guvernului;

Mircea Geoană - Ministru de Externe;

Ioan Rus - Ministrul Afacerilor Interne şi Vicepremier;

Vasile Puşcaş - Ministerul Dezvoltării Regionale;

Valeriu Zgonea - Ministrul Apărării;

Sorin Moisa - Ministrul Fondurilor Europene;

Daniel Constantin - Ministrul Agriculturii;

Sorin Câmpeanu - Ministrul Educaţiei;

Nicolae Bănicioiu - Ministrul Sănătăţii;

Orlando Teodorovici - Ministrul Economiei şi Energiei;

Transporturi - UDMR;

Cultură - UDMR;

Mediu - Rovana Plumb (rămâne!);

Finanţe - Viorel Ştefan (rămâne).

Update: Valeriu Steriu, care are la rândul sau şapte parlamentari, va intra în Guvernul Grindeanu 2".

(S.A.)

------------

Actualizare 16:36 Călin Popescu-Tăriceanu: "Am hotărât împreună cu PSD să depunem luni o moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Grindeanu"

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat astăzi, că PSD, alături de formaţiunea sa, vor depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, pentru a rezolva criza politică.

După şedinţa de astăzi a Biroului Politic Central al partidului pe care îl conduce, Tăriceanu a spus: "Am hotărât împreună cu cei de la PSD şi am discutat cu colegii mei pentru a valida decizia depunerii unei moţiuni de cenzură săptămâna viitoare, luni, în Parlament. În acest fel o să punem capăt crizei politice, pe care o dorim scurtată cât mai mult posibil".

El a precizat: "Nu e exclus să avem voturi în plus şi din partea partidelor care nu fac parte din coaliţie. Nu am avut discuţii în acest sens, dar am semnale că există această intenţie".

"Asistăm la nişte elemente de circ reprobabil din parte unui om care a ajuns prim-ministru nu prin propriile merite, ci pentru că a fost desemnat de coaliţia majoritară", a mai afirmat liderul ALDE.

(S.A.)

-----------

Actualizare 15:51 Băsescu: "Dacă Dragnea îşi face iluzii că o moţiune împotriva Guvernului Grindeanu va trece prin Parlament, se înşală amarnic"

Liderul PMP, Traian Băsescu, a afirmat astăzi că premierul Sorin Grindeanu este obligat de Constituţie să îşi facă Guvern. Fostul şef de stat mai susţine şi că, "dacă Dragnea îşi face iluzii că o moţiune împotriva Guvernului Grindeanu va trece prin Parlament, se înşală amarnic".

Băsescu a precizat, pe pagina sa de Facebook: "Grindeanu este obligat de Constituţie să îşi facă Guvern.

Dragnea a confundat guvernul României cu un guvern al PSD. N-a priceput nici acum că un guvern trecut prin Parlament este un guvern care slujeşte ţara, şi nu PSD-ul.

Ce are de făcut Grindeanu, plecând de la premisa că nu s-a speriat de Vâlcov şi Dragnea ca să îşi prezinte demisia?

1. Inventariază lista miniştrilor PSD şi ALDE care au demisionat.

2. Caută şi nominalizează miniştri cu carnet de membru în PSD şi ALDE (pentru a respecta structura politică a guvernului votat în Parlament).

3. Înaintează lista miniştrilor demisionari şi lista miniştrilor propuşi în cabinet către Preşedintele Iohannis.

Aceste lucruri ar trebui făcute până mâine dimineaţă, pentru că Preşedintele pleacă în zilele următoare, pentru circa o săptămână. Dacă nu, mai bine demisionează, pentru că ar transforma criza de interese din PSD într-o criză politică a României.

Dacă Dragnea îşi face iluzii că o moţiune împotriva Guvernului Grindeanu va trece prin Parlament, se înşală amarnic.

Dacă Grindeanu nu îşi face guvern şi demisionează, joacă Iohannis. În locul lui, aş trimite PSD-ul în opoziţie fără să clipesc".

(S.A.)

-----------

Actualizare 15:26

Premierul Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD, au decis membrii Comitetului Executiv al partidului, reuniţi în şedinţă, potrivit unor surse politice citate de HotNews.ro.

De asemenea, social-democraţii urmează să depună moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Grindeanu, anunţă News.ro.

Ambele decizii au fost luate în Comitetul Executiv Naţional al PSD, care s-a reunit la sediul central al partidului.

Surse din PSD au precizat pentru News.ro că deciziile s-au luat cu unanimitate de voturi.

Conform articolului 27 din Statutul PSD, "calitatea de membru al Partidului Social Democrat se pierde prin demisie, radiere, excludere sau înscriere în alt partid".

Articolul 31 menţionează excluderea, ca sancţiune aplicată membrului de partid prin hotărâre a Biroului organizaţiei locale din care acesta face parte. Membrul de partid care deţine o funcţie în cadrul organelor de conducere ale partidului de la nivelul organizaţiei PSD de pe raza teritorială a secţiei de votare, precum şi de la nivelul organizaţiei locale poate fi exclus, la propunerea organului de conducere din care face parte, de către organul de conducere ierarhic superior.

Comitetul Executiv Naţional este cel care hotărăşte, în situaţii excepţionale, cu două treimi din voturile membrilor săi, sancţionarea cu excludere din partid a oricărui membru, pentru încălcări grave ale Statutului sau pentru prejudicii majore aduse PSD.

(S.A.)

-----------

Actualizare 15:24 Surse: Victor Ponta va fi numit şef al Secretariatului General al Guvernului

Premierul Sorin Grindeanu are la această oră o întâlnire cu secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, urmând să îl demită din funcţie, iar în locul său să îl numească pe Victor Ponta, potrivit unor surse guvernamentale citate de News.ro.

Secretarul General al Guvernului are o serie de atribuţii importante în privinţa organizării şi funcţionării Guvernului şi a aparatului administrativ, având competenţe şi în privinţa organizării şedinţelor de Guvern.

Tot astăzi la Guvern a fost şi fostul ministru al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, cunoscut drept un apropiat al lui Victor Ponta, mai scrie agenţia citată.

(S.A.)

------------

Actualizare 14:47 USR cere alegeri anticipate

Uniunea Salvaţi România (USR) consideră că liderii coaliţiei de guvernare PSD-ALDE "catapultează" ţara într-o criză politică şi că alegerile anticipate reprezintă singura soluţie decentă în această situaţie.

Într-un comunicat de presă, formaţiunea precizează: "Partidul Uniunea Salvaţi România constată cu îngrijorare că liderii coaliţiei de guvernare PSD-ALDE catapultează România într-o criză politică pentru a-şi satisface interesele pur personale din sfera penală. Alegerile anticipate reprezintă singura soluţia decentă în această situaţie.

Constatăm că, cel puţin aparent, nedezvoltarea suficientă a relaţiilor cu Rusia a determinat CPExul PSD să îi spună конец [konieţ] lui Grindeanu dar acesta le-a răspuns cu нет [niet].

Ţine de consecvenţa politică faptul că evaluarea activităţii unui Guvern care şi-a atras eticheta de #noapteacahoţii să fie realizată de către Darius Vâlcov, un specialist în întâlniri nocturne cu iz penal şi capitonarea pereţilor cu tablouri de provenienţă ilicită.

Nu ne facem vreo iluzie cu privire la corpul comun din care provin atât domnul Dragnea, condamnat penal definitiv şi cercetat penal, precum şi domnul Grindeanu, semnatar al OUG 13/2017. Aceştia sunt exponenţi ai aceleiaşi clase politice iresponsabile, capabilă după cum vedem în aceste zile, să ducă ţara în criză politică la nivel guvernamental pentru interese partinice netransparente şi interese pur personale din sfera penală. Mizele reale ale evenimentelor recente nu sunt măsurile de creştere a nivelului de trai sau perdeaua de fum a programului de guvernare ci încercările nereuşite de a submina demersurile anticorupţie care i-au dus la exasperare pe cei doi preşedinţi cu probleme penale de la PSD şi ALDE. Liviu Dragnea pedepseşte Guvernul Grindeanu pentru eşecul planului de subminare a Justiţiei.

USR este alături de milioanele de cetăteni oneşti, plătitori de taxe şi impozite, care îşi doresc şcoli, spitale şi autostrăzi, nu politicianism, jocuri de culise şi manipulări. USR solicită o guvernare responsabilă, lipsită de populism, transparentă, predictibilă şi orientată strict către valorile europene şi transatlantice.

În contextul actual, când cetăţenilor li se cere în fapt să aleagă între oferta de incompetenţă şi cea de hoţie furnizate de o coaliţie care a dovedit în doar şase luni incapacitatea explicită de a guverna, soluţia decentă şi necesară pentru România devine cea a alegerilor anticipate".

(S.A.)

----------

Actualizare 14:36 Surse: Moţiunea de cenzură împotriva lui Sorin Grindeanu urmează să fie depusă luni

Moţiunea de cenzură împotriva guvernului Sorin Grindeanu urmează să fie depusă luni, iar miercuri să fie citită în plenul Parlamentului, potrivit unor surse politice din ALDE, citate de Hotnews.ro.

Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat că va face declaraţii de presă la ora 16.30.

(S.A.)

-----------

Actualizare 14:20 Tudorel Toader: ,,Ieşirea din criză se face prin mecanismele constituţionale ale legii fundamentale"

Ministrul demisionar al Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat azi la sediul CSM, că ieşirea din această criză de poate face doar "prin mecanismele constituţionale pe care le pune la dispoziţie legea fundamentală", adăugând că acestea mai rămâne doar să fie respectate.

Tudorel Toader a afirmat la sediul CSM, conform News.ro: "Nu eu sunt cel care trebuie să dau soluţii. Ieşirea din criză nu poate fi decât una singură: prin mecanismele constituţionale pe care le pune la dispoziţie legea fundamentală. Mecanisme pe care le ştim sau se presupune că le ştim cu toţii, mai rămâne doar să le respectăm".

Fostul ministru a făcut declaraţii şi la sediul Ministerului Justiţiei, unde a spus că îşi va îndeplini în continuare atribuţiile de ministru, însă va respecta deciziile politice şi juridice care decurg din retragerea sprijinului politic al Guvernului, potrivit sursei.

Înainte de a-şi anunţa demisia pe Facebook, fostul ministru a afirmat, la intrarea în sediul Ministerului Justiţiei, că se află în continuare în funcţie şi îşi va îndeplini obligaţiile, însă va respecta deciziile politice şi juridice care decurg din retragerea sprijinului politic al Guvernului, adăugând că este independent, potrivit agenţiei.

Tudorel Toader a declarat la ieşirea din sediul Ministerului Justiţiei: "Dimineaţă am spus aşa: sunt încă ministru, îmi îndeplinesc atribuţiunile de ministru al Justiţiei, am participat la dezbaterea pe Legea cetăţeniei, acum plec la şedinţa CSM, asta nu schimbă absolut cu nimic, pentru că mandatul de ministru încetează la momentul în care se publică decretul în Monitorul Oficial, la momentul în care se numeşte un alt ministru al Justiţiei, fie şi interimar, pentru că într-un stat de drept e de neconceput să existe o lipsă de autoritate, este de neconceput ca prerogativele să nu le exercite cineva. Prin urmare, ce vă spuneam dimineaţă vă repet şi acum: îmi exercit atribuţiunile, merg la CSM, vin înapoi".

Acesta şi-a anunţat demisia din funcţia de ministru al Justiţiei pe Facebook: "Exprimând deplina solidaritate cu membrii Guvernului, am depus demisia mea din demnitatea de Ministru al Justiţiei!".

El a adăugat: "În cercuri restrânse am comunicat încă de ieri faptul că nu mă voi ţine de funcţie, că în ipoteza retragerii sprijinului politic ...şi v-am spus, retrăgându-se sprijinul politic pentru un guvern, automat se retrage şi pentru fiecare ministru".

(C.R.)

------

Actualizare 14:18 Grindeanu, înaintea şedinţei CExN: Nu mă agăţ de funcţie. Există riscul ca PSD să piardă guvernarea, cântăriţi bine

Premierul Sorin Grindeanu a transmis un mesaj înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, în care le cere social-democraţilor să "cântărească bine" deciziile pe care le vor lua, pentru că există "riscul iminent" ca PSD să piardă guvernarea. El dă asigurări că "nu se agaţă de funcţie".

Sorin Grindeanu a scris, pe pagina sa de Facebook: "De peste 20 de ani sunt în PSD. Şi vă asigur de respectul meu pentru tot ce aţi făcut în acest partid. Vă garantez că nu mă agăţ în niciun fel de funcţia de Prim-ministru, pe care o ocup şi datorită susţinerii pe care mi-aţi acordat-o. Vreau să mă asigur că preşedintele României va nominaliza un premier tot din partea PSD, iar atunci sunt gata să îmi prezint demisia. Există riscul iminent ca PSD să piardă guvernarea, iar în acest moment îi transferăm practic preşedintelui Iohannis toată puterea în România. Nu putem accepta această situaţie! Vă propun o largă consultare în partid, cu toţi cei care muncesc şi cred în mod real în PSD! Vreau să cântăriţi bine ce decideţi astăzi. Avem o datorie faţă de România. Partidul nostru a fost mereu un reper de stabilitate, pe noi nu ne definesc crizele interne. PSD trebuie să rămână un pilon de competenţă şi responsabilitate. Vă mulţumesc!"

(A.C.)

--------

Actualizare 14:09 Şedinţa PSD de la sediul din Kiseleff a început: varianta luată în calcul, moţiunea de cenzură

Comitetul Executiv Naţional al PSD s-a reunit în şedinţă începând cu ora 14:00 la sediul din Kiseleff, unde presa nu are acces nici măcar în curte, pentru a discuta despre o eventuală nouă propunere de premier, deşi Sorin Grindeanu nu şi-a dat demisia, coaliţia aflându-se astfel în acest moment într-un blocaj. ALDE se reuneşte de asemenea, după-amiază, de la ora 15:00, în Biroul Executiv pentru a decide în privinţa depunerii unei eventuale moţiuni de cenzură, potrivit Hotnews.ro.

(A.C.)

--------

Actualizare 12:38 Ministrul Justiţiei: "În cercuri restrânse am comunicat încă de ieri faptul că nu mă voi ţine de funcţie"

Ministrul demisionar al Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, astăzi, că "în cercuri restrânse" a comunicat încă de ieri că nu va ţine de funcţie, adăugând că mandatul său încetează în momentul în care este numit un alt ministru, fie şi interimar, potrivit surselor din presă.

Tudorel Toader a afirmat, din sediul Ministerului Justiţiei la ieşirea"Dimineaţă am spus aşa: sunt încă ministru, îmi îndeplinesc atribuţiunile de ministru al Justiţiei, am participat la dezbaterea pe Legea cetăţeniei, acum plec la şedinţa CSM, asta nu schimbă absolut cu nimic, pentru că mandatul de ministru încetează la momentul în care se publică decretul în Monitorul Oficial, la momentul în care se numeşte un alt ministru al Justiţiei, fie şi interimar, pentru că într-un stat de drept e de neconceput să existe o lipsă de autoritate, este de neconceput ca prerogativele să nu le exercite cineva. Prin urmare, ce vă spuneam dimineaţă vă repet şi acum: îmi exercit atribuţiunile, merg la CSM, vin înapoi", a afirmat, la ieşirea, conform News.ro.

El a adăugat că "în cercuri restrânse" a comunicat încă de miercuri că nu va ţine de funcţie, potrivit sursei citate.

"În cercuri restrânse am comunicat încă de ieri faptul că nu mă voi ţine de funcţie, că în ipoteza retragerii sprijinului politic ...şi v-am spus, retrăgându-se sprijinul politic pentru un guvern, automat se retrage şi pentru fiecare ministru", a precizat Toader.

El a mai spus, răspunzând unei întrebări, că este ministru independent, dar face parte dintr-un guvern politic.

"Orice guvern are, pe de-o parte, un sprijin politic ce vine de la alianţa de guvernare şi, pe de altă parte, o susţinere juridică ce vine de la Parlament", a continuat Toader.

(A.C.)

--------

Actualizare 11:10 Dobrovolschi: "Nu ne aflăm în situaţia demisiei sau revocării premierului"

Preşedintele Klaus Iohannis solicită rezolvarea urgentă a crizei guvernamentale, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi. Aceasta afirmă că toate procedurile de desemnare a unui nou premier vor fi demarate abia atunci când Sorin Grindeanu va demisiona sau va fi revocat de Parlament, situaţie în care nu s-a ajuns.

Mădălina Dobrovolschi a precizat că preşedintele Iohannis "a luat act" că în interiorul coaliţiei de guvernare a apărut "o nemulţumire" şi se încearcă schimbarea întregului Cabinet, însă, potrivit Constituţiei, paşii procedurali nu au fost încă îndepliniţi.

"Potrivit articolului 106 din Constituţia României, funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului. (...) Conform articolului 107, dacă prim-ministrul se află într-una din situaţiile prevăzute la art 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, preşedintel României va desemna un alt membru al Guvernului, ca prim-ministru interimar", a explicat Dobrovolschi.

Ea spune că, în acest moment, nu ne aflăm într-una din aceste situaţii.

"Când funcţia de premier va deveni vacantă, fie ca urmare a demisiei prim-ministrului, sau prin adoptarea în Parlament a unei moţiuni de cenzură, preşedintele României va declaşa procedurile constituţionale în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru", a spus ea.

Dobrovolschi a adăugat că preşedintele Iohannis "solicită rezolvarea urgentă a crizei" din acest moment

(A.C.)

------

Actualizare 10:29 Carmen Dan: "Demisiile noastre au fost depuse la SGG, dar înţeleg că nu toţi miniştrii au demisionat"

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat că, din ce ştie, demisiile miniştrilor PSD şi ALDE au fost deja depuse la Secretariatul General al Guvernului (SGG), însă nu toţi membrii Cabinetului au făcut acest gest, aşa cum afirma, miercuri, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, potrivit unor surse din presă.

Ea a spus, transmite News.ro: "Eu cred că s-au înregistrat demisiile, nu ştiu, nu am această confirmare. Demisiile noastre au ajuns la Secretarul General al Guvernului. (...) Până când demisia nu se publică în Monitorul Oficial ocupăm încă aceste portofolii, dar trebuie să avem grijă să nu ne depăşim competenţele expres prevăzute de lege".

Ministrul de Interne a precizat că, din câte a înţeles, "nu toţi miniştrii au demisionat", conform agenţiei.

-------

Actualizare 10:25 Tudorel Toader a demisionat

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a demisionat, anunţul fiind făcut pe pagina sa de Facebook.

Toader a scris: "Exprimând deplina solidaritate cu membrii Guvernului, am depus demisia mea din demnitatea de Ministru al Justiţiei".

-----

Actualizare 10:00 Grindeanu, către membrii PSD: "Să nu vă fie frică să fiţi de partea bună"

Premierul Sorin Grindeanu a adresat pe pagina sa de Facebook, un mesaj către membrii PSD în care le spune că nu trebuie să le fie "frică să fie de partea bună", mulţumindu-le lor, dar şi românilor care i-au trimis mesaje, pentru susţinerea arătată.

Grindeanu a scris: "Le mulţumesc primarilor şi membrilor PSD care m-au susţinut, dar şi românilor din afara politicii, care mi-au trimis mesaje pe Facebook. Forţa Partidului Social Democrat a stat şi stă în sutele de mii de membri care ne-au dus spre victorie. Tuturor membrilor acestui partid, le spun: să nu vă fie frică să fiţi de partea bună! România are nevoie de stabilitate şi de responsabilitate în actul de guvernare!".

-----

Actualizare 08: 46 Tudorel Toader: "Sunt încă ministrul Justiţiei, dar voi respecta deciziile politice şi juridice după retragerea sprijinului"

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat, astăzi, că în acest moment se află în continuare în funcţie şi îşi va îndeplini obligaţiile, însă va respecta deciziile politice şi juridice care decurg din retragerea sprijinului politic al Guvernului. El a precizat că este independent, şi nu face parte nici din "tabăra" Liviu Dragnea şi nici din cea a lui Sorin Grindeanu, potrivit unor surse din presă.

Toader a spus, la sosirea la Ministerul Justiţiei, transmite News.ro: "Încă fac parte dintr-un Guvern, un Guvern care am văzut că ieri a pierdut sprijinul politc, dar care are încă suportul, sprijinul, juridic. Personal cred că în momentul în care se retrage sprijinul politic pentru un Guvern în ansamblul lui se retrage implicit sprijinul politic şi pentru fiecare membru al Guvernului, chiar dacă este membru al unui partid sau altul sau este independent. (...) Sigur, voi respecta deciziile care voi fi luate pe cele două componente: politică şi juridică".

El a afirmat că în acest moment continuă să îşi exercite atribuţiile, menţionează agenţia: "Eu mă duc acum la ora 9.00, avem o dezbatere pe proiectul de lege privind modificarea legii cetăţeniei. (...) La ora 12.00 particip la secţia de judecători a CSM, aşadar îndeplinesc obligaţiile până în ultimul moment. (...) Eu sunt ministrul Justiţiei, astăzi, încă".

Ministrul Justiţiei a mai adăugat că "nu face parte din nicio tabără", întrebat dacă îl susţine pe Liviu Dragnea sau pe Sorin Grindeanu, conform sursei citate.

-------

Actualizare 08:28 Presa internaţională scrie pe larg despre criza guvernamentală provocată de PSD prin retragerea susţinerii premierului Grindeanu

Presa internaţională scrie pe larg despre criza guvernamentală din România provocată de PSD, care miercuri a retras sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu, care a refuzat să demisioneze, riscând astfel să provoace o nouă criză politică la patru luni după manifestaţii fără precedent împotriva corupţiei, transmite News.ro, care relatează cele ce urmează.

"Un premier este legitim atât timp cât dispune de susţinerea partidelor care l-au numit, ori noi i-am retras această susţinere", a declarat şeful Partidului Social-Democrat (PSD) Liviu Dragnea la finalul reuniunii partidului. "Miniştrii au demisionat, domnul Grindeanu nu mai are Guvern", a adăugat el citat de AFP.

Grindeanu a anunţat imediat că refuză să îşi depună mandatul.

El a spus într-o conferinţă de presă: "Nu voi demisiona. Este vorba despre Guvernul României (...), avem toţi o responsabilitate faţă de acest lucru".

AFP scrie că dacă Grindeanu se cramponează de acestă funcţie, PSD pare condamnat să depună o moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern.

Potrivit lui Grindeanu, această criză are o singură explicaţie, şi anume dorinţa şefului PSD "de a concentra toată puterea în mâinile sale".

Dragnea, care i-a condus pe social-democraţi către o victorie zdrobitoare în alegerile legislative din 2016, a fost nevoit să renunţe la o candidatură la postul de premier din cauza unei condamnări la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală. El este cel care l-a propus pe Grindeanu, în vârstă de 43 de ani, în acest post.

Potrivit mai multor analişti citaţi de AFP, această răcire a avut loc recent între Dragnea şi fostul său protejat şi ar fi legată de reticenţele acestuia faţă de amendarea Codului Penal dorită de şeful PSD.

O tentativă de felxibilizare a legislaţiei anticorupţie a condus, în iarnă, la un val de proteste de o amploare fără precedent de la căderea regimului comunist, obligând PSD să-şi revizuiască iniţiativa.

Deutsche Welle scrie că oficialii PSD l-au acuzat pe Grindeanu, aflat la putere din ianuarie, că nu a respectat programul de guvernare al partidului.

În pofida celei mai rapide creşteri economice în Uniunea Europeană în primul trimestru al acestui an (5,7%), România rămâne a doua cea mai săracă ţară din uniune şi are nevoie urgentă de investiţii în domeniile sănătăţii şi infrastructurii de transport, care probabil vor fi întârziate de această criză, scrie DW.

Potrivit Politico, Grindeanu vrea să rămână la putere până când preşedintele garantează că viitorul premier va fi din PSD.

"Sfidarea lui Grindeanu este departe de omul de acum cinci luni, considerat înlocuitorul lui Dragnea", comentează publicaţia.

Peste jumătate din cele aproximativ 400 de măsuri care ar fi trebuit să fie adoptate până la sfârşitul lui iunie, în sectoarele financiar, al sănătăţii şi educaţiei nu au fost adoptate, a acuzat Dragnea.

El a spus că a vrut să încheie un acord cu premierul prin care să se asigure că măsurile întârziate vor fi adoptate cât mai rapid, însă Grindeanu a refuzat să rămână la o reuniune a Comitetului Executiv al partidului în acest sens.

Oficialii din PSD au ameninţat că Grindeanu va fi dat afară din partid dacă nu renunţă la funcţia de premier, scrie Anadolu.

Alianţa Liberalilor şi Democraţilor din coaliţia guvernamentală nu mai susţine nici ea Guvernul, potrivit şefului ei Călin Popescu Tăriceanu, adaugă agenţia proguvernamentală turcă.

La întâlnirea PSD, analiza activităţii Guvernului a fost prezentată de un fost ministru al Finanţelor, judecat pentru luare de mită şi ascunderea unor bani în cimitir, potrivit procurorilor, notea Al Jazeera.

Grindeanu a declarat că partidul a fost nemulţumit de faptul că el nu a reuşit să îmbunătăţească relaţiile cu Rusia, scrie Bloomberg, care adaugă că Grindeanu s-a plâns de faptul că Darius Vâlcov a întocmit analiza activităţii Executivului, pe care a respins-o

El i-a criticat pe liderii partidului din cauza luptelor interne împotriva Guvernului, notează agenţia China Nouă.

Premierul a trecut la contraatac şi i-a cerut lui Dragnea să demisioneze de la conducerea partidului, dacă analiza portrivit căreia doar două treimi din măsurile prevăzute în primele şase luni ale anului este corectă, deoarece el i-a ales pe miniştri, adaugă agenţia oficială chineză.

Refuzul premierului de a demisiona semnalează începutul unei lupte în vederea preluării controlului partidului, comentează DPA, care adaugă că Dragnea i-a ameninţat cu expulzarea pe "toţi membrii PSD" care-i iau partea lui Grindeanu.

Agenţia germană citează observatori locali care apreciază că Dragnea este nemulţumit de faptul că Grindeanu - consderat iniţial marioneta sa - a început să dea semne de independenţă şi să-şi consolideze popularitatea.

"Există o disidenţă împotriva lui Dragnea în rândul unor membri de frunte ai PSD, care l-ar putea susţine pe rivalul său", scrie DPA.

Fostul şef al partidului şi premier Victor Ponta l-a acuzat pe Dragnea, într-o postare pe Facebook, că a provocat o criză doar pentru a-l înlătura pe Grindeanu din calea sa, mai scrie DPA.

PSD a adoptat în unanimitate retragerea sprijinului Guvernului, într-o şedinţă de peste cinci ore, notează The Associated Press, care adaugă că zeci de persoane s-au adunat în faţa Guvernului pentru a-l susţine pe Grindeanu.

Liderul PSD, care îşi ţine strâns în frâu partidul, a anunţat că formaţiunea este pregătită să nominalizeze alt premier şi un nou guvern, împreună cu ALDE, scrie Reuters.

Potrivit legislaţiei române, preşedintele susţine un premier în urma unor consultări cu partidele politice, după care persoana nominalizată se prezintă să obţină un vot de încredere în Parlament, în care PSD şi ALDE deţin o majoritate confortabilă.

Sergiu Miscoiu, un profesor de ştiinţe politice la Universitatea Babes-Bolyai, a declarat pentru Reuters că PSD nu are de câştigat din această decizie, "partidul va fi afectat de o pierdere uriaşă de imagine, atât cât a mai rămas din ea".

Marele avantaj al PSD era unitatea şi capacitatea sa de mobilizare, decizii verticale şi disciplina, nişte "mituri care au dispărut", apreciază el, adăugând că dacă Grindeanu va demisiona îi va arunca mingea preşedintelui Klaus Iohannis, care ar putea numi un tehnocrat.

------

Actualizare 08:15 Lia Olguţa Vasilescu: "Se pare că dintre toţi membrii Guvernului, doar premierul nu ştia de evaluările semestriale"

Ministrul demisionar al Muncii Lia Olguţa Vasilescu constată ironic într-o postare pe Facebook că se pare că, dintre toţi membrii Guvernului, doar premierul nu ştia de evaluările semestriale, concluzia ei fiind: "Doar el credea că e pe viaţă în scaunul acela". Anterior, premierul a susţinut că ministrul Muncii s-a numărat printre miniştrii care au luat cuvântul în şedinţa CEx spunând că se ştia că actualul guvern este unul de tranziţie, transmit surse din presă.

Olguţa Vasilescu întreabă, potrivit News.ro: "Se pare că dintre toţi membrii guvernului, numai premierul nu ştia că semestrial se face o evaluare a implementării programului de guvernare. Monitorizarea presei nu se mai face la guvern?".

Ea precizează că premierul Sorin Grindeanu ar fi putut afla măcar de la televizor, din emisiunile in care a fost prezent Liviu Dragnea, menţionează sursa.

"Doar el credea ca e pe viaţă în scaunul acela...", scrie Lia Olguţa Vasilescu, referindu-se la premier, relatează agenţia.

Întrebat în conferinţa de presă de după şedinţa CEx în legătură cu declaraţia Liei Olguţa Vasilescu potrivit căreia toată lumea din partid ştia că este un guvern de tranziţie, Grindeanu a răspuns, conform sursei citate: "Nu ştiam. Eram în sală când a făcut această declaraţie, cum că toată lumea ştia că este un Guvern de tranziţie, eu nu am ştiut. M-a mirat şi pe mine. Dar probabil că era informată mai bine şi ştia că după cinci luni o să vină un raport de evaluare făcut de domnul Vâlcov".

(M.I.)

-------

Actualizare 07:36 Purtătorul de cuvânt al PSD Timiş a demisionat din funcţie şi din partid

Purtătorul de cuvânt al PSD Timiş, Lucian Ursuleţu, şi-a dat demisia din funcţie, dar a renunţat şi la calitatea de membru al PSD, după decizia CExN al partidului de ieri seara de a-i retrage sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu, transmit surse din presă.

Lucian Ursuleţu a scris, într-o postare pe pagina sa de Facebook, potrivit Agerpres: ''Este un moment trist pentru toţi PSD-iştii şi implicit, pentru mine. În urma a ceea ce s-a întâmplat azi, am decis să renunţ la funcţia de purtător de cuvânt al PSD Timiş şi la calitatea de membru al Partidului Social Democrat. Decizia mea este strict legată de ceea ce s-a întâmplat în această seară, convins fiind că nu există reconciliere între membrii PSD şi Liviu Dragnea. (...) Vă place sau nu Sorin Grindeanu, în seara asta a dovedit că poate şi că se poate şi altfel. Fără obedienţă, fără cap plecat''.

(M.I.)

--------

Nu era clar nimic, la închiderea ediţiei.

Grindeanu s-a răzvrătit împotriva lui Dragnea şi se încăpăţânează să nu demisioneze sau, dimpotrivă, îi face jocul nedemisionând?

Demisiile membrilor Guvernului au fost depuse, duminică, pe biroul lui Dragnea sau încă de dinainte să fie numiţi miniştri?

Decât timp au nevoie miniştrii ALDE ca să-şi depună demisiile pe biroul lui Călin Popescu Tăriceanu?

Miniştrii ALDE îşi depun demisiile în două locuri, şi la Tăriceanu, şi la Dragnea?

De ce ar vrea Dragnea să demită Guvernul?

1.Dacă Guvernul a îndeplinit programul de guvernare, aşa cum Dragnea a afirmat, acum două săptămâni, atunci cum de săptămâna asta nu l-a mai îndeplinit?

2.Dacă Liviu Dragnea s-a supărat pe Sorin Grindeanu şi Viorel Ştefan pentru că nu au venit la adoptarea legii salarizării, cum de s-a supărat pe întreg Guvernul?

3.Oare Dragnea crede că un alt Guvern îi va adopta pragul pentru abuzul în serviciu, ca să scape de pârnaie?

Nu, nu era nimic clar.

Nu era clar dacă aceasta era o criză politică reală sau pur şi simplu o neînţelegere între şefi şi subordonaţi.

Când am închis ediţia, ei încă nu se împăcaseră şi nici nu divorţaseră.

Nimic nu era ştire, televiziunile colcăiau de zvonuri.

Fiţe, faze şi impresii.

Este asta o criză politică sau este doar o criză în mintea lui Dragnea?

Dragnea: "Toţi membrii PSD din Guvern şi-au prezentat demisiile; alături de ALDE vom forma un nou Guvern"

Toţi miniştrii social-democraţi şi-au prezentat demisiile înainte de reuniunea Comitetului Executiv Naţional (CExN) al PSD, a anunţat aseară, la finalul reuniunii, preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, relatează Agerpres.

Dragnea a spus: "Toţi membrii PSD din Guvern şi-au prezentat demisiile înainte de CExN şi nu vorbim de celebrele demisii în alb, cu o singură excepţie, ministrul Comunicaţiilor, care a trimis-o prin mail. Al doilea lucru de care am luat act este anunţul premierului că-şi va prezenta demisia".

Preşedintele PSD a mai anunţat că Sorin Grindeanu a transmis că îşi va da demisia, cu condiţia ca preşedintele Iohannis să numească un premier tot de la PSD.

Dragnea a detaliat: "Am făcut şi o pauză în Comitetul Executiv, aşteptând ca în partea a doua a CEx, după ce mulţi colegi şi-au spus punctele de vedere, ca împreună să găsim cea mai bună soluţie. Din păcate, când a început a doua parte, prim-ministrul nici măcar n-a aşteptat să ne îndreptăm către un vot care putea să fie într-un fel sau altul, care putea să cuprindă un pachet de măsuri administrative şi care să cuprindă nişte înlocuiri în guvern, nu neapărat demisia primului ministru sau demiterea primului ministru. Eu am condus această întâlnire şi am descurajat orice intenţie de a se escalada un conflict şi le-am cerut colegilor mei în tot timpul desfăşurării acestei întâlniri să nu se discute cu patimă, că e nevoie să facem o analiză foarte serioasă. Primul ministru nu a aşteptat să se ia o decizie, ne-a transmis că-şi dă demisia, cu condiţia ca preşedintele Iohannis să nominalizeze un premier de la PSD şi că putem să-l şi excludem din PSD, că nu-l interesează".

El a precizat că, alături de ALDE, PSD este pregătit să formeze un nou Guvern.

Liderul PSD a declarat, într-o conferinţă de presă: "PSD este pregătit, împreună cu colegii de la ALDE, să formeze un nou guvern, care va avea o foaie de parcurs mult mai bine structurată, care va cuprinde şi acţiunile şi măsurile necesare pentru a se recupera întârzierile. Continuarea guvernării în actuala stare cu Sorin Grindeanu sau nu prim-ministru risca faptul ca în România, în trei luni de zile, programul de guvernare să devină un document aproape imposibil de pus în practică. Programul de guvernare cuprinde doar pentru acest an peste 500 de măsuri. (...) Au fost colegi care au spus ieri şi azi să nu prezentăm toată situaţia public, eu nu am fost de acord".

Dragnea a mai susţinut că, potrivit analizei activităţii Guvernului, direcţia este bună, dar că unii miniştri nu au luat în serios programul de guvernare.

El a explicat: "Analizând acest document, majoritatea colegilor au tras concluzia, inclusiv eu, că o parte din membrii Guvernului şi, din păcate, nu o parte mică, n-au luat foarte în serios programul de guvernare, unii nu l-au luat deloc, nu au reuşit să se coordoneze, n-au reuşit să stabilească o relaţie de colaborare strânsă între miniştri şi prim-ministru, nişte relaţii care să fluidizeze circuitul documentelor intre ministere, n-a fost o abordare strategică. (...) În Comitetul Executiv am făcut o evaluare a stadiului implementării programului de guvernare, o analiză care a fost anunţată imediat după ce a fost instalat noul guvern în ianuarie anul curent. Sigur că exista varianta în care să facem o evaluare superficială, în care lucrurile care nu merg să fie ascunse, sau aveam varianta nu foarte confortabilă să spunem adevărul, indiferent cât ar fi de crud. Nu a fost acţiune de evaluare care să aibă neapărat de la început ca obiectiv anumite persoane să fie promovate sau demise, ci s-a lucrat la un document şi nu s-a lucrat uşor. Nu a fost o acţiune simplă, care să ne arate unde suntem şi, foarte important în această zi, în acest for statutar, să luăm decizia corectă, sa stabilim şi calea de urmat şi cum pute recupera întârzierile".

Potrivit acestuia, este poate o acţiune în premieră când un partid are curajul să facă această radiografie a aproape şase luni de guvernare, spre deosebire de alţi ani când s-au păstrat, "din diverse motive subiective", guverne care au ruinat sau care riscau să ruineze ţara.

Preşedintele PSD a precizat: "Mai important decât un joc politic, este important ca această ţară să beneficieze de prevederile un program de guvernare votat masiv de români. A fost prezentat acest document care ne-a arătat că direcţia e bună, numai că ritmul de implementare e scăzut. (...) Vorbim de măsuri care sunt deja adoptate, care au generat creşterea veniturilor populaţiei, creşteri de pensii, dar măsuri care trebuia dublate de un alt pachet de măsuri care să le susţină. S-a discutat şi despre situaţia în care într-adevăr unele măsuri trebuia să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018. Dar, ca să intre in vigoare de la 1 ianuarie 2018 ele trebuia adoptate până la 1 iulie 2017. Vorbim de câteva măsuri importante - Fondul suveran de investiţii, (...) Legea prevenţiei, un pachet de reglementări fiscale care sa diminueze birocraţia şi să crească veniturile firmelor, un ritm de investiţii publice care să fie mai mare".

Dragnea: "Vom trimite o adresă oficială către preşedinte în care îl informăm despre deciziile luate"

Liviu Dragnea a mai declarat aseară că împreună cu cei de la ALDE a redactat o adresă oficială către preşedintele Klaus Iohannis în care îl informează pe acesta despre deciziile pe care le-au luat în Comitetul Executiv Naţional şi care va fi trimisă cel mai târziu joi dimineaţă.

După şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, Dragnea a spus: "Împreună cu colegii de la ALDE şi de la PSD, din coaliţia de guvernare, am redactat o adresă oficială către preşedintele României, care va fi trimisă, dacă reuşim să o trimitem în noaptea asta sau cel mai târziu mâine dimineaţă (joi - n.r.), la prima oră, în care îl informăm pe preşedinte în mod oficial despre deciziile pe care le-am luat şi despre propunerile noastre ulterioare. Preşedintele va fi informat despre deciziile politice pe care le-am luat astăzi (ieri, n.r.)".

El a adăugat că este absolut convins că preşedintele Iohannis va avea o abordare "foarte înţeleaptă" cu privire la acest subiect: "Dincolo de dreptul nostru legitim de a adopta asemenea decizii, pentru că sunt decizii politice similare sau simetrice cu cele luate atunci când s-a format actualul Guvern, am spus-o şi la începutul Comitetului Executiv Naţional, am avut obligaţia să facem această evaluare şi avem obligaţia să luăm măsurile care să ne ajute pe toţi să beneficiem de prevederile programului de guvernare şi sper ca şi domnul Sorin Grindeanu să înţeleagă lucrul ăsta, dacă a crezut şi mai crede în programul de guvernare şi în această ţară. De asemenea, sunt absolut convins că şi preşedintele României va avea o abordare foarte înţeleaptă".

Dragnea: "Joi vom convoca un nou CExN al PSD; Grindeanu nu mai are sprijin politic"

Social-democraţii se reunesc din nou joi în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, pentru a discuta despre o nouă propunere de premier, în condiţiile în care Sorin Grindeanu a rămas fără sprijin politic, a mai anunţat Liviu Dragnea.

Potrivit acestuia, alegerile au fost câştigate de PSD şi ALDE şi în continuare majoritatea parlamentară este deţinută de coaliţie. Liderul PSD a precizat: "Un prim-ministru este legitim cât timp are sprijinul politic al formaţiunilor care l-au votat. În acest moment, PSD şi ALDE, care l-au propus prim-ministru, au acordat sprijin politic şi l-au votat în Parlament, au retras acest sprijin".

El a subliniat că nu se mai poate vorbi despre un guvern atât timp cât miniştrii acestuia şi-au prezentat demisia. Preşedintele PSD a arătat: "Nu prea mai putem vorbi de un guvern - toţi miniştrii şi-au prezentat demisia. (...) Şi constituţional şi politic vorbind, sper ca domnul Sorin Grindeanu să nu se agaţe de această procedură, pentru că nu mai are guvern. Noi am mai adoptat o decizie astăzi, la sugestia unor colegi, o hotărâre prin care s-a decis că orice membru PSD care ar intra într-un guvern care nu mai are susţinerea PSD îşi pierde calitatea de membru. Deci noi, practic, discutăm de un Cabinet care nu mai are membri şi de un prim-ministru care sper că ia act de deciziile politice adoptate de forurile statutare care i-au şi dat sprijinul politic. Mâine (joi, n.r.) intenţionăm să convocăm din nou un Comitet Executiv Naţional ca să discutăm împreună cu colegii de la ALDE despre o propunere de prim-ministru care să fie înaintată preşedintelui Iohannis".

Întrebat cum va proceda dacă Grindeanu "se agaţă de această funcţie" şi dacă PSD va merge pe o moţiune de cenzură, Dragnea a spus: "Încă sper că nu se continuă situaţia asta, care n-are niciun fel de explicaţie politică".

El a precizat că Grindeanu n-a fost exclus din PSD: "Nu, n-a fost exclus Sorin Grindeanu din partid. Eu nu sunt prezicător, să vorbesc despre viitorul unuia sau altuia, eu, împreună cu mai mulţi colegi, i-am făcut mai multe propuneri d-lui Sorin Grindeanu. Prima a fost ca împreună să stabilim care sunt cele mai bune măsuri şi calea de urmat, fără să plecăm de la început de la ideea că nu trebuie să mai fie prim-ministru. Din păcate, pur şi simplu a plecat din sală, noi având de gând ca în partea a doua a CExN, după ce s-a discutat despre acea evaluare, să începem să reconstruim. Nu am mai avut cu cine".

Sorin Grindeanu: "Nu-mi dau demisia"

Premierul Sorin Grindeanu a anunţat aseară că nu demisionează din funcţie.

El a precizat că va face acest lucru după ce preşedintele Iohannis va numi un premier de la PSD.

Sorin Grindeanu a afirmat, la Guvern, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD: "Am obligaţia să mă comport responsabil faţă de România şi faţă de partidul din care fac parte. Să ştiţi că acest Guvern este Guvernul României, nu este Guvernul CEx-ului şi cred că toţi trebuie să ne simţim responsabili de acest lucru şi eu mă simt responsabil. Îmi voi da demisia şi repet ce am spus în CEx: atunci când preşedintele Iohannis, după consultări cu partidele, va numi un premier de la PSD. Eu cred că este normal faţă de acele sute de mii de oameni, faţă de scorul pe care PSD l-a obţinut în alegeri ca acest lucru să se întâmple şi eu nu vreau atât cât pot alte scenarii să poată să intre în discuţie, tocmai pentru aceasta fac acest lucru".

Grindeanu: "Evaluarea am văzut-o în această seară; era o justificare ca să mi se spună să-mi dau demisia"

Premierul Sorin Grindeanu a susţinut că evaluarea activităţii Guvernului a văzut-o ieri pentru prima dată, ceea ce i se pare incorect, adăugând că aceasta a fost o justificare pentru a i se spune să demisioneze.

Premierul a precizat: "Am văzut pentru prima dată această evaluare în această seară (aseară, n.r.). Dacă dumneavoastră vi se pare corectă, mie nu. Această evaluare trebuia făcută în dialog cu mine ca premier. (...) Cred că ceea s-a întâmplat prin această evaluare de fapt era o justificare prin a mi se spune: trebuie să pleci, trebuie să-ţi dai demisia".

El a catalogat evaluarea miniştrilor, despre care a arătat că a fost realizată de Darius Vâlcov, drept un "ceaslov".

Grindeanu a afirmat: "Revin la celebrele măsuri. (...) Am văzut, cred, vreo 390 spre 400 de măsuri care trebuiau făcute în primul semestru al anului 2017, dar, totodată, am înţeles că sunt de vină că nu sunt duse la îndeplinire măsuri din programul de guvernare care au termen de finalizare în 2018. Vă citesc o măsură care, în analiza domnului Vâlcov, este nerealizată în primele şase luni de guvernare: dezvoltarea relaţiilor economice cu Federaţia Rusă. Eu ştiu că sunt ţară membră a UE şi trebuie să respectăm sancţiunile UE (impuse Rusiei - n.r.). Poate că domnul Vâlcov şi ceilalţi ştiu altceva şi poate de asta trebuie să plec. (...) La nerealizări sunt incluse două măsuri la care preşedintele PSD, domnul Liviu Dragnea, a spus că se renunţă: TVA zero la locuinţe şi TVA zero la publicitate. (...) CEx a făcut un cadou PNL şi USR prin modul în care au prezentat raportul de evaluare".

Premierul a prezentat, în context, şi autoevaluarea activităţii Guvernului în această perioadă.

El a precizat că din 43 de măsuri de implementat în primul trimestru şi din 54 în trimestrul al doilea, "54 au fost implementate 100%, 34 sunt în derulare, iar cele neîndeplinite sunt nouă".

Grindeanu: "Mi s-a propus şefia mai multor instituţii ale statului, doar ca să demisionez"

Prim-ministrul Grindeanu a confirmat aseară că i s-au propus mai multe funcţii în diverse instituţii ale statului, inclusiv funcţia de vicepremier, pentru a demisiona.

El a afirmat: "L-am auzit pe domnul Liviu Dragnea că nu era sigur că CExN se va termina cu încercarea de a mă demite. (...) De ce în toată această perioadă, inclusiv în acestă seară (aseară, n.r.), mi s-a propus şefia mai multor instituţii doar ca să îmi dau demisia sau chiar să fac parte din viitoul guvern, ca ministru? De asemenea, l-am văzut pe domnul Dragnea că nu ar fi vrut să plec, dar ar fi vrut să mă convingă să accept alte funcţii".

Grindeanu: "I-am propus lui Dragnea să ne asumăm împreună acest «presupus eşec» al guvernării"

Premierul Sorin Grindeanu a precizat aseară că i-a propus, în cadrul CExN, preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, să demisioneze împreună pentru a-şi asuma "acest presupus eşec" de până acum al guvernării, aşa cum a fost prezentat în reuniunea conducerii social-democrate.

Premierul a afirmat: "Deşi avem o economie care merge foarte bine - şi nu spun eu asta, spun şi organismele europene - şi nişte miniştri care au muncit, mare parte din ei, i-am propus după toate aceste lucruri, în CEx, domnului Liviu Dragnea, să ne asumăm împreună acest presupus eşec. Şi anume să ne dăm amândoi demisia. N-am văzut că s-a întâmplat sau poate că mi-a scăpat în declaraţiile de după. Acum o lună, pe 19 mai, domnul preşedintele Dragnea spunea aşa: «Mă mulţumesc toate ministerele, şi ca cetăţean, şi ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, şi ca preşedinte de partid». Vă repet, acum o lună, în 19 mai. Ce s-a schimbat între timp, ce s-a întâmplat chiar n-am reuşit să aflu nici măcar în şedinţa CEx".

Sorin Grindeanu a adăugat că nu şi-a dorit să se ajungă la "acest moment foarte greu pentru PSD şi pentru România", susţinând: "Înainte de această şedinţă am încercat să înţeleg de ce există această furie de a schimba propriul guvern după numai şase luni de la guvernare. Şi un guvern care, de bine, de rău, a performat şi are rezultate. Am vrut să înţeleg, de asemenea, de ce timp de mai bine de o lună de zile domnul Liviu Dragnea şi alţii pe care i-aţi văzut la televiziuni şi nu numai au vorbit despre remanieri, analize, demisii (...). Mi-a fost foarte greu şi în continuare îmi este foarte greu să înţeleg de unde aceste lucruri. De ce trebuie să pui presiune pe propriii tăi miniştri, pe care tu i-ai pus acolo?".

Sorin Grindeanu: "Rămân în PSD, sunt membru de 21 de ani, forţa partidului nu stă în cei 60 de membri ai CexN"

Premierul Sorin Grindeanu a anunţat că rămâne în PSD, al cărui membru este de 21 de ani, şi că forţa acestui partid nu stă în Comitetul Executiv (CEx) şi în cei 60 de oameni din acest for.

El a subliniat că va rămâne premier până când preşedintele Iohannis "va desemna candidat pentru premier cu nume şi prenume din partea partidului care a câştigat alegerile - PSD".

Premierul a arătat: "CEx a făcut un cadou şi PNL, şi preşedintelui Iohannis, şi USR prin modul în care au prezentat acest raport. (...) Voi rămâne în PSD, sunt membru de 21 de ani. Forţa acestui partid nu e dată de CEx şi de cei 60 de oameni, pe care îi respect, forţa este dată de sutele de mii de membri. Am intrat cu convingere în acest partid şi rămân având aceeaşi convingere. Închei prin a sublinia că voi rămâne premier până când domnul preşedinte Iohannis va desemna candidat de premier cu nume şi prenume din partea partidului care a câştigat alegerile - PSD. În acest moment se deschid toate opţiunile, iar eu vreau ca partidul care a câştigat alegerile să rămână la guvernare".

El a mai spus că este obligaţia PSD, care a creat această situaţie de criză, să iniţieze aceste demersuri.

Premierul Sorin Grindeanu şi-a început conferinţa de presă mulţumindu-le tuturor românilor care în ultimele zile i-au transmis mesaje de susţinere.

"În primul rând, le multumesc tuturor românilor pentru susţinere, sunt impresionat de mesajele primite, le mulţumesc primarilor şi membrilor PSD care m-au susţinat şi acelor români care nu au legătură cu politica şi care mi-au trimis mesaje pe Facebook. Sunt în acest partid de 21 de ani şi colegii mei care mă cunosc foarte bine, din Timiş, ştiu că le spuneam ca PSD nu e pe CF-ul nimănui, nici al lui Sorin Grindeanu, nici al lui Liviu Dragnea, nici al lui Nicolae Bădălău. Forţa aestui partid a stat şi stă în sutele de mii de membri care au muncit şi care ne-au dus spre victorie în toţi aceşti ani şi vreau să le mulţumesc lor pentru toată susţinerea pentru partidul din care fac parte".

El le-a transmis colegilor din PSD că îi pare rău că au trebuit să treacă prin şedinţa CEx, pe care a catalogat-o drept o "experienţă neplăcută": "Am văzut mai devreme nuanţe care nu au fost chiar aşa şi e bine să spunem corect, transparent. În primul rând, le transmit multora din colegii din CEx că îmi pare rău că au trecut prin această experienţă neplăcută, care nu este prima, au mai fost experienţe în partid, cel puţin în ultimul an. Ţin neapărat să îmi cer scuze pentru faptul că şi datorită acestei situaţii au ajuns să trăiască asemenea experienţă".

Sorin Grindeanu: "Îi îndemn pe miniştri la responsabilitate"

Premierul Sorin Grindeanu a mai declarat aseară că demisiile miniştrilor intră în vigoare după ce Administraţia Prezidenţială ia act de acestea şi i-a îndemnat la responsabilitate pe cei care vor rămâne în funcţii în Cabinet.

Întrebat dacă miniştrii şi-au dat demisia din funcţii, după cum a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, Grindeanu a răspuns: "Mâine (joi, n.r.) o să vă dau detalii. Eu vreau să lucrăm procedural. Procedural trebuie să-mi parvină aceste demisii. O să vedem mâine despre ce e vorba, dar vreau să vă spun ceva şi să-i îndemn la responsabilitate pe cei care sunt în continuare miniştri. Aceste demisii intră în vigoare în momentul în care, ca procedură, sunt trimise de primul ministru către Administraţia Prezidenţială şi Administraţia Prezidenţială ia act de ele. Asta este procedura şi legea la Guvernul României".

El a precizat că va transmite joi eventualul program al Guvernului: "Nu am primit nimic oficial. În funcţie de ceea ce voi avea mâine (joi, n.r.) şi voi vedea, mă gândesc că vă referiţi la demisiile unor colegi din Cabinet, o să iau deciziile mâine (joi, n.r.). În acest moment nu există nimic oficial".

El a mai spus, răspunzând unei întrebări, că dacă actualul Cabinet rămânea în funcţie, atunci ar fi făcut în mod sigur schimbări ministeriale, dar nu în forma decisă în şedinţa CEx a PSD.

Tăriceanu: "Un guvern şi un prim-ministru care nu mai beneficiază de sprijinul politic nu mai pot funcţiona"

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat aseară că un Guvern şi un prim-ministru care nu mai beneficiază de sprijinul politic nu mai pot funcţiona, precizând că aşteaptă din partea premierului "gestul de onoare necesar".

Liderul ALDE a afirmat: "Un guvern şi un prim-ministru care nu mai beneficiază de sprijinul politic nu mai poate funcţiona. În mod normal prim-ministrul în asemenea condiţii îşi dă demisia. (...) Aşteptăm gestul de onoare necesar din partea prim-ministrului".

El a subliniat că există "suportul politic şi mecanismele constituţionale pentru a rezolva această problemă".

"Noi tindem să credem că, cel puţin, într-o perioadă scurtă de gândire, realitatea politică actuală să-l determine pe premier să ia decizia care se impune în astfel de cazuri", a mai spus Tăriceanu.

Acesta a amintit că, în Marea Britanie, prim-ministrul Margaret Thatcher, după 11 ani de guvernare, a demisionat atunci când a pierdut sprijinul propriilor parlamentari.

Tăriceanu a menţionat că există "o discrepanţă majoră între percepţia publică generală şi probabil majoritară" legată, pe de-o parte, de performanţa Guvernului şi a primul-ministrului, şi realitate, pe de altă parte.

"Percepţia publică părea să fie una mai degrabă una pozitivă asupra activităţii Guvernului şi a prim-ministrului, dar această analiză de care vă vorbeam şi care a fost făcută în amănunţime (...) relevă o situaţie care devine mai mult decât preocupantă şi ne dă temerea că în loc să putem să ne îndeplinim toate angajamentele pe care ni le-am luat în decursul acestui ciclu electoral, mai degrabă riscăm să eşuăm", a opinat ldierul ALDE.

El a explicat că în politica românească a prevalat încercarea de "a ţine lucrurile în interior", iar timpul să le rezolve.

Tăriceanu a punctat: "În politică timpul nu rezolvă nimic. Problemele nerezolvate vin mai devreme sau mai târziu şi se răsfrâng brutal asupra celor care sunt decidenţii politici. Generezi crize pe care apoi îţi pui problema cum să le rezolvi. Acesta este motivul pentru care am hotărât să punem realitatea pe masă pentru a se înţelege cât mai bine că această decizie a noastră de retragere a sprijinului politic pentru domnul Grindeanu nu este un capriciu al cuiva, nu este o chestiune care ţine de o conjunctură politică, aşa cum am văzut o grămadă de speculaţii făcute în ultima perioadă".

În opinia sa, fiecare ministru a făcut cât a considerat "într-o relativă libertate şi independenţă".

Preşedintele ALDE s-a întrebat retoric: "Guvernul este astăzi alcătuit dintr-un număr de miniştri care fiecare lucrează într-o relativă libertate şi independenţă fără să existe o mână care îi conduce. Fiecare a făcut cât a putut, cât a crezut că e nevoie, cât a considerat. Rolul prim-ministrului care e atunci?".

(S.A.)

Opinia Cititorului ( 29 )

  1. E frumos cu abuzul, cu toate marotele propagandei, dar ofițer Grindeanu ne-a devoalat că acționează la ordin.

    Ordinul pe unitate e să înceapă spectacolul național #rezist. 

    1. Ofiter Grindeanu? Esti sigur? Zi-ne si noua gradul.

      Gradul acoperit, membru al comisiei parlamentare de control a(l) SRI

      Este de-a dreptul incredibil!

      Multimea, amplitudinea si rezultatul actiunilor facute de servicii in toate domeniile societatii romanesti sunt de-a dreptul halucinante. 

      Pai ce facem, chiar nu-i bagat nimeni la bulau pentru aceasta situatie? Sau cum vrem sa rezolvam situatia asta incredibila? Sau nu vrem s-o rezolvam? 

      Incalcarea legilor, incepind cu legea fundamentala, de catre fel de fel de reprezentantii ai institutiilor statului, si nu numai din servicii, se pare ca nu deranjeaza nici o institutie din scumpa noastra tara. Chiar nu exista nici o institutie care sa apere statul de drept de asaltul porcilor? Daca nu exista, inseamna ca nici statul de drept nu exista, sau daca exista, exista doar pentru niste amariti. Ce rusine! 

      De fapt, care-i mai mare securest, Dragnea sau Grindeanu?

      n-am auzit sa existe gradul acoperit ... ne aburesti ... zi-ne grad, functie si eventual um daca vrei sa ne convingi

      Propaganda securistă l-a putut vedea pe Băsescu treaz timp de 10 ani. E normal să aveți nevoie de dovezi pentru orice.

      Pai, da, cum altfel?

      Fara dovezi? 

      Dovezile apar după 50 de ani. Probabil de asta la noi a intarziat revolutia si probabil de asta niste securisti smecheri au condamnat comunismul, fara sa-i condamne pe securisti si comunisti.

    Tovarasa, la una din intrebari stiu eu sa raspund! De fapt, intrebarea asta (care s-a pus de doua ori, ca de ce vrea sa-l dea jos pe Guvern) este si singura intrebare de-adevaratelea, ca restul sunt doar de umplutura. Mai intai, pe scurt: Dragnea vrea sa-l demita pe Guvern, pentru ca Guvernul asta nu-l rezolva ca sa scape de parnaie, cum bine ati spus si matale, ziarule. Acum, uite si raspunsul pe batraneste. Guvernul asta vrea ca eventualul "prag" la abuzul in functie sa fie abordat printr-un proiect de lege, si nu printr-o OUG. Dar, daca e prin proiect de lege, Presedintele Romaniei este abilitat legal sa sesizeze Curtea Constitutionala, pentru neconstitutionalitatea fixarii unui prag. Iar Curtea Constitutionala se simte cu musca pe basca lu' Dorneanu, ca NU A JUDECAT PE FOND chestia asta, ci doar a expediat sesizarea Bombonicai ca fiind inadmisibila. In concluzie, varianta unui proiect de lege il leaga pe musiu Dragnea de nu se vede. Prin contrast, daca Guvernul asta va fi inlocuit cu un Guvern de papitzoi, atunci papitzoaii aia fixeaza pragul prin OUG, caz in care doar Ciorbea - avocatul pungasilor mai poate sesiza Curtea Constitutionala. Deci, cu o OUG, acea OUG se publica mintenas in Monitorul Oficial, isi face tot mintenas efectele, iar pana la votarea in Parlament a Ordonantei, adio si-un praz verde!, ca musiu Dragnea a scapat de mult de bulau. Pai, ziceti si matale, sa nu-l dea jost pe Guvernul asta de doi nemernici, Toader si Grindeanu? Restul, cum ziceam, este doar sosul pentru chifteaua asta fierbinte.

    1. Amice, esti complet analfabet. Ccr a spus ca trebuie fixat un prag de catre legiuitor. A spus de 2 ori. Mars de aici postac securist.

    Culmea ridicolului ar fi ca psd sa nu stranga semnaturile pentru motiunea de cenzura impotriva guvernului psd. Ati cam dat-o de gard nea Liviu.

    1. Astia nu-s tot aia care au castigat alegerile anul trecut?

      Sunt ăia care s-au prins după câteva luni de n-a fost acceptată Shhaideh. N-avea avizul Securității, așa cum impune strada #rezist. Hai Dinamo!!!

      In parlamentul Romaniei, nu se va strange niciodata cvorum pentru a se vota organizarea de alegeri anticipate, si asta pentru un motiv patriotic de simplu: niciun parlamentar patrotic romanesc nu va accepta sa paraseasca anticipat scaunul de parlamentar pe care l-a incalzit cu drag. Poate Dragnea sa strige din toate orificiile, ca tot degeaba: in Romania niciun parlamentar nu va auzi vreo amenintare despre alegeri anticipate.

    Si-o fi dat si Toader demisia?!?

    Cel mai tare, de departe, este lupul moralist Tariceanu, care spune ca "Un guvern şi un prim-ministru care nu mai beneficiază de sprijinul politic nu mai pot funcţiona", uitand cum a guvernat el doi ani cu sustinerea PSD -ului!?!

    Grimasele de mascarici ale premierului te face sa te intrebi :e intreg la minte?e teleghidat?e injectat?

    Ce ofuscat e de grija alegatorilor....Nici in cot nu-l doare ,nici pe el nici pe cei din parlament.

    1. Rectific----te fac sa ....

      Teoretic, când te ia partidul de pe stradă și te numește premier, renunți la funcție când ai pierdut sprijinul politic din partea partidului.

      Practic, dacă sistemul te-a propus partidului, păcălind sute de mii de membri și milioane de votanți, de ce să-ți dai demisia? Odată ce ți-a ieșit alba-neagra și i-ai făcut pe inteligenți, poți să-i ameninți și cu pușcăria, doar ai sistemul în spate. 

    ..Ehh' !_Republica de la Teleorman via aliatul fidel de la Cioflingeni_(~"Tinara"_noastra _Lighioana de la Cioflingeni~)_..Ceee guvernare !_..Asta e doar de ochii lumii si sa dea bine pe dincolo in West_..deci domn' Liviu e pe cai mari pina una alta iar timpul nu este de partea lui, functia asta de sef de partid nu este una de lunga durata asa ca trebuie sa ii dea bice la greu. Numai ca e dificil sa gasesti o marioneta servila si slugarnica pina in pinzele albe care sa execute intocmai ordinele tale primite la rindu' tau de la Lighioanele economico-politice ce sustin partidul din p.v. financiar...Sigur ! Si dupa toate probabilitatile inainte de a fi numit premier lui S. Grindeanu i-sa conturat un profil psihologic_ett, si deci au considerat EI ca ar fi cel mai potrivit_pt. noul experiment_..Numai ca una este teoria si hirtia si cu totul alta este in teren situatiunea_..Omul a si zis aseara pe la ora 23 si ceva.." am refuzat cind mi sa propus functia de premier"..Deci in concluzie si cum spune_AM mai sus suntem momentan sub zodia sau cupola sau in sfera republicii de la Teleorman_!!!~..O republica_Marunta si_Insignifianta care nu va dura prea mult timp_..DC au facut EI acest experiment ca acum dupa 6 luni sa renunte brusc si abrupt_??..Nu stim ci doar speculam ca de obicei___..Si tot ca de obicei ce altceva poate fi la mijloc decit aceleasi calcule MESCHINE_si_Marunt'_politician iste si tipic oamenilor Mici pe care NU ii intereseaza tara si poporul pe care chipurile il reperezinta ci doar propria Camarila_politica si respectiv CLIENTELA Lor economica si de biznis personal_..Iar cum S. Grindeanu nu a mai percutat asa cum trebuie si i-sa cerut inca de la inceput, au hotarit deci ca trebuie scos afara pe tusa__..Culmea e ca in CEX-ul LOR de aseara acuzele adica rechizitoriul ia fost adus la cunostinta prin viu grai desigur de cine altcineva decit de Vilcov_=_1_HOT_,_Bandit de renume_care a si fost condamnat penal_.., ceea ce spune multe de cum stau si merg treburile acolo in vf. conducerii PSD_via aliatul de la Cioflingeni_!_...._~De risul lumii ca de obicei~_.....

    1. Țara și poporul sunt importante pentru oameni de calitate, cum ar fi cei 3 din mafia de 6 a lui Băsescu.

    ... patronul- PARLAMENTUL-știe c-au DEZERTAT de pe front ...???

    Are dreptate BASESCU,Dragnea si Valcov ,doi politicieni veniti dela PDL,DISTRUGE PSD.HA HA HA.TOT PDL L-EA VENIT DE HAC ,PSDului.CARTITELE BAGATE DE BASESCU IN PSD,DISTRUG PAS CU PAS PSD.FELICITARI BASESCU.

    1. Băsescu merge închis. Dacă latră înseamnă că e matol.

    Dragnea este o mare catastrofa. Jianu a punctat foarte clar ceea ce era de spus. Dragnea este la manete (demisii), dar in paralel ne minte cu nonsalanta ca nu a cerut nicio demisie (!) O cocota care conduce un bordel si care are pretentia de a deveni matroana suprema a Romaniei, insa o impiedica justitia asa incat legea trebuie schimbata (violata) cu orice pret pentru statisfactia si propasirea matroanei!

    1. "programul PRIMA TESLA a fost ieri inaugurat"

    Mult e prost psd-ul un partid de de jegoși ,dar și pnl-ul de jigodii. Noi facem politică că să furăm .Trăiască hoașcă de Băsescu.

    Pai și jegoasa de Olguța .PSD este un partid porno

    1. USR este o adunătură securistă.

      Glumița ta este specifică minerilor 'ngă. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb