Statele membre NATO urmează să furnizeze armament greu modern Ucrainei, însă acest lucru "necesită timp", deoarece este necesară o formare a militarilor ucraineni în folosirea acestora, anunţă astăzi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, relatează AFP, potrivit News.ro.
"Am luat măsura de urgenţă, însă eforturile necesită timp", subliniază Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă, înaintea începerii unei reuniuni a miniştrilor Apărării din NATO.
"Tranziţia de la materialul din epoca sovietifc la materialul modern al NATO impune ca ucrainenii să fie pregătiţi să-l folosească", subliniază el.
"Este vorba despre o tranziţie dificilă, exigentă", subliniază secretarul general al NATO.
Aliaţii au livrat până în prezent Ucrainei armament greu care datează din epoca sovietică, provenind din stocurile lor, deoarece ucrainenii au fost formaţi să le folosească.
Kievul cere acum armament aflat în dotarea forţelor armate NATO.
"Este vorba despre artilerie, sisteme cu rază lungă de acţiune, ssteme aeriene conforme normelor NATO, ceea ce impune o formare, o întreţinere şi o mentenanţă", subliniază Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO a participat marţi, la Haga, la o reuniune a liderilor ai şapte state membre ale Alianţei Nord-Atlantice - Olanda , Belgia, Polonia, România, Portugalia, Danemarca şi Letonia.
Premierul olandez Mark Rutte a prezentat procesul de punere la dispoziţie a unor obuziere, care prevede o formare a militarilor ucraineni în vederea utilizării acestora, precizează Stoltenberg.
Ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov urmează să participe la această reuniune ministerială a NATO.
Reuniunea ministerială a NATO este precedată de o reuniune a "Grupului de Contact" înfinţat de către Statele Unite.
"Ministrul Reznikov va prezenta cererile urgente, tipul de material şi livrarea acestua, pentru ca acest armment să fie decisiv pe câmpul de luptă", precizează Jens Stoltenberg.
Rusia a anunţat astăzi că a distrus un depozit de armament livrat de state membre NATO, în vestul Ucrainei, în tiruri cu rachete de croazieră de tip Kalibr.
Ucraina cere, între altele, 300 de sisteme de lansatoare multiple de rachetă, 2.000 de vehcule blindate şi 1.000 de drone, a anunţat înaintea reuniunii un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.06.2022, 18:10)
Cu niste rachete bine tintite, rusii pot trimite pocnitorile NATO direct la casat, tocmai bune pt REMAT!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.06.2022, 23:11)
De aia si plang si spumega simultan russii