Rusia încearcă să îngheţe luptele din Ucraina pe timpul iernii ca să-şi întărească forţele în vederea unui nou asalt în primăvară, a declarat ieri şeful NATO, Jens Stoltenberg, potrivit AFP.
"Ce vedem acum este că Rusia încearcă să impună un fel de îngheţare a acestui război, cel puţin pentru o perioadă scurtă, ca să se poată regrupa, repara, recupera şi apoi să încerce o ofensivă mai mare în primăvară", a afirmat Stoltenberg în cadrul unui eveniment public organizat de cotidianul britanic Financial Times.
Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice a afirmat că membrii NATO continuă să furnizeze Ucrainei arme şi sprijin "fără precedent", în ciuda îngrijorărilor privind o eventuală epuizare a stocurilor Occidentului, notează Agerpres.
"Este la fel de important să adăugăm noi sisteme, precum şi să ne asigurăm că sistemele sau armele pe care le-am livrat deja sunt efectiv operaţionale sau funcţionează eficient", a declarat Stoltenberg, menţionând: "Asta înseamnă că ei au nevoie de o cantitate importantă de muniţii, de piese detaşate şi de mentenanţă".
Linia frontului în Ucraina s-a stabilizat de când forţele Kievului au obţinut un succes răsunător eliberând oraşul Herson şi zonele din jurul acestuia în partea occidentală a fluviului Nipru luna trecută.
Cele mai violente lupte se concentrează în prezent în jurul oraşului Bahmut, în estul ţării, pe care forţele ruse încearcă să îl cucerească de mai multe luni. SUA se aşteaptă ca luptele să continue într-un "ritm redus" în lunile următoare, cele două părţi aflate în conflict încercând să îşi reconstituie forţele.
Stoltenberg a declarat că "nu are informaţii suplimentare" despre presupusele atacuri cu drone ucrainene asupra unor baze aeriene din Rusia, după ce SUA au spus că "nu au permis şi nu încurajează" astfel de atacuri din partea Kievului.
Şeful NATO estimează în prezent că "nu sunt reunite" condiţiile pentru o rezolvare paşnică a conflictului, "deoarece Rusia nu a arătat niciun semn de angajare în negocieri care să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei".
• Kremlinul susţine că bugetul SUA pentru Apărare în 2023 este "ostil" faţă de Rusia
Kremlinul a transmis ieri că proiectul de lege al SUA privind cheltuielile militare, care prevede un ajutor de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina şi asupra căruia membrii Congresului american au ajuns marţi la un acord, este "ostil" faţă de Rusia, relatează Reuters.
"Documentul adoptat este extrem de ostil faţă de ţara noastră", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Legea privind bugetul Apărării SUA pe 2023 (NDAA) prevede această sumă suplimentară pentru Iniţiativa privind Asistenţa de Securitate pentru Ucraina, o creştere de 500 de milioane de dolari faţă solicitarea preşedintelui american Joe Biden de la începutul acestui an.
Proiectul elimină, de asemenea, unele restricţii asupra contractelor pentru muniţii în sprijinul Ucrainei, notează Agerpres.
Este de aşteptat ca legea să treacă de Senat şi Camera Reprezentanţilor în această lună şi apoi să fie trimisă la Casa Albă pentru promulgare.
• SUA analizează situaţia stocurilor sale de muniţii
Armata SUA analizează cantităţile de muniţii folosite în războiul lansat de Rusia contra Ucrainei pentru a se asigura că Pentagonul calculează cu acurateţe de ce arme ar avea nevoie în cazul unor eventuale conflicte sau operaţiuni militare, a afirmat marţi şeful Statului major interarme, generalul Mark Milley, informează Reuters.
"Vom face un studiu, o analiză chiar acum, pentru a ne asigura că planurile noastre militare, planurile noastre de rezervă, pe care le-am multiplicat în diferite teatre de operaţiuni din lume, conţin calculele şi estimările corecte", a declarat generalul Milley, adăugând: "Vom discuta cu industria ca să luăm toate măsurile corective, să fim siguri că avem nivelurile adecvate ale stocurilor în caz că s-ar putea întâmpla ceva".
Demnitari occidentali au afirmat că, în timpul invaziei în Ucraina, Rusia a înlocuit focoasele rachetelor sale de mare precizie întrucât a epuizat stocul de rachete convenţionale.
Ucraina, care este înarmată de ţări occidentale, foloseşte pe scară largă artilerie şi alte tipuri de muniţii, notează Agerpres.
Forţele armate ale SUA au planuri de rezervă pentru potenţiale conflicte în lume. Aceste planuri includ câte trupe, piese de echipament şi muniţii ar putea fi necesare.
Statele Unite susţin că Phenianul furnizează în secret Rusiei un număr "semnificativ" de proiectile de artilerie ca să fie folosite în Ucraina.
• Surse: Rusia a comandat sute de drone şi rachete din Iran
Rusia a comandat sute de drone şi rachete balistice din Iran, potrivit unei surse diplomatice de la Naţiunile Unite, transmite miercuri DPA.
"Ştim că Iranul intenţionează să-şi sporească, în cantităţi semnificative, livrările de vehicule aeriene fără pilot şi de rachete către Rusia", a declarat sursa, sub rezerva anonimatului.
Decizia Moscovei ar fi motivată de lipsa acută de armament şi muniţii, notează Agerpres.
"Nu cred că transporturile au fost deja încărcate, dar în mod clar ele au fost comandate", a adăugat sursa citată.
Forţele ruse au folosit deja în Ucraina sute de drone Shahed-136, produse în Iran.
Rusia a negat că ar fi folosit aşa-numite drone kamikaze, deşi în noiembrie Teheranul a recunoscut că a furnizat drone Rusiei.
O rezoluţie adoptată de Consiliul de Securitate al ONU după încheierea acordului nuclear din 2015 cu Iranul îi interzice Teheranului asemenea acorduri privind armele. În luna octombrie, SUA, Regatul Unit, Franţa şi Germania au cerut o anchetă a ONU asupra atacurilor în care au fost folosite arme iraniene în Ucraina.
Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a avertizat marţi Iranul în legătură cu "consecinţele" livrărilor sale de arme către Rusia, potrivit agenţiei de presă Ukrinform, citată de Xinhua.
"Semnalul nostru către ei (partea iraniană) a fost foarte clar. În primul rând, fie vă opriţi, fie vă veţi confrunta cu o serie dintre cele mai grave consecinţe. În al doilea rând, indiferent ce beneficii aveţi de pe urma cooperării cu Rusia prin furnizarea de drone sau alte arme, pentru voi consecinţele negative vor depăşi orice beneficii", a spus Kuleba într-un briefing online.
Kievul urmăreşte atent "fiecare pas" al Iranului în chestiunea cooperării tehnico-militare cu Rusia, a adăugat şeful diplomaţiei ucrainene.
Papa Francisc a comparat ieri războiul dus de Rusia contra Ucrainei cu "operaţiunea Reinhardt", planul de exterminare pus în practică de nazişti împotriva evreilor polonezi în Al Doilea Război Mondial, transmite agenţia de presă ANSA.
"În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, această operaţiune a condus la exterminarea a aproape două milioane de persoane, majoritatea de origine evreiască. Fie ca amintirea acestui eveniment oribil să dea naştere unor decizii şi acţiuni pentru pace. Istoria se repetă. Vedem ce se întâmplă acum în Ucraina. Să ne rugăm pentru pace", a spus suveranul pontiff, potrivit Agerpres.
Implementarea "operaţiunii Reinhardt" în 1942 şi 1943 în taberele de exterminare de la Belzec, Sobibor şi Treblinka a dus la uciderea a circa 1,7 milioane de evrei şi a unui număr necunoscut de polonezi, romi şi prizonieri de război sovietici.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.12.2022, 12:20)
Rusiei ii trebuie zeci de ani sa-si intareasca fortele. Urmeaza alte runde de recrutari/mobilizari fortate in democratica Rusie.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.12.2022, 18:30)
Lasa ca traiesti tu in democratica Uniune Europeana si esti implinit si fericit.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.12.2022, 19:34)
Mai cumparam arme,mai stationam trupe straine gratis,
si poate CANDVA intram si noi in Schengen