Nepotriviri în informaţii privind situaţia lui Sebastian Ghiţă

A.C.
Anticorupţie / 18 aprilie 2017

Sebastian Ghiţă (Sursa foto: Agerpres)

Sebastian Ghiţă (Sursa foto: Agerpres)

Poliţia Română susţine că Ghiţă va sta la arest 18 zile, Romania TV, citând Curtea Supremă de la Belgrad, precizează că este vorba de 60 de zile, contrazicând comunicatul IGPR.

----------

Actualizare 19:54 Poliţia de Frontieră verifică modul în care Sebastian Ghiţă a plecat din ţară

Poliţia de Frontieră Română a anunţat astăzi că vor fi făcute verificări pentru a se stabili modul în care fostul deputat Sebastian Ghiţă a plecat din ţară, acesta fiind prins în Serbia după aproape patru luni de la dispariţie.

"Poliţia de Frontieră Română va efectua verificări specifice pentru a stabili modalitatea prin care Sebastian Ghiţă a părăsit teritoriul României în funcţie de rezultatul anchetei desfăşurate de autorităţile abilitate şi de datele de interes ce vor rezulta în urma instrumentării dosarului penal", au precizat reprezentanţii Poliţiei de Frontieră, adăugând că la finalizarea acestor verificări, se vor lua măsurile stabilite de lege, potrivit News.ro.

(S.A.)

------------

Actualizare 19:33 Ministerul Justiţiei nu a primit de la instanţe deciziile de îndeplinire a condiţiilor pentru solicitarea extrădării lui Sebastian Ghiţă

Ministerul Justiţiei anunţă că, până în această după-amiază, nu a primit din partea instanţelor judecătoreşti deciziile privind îndeplinirea condiţiilor pentru solicitarea extrădării din Serbia a fostului deputat Sebastian Ghiţă.

"Până la momentul emiterii prezentei informări de presă, 18 aprilie 2017, orele 17.30, Ministerul Justiţiei nu a primit din partea instanţelor judecătoreşti nicio încheiere definitivă în sensul dispoziţiilor legale mai sus arătate", a transmis Ministerul Justiţiei, într-o informare de presă.

Instituţia precizează că, la 15 aprilie, Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din Poliţia Română a informat instanţele care au emis mandate de arestare preventivă pe numele lui Sebastian Ghiţă că acesta a fost reţinut de către autorităţile sârbe, în 14 aprilie, pentru o perioadă de 48 de ore.

Adresa a fost transmisă şi Ministerului Justiţiei, "exclusiv spre informare, în conformitate cu dispoziţiile articolului 66 alineatul 2 din Legea 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională".

Insituţia adaugă: "La data de 17 aprilie 2017, Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a informat instanţele române emitente ale mandatelor de arestare preventivă cu privire la arestarea provizorie a sus - numitului, în vederea extrădării, pentru o perioadă de 18 zile, începând din data de 14 aprilie 2017. Adresa a fost transmisă şi Ministerului Justiţiei exclusiv spre informare".

Procedura solicitării extrădării este reglementată de dispoziţiile art. 66 din Legea nr. 302/2004.

"Imediat după primirea încheierilor prin care instanţele informate în condiţiile de mai sus, de către Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, constată că sunt îndeplinite condiţiile pentru solicitarea extrădării [conform dispoziţiilor art. 66 alin. (2) - (6) din Lege], Ministerul Justiţiei îşi va exercita atribuţiile prevăzute de lege, în conformitate cu art. 66 alin. (7) şi următoarele din actul normativ menţionat", precizează ministerul.

(S.A.)

-----------

Actualizare 16:05 Ţuţuianu: "Se impune audierea lui Sebastian Ghiţă la comisia SRI"

Preşedintele comisiei parlamentare de control al Serviciului Român de Informaţii (SRI), Adrian Ţuţuianu, a declarat astăzi că se impune în continuare audierea lui Sebastian Ghiţă în Legislativ privind afirmaţiile făcute de acesta despre Laura Codruţa Kovesi şi despre activitatea SRI.

Ţuţuianu a afirmat: "Cred că am procedat înţelept. În urmă cu o lună şi ceva mă tot întrebaţi dacă am închis ancheta şi eu am spus că nu şi că am considerat că este utilă audierea domnului Ghiţă în cadrul Comisiei SRI, pentru că de acolo am şi pornit în anchetă. Ca urmare, odată ce au fost procedurile de extrădare şi-l vom avea pe domnul Ghiţă în România, se impune să continuăm ancheta noastră, să-l audiem, să vedem ce elemente suplimentare ne aduce în atenţie şi apoi să decidem dacă mai audiem şi alte persoane".

(S.A.)

------------

Actualizare 15:34

Reprezentantul Poliţiei Române, doamna Ramona Dabija, insistă că, în conformitate cu documentele primite de la autorităţile sârbe, Sebastian Ghiţă a fost arestat pentru 18 zile, deşi postul de televiziune România TV, care se află în proprietatea acestui Sebastian Ghiţă, susţine că Instanţa Supremă de la Belgrad ar fi informat pe corespondentul RTV că Ghiţă a fost arestat pentru 60 de zile.

Doamna Ramona Dabija, şef birou de presă al IGPR, nu a infirmat arestarea pentru 60 de zile a omului de afaceri, anunţată de Romania TV, ci a reiterat că informaţiile provenite de la autorităţile sârbe sunt cele din comunicatul Poliţiei Române de ieri.

De asemenea, doamna Dabija ne-a spus că Sebastian Ghiţă a fost prins de către poliţiştii sârbi, care au solicitat autorităţilor noastre o constatare tehnico-ştiinţifică în cazul fugarului. Doamna Dabija ne-a explicat: "Poliţia Română a realizat un schimb activ de date şi informaţii cu colegii din Serbia şi Slovenia, care a condus la reţinerea lui Ghiţă. Specialiştii Institutului Naţional de Criminalistică au efectuat o constatare tehnico-ştiinţifică în cazul lui Sebastian Ghiţă, al cărei rezultat a fost transmis poliţiştilor sârbi.

Poliţiştii români au solicitat autorităţilor slovene verificări privind autenticitatea documentelor prezentate de inculpat, datele fiind transmise autorităţilor sârbe. Toate activităţile desfăşurate de Poliţia Română în cazul prinderii lui Sebastian Ghiţă s-au desfăşurat sub coordonarea directă a procurorului de caz, inclusiv în noaptea de 13 spre 14 aprilie".

(A.S.)

------------

Actualizare 15:10 Poliţia Română: Schimbul de date şi informaţii cu autorităţile din Serbia şi Slovenia a dus la reţinerea lui Ghiţă

Poliţia Română a precizat că schimbul de date şi informaţii cu autorităţile din Serbia şi Slovenia au dus la reţinerea lui Sebastian Ghiţă, iar toate procedurile au fost coordonate de procurorul de caz încă din noaptea în care fostul deputat a fost reţinut la Belgrad.

Poliţiştii români au solicitat autorităţilor slovene să verifice autenticitatea documentelor prezentate de Sebastian Ghiţă, iar datele au fost transmise autorităţilor sârbe.

"Conform competenţelor, Poliţia Română a realizat un schimb activ de date şi informaţii, cu colegii din Serbia şi Slovenia, care au condus la reţinerea celui în cauză", arată Poliţia Română, potrivit News.ro.

De asemenea, specialiştii Institutului Naţional de Criminalistică au efectuat o constatare tehnico-ştiinţifică, al cărei rezultat a fost transmis autorităţilor sârbe.

Poliţia Română a precizat că a desfăşurat toate aceste activităţi sub coordonarea procurorului de caz şi că a respectat normele legale în astfel de situaţii.

"Inclusiv în noaptea de 13 spre 14 aprilie, poliţiştii români s-au aflat în contact direct cu procurorul de caz", a adăugat Poliţia.

(S.A.)

-----------

Actualizare 12:20 Ministrul Justiţiei: "După ce instanţele verifică legalitatea extrădării lui Ghiţă, începem procedura de aducere în ţară"

Ministerul Justiţiei aşteaptă de la instanţe încheierea verificării legalităţii extrădării din Serbia a fostului deputat Sebastian Ghiţă pentru a putea începe procedurile de aducere în ţară, a anunţat, marţi, ministrul Tudorel Toader.

El a spus: "Potrivit legii, instanţele din România emitente ale mandatelor de arestare trebuie să verifice în procedură de urgenţă îndeplinirea condiţiilor legale pentru a solicita extrădarea. Încheierea judecătorului de la prima instanţă este atacată cu contestaţie. Ceea ce înseamnă că nu rămâne definitiv la primă instanţă, ci la cea care verifică acea posibilă contestaţie formulată de către procuror".

Ministrul Justiţiei a explicat că, în procedura de urgenţă a verificării primei instanţe, doar procurorul poate formula contestaţie, "partea cealaltă neputând face din simplul motiv că ea este căutată, este cerută să fie adusă în ţară".

Toader a adăugat că speră să nu existe motive de contestaţie, să rămână definitivă decizia primei instanţe pentru a declanşa procedura de extrădare.

(A.C.)

---------

Actualizare 08:35

Curtea Supremă de la Belgrad a infirmat, pentru România TV, termenul pe care l-a anunţat IGPR ieri, precizând că măsura de arest preventiv este pe 60 de zile, iar că autorităţile române au la dispoziţie 18 zile pentru a trimite documentele necesare demarării operaţiunii de extrădare.

(A.C.)

---------

Poliţia Română susţine că Ghiţă va sta la arest 18 zile

Poliţia Română anunţă că autorităţile sârbe au informat că inculpatul Sebastian Ghiţă a fost arestat în Republica Sârbă, pe o perioadă de 18 zile în vederea extrădării, începând cu 14 aprilie. GPR a precizat, ieri, că fotografia inculpatului Ghiţă Sebastian a figurat pe site-ul instituţiei până în momentul în care s-a primit din partea autorităţilor sârbe confirmarea oficială că acesta a fost arestat în vederea extrădării.

"Acest mesaj a sosit pe canalul de cooperare poliţienească Interpol în urmă cu câteva minute, datorită unor probleme tehnice apărute în sistemul Interpol Belgrad", precizează Poliţia Română.

"Astfel, autorităţile sârbe ne-au informat că persoana respectivă a fost arestată în Republica Sârbă, pe o perioadă de 18 zile în vederea extrădării, începând cu 14.04.2017", anunţă IGPR.

Poliţia Română a informat Ministerul Justiţiei, pentru că aceasta este instituţia abilitată a demara procedura de extrădare. Conform prevederilor legale, în acest moment Poliţia Română nu mai are competenţă în acest caz. În momentul extrădării, dacă autorităţile sârbe vor solicita ca partea română să efectueze escorta în ţară a inculpatului, poliţiştii români vor efectua acest serviciu, conform competenţelor, mai precizează Poliţia Română.

Curtea Supremă din Serbia a decis plasarea în arest a lui Sebastian Ghiţă pentru două luni, în vederea extrădării, anunţa vineri Agenţia de presă Tanjug.

Omul de afaceri Sebastian Ghiţă a fost localizat şi reţinut la Belgrad, în noaptea de joi spre vineri. Ghiţă avea permis de conducere şi buletin de Slovenia şi era împreună cu fratele său în momentul capturării.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. si acum e Miorita 2.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb