Neînţelegeri între BVB şi Sibex, înainte de AGA pentru fuziune

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 martie 2011

Teodor Ancuţa (stînga), Valentin Ionescu (dreapta)

Teodor Ancuţa (stînga), Valentin Ionescu (dreapta)

Bursa de Valori Bucureşti şi Casa de Compensare Bucureşti (CCB) au anunţat, recent, că 90% din dobânzile obţinute de CCB din plasamentele cu colateralul depus sub formă de fonduri băneşti va fi redistribuit către membrii compensatori.

Conducerea Bursei speră, astfel, să atragă brokerii către piaţa derivatelor de la Bucureşti şi să crească lichiditatea tranzacţiilor cu instrumentele la termen.

Valentin Ionescu, directorul general al BVB, a declarat: " Prin această măsură adoptată de Casa de Compensare Bucureşti continuăm demersurile pentru creşterea lichidităţii Pieţei Derivatelor şi vrem să îmbunătăţim semnificativ condiţiile în care intermediarii vor derula operaţiuni cu instrumente financiare derivate la Bursa de Valori Bucureşti.

Măsura adoptată constituie o premieră pentru România şi ne dorim un răspuns pozitiv din partea intermediarilor, prin implicarea din ce în ce mai activă în tranzacţionarea derivatelor la BVB".

Declaraţia este interesantă. Probabil că directorul general BVB vrea să atragă atenţia (numind-o "premieră") asupra faptului că Sibex nu redis-tribuie dobânzile.

"A fost o manevră concurenţială", ne-a declarat Nicolae Gherguş, membru în Consiliul de Administraţie al Casei de Compensare Bucureşti, precizând că sumele care ar urma să fie redistribuite brokerilor sunt, deocamdată, foarte mici. Domnul Gherguş a adăugat:

"Decizia CCB a fost una pe termen lung, principială. Sumele pe care le vom redistribui vor creşte în timp, pe măsură ce vor spori şi plasamentele cu colateralul depus de participanţi".

La rândul său, declaraţia lui Gherguş cuprinde şi explicaţia generozităţii BVB: sumele distribuite de la BVB sunt mici (pentru că piaţa bucureşteană a derivatelor este incipientă - finanţarea provine din piaţa spot), în timp ce bursa sibiană se bazează pe aceşti bani ca să se finanţeze şi nu-şi permite o măsură similară.

Mişcarea Casei de Compensare Bucureşti nu a rămas fără ecou la Sibiu, unde a fost percepută drept un gest de rivalitate.

Teodor Ancuţa, preşedintele Bursei de la Sibiu, ne-a declarat, fără să stea pe gânduri: "Măsura adoptată de BVB şi CCB evidenţiază eşecul în administrarea pieţei de derivate şi eforturile disperate de a atrage, prin orice mijloace, intermediarii către segmentul futures.

Considerăm că această măsură nu va afecta în niciun fel Sibex şi Casa Română de Compensaţie şi volumele de tranzacţionare din piaţa sibiană la termen. Suntem convinşi că intermediarii care tranzacţionează derivate la Sibiu şi sunt membrii compensatori ai CRC nu pot fi atraşi pe o piaţă care nu este funcţională, întrucât o astfel de stratagemă nu reprezintă un stimul real pentru brokeri, în condiţiile în care sumele pe care membrii compensatori ai CCB le au depuse drept garanţie colaterală sunt foarte mici, dovadă numărul redus pe poziţii deschise pe piaţa derivatelor de la BVB şi implicit lichiditatea scăzută de pe această piaţă. În plus, pentru astfel de sume mici se vor încasa dobânzi foarte reduse, iar dobânzile pentru conturile la vedere sunt extrem de scăzute".

Domnul Ancuţa mai spune că Sibiul nu va adopta o măsură similară întrucât ar fi nevoie de un soft bancar care să indice când, cât şi cum se va face redistribuirea dobânzilor obţinute din depozitele cu colateral, optând, în schimb, să implementeze o politică de comisioane mai mici pentru intermediarii care fac volume importante.

Totuşi, avertizează conducerea Sibex, bursa sibiană va urma o strategie similară cu cea a BVB, însă pe piaţa spot, încercând să atragă emitenţii listaţi pe piaţa la vedere la Bursa de Valori Bucureşti. Astfel, spune domnul Ancuţa, Sibex va oferi condiţii mai avantajoase emitenţilor de la BVB ca să se transfere pe piaţa spot Sibex.

În aceeaşi logică, desigur că Sibiul îşi poate permite să acorde condiţii mai avantajoase decât Bucureştiul pentru listarea emitenţilor, pentru că nu se bazează pe piaţa spot. Gesturile de rivalitate dintre cele două burse dezvăluie refluxul din adâncurile valului de la suprafaţa iniţiativei de fuziune dintre ele.

Gesturile şi declaraţiile de acum arată că fuziunea nu este dorită de toată lumea şi că există forţe în conducerile lor care, de fapt, i se opun.

Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti şi ai Bursei sibiene au fost convocaţi, la finele lunii aprilie, ca să se pronunţe asupra fuziunii de principiu dintre cele două burse, BVB având calitatea de societate absorbantă şi Sibex, de societate absorbită.

Rămâne de văzut dacă decizia Casei de Compensare Bucureşti reprezintă un pas înapoi în demersul de fuziune al celor două burse sau, dimpotrivă, va uşura negocierile pentru unirea bursei bucureştene cu cea sibiană.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. A vorbit gurul pietei...de timpenii , numitul Ghergus.In loc sa faca ceea ce stie mai bine...sa isi vinda partenerii concurentei, se crede un mare strateg. Nu va lasati coplesiti. Ii vom supravietui cu totii. Au scapat alti de tsunami, darmite de Ghergus...

    Nu stiu cine are succes si cine are esec. M-as bucura sa creasca volumele de tranzactionare pe toate pietele.

    Stiu un singur lucru, daca dau bani cuiva, acela trebuie sa-mi dea dobanda, nu sa mi-o fure. Este dreptul meu de a incasa dobanda pentru banii mei, oriunde ar fi acestia depusi. 

    Asadar, daca Sibex ma obliga sa depun marja pentru a tranzactiona futures, nu au niciun drept sa-mi fure fructele obtinute (dobanda) din banii mei. In rest sunt doar ambitii si frustrari.

    1. Da bine zice barzaun, neste frustrati...

    Nu stiu cine are succes si cine are esec. M-as bucura sa creasca volumele de tranzactionare pe toate pietele.

    Stiu un singur lucru, daca dau bani cuiva, acela trebuie sa-mi dea dobanda, nu sa mi-o fure. Este dreptul meu de a incasa dobanda pentru banii mei, oriunde ar fi acestia depusi. 

    Asadar, daca Sibex ma obliga sa depun marja pentru a tranzactiona futures, nu au niciun drept sa-mi fure fructele obtinute (dobanda) din banii mei. In rest sunt doar ambitii si frustrari.

    Cred ca ar fi bine sa se faca o analiza cu cheltuielile facute cu casele ce avocatura (20,000 euro doar pe una dintre ele, fara "preferata" BVB cazata fara plata la etajul 12), a cheltuielilor de deplasare (mai ales fara rost, a unor oameni care au ajuns pe criterii dubioase la BVB- manelista Daniela Cojocaru- fra nici un fle de cunostinte, plecata a treia oara de cand a fost angajata la BVB in noiembrie, itr-o alta excursie dupa Brazilia si Portugalia (unde este dl Tepes???); a cheltuielilor cu marketing (newsletter produs de firma lui Dan Bunea, veche colabotor al BVB- de ce, nu se stie- unde salariul directoarei era de 15,000 euro acum 4 ai, cand mai avea BVB colaborarai cu ei. Oricum, dept economic, care tine contabilitatea si acolo, poate da mai multe informatii; cu ce se ocupa in timpul serviciului directorul si secretara si cat timp pierd cu scrierea a diverse opinii pe site-uri.\\;

    de ce apar anunturi de angajari la BVB pe Linkedin cand de-abia au fost facute restructurari.

    Oricum, Boardul trebuie sa pregateasca un raspuns la aceste intrebari. 

    1. Ei, in venirea acestei donsoare la BVB este implicat si farmache, care dupa o saptamana la barcelona i marte 2010, a inceput sa o laude neincetat. Oricum, donsoara consilier de imagine cu limba rusa ca limba nativa a fost angajata ca sa-i invete limba romana pe cei din bvb. Tare, nu!

      Dar ce-o fi in mintea lui farmache care crede ca nu i se descopera jocurile de culise ( oricum el a fost mereu mic si la minte si la caracter!). 

    Sa ne explice primul broker al BVB care sunt avantajele acestui sistem de tranzactionare "homemade" fata de celelate sisteme folosite de bursele straine, de nu se renunta la el?

    Pe langa faptul ca nu va aduce niciodata alti brokeri mari in piata (n-o sa invete nimeni sistemul acesta pt cateva mil euro tranzactii pe zi) nici siguranta nu are cu certifiatul lui ISO cu tot. Aici vorbim de 3rd party care trebuie sa sesize orice accesare neoficiala a datelor introduse de un ssif, si care nu exista!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb