Noua sesiune de negocieri dintre Ucraina şi Rusia, începută ieri, este programată să continue astăzi, potrivit unui anunţ făcut pe reţeaua Twitter de unul dintre negociatorii ucraineni, conform Reuters.
"O pauză tehnică a fost luată în negocieri până mâine (n.r. astăzi)", a transmis negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak, adăugând: "Pauza este necesară pentru activităţi suplimentare în subgrupurile de lucru şi clarificarea unor definiţii individuale. Negocierile continuă".
Înaintea acestui anunţ, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a catalogat noua rundă de negocieri ca fiind "dificilă".
Runda de negocieri de ieri, a patra la număr, s-a derulat online, spre deosebire de cele trei precedente, care s-au desfăşurat în Belarus.
Zelenski a mai spus: "Trebuie să rezistăm şi să luptăm ca să câştigăm, să ajungem la o pace pe care ucrainenii o merită, o pace corectă cu garanţii de securitate pentru statul nostru, pentru poporul nostru".
Kievul transmisese mai devreme că va cere din nou Moscovei un armistiţiu imediat şi retragerea trupelor ruse, după aproape trei săptămâni de la începutul invaziei ordonate pe 24 februarie de preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit Agerpres. Liderul de la Kremlin cere în principal stabilirea unui statut de neutralitate pentru Ucraina, demilitarizarea acesteia, recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra Crimeii anexate şi dreptul la autodeterminare al provinciilor separatiste proruse din Donbas.
• Kremlin: "Armata rusă nu exclude preluarea controlului total al marilor oraşe ucrainene"
Armata rusă nu exclude lansarea de asalturi pentru a prelua controlul total al marilor oraşe ucrainene, a avertizat ieri Kremlinul, în condiţiile în care numeroase centre urbane ale ţării sunt încercuite de forţele ruse, relatează AFP şi Reuters, conform Agerpres.
"Ministerul Apărării, pentru a asigura securitatea maximă a populaţiei civile, nu exclude posibilitatea de a prelua controlul total al marilor oraşe care sunt deja încercuite", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
Purtătorul de cuvânt a respins, de asemenea, afirmaţiile responsabililor occidentali potrivit cărora Vladimir Putin este "dezamăgit că soldaţii săi nu avansează suficient de repede".
Potrivit lui Peskov, preşedintele rus a ordonat până acum "Ministerului Apărării să nu lanseze un asalt rapid asupra marilor centre urbane, inclusiv Kiev" pentru a evita pierderi grele în rândul civililor.
De asemenea, a asigurat el, dacă se va întâmpla acest lucru, culoarele umanitare vor fi menţinute.
Întrebat de jurnaliştii Reuters despre afirmaţiile unor oficiali americani potrivit cărora Rusia a cerut Chinei echipament militar, Peskov a răspuns negativ.
"Rusia deţine propriul potenţial independent pentru a continua operaţiunea. După cum am spus, aceasta decurge în conformitate cu planul şi va fi încheiată complet şi la timp", a spus Peskov.
• Şeful Gărzii Naţionale Ruse: "Operaţiunea în Ucraina se desfăşoară mai încet decât era aşteptat"
Unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin a declarat că operaţiunea din Ucraina nu se desfăşoară pe cât de repede ar fi dorit Kremlinul, aceasta fiind cea mai importantă recunoaştere publică de până acum a Moscovei că lucrurile nu se derulează conform planului său, informează Reuters, conform Agerpres.
Şeful Gărzii Naţionale a Federaţiei Ruse, Viktor Zolotov, a pus faptul că operaţiunea rusă se desfăşoară mai încet decât era aşteptat pe seama forţelor ucrainene de extremă dreapta, o acuzaţie formulată în repetate rânduri de oficialii ruşi.
Afirmaţiile lui Zolotov par să fie în contradicţie cu o declaraţie de vineri a ministrului rus al apărării Serghei Şoigu, care i-a spus lui Vladimir Putin că "totul se derulează conform planului".
"Aş spune că, da, nu totul se derulează atât de repede după cum ne-am dori", a spus Zolotov, în declaraţii publicate pe site-ul Gărzii Naţionale, adăugând: "Însă noi ne îndreptăm spre obiectivele noastre pas cu pas şi victoria va fi de partea noastră, iar această icoană va proteja armata rusă şi va accelera victoria noastră".
• Armata ucraineană: Trupele ruse încearcă să-şi consolideze poziţiile ocupate
Armata ucraineană a anunţat ieri, la primele ore, că trupele ruse încearcă să-şi consolideze poziţiile ocupate şi să menţină ritmul ofensivei şi pregătesc noi atacuri, la două săptămâni şi jumătate după începerea invadării Ucrainei, transmite DPA, conform Agerpres.
"Inamicul formează şi deplasează rezerve strategice la frontierele noastre", a declarat Statul Major al armatei ucrainene în buletinul său informativ cotidian, precizând că sunt aşteptate noi atacuri la Harkov, Sumî şi în suburbia Brovari a capitalei Kiev.
Potrivit Reuters, televiziunea ucraineană de stat a relatat că cel puţin o persoană a fost ucisă şi trei au fost rănite când un obuz a lovit o clădire rezidenţială ieri dimineaţă în Kiev.
Ucrainenii au acuzat că forţele ruse distrug infrastructura fixă civilă şi militară din ţară, încălcând dreptul umanitar internaţional.
În regiunea Lugansk, din estul Ucrainei, trupele ruse se concentrau în special pe avansarea către Severodoneţk, potrivit Statului Major al armatei ucrainene.
În oraşele Topolske şi Şpakivka, din regiunea Harkov, forţele ruse au înregistrat pierderi.
• Zelenski reclamă o zonă de excludere aeriană, altfel "vor cădea rachete ruseşti" asupra NATO
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat ieri din nou NATO să stabilească o zonă de excludere aeriană deasupra ţării sale, avertizând că, în caz contrar, Alianţa Nord-Atlantică ar putea să vadă "rachete ruseşti" căzând asupra statelor sale membre, notează AFP.
"Dacă nu ne închideţi cerul, este doar o chestiune de timp, rachete ruseşti vor cădea pe teritoriul vostru, pe teritoriul NATO, peste casele cetăţenilor din NATO", a declarat Volodimir Zelenski într-un mesaj video, conform Agerpres.
Zelenski s-a exprimat la o zi după atacurile aeriene ruse asupra unei baze de antrenament ucrainene situată la aproximativ 20 de kilometri de Polonia, membră a NATO şi UE, în apropierea oraşului ucrainean Lviv.
Potrivit ucrainenilor, aceste bombardamente au făcut 35 de morţi şi 134 de răniţi.
"Numai în regiunea Lviv, au căzut 30 de rachete", a spus şeful statului ucrainean, adăugând: "Nu se întâmpla nimic care să poată ameninţa teritoriul Federaţiei Ruse. Şi la doar 20 de kilometri de frontierele NATO".
"Anul trecut, i-am avertizat clar pe liderii NATO că, dacă nu se iau măsuri preventive severe împotriva Federaţiei Ruse, aceasta va începe războiul", a mai spus oficialul ucrainean.
Generalul polonez Waldemar Skrzypczak, un fost comandant al forţelor aeriene, afirmase mai devreme că această bază este folosită pentru pregătirea unităţilor legiunii străine, voluntari sosind în Ucraina pentru a lupta împotriva ruşilor. Tot acolo a ajuns şi o parte din ajutorul militar oferit Ucrainei de ţările occidentale după invazia acesteia de către Rusia la 24 februarie.
Ieri, ministrul britanic al Sănătăţii, Sajid Javid, spunea că
ajungerea unor rachete ruseşti pe teritoriul NATO nu este imposibilă, dar este foarte improbabilă. Oficialul britanic a precizat că Alianţa Nord-Atlantică va reacţiona dacă se întâmplă acest lucru.
"Nu este imposibil... dar încă cred, în actuala etapă, că este foarte improbabil", a declarat Javid la BBC, întrebat în legătură cu posibilitatea ca rachete ruseşti să ajungă pe teritoriul NATO.
"Le-am comunicat foarte clar ruşilor, chiar înainte de începutul acestui conflict, că şi dacă un singur vârf de bocanc rus calcă pe teritoriul NATO, acest lucru va fi considerat act de război", a afirmat ministrul britanic.
• Kiev: Forţele ruse au bombardat fabrica de avioane Antonov
Autorităţile municipale din Kiev au anunţat ieri că forţele ruse au bombardat fabrica de avioane Antonov din oraş, transmit dpa şi AFP.
Conform Primăriei din Kiev, bombardamentul a ucis doi oameni, iar alţi şapte au fost răniţi. Antonov producea în fabrica din nord-vestul Kievului aeronave de transport şi de pasageri.
Ucraina a acuzat din nou, ieri, armata rusă, că a "tăiat" alimentarea cu energie electrică a Centralei Nucleare avariate de la Cernobîl, situată la nord de Kiev şi aflată sub controlul Rusiei din prmele zile ale invaziei ruse, relatează AFP, potrivit news. ro.
Autorităţile ucrainene au anunţat duminică faptul că au restabilt alimentarea cu energie electrică a centralei avariate, care are nevoie în continuare de energie electrică pentru a asigura securitatea conmustibililor uzaţi depozaitaţi în instalaţie.
"Însă, înainte ca alimentarea (cu energie electrică) să fie restabilită deplin, forţele de ocupaţie au avartiat-o din nou", a anunţat ieri, într-o postare pe Facebook, operatorul ucrainean Ukrenergo.
----------------
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski are în plan să se adreseze online plenului Congresului american miercuri, de la ora 13.00 GMT.
----------------
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se declară îngrijorată că războiul din Ucraina ar putea agrava pandemia de Covid-19 şi că încearcă să facă mai mult pentru a limita răspândirea bolilor infecţioase, transmite CNN, potrivit news.ro.
Astfel, deşi cazurile din regiune sunt în scădere faţă de săptămâna anterioară, există un risc semnificativ de boală şi decese, din cauza ratelor scăzute de vaccinare în Ucraina, precum şi în rândul celor peste 2 milioane de ucraineni care au fugit din ţară în zonele învecinate, de asemenea, cu rate scăzute de vaccinare, precizează CNN.
Rata de vaccinare împotriva Covid-19 a Ucrainei este de aproximativ 34%, iar a Republicii Moldova, ţară vecină, de aproximativ 29%, potrivit datelor oficiale.
Au fost înregistrate un total de 791.021 de cazuri noi de Covid-19 şi 8.012 noi decese în Ucraina şi în ţările învecinate, între 3 şi 9 martie, se arată într-un raport al OMS, publicat duminică.
----------------
Statele membre UE urmează să adopte noi sancţiuni împotriva companiilor petroliere ruseşti Rosneft, Transneft şi Gazprom Neft, dar vor continua să cumpere petrol de la acestea, spun surse citate de Reuters.