NEGOCIERILE SUA-CHINA Când elefanţii fac amor este strivită iarba

ADELINA TOADER, EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 august 2019

Când elefanţii fac amor este strivită iarba

Daniel Dăianu: "SUA şi China nu au cum să nu ajungă la o înţelegere, pentru că depind foarte mult una de alta, iar mersul economiei mondiale se rezumă la dialogul dintre ele"

Academicianul Dăianu: "Important este să se evite intrarea într-o recesiune mondială"

De mai bine de un an şi jumătate, sistemul internaţional de comerţ este afectat de o adevărată degringoladă din cauza războiului tarifar dintre cele două mari superputeri - China şi SUA.

Beijingul a transmis că vede acest conflict dintre cele două state drept o încercare a Washingtonului de a încetini avansul Chinei.

Cheltuielile cu investiţiile companiilor, industria producătoare şi lanţurile de aprovizionare globale, dar şi pieţele financiare, au încă de suferit de pe urma războiului comercial SUA-China.

Analiştii au scos în evidenţă, recent, că acest război comercial va duce la segmentarea comerţului internaţional pe regiuni continentale, anulând decenii de globalizare.

În încercarea de a ajunge la o înţelegere, ieri, negociatorii americani şi chinezi au încheiat o scurtă rundă de discuţii comerciale pe care Beijingul a des-cris-o drept "constructivă". Cele două delegaţii ale statelor aflate în acest război comercial, au purtat discuţii privind achiziţiile ulterioare de bunuri agricole americane şi au ajuns la un acord de reluare a negocierilor în luna septembrie.

Mersul economiei mondiale se rezumă la dialogul dintre Washington şi Beijing, este de părere academicianul Daniel Dăianu, subliniind că atunci când între marile puteri există neînţelegeri, cel mai mult au de pierdut statele mai mici.

"O vorbă veche spune: «Când elefanţii fac amor este strivită iarba». Altfel spus, când sunt neînţelegeri între mari puteri, cel mai mult au de pierdut statele mai mici".

Chiar dacă piaţa unică (UE) reprezintă principalul actor în comerţul global, prin dimensiunea sa, populaţia ţărilor europene, activitatea economică, economia mondială este dominată de Statele Unite ale Americii (SUA) şi de China, ne-a spus domnul Dăianu, precizând că acestea două sunt economiile care influenţeză spaţiul global. UE, în pofida faptului că are o piaţă unică şi reguli de funcţionare, este policentrică, afirmă specialistul, adăugând: "Chiar dacă euro este principalul rival pentru dolarul american, el nu poate dicta în spaţiul global şi, în ultimă instanţă, mersul economiei mondiale se rezumă la dialogul dintre Washignton şi Beijing. Acest război comercial între SUA şi China este un proxy pentru rivalitatea geo-politică şi pentru ceea ce va fi marea dispută în acest secol, între economiile cele mai puternice, în jurul cărora se vor ordona ceilalţi actori".

În ceea ce priveşte ţara noastră, pentru ea contează foarte mult cât de bine funcţionează piaţa unică, astfel încât să fie protejate economiile europene. Avem, acum, nu doar un război economic, ci şi unul valutar, acesta fiind, la rândul său, "un proxy pentru rivalitatea geo-politică şi chiar un proxy pentru războiul comercial", mai susţine academicianul Dăianu, precizând că şi politicile monetare sunt folosite pentru ca monedele naţionale să nu se aprecieze.

Economia mondială încetineşte, avertizează domnia sa, subliniind că FED şi BCE au renunţat la normalizarea politicilor monetare, iar explicaţia constă în dorinţa fiecărei bănci centrale de a sprijini economia.

Chiar dacă piaţa unică (UE) reprezintă principalul actor în comerţul global, prin dimensiunea sa, populaţia ţărilor europene, activitatea economică, economia mondială este dominată de Statele Unite ale Americii (SUA) şi de China, ne-a spus domnul Dăianu, precizând că acestea două sunt economiile care influenţează spaţiul global. UE, în pofida faptului că are o piaţă unică şi reguli de funcţionare, este policentrică, afirmă specialistul, adăugând: "Chiar dacă euro este principalul rival pentru dolarul american, el nu poate dicta în spaţiul global şi, în ultimă instanţă, mersul economiei mondiale se rezumă la dialogul dintre Washington şi Beijing. Acest război comercial între SUA şi China este un proxy pentru rivalitatea geo-politică şi pentru ceea ce va fi marea dispută în acest secol, între economiile cele mai puternice, în jurul cărora se vor ordona ceilalţi actori".

În ceea ce priveşte ţara noastră, pentru ea contează foarte mult cât de bine funcţionează piaţa unică, astfel încât să fie protejate economiile europene. Avem, acum, nu doar un război economic, ci şi unul valutar, acesta fiind, la rândul său, "un proxy pentru rivalitatea geo-politică şi chiar un proxy pentru războiul comercial", mai susţine academicianul Dăianu, precizând că şi politicile monetare sunt folosite pentru ca monedele naţionale să nu se aprecieze.

Economia mondială încetineşte, avertizează domnia sa, subliniind că FED şi BCE au renunţat la normalizarea politicilor monetare, iar explicaţia constă în dorinţa fiecărei bănci centrale de a sprijini economia.

"Sentimentul meu este că, finalmente, SUA şi China nu au cum să nu ajungă la o înţelegere, pentru că depind foarte mult una de alta", a conchis Daniel Dăianu, care ne-a declarat: "Important este să se evite intrarea într-o recesiune mondială. Se doreşte limitarea stricăciunilor şi evitarea intrării în recesiune, în condiţiile în care are loc un război comercial între cele două mari puteri mondiale. Această combustie formată din război comercial, război valutar, din faptul că economiile industrializate au un potenţial de creştere mai scăzut ca urmare a crizei financiare, că există un apetit mult diminuat pentru investiţii, că avem un număr mare de conflicte poate duce la o explozie. În acest context, se încearcă o ţinere a lucrurilor sub control, prin negociere".

În opinia specialistului, este foarte grav că se deteriorează sistemul multilateral, care a dominat regimul relaţiilor economice internaţionale în perioada postbelică: "Sistemul multilateral a fost un fel de bun public internaţional, după cel de-al doilea război mondial, ce reuşea să ordoneze relaţiile între state şi care a fost apărat de FMI, Banca Mondială, Organizaţia Mondială a Comerţului şi alte instituţii europene. El se erodează, din păcate, şi este foarte rău, pentru că se pot produce accidente. De aceea, se doreşte ca statele lumii să respecte un set de reguli, fără de care ajungem la anarhie".

Primele discuţii comerciale faţă în faţă, între cele două mari puteri, după ce s-a convenit asupra încetării războiului comercial luna trecută, au început la o cină de lucru, marţi, la Fairmont Peace Hotel din Shanghai şi au continuat, ieri, la o întâlnire de jumătate de zi, înainte de zborul înapoi către SUA al reprezentantul american al comerţului Robert Lighthizer şi al secretarului Trezoreriei Steven Mnuchin.

Ministrul Comerţului Chinez a spus, într-o declaraţie, la puţin timp după ce echipa americană de negociatori a plecat din Shanghai:

"Ambele părţi, în conformitate cu consensul obţinut de cei doi lideri de la Osaka, au avut un schimb sincer, extrem de eficient, constructiv şi profund pe probleme majore comerciale şi economice de interes reciproc".

Domnia sa a adăugat că negociatorii au discutat despre mai multe achiziţii chineze de produse agricole din Statele Unite, care au devenit un motiv de dispută, după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat că statul chinez nu a livrat achiziţiile promise.

Discuţiile au început pe fondul aşteptărilor scăzute, ţinând cont că Trump a acuzat marţi Beijing-ul pe Twitter că trage de timp şi a avertizat asupra unui rezultat mai rău pentru China, dacă va continua să facă acest lucru.

Ieri, purtătorul de cuvânt al Minis-terului Chinez de Externe, Hua Chunying, a declarat că nu este la curent de cele mai noi evoluţii ale discuţiilor, dar că este clar că Statele Unite au avut de-a lungul negocierilor o inversare bruscă a strategiei.

Ca reacţie la mesajul transmis de Preşedintele Donald Trump pe Twitter, Hua Chunying a precizat: "Cred că nu are niciun sens ca Statele Unite să exercite, în acest moment, o campanie de presiune maximă. Nu are rost să le spui altora să ia medicamente atunci când tu eşti cel care este bolnav".

Cele două tabere se vor reuni în septembrie în Statele Unite, pentru a continua negocierile în speranţa că vor ajunge la un accord, a mai precizat Ministerul Comerţului.

Acestea sunt primele negocieri care s-au desfăşurat în Shanghai şi nu în capitala Beijing, la cererea părţii chineze. Discuţiile au re-început într-un context politic sensibil pentru Partidul Comunist Chinez, ai cărui lideri se vor retrage preţ de câteva săptămâni într-un conclav în oraşul turistic Beidaihe, în nordul Chinei, unde vor fi discutate viitoarele politici şi strategia aparatului de stat chinez.

Luna trecută, preşedintele american Donald Trump a ajuns totuşi la un acord cu preşedintele chinez Xi Jing-ping pentru a amâna impunerea de noi tarife vamale pe restul bunurilor chineze importate de Statele Unite, în valoare de peste 300 miliarde de dolari, în condiţiile reluării negocierilor comerciale.

Pe 2 iunie, ministerul comerţului din China a lansat o "carte albă" prin intermediul căreia au prezentat poziţia Beijingului referitoare la negocieri, în care se stipulează, în clar, că partea chineză nu va "ceda teren pe problemele de principiu". Una dintre aceste probleme de principiu la care nu va renunţa cu siguranţă Beijingul, arăta recent Kevin Rudd, fost prim-ministru al Australiei şi un specialist în materie de China, este cedarea dreptului de a impune tarife, în răspuns la impunerea de noi taxe vamale de către Washington, în contextul în care, la nivel politic, administraţia chineză actuală nu poate ris-ca să pară că acceptă un "tratat inegal". Conceptul de "tratat inegal" denotă tratatele semnate de ultima dinas-tie imperială chineză, dinastia Qing, cu imperiile europene în urma pierderii războaielor opiului, ce au dus la dezintegrarea Chinei imperiale.

Oficialii americani citaţi recent în presă au păstrat, în mare parte, un ton pesimist, încercând să nu ridice aşteptările. Discuţiile din ultimele săptămâni dintre negociatori s-au concentrat în mare parte pe problema eliberării de licenţe pentru companiile care fac afaceri cu gigantul chinez Huawei şi pe achiziţiile chineze de produse agricole, fiind ignorate discuţiile pe probleme structurale, mai arată sursa citată.

De menţionat, de asemenea, că fermierii americani sunt o componentă-cheie din electoratul preşedintelui american, iar guvernul federal a anunţat recent că, pentru al doilea an consecutiv, va oferi subvenţii fermierilor ale căror afaceri au avut de suferit în urma războiului comercial cu China.

Discuţiile dintre cele două mari superputeri s-au prăbuşit în luna mai, în condiţiile în care cele două părţi nu au căzut de acord cu privire la textul iniţial al acordului, Statele Unite acuzând China că a dat înapoi de la termenii înţelegerii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. SUA nu vor sa mai piarda din tarie. Toate acordurile si intelegerile care au favorizat globalizarea, nu au permis SUA sa mentina diferentialul de putere existent dupa al 2- lea RM. De aceea ,,America first'' a capatat tractiune. Totul in lume se reduce la lupta pentru suprematie. E un fel de jungla cu pretentii de superioritate fata de regnul animal.

    1. Ma bucur ca sunt oameni ca Dvs. Se pare ca asa de tare s-a prostit lumea zeci de ani cu acel politicaly correct incat a uitat legea firii, in care niciodata cel puternic nu isi imparte banii/averea/puterea cu cel mai slab decat el. O suna el primitiv acel America First, dar este expresia seaca a firii si a realitatii, prima putere a lumii nu face decat sa spuna raspicat si Chinei si altor puteri sau blocuri economice ca lucrurile revin in matca lor si ca nu exista, de fapt, un comert intre egali. Oricati naivi vor fi pe lumea asta, va ajunge candva la fiecare decontul marii pacaleli politicaly correct, cam cum patim si noi in UE, unde tindem sa ne credem egalii puterilor fondatoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb