NEMULŢUMIRI LEGATE DE VOTUL DIN DIASPORA Proteste în ţară şi în străinătate împotriva lui Ponta şi a Guvernului

V.B.
Politică / 16 noiembrie 2014

Proteste în ţară şi în străinătate împotriva lui Ponta şi a Guvernului

Gaze lacrimogene la Torino şi Paris

Mai multe proteste au izbucnit în această seară, cu puţin timp înainte de închiderea urnelor, împotriva lui Victor Ponta şi a Guvernului, pe fondul nemulţumirilor privind desfăşurarea votării la secţiile organizate pentru românii din străinătate, manifestanţii cerând în principal prelungirea programului de votare pentru diaspora, scriu surse din presă.

Astfel, în Capitală, participanţii la demonstraţie au pornit, de la Guvern, pe şoseaua Kiseleff, către sediul PSD, cântând: "Ole, ole, ole, ole! Mickey Mouse nu mai e" şi "Daciana, dragostea mea", fiind opriţi de jandarmi în Piaţa Regelui.

Manifestanţii au pătruns pe şoseaua Kiseleff, dar jandarmii le-au împiedicat accesul spre sediul PSD, înconjurând Piaţa Regelui. De acolo, cele câteva mii de manifestanţi blocaţi au început să strige: "Ruşine să vă fie", "Jandarmeria apără hoţia", "PSD, ciuma roşie" şi "Libertate".

Tot în Bucureşti, demonstranţii au cerut în Piaţa Universităţii şi la sediul Guvernului (Piaţa Victoriei) ca românii din diaspora să poată vota şi după ora 21:00. Principalele sloganuri scandate în acest sens au fost: "Ieşi din casă dacă îţi pasă", "Tot pentru vot, tot pentru ţară", "Lăsaţi diaspora să voteze", "Votul nu e o lozincă" şi "Anual, diaspora aduce miliarde de euro/dolari, Po(a)nta le fură dreptul de vot!". Alte lozinci strigate au fost: "Cozile de la Paris sunt la fel ca-n comunism", "Daţi ordonanţa, să voteze Franţa", "Tovarăşi, prelungiţi votul" şi "Democraţia e votul, nu hoţia".

În provincie, proteste similare se desfăşoară în Braşov, Sibiu, Cluj, Timişoara, Iaşi, Sibiu, Galaţi, Târgu Mureş şi Oradea.

Problemele din diaspora

Până la închiderea ediţiei, zeci de mii de români stăteau la cozi la secţiile de votare din Europa, unii dintre ei aşteptând încă de la orele 5:00-6:00 dimineaţa, înainte de deschiderea secţiilor de votare.

Astfel, la Paris, peste 5.000 de oameni aşteptau să voteze la cele două secţii de votare, unde cozile se formaseră înainte de deschiderea urnelor. În Germania, peste 10.000 de români stăteau, în această seară, la coadă la secţiile de vot din Munchen, Stuttgart, Bonn, Berlin şi Hamburg.

În Londra, peste 12.000 de români se aflau la coadă, la cele trei secţii din capitala britanică, oamenii aşteptând de ore întregi şi fiind hotărâţi să nu plece, chiar dacă nu sunt convinşi că vor ajunge să voteze.

Gaze lacrimogene la Torino şi Paris

Mai mulţi români care aşteptau să voteze în faţa secţiei din Torino, în jurul orei locale 20:45, au necesitat îngrijiri medicale, după ce, potrivit unor martori oculari, jandarmii ar fi intervenit cu gaze lacrimogene. La Consulatul român din Torino, peste 5.000 de oameni stăteau la coadă ca să-şi exercite dreptul de vot. Mai mulţi jandarmi italieni s-au deplasat acolo, să asigure ordinea, în contextul în care oamenii începuseră să scandeze mesaje antiguvernamentale, nemulţumiţi de timpul de aşteptare.

Şi la Paris, forţele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene, în faţa secţiilor de vot, unde sute de oameni protestează, din cauză că nu au putut să voteze, secţiile de votare închizându-se.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb