NEBUNIA "BLUE WHALE CHALLENGE" Fragilitatea adolescenţilor speculată de un joc nebunesc

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Miscellanea / 17 martie 2017

Fragilitatea adolescenţilor speculată de un joc nebunesc

Un joc gândit, practicat şi devenit faimos în Rusia reuşeşte să provoace fiori de groază în lumea întreagă, după ce tineri din mai multe zone au început să-l joace. "Blue Whale Challenge" ( Provocarea "Balena Albastră") este numele aparent nevinovat al jocului, dar efectele lui sunt absolut sinistre, sute de adolescenţi ajungând să se sinucidă după ce în spirala acestui joc, manipulaţi de oameni fără scrupule îşi pierd orice fel de reper.

În mediul online, dar şi în cel off-line, au apărut mai multe grupuri împotriva acestui joc, dar oprirea răspândirii lui nu este atât de simplă, chiar dacă autorităţile, psihologii şi părinţi îngrijoraţi încearcă acest lucru. De unde a pornit nebunia? De la Phillipe Budeikin, din oraşul rus Solnecinogorsk, cunoscut în mediul online şi sub numele de "Fillip Vulpe", care în urmă cu patru ani a lansat mai multe grupuri destinate popularizării acestui joc pe o reţea de socializare din Rusia, VKontakte ( un fel de Facebook foarte popular în fostul spaţiu ex-sovietic) şi a lansat un site în care erau explicate regulile. Miza principală a jocului o reprezintă o provocare psihologică extremă, doritorii se pot înscrie pe unul dintre grupuri, după care sunt preluaţi de un îndrumător - călăuză, iar în următoarele 50 de zile primesc diverse sarcini, violente şi auto-mutilante, fizic şi psihic, de la crestarea antebraţului cu o lamă, astfel încât să se obţină din răni conturul unei balene, până la vizionarea de filme horror în mod repetat la anumite ore fixe, tăiatul buzelor, izolatul de familie, discuţii doar cu ceilalţi membri ai grupului, plimbatul pe clădiri foarte înalte, iar ultima sarcină o reprezintă...sinuciderea, care reprezintă chiar victoria asupra jocului. În tot acest timp călăuza primeşte fotografii sau filmuleţe cu jucătorul prin care acesta demonstrează că îndeplineşte sarcinile. Ultima provocare este dusă la capăt în mai multe feluri, aruncarea în gol de pe clădiri foarte înalte, aruncare în faţa trenului, săritul de pe poduri.

În doar patru luni, la începutul anului 2016, nu mai puţin de 130 de tineri ruşi s-au sinucis din cauza aces-tui joc stupid. Autorităţile au încercat să stopeze acestă mişcare foarte periculoasă, dar este destul de greu de realizat, în condiţiile în care grupurile se pot muta de pe o reţea pe alta, la fel şi utilizatorii. Jocul s-a extins şi în alte ţări din estul Europei sau din spaţiul ex-sovietic (Polonia, Moldova, Azerbaidjan, Letonia, Bulgaria, Kazahstan...) spre exemplu în această lună, trei tineri din Chişinău, doi băieţi şi o fată, s-au sinucis aruncându-se de pe un bloc, ulterior s-a stabilit că aceştia ar fi devenit "Balene albastre".

Jurnaliştii de la Isvestia au realizat un amplu material legat de această nebunie, iar datele oferite sunt şocante. Astfel, doar în reţeaua VKontakte au fost descoperite 9.312 de grupuri care au folosit has-h-tag-ul "balena albastră", fiecare grup având până spre 600 de membri . În urma cercetărilor, autorităţile au reuşit să închidă doar 6% dintre aceste grupuri. În Moscova, 1849 de persoane au încercat să intre în joc, în Sankt Petersburg - 1059, în Perm - 506, în Ekaterinburg - 491, în Novosibirsk - 426, în Minsk (Belarus) - 398, în Irkuţk - 374, în Krasnoiarsk - 343, în Kiev (Ucraina) - 315, pe această hartă fiind alte câteva zeci de oraşe. În general tineri cu probleme în familie, fragili emoţional, respinşi de societate din diverse cauze, inclusiv legate de aspectul fizic, cred că acest joc le oferă soluţii pentru problemele lor.

Arestat încă din noiembrie 2016, Phillipe Budeikin (21 de ani) a fost declarat de către psihologi perfect sănătos, într-un interviu pentru un ziar din Sankt - Petersburg acesta a afirmat că a creat jocul pentru a "curăţa lumea de cei care fac rău societăţii". Budeikin este judecat acum pentru incitare la sinucidere, dar avalanşa provocată de ideile sale este departe de a putea fi oprită.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb