Nasdaq a încheiat cel mai bun trimestru din 2020 încoace

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 aprilie 2023

Nasdaq a încheiat cel mai bun trimestru din 2020 încoace

Indicele tehnologiei a crescut cu 17%, în principal pe fondul aşteptărilor ca Rezerva Federală să oprească creşterea dobânzii Producătorii de cipuri Nvidia şi Meta Platforms (fostul Facebook) au avut cele mai bune performanţe din Nasdaq Composite, în primele trei luni ale anului

Indicele Nasdaq Composite tocmai a încheiat cel mai bun trimestru din ultimii aproape trei ani, datorită evoluţiilor unora dintre cele mai cunoscute nume din tehnologie, scrie Business Insider.

În primele trei luni ale anului, coşul de acţiuni a urcat cu 17%, cea mai mare apreciere din trimestrul al doilea al anului 2020, când titlurile marilor companii de tehnologie creşteau spectaculos după prăbuşirea din primele zile ale pandemiei.

Acum, raliul a fost alimentat, în principal, de aşteptările tot mai mari ca Rezerva Federală să oprească creşterile dobânzii de politică monetară, în încercarea de a proteja stabilitatea financiară, ce a fost pusă puternic la încercare odată cu prăbuşirea Silicon Valley Bank. Conform CME FedWatch Tool, puţin sub 50% dintre traderi se aşteaptă că banca centrală din Statele Unite să stopeze ridicarea dobânzilor la următoarea sa întâlnire din luna mai. În general, acţiunile companiilor din sectorul tehnologic tind să se aprecieze când ratele dobânzilor se stabilizează, deoarece se pot împrumuta la o rată fixă, cu efect pozitiv asupra fluxurilor de numerar viitoare, ce constituie o parte esenţială a evaluărilor lor, conform sursei menţionate.

De asmenea, titlurile listate pe Nasdaq s-au apreciat datorită creşterii popularităţii ChatGPT, ceea ce i-a încurajat pe investitori să achiziţioneze acţiuni ale unor companii legate de Inteligenţa Artificială şi ETF-uri cu expunere în acest sector, mai notează Business Insider.

"Martie a adus o criză bancară şi condiţii de creditare mai aspre, ce se vor simţi în lunile următoare. Dar, aceste evenimente au dus la o scădere a randamentelor obligaţiunilor, precum şi la includerea în preţuri a unei reduceri a ratei de politică monetară", a spus Peter Garnry, strateg-şef al Saxo Bank, conform sursei menţionate. "Mişcările obligaţiunilor, laolaltă cu entuziasmul faţă de GPT 4 (n.r. noul model de Inteligenţă Artificială lansat de OpenAI), au declanşat o febră speculativă şi achiziţii pe scădere (engl. by the dip) a acţiunilor din tehnologie, ceea ce împins piaţa în ansamblu".

Acţiunile Nvidia şi Meta Platforms (fosta Facebook) au avut cele mai bune performanţe din indicele Nasdaq, în primul trimestru al acestui an.

Titlurile producătorului de cipuri Nvidia au urcat cu 90% de la începutul lui 2023, profitând de ceea ce CEO-ul Jensen Huang a numit "momentul iPhone al Inteligenţei Artificiale", adăugând puţin sub 330 de miliarde de dolari la capitalizarea companiei, în primul trimestru.

Acţiunile Meta au revenit după un an de coşmar, marcând o creştere de 76% în primele trei luni ale anului, într-un context marcat de eforturile CEO-ului Mark Zuckerberg de a reduce costurile, prin concedierea a mii de angajaţi.

Producătorul de autovehicule electrice Tesla, conglomeratul media Warner Bros Discovery şi producătorul de dispozitive ortodontice Align Technology au completat topul primilor cinci performeri ai Nasdaq din primul trimestru a lui 2023, conform Business Insider.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb