Năstase, obligat să demisioneze din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor

Nicolae Mardari
Ziarul BURSA #Politică / 16 martie 2006

Ce-am fost şi ce-am ajuns, se gîndeşte, probabil, cu amărăciune, Adrian Năstase. Colegii de partid i-au retras sprijinul politic şi, în consecinţă, ieri a fost obligat să demisioneze din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, precum şi din cea de preşedinte executiv al PSD. Fostul prim ministru a declarat sincer că regretă pentru că s-a simţit legat de viaţa parlamentară şi avea proiecte pe care nu şi le-a dus la îndeplinire.

Prin spectaculoasa sa cădere, Adrian Năstase lasă loc gol atît în Parlament, cît şi în partid. De altfel, şefia Camerei Deputaţilor a fost un subiect de dispută între PSD şi Alianţa DA pe tot parcursul anului trecut. Acum partidele din arcul guvernamental găsesc prilejul de a-şi vedea visul împlinit: un preşedinte al Camerei, reprezentant al puterii.

PSD nu renunţă, însă, aşa uşor. Victor Ponta a declarat chiar că şefia Camerei Deputaţilor ar trebui să revină tot PSD-ului. În sprijinul ideii sale el a invocat un articol din Regulamentul Camerei, care ar prevede, în viziunea sa, că "în cazul în care una dintre poziţiile grupului PSD ar deveni vacantă, altfel decît prin revocare, şi aici este vorba de o demisie, tot grupul parlamentar social-democrat va face propuneri pentru acel post".

Mai realist, însă, decît Ponta este preşedintele social-democraţilor, Mircea Geoană. "Sînt convins că există premise suficient de favorabile ca să păstrăm această poziţie pe care am cîştigat-o prin votul simpatizanţilor şi al electoratului nos-tru. Vom vedea care sînt şansele, probabil că vor fi mai mulţi candidaţi", a afirmat Mircea Geoană, citat de Rompres. Acelaşi punct de vedere l-a avut şi purtătorul de cuvînt al PSD, deputatul Cristian Diaconescu, care ne-a declarat că "nu se pune problema ca PSD să îşi impună un nou preşedinte al Camerei". Domnul Diaconescu ne-a precizat, însă, că formaţiunea sa politică va propune un candidat, cel mai probabil în persoana lui Valer Dorneanu, cu toate că este posibilă şi candidatura lui Mihai Tănăsescu sau Victor Ponta. Cît despre şansele de reuşită, purtătorul de cuvînt al social-democraţilor este optimist: "am putea aduna susţinători, eventual de la minorităţi şi chiar din persoane din coaliţie, ar fi speranţe", ne-a declarat Cristian Diaconescu.

Liderul grupului parlamentar al PD, Cristian Rădulescu, este convins că noul şef al Camerei Deputaţilor va fi reprezentant al Coaliţiei de guvernămînt şi nu al opoziţiei. El consideră că interpretarea pe care o dă social-democratul Victor Ponta articolului 28 din Regulamentul Camerei este falsă. "Vor să ajungă la un nou incident, dar care nu va conduce la nici un rezultat", a catalogat domnul Rădulescu declaraţiile lui Ponta.

Partidul Democrat va susţine la preşedinţia Camerei candidatul liberal, a precizat preşedintele PD, Emil Boc, pentru a face să dispară suspiciunile că democraţii nu ar mai vrea să res-pecte protocolul Alianţei. Emil Boc consideră că este necesară, însă, şi întrunirea Coaliţiei pentru a discuta aspectul preşedinţiei Camerei Deputaţilor, date fiind unele "derapaje la vot" ale partenerilor. "Practic va fi proba de fidelitate supremă şi proba de funcţionare a Coaliţiei, pentru a nu mai avea derapaje". În condiţiile în care PD se va ţine de cuvînt şi va susţine candidatul liberal, cele mai mari şanse la preşedinţia Camerei Deputaţilor le va avea Bogdan Olteanu, în prezent ministru pentru relaţia cu Parlamentul.

Îngrijorarea preşedintelui PD la adresa colegilor de coaliţie este motivată. Purtătorul de cuvînt al Partidului Conservator, deputatul Bogdan Ciucă, ne-a declarat că formaţiunea politică pe care o reprezintă va avea un candidat propriu, în persoana doamnei Daniela Popa, în prezent vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. Evident că PC nu are mari speranţe să şi obţină funcţia, dar îşi manifestă în acest fel intenţia de a negocia "la sînge". La fel vor negocia şi reprezentanţii UDMR. Se dovedeşte o dată în plus că actuala Coaliţie de guvernămînt este un ghem de interese diferite şi că prietenia e prietenie, dar brînza e pe bani...

În toată această luptă pentru şefia Camerei dar şi pentru influenţă în PSD, Adrian Năstase cade uşor-uşor, probabil într-o uitare din care îl vor mai scoate din cînd în cînd procurorii, chemîndu-l la Parchet. Pierzîndu-şi sprijinul politic, fostul premier rămîne singur în calea lupilor şi se va descurca cu greu. Este o experienţă pe care Năstase nu a mai avut-o din 1989 încoace: aceea că devine om simplu în faţa justiţiei, care poate să-l întrebe liniştită de "mătuşi" şi termopane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb