În pofida unor "eforturi intense", încă nu s-a ajuns la un acord asupra Brexitului, potrivit anunţului făcut ieri de negociatorul-şef al Uniunii Europene, Michel Barnier, în faţa miniştrilor din cele 27 de state UE reuniţi la Bruxelles, relatează AFP.
"Michel Barnier a explicat că eforturile intense de negociere continuă, dar că nu s-a ajuns încă la un acord", a anunţat Consiliul UE - statele membre - într-un comunicat, în contextul în care s-au multiplicat, de câteva zile, speculaţii cu privire la un acord rapid.
"Câteva probleme-cheie rămân în discuţie, mai ales o soluţie în vederea evitării unei frontiere fizice între Irlanda şi Irlanda de Nord", se arată în scurtul comunicat publicat la finalul unei reuniuni a celor 27 de miniştri însărcinaţi cu Afacerile Europene din statele membre UE, potrivit news.ro.
Miniştrii şi-au confirmat din nou încrederea în Michel Barnier, "în aces-te etape finale ale negocierilor", a declarat ministrul austriac Gernot Blumel, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene.
UE spera să poată da undă verde unui acord în cadrul unui summit, la jumătatea lui octombrie, însă în absenţa unor progrese în dosarul irlandez a putut doar să constate că este necesar mai mult timp.
Ori, UE şi Regatul Unit au nevoie de o perioadă, înainte de data prevăzută a Brexitului - 29 martie 2019 -, pentru ca acest acord să fie ratificat de către parlamente.
Guvernul premierului britanic Theresa May se întruneşte astăzi într-o reuniune care ar uma să fie dominată de Brexit.
De menţionat că lira sterlină (moneda britanică) s-a depreciat ieri, contribuind la avansul dolarului până la cel mai ridicat nivel din ultimele 16 luni, din cauza incertitudinilor tot mai mari legate de capacitatea premierului britanic Theresa May de a propune un acord cu UE care să obţină sprijinul Europei şi al propriului său partid.
Confruntată cu opoziţia din guvernul pe care îl conduce, May a fost nevoită să renunţe la planul de a oganiza ieri o şedinţă de urgenţă a cabinetului pentru aprobarea acordului pentru Brexit, potrivit publicaţiei Independent, citată de Reuters.
Lira s-a depreciat cu 0,7%, la 1,2877 dolari pe unitate, iar pesimismul referitor la Brexit s-a extins şi asupra euro, din cauza îngrijorărilor în creştere ale investitorilor legate de şansele unui acord între Marea Britanie şi UE.
Scăderea lirei şi a euro a ajutat la aprecierea indicelui dolarului, care măsoară evoluţia monedei americane în raport cu şase monede importante, la cel mai ridicat nivel din ultimele 16 luni.