Nestle şi Cereal Partners Worldwide (CPW) îndeamnă guvernele şi factorii de decizie să recunoască rolul crucial al cerealelor integrale în promovarea obiceiurilor alimentare sănătoase pe tot parcursul vieţii, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
Potrivit comunicatului, Cereal Partners Worldwide (CPW), joint venture între Nestle şi General Mills, susţine integrarea cerealelor integrale în dietă pentru a încuraja obiceiuri alimentare sănătoase şi sustenabile.
Acţiunea vine în contextul Zilei Internaţionale a Cerealelor Integrale, sărbătorită în noiembrie, eveniment dedicat creşterii gradului de conştientizare asupra beneficiilor acestora. Campania din acest an, cu tema "Adoptarea alimentelor din cereale integrale pentru generaţii mai sănătoase", îşi pune accent pe rolul cerealelor integrale în reducerea riscului de obezitate, boli cronice şi impactului asupra mediului.
Monika Gajewska, Business Executive Officer CPW, explică: "Ziua internaţională a cerealelor integrale serveşte ca o reamintire a importanţei adoptării alimentelor din cereale integrale pentru generaţiile mai sănătoase. Prin creşterea gradului de conştientizare, punerea în aplicare a măsurilor cheie de politică şi promovarea iniţiativelor din industrie, putem îmbunătăţi consumul de cereale integrale şi putem contribui la obiceiuri alimentare mai sănătoase în rândul consumatorilor tineri şi mai în vârstă. Împreună, să acordăm prioritate cerealelor integrale ca componentă fundamentală a unei diete sănătoase şi durabile".
Cerealele integrale oferă mai mult decât fibre. Sunt pline de nutrienţi esenţiali, iar dovezile ştiinţifice sugerează că aportul mai mare de cereale integrale la toate grupele de vârstă este asociat cu un risc mai scăzut de a fi supraponderali sau obezi (REF). De asemenea, studiile observaţionale arată în mod constant că un aport mai mare de cereale integrale este asociat cu un risc mai scăzut de boli cronice şi mortalitate. În plus, alegerea cerealelor integrale în locul cerealelor rafinate poate avea un impact pozitiv asupra mediului. Date recente arată că transformarea în cereale integrale în loc de cereale rafinate poate reduce impactul asupra mediului cu 20%.
De asemenea, autorităţile de sănătate publică, nutriţioniştii şi organizaţiile de sănătate, inclusiv OMS, recomandă să consumăm cereale integrale în detrimentul celor rafinate. Un aliment cu cereale integrale este definit ca un aliment cu cel puţin un gram de fibre la 10 grame de carbohidraţi. Nutriţioniştii spun că ar trebui să servim trei porţii de cereale integrale pe zi. O porţie este de aproximativ 16 g cereale integrale - aceasta poate fi o felie de pâine integrală, 2 prăjituri de ovăz, 3 căni de floricele de porumb sau trei linguri pline de paste integrale fierte.
În ciuda acestor beneficii, consumul de cereale integrale rămâne insuficient la nivel mondial. Procesarea joacă un rol vital în creşterea valorii nutriţionale a cerealelor integrale. Este important de menţionat că nu toate alimentele procesate trebuie considerate egale. În mod remarcabil, produsele din cereale integrale procesate, cum ar fi pâinea sau cerealele pentru micul dejun, au fost legate de un risc redus de boli cronice şi de mortalitate de toate cauzele.
Încurajarea consumului pe scară largă de produse din cereale integrale este, prin urmare, de cea mai mare importanţă. Românii acordă relativ puţină importanţă alimentelor din cereale integrale ca parte a unei diete sănătoase, consumând doar una dintre cele trei porţii recomandate. Micul dejun reprezintă o oportunitate de a încuraja consumul de cereale integrale. Deşi micul dejun este foarte apreciat în ţară şi este un obicei zilnic pentru majoritatea oamenilor, consumul de mic dejun din cereale integrale are loc doar de 2-3 ori pe săptămână.
Nestle şi CPW îndeamnă guvernele să recunoască importanţa cerealelor integrale pentru sănătatea pe tot parcursul vieţii şi ridică o cerere pentru un peisaj de reglementare favorabil printr-o definiţie aprobată la nivel global a alimentelor din cereale integrale şi acţiuni politice, cum ar fi etichetarea în faţa ambalajului.
Opinia Cititorului