NATO continuă astăzi discuţiile în "format Ramstein" pe tema ajutorului militar pentru Ucraina

D.T.
Internaţional / 15 februarie 2023

NATO continuă astăzi discuţiile în "format Ramstein" pe tema ajutorului militar pentru Ucraina

Membrii NATO continuă astăzi, la Bruxelles, discuţiile privind accelerarea livrărilor de arme şi muniţii către Ucraina, care insistă să primească şi avioane de luptă pentru a rezista mai bine în faţa invaziei ruseşti, relatează News.ro.

"Prioritatea, urgenţa, este de a le furniza ucrainenilor armamentul care le-a fost promis pentru a-şi menţine capacitatea de a se apăra", a subliniat ieri Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei, înainte de începerea acestei reuniuni de două zile a "grupului Ramstein".

Toate deciziile privind livrările de arme către Ucraina sunt luate de acest Grup de contact prezidat de SUA, care include aproximativ 50 de ţări şi care îşi ţine de obicei reuniunile la baza americană de la Ramstein, în Germania.

Reuniunea de la Bruxelles a început ieri şi continuă astăzi. "Agenda de mâine este la fel de plină. Vom petrece mai mult timp discutând pe chestiunea tancurilor", a comentat ieri seară pe Facebook ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.

"Le vom oferi ucrainenilor mijloacele de a rezista şi de a avansa în timpul contraofensivei de primăvară", a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin. El a pus accentul pe artilerie, apărare aeriană şi blindate, dar nu a menţionat avioanele de luptă în cadrul livrărilor de armament planificate. Şeful Pentagonului a adăugat că "avioanele de luptă nu sunt cea mai urgentă problemă, dar o discuţie este în curs de desfăşurare".

De altfel, şi preşedintele Zelenski s-a ferit să menţioneze avioanele atunci când a vorbit, ieri seara, în alocuţiunea sa zilnică, despre discuţiile în format Ramstein. Totuşi, Zelenski a lăsat o portiţă deschisă spunându-le ucrainenilor că nu poate vorbi despre toate deciziile Grupului de contact, unele discuţii trebuind să rămână secret, continuă sursa citată.

La Bruxelles, ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov a insistat în felul său asupra acestei solicitării avioanelor de luptă, afişând în faţa camerelor de luat vederi o batistă purtată în buzunarul de sus al sacoului pe care era desenat un avion.

"El îşi face partea sa, dar ucrainenii ştiu foarte bine că va fi nevoie de cel puţin un an pentru a le obţine", a declarat unul dintre participanţii la reuniune.

"Toată lumea înţelege că problema apărării antiaeriene şi cea a aprovizionării cu muniţii sunt mult mai importante în acest moment decât discuţia despre avioanele de luptă", a declarat, la rândul său, ministrul german al apărării, Boris Pistorius.

Ieri au fost făcute mai multe anunţuri, printre care furnizarea de către Franţa şi Italia a unui sistem de apărare antiaeriană Mamba (SAM-T), echivalentul Patriot, o armă în valoare de 500 de milioane de euro. Franţa va produce, de asemenea, obuze de 155 mm împreună cu Australia, iar vehiculele blindate AMX-10 promise Ucrainei vor fi livrate în zilele următoare.

Pentagonul, la rândul său, a anunţat un contract de 552 de milioane de dolari cu două companii de armament pentru a produce obuze de 155 mm pentru Kiev. Primele livrări sunt aşteptate în luna martie.

Germania a anunţat relansarea unei linii de producţie pentru muniţie destinată tancurilor de apărare antiaeriană Gepard. Potrivit cotidianului Suddeutsche Zeitung, primul contract este pentru 300.000 de cartuşe care vor fi livrate Kievului începând cu luna iulie.

"Acesta este un război de uzură şi o bătălie logistică", a punctat şeful NATO, Jens Stoltenberg. "Preşedintele rus Vladimir Putin nu se pregăteşte pentru pace. El se pregăteşte pentru o nouă ofensivă, pentru noi atacuri", a arătat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

De altfel, şeful NATO avertizase luni că Ucraina foloseşte mai multă muniţie decât poate produce Alianţa. "Acest lucru ne epuizează stocurile şi pune sub presiune industriile noastre de apărare", a spus el.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat ieri seară că ţara sa are nevoie de livrări rapide de arme, în condiţiile în care presiunea militară rusă creşte în estul ţării. "Ucraina şi partenerii săi fac totul împreună pentru ca statul terorist să piardă şi pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil", a declarat el, referindu-se la acorduri pentru "mai multe sisteme de apărare aeriană, mai multe tancuri, mai multă artilerie şi obuze".

Aceste cereri ucrainene de armament devin tot mai insistente în condiţiile în care trupele ruseşti avansează treptat în est, în special la nord de Bahmut, epicentrul confruntărilor de mai multe luni, unde au loc lupte violente, mai precizează sursa.

"Bahmut nu va fi cucerit mâine, pentru că există o rezistenţă puternică, bombardamente, maşina de tocat carne este în acţiune", a recunoscut şeful grupului paramilitar ruse Wagner, Evgheni Prigojin, ai cărui oameni se află în prima linie a bătăliei.

Zelenski a declarat ieri că situaţia din regiunile Luhansk şi Doneţk este "extrem de dificilă", soldaţii luptând "pentru fiecare metru de pământ ucrainean".

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. Despre ajutorarea romanilor saraci care rabd frigul si foamea

    cand se va discuta ?!

    ajunge cu razboiul,vrem pace si bunastare 

    1. ia trimite textul asta lui putin

      iti da vreo 15 ani de pace si bunastare  

      Ucraina e prioritatea pe mapamond

      Bluful din 24 februarie 2022 a dat greș. :)

      150 000 de soldați ruși au fost trimiși la stele. 

    In vara anului 2022 USA Navy a tinut un exercitiu militar numit Baltops 22, cu care ocazie sa pus explozibil cu telecomanda la gazoductul N.S. 1+2,pe care la 3 luni de zile norvegienii lui Soltenberg au detonat distrugand conductele,

    sustine ziaristul Seymour Hersh,posesor al Premiului Pulitzer

    1. Mujicule, greu cu logica....pozele cu explozia arata conducta avand terminatiile deschizandu-se ca o floare in exterior, ceea ce inseamna ca detonarea s-a facut din interiorul conductei...si acum ghici cine avea acces la conducta din interior...mda, mujicii:-)

      esti specialist tata,nu gluma si esti tare cu logica!

      acele conducte sunt din otel de cel putin 40 mm,pt ca presiunea din interior e imensa,sunt invelite in beton armat,. 

      odata ce ai detonat teava,presiunea din conducta va unfla teava,uita te la orice teava inghetata care se sparge,asa si aiciexplozia a creat fisuri in otel iar gazul sub presiune au ajutat ruperea conductei!

      ca sa explodeze trebuia sa bage aer f mult si busea si statia de pompare,dar e grele lucrurile cand te informezi doar din surse autorizate pt gusterii care inghit musca dupa musca,sevita de partenerii dezinteresati,din surse autorizate! 

      Americanii si norvegienii vand gaze Europei la suprapret,

      deci aveau tot interesul ca gazul rusesc ieftin sa nu mai

      ajunga sa fie livrate Europei 

      Vorbesti prostii, mujicii oprisera tranzitul gazului inainte de explozie, priama data au spus ca nu mai dau gaze din cauza sanctiunilor, apoi ca e defecta o turbina care este trimisa la reparat in Canada. Deci oricum gaze nu mergeau prin conducta, ergo, nu era in interesul UE/Americani/Norvegieni (sic):-) sa se lege la cap. A fost lucratura mujica clasica:-)

      Ca orice mujic esti varza, repeti ca o vuvuzea textele primite...o explozie externa conductei lasa urme nu doar pe conducta ci si in mediul exterior...Nu exista astfel de urme iar formatul conductei explodate arata clar explozie din interior. Locul detonarii, in apropierea coastelor UE iarasi dovedeste ca a fost lucratura mujica. Nu vreti sa pricepeti ca UE nu avea nevoie sa explodeze conducta, era de ajuns sa spuna Germania ca nu mai au nevoie de gaz mujic si sa inchida robinetul la destinatie, ceea ce au si facut. Daca robinetul era deja inchis in germania si sanctiunile in vigoare, ce rost mai avea sa se lege la cap cu "povesti rusesti"?

      Tu vorbesti prostii N.S. 2 nu transporta gaz(nu era autorizat),

      dar N.S. 1 ,transporta gaz in UE in mare veselie, 

      iar de suprapretul american si norvegian nu ai nici o parere,

      rusofobule, mai precis pacient cu rusofobita acuta 

      Sunt algerian si student la medicina,

      si nu inteleg de ce tot spuneti ca sunt mujic, 

      asa de multi rusi traiesc in Romania

      "Algerian" de la malul lacului Balaton:-)? Ia zi ceva in "algeriana":-)

      Neither pipeline was actively transporting gas at the time of the incidents. Gazprom has recently throttled back Nord Stream 1, citing technical issues. Critics have dismissed the action as political maneuvering by Russia as the fighting in Ukraine drags on

      .ulti habarnisti,si prostul nu e pros destul pana nu e si fudul,as zice si arogant dupa apelativul mujic,!

      Vai de stelutele din capul tau,habarnist obraznic! 

      Daca avea Rusia vreun amestec,mergea porumbelul Nato cu guler evazat din teava de la ns1 si 2!

      Eminenta,prima data bagi cateva milioane de mc in conducta,pana ceo umpli la presiunea de lucru,presiune f mare! 

      Ca livrezi gaze,eminenta,ori nu livrezi,conducta e plina cu gaz la presiunea de lucru! 

      Au aparut gusterii si pe aici,ce iau mustele din zbor!

      Au ajuns toti analfabetii sa postuleze pe site-uri:-)...el nu pricepe gramatica si e mare geostrateg:-)

      "presiunea din conducta va unfla teava",

      "pana ceo umpli la presiunea" 

      Esti xenofob,rasist,homofob si prost,

      nu faci cinste fratilor romani toleranti si primitori

      Românii sunt toleranți dacă arăți exact ca ei. Altfel, ai belit-o în bucăți mici. :)

    au primit tancuri = imediat ceri avioane

    le dati avioane = miine vor cere submarine  

    ce o mai lungim atata ?  

    dati-le bombele nucleare ca sa incapa odata razboiul serios !  

    poate o sa creasca cactusi in europa !  

    sau poate de la ciupercile nucleare = o sa avem o racire globala si am rezolvat si cu incalzirea globala

    si totul pentru ca rasistii din ucraina vor sa isi lichideze minoritatile = inclusiv minoritatea romana  

    1. Plecati din Ucraina si nu mai cere nimeni nimic:-)

      In Europa nota de plată pentru razboiul energetic se apropie de 800 miliarde euro,tările UE au alocat 681 mld euro pentru a amortiza impactul razboiului econimic asupra companiilor,pe primul loc în topul cheltuielilor Germania cu 270 mld euro

      Sfâșietor. :)

      Minciunica rubla stă să bubuie la valoarea reală. Coreea de Nord scrie pe voi. 

      donbas nu este al ucrainei ,

      doar 15 % sant ucrainieni acolo asa ca afara cu armata invadatoare a Ucrainei  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb