Netanyahu îşi acuză ministrul apărării că face comentarii anti-Israel

S.B.
Internaţional / 14 august

Netanyahu îşi acuză ministrul apărării că face comentarii anti-Israel

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a atacat luni pe ministrul apărării Yoav Gallant şi l-a acuzat că adoptă o "naraţiune anti-Israel", ceea ce dezvăluie o ruptură profundă la vârful guvernului israelian, în timp ce Orientul Mijlociu riscă să se transforme într-un conflict regional la scară largă, informează news.ro.

Presa israeliană a relatat săptămâna aceasta că ministrul Gallant, vorbind în faţa parlamentarilor în cadrul unei şedinţe private de securitate, a respins obiectivul de război al lui Netanyahu de a obţine o "victorie absolută" asupra Hamas ca fiind o "prostie", catalogându-i pe cei care spun că acest lucru este realizabil drept "eroi cu tobe de război".

Biroul lui Netanyahu a ripostat, afirmând că aceste comentarii ale lui Gallant pun în pericol negocierile pentru eliberarea ostaticilor reţinuţi în Gaza.

"Atunci când Gallant adoptă naraţiunea anti-Israel, el prejudiciază şansele de a ajunge la o înţelegere în privinţa ostaticilor", a declarat biroul prim-ministrului într-un comunicat. Acesta a declarat că Gallant este obligat să urmărească cele două obiective ale războiului Israelului în Gaza: eliminarea Hamas şi eliberarea ostaticilor capturaţi de Hamas în atacurile din 7 octombrie.

Schimbul de replici este cel mai recent dintr-o serie de dispute între cei doi în timpul celor peste 10 luni de război şi are loc în timp ce Israelul se pregăteşte pentru un posibil atac din partea Iranului şi a Hezbollah, ceea ce a determinat Statele Unite să consolideze apărarea Israelului, trimiţând un submarin cu rachete ghidate în regiune în cursul weekendului.

Iranul şi Hezbollah au jurat să răzbune uciderea, luna trecută, a liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, care a murit într-o explozie la Teheran, şi a comandantului militar al Hezbollah, Fuad Shukr, care a fost asasinat într-un atac aerian israelian într-o suburbie a Beirutului. Iranul a dat vina pe Israel pentru moartea lui Haniyeh, iar o sursă familiarizată cu această chestiune a declarat anterior pentru CNN că Haniyeh a fost asasinat cu un dispozitiv exploziv ascuns în casa de oaspeţi în care era cazat.

Moartea lui Haniyeh, care a fost un actor-cheie în negocierile de încetare a focului, a ameninţat să deraieze negocierile pentru oprirea războiului din Gaza şi să escaladeze conflictul, Iranul avertizând că "răzbunarea sângeroasă" pentru asasinat este "sigură". Hezbollah a promis, de asemenea, că sângele lui Shukr "nu va fi fost vărsat în zadar" şi a ameninţat că va riposta, forţând Israelul să se confrunte cu perspectiva unui război pe mai multe fronturi.

Criticii l-au acuzat pe Netanyahu că este mai interesat de înfrângerea Hamas şi de menţinerea guvernului său decât de eliberarea ostaticilor. Membrii de extremă-dreapta ai coaliţiei sale au ameninţat cu prăbuşirea guvernului, în cazul în care va fi încheiat un acord cu Hamas. Există o frustrare crescândă în comunitatea internaţională faţă de unii dintre aceşti miniştri de extremă dreaptă, în timp ce liderii occidentali fac presiuni pentru un acord, notează CNN.

Luni, şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat pentru CNN că va înainta o propunere în cadrul UE de sancţionare a miniştrilor israelieni de extremă dreapta Bezalel Smotrich şi Itamar Ben Gvir. Borrell a cerut sancţiuni împotriva lui Smotrich şi Ben Gvir într-o postare pe X, la câteva zile după ce Smotrich a declarat că ar fi "moral" să înfometeze cei două milioane de locuitori ai Gazei până la eliberarea ostaticilor israelieni.

"UE nu are niciun tabu în activarea regimului său global de sancţiuni privind drepturile omului împotriva oricărei persoane implicate în încălcări grave ale drepturilor omului, precum agenţii Hamas şi coloniştii israelieni extremişti pe care i-am sancţionat deja", a declarat Borrell, luni, pentru CNN. "Din octombrie anul trecut, declaraţiile miniştrilor Smotrich şi Ben-Gvir care incită la ură şi activităţile legate de ajutorul umanitar se încadrează în mod clar în această categorie", a adăugat şeful politicii externe a UE.

Un grup de familii ale ostaticilor l-a acuzat sâmbătă pe prim-ministrul israeliană că "se joacă" cu viaţa ostaticilor pentru a se asigura că guvernul său supravieţuieşte, potrivit The Times of Israel.

SUA, Egiptul şi Qatarul - mediatori-cheie în discuţiile dintre părţile beligerante - au îndemnat Israelul şi Hamas să revină la masa negocierilor pentru a lua în considerare o "propunere finală de tranziţie". Discuţiile urmează să fie reluate joi în capitala egipteană Cairo sau în capitala Qatarului, Doha.

Gallant, care a devenit un interlocutor important pentru consilierii preşedintelui american Joe Biden, a subliniat adesea necesitatea unui acord de încetare a focului. El i-a cerut anterior lui Netanyahu să declare că Israelul nu va stabili un control civil sau militar asupra Fâşiei Gaza, deşi prim-ministrul a rămas vag cu privire la planurile sale pentru "ziua de după" război.

În comentariile sale făcute în faţa parlamentarilor, Gallant a afirmat, de asemenea, că a propus în octombrie un atac preventiv asupra Hezbollah în Liban, dar că Netanyahu nu a susţinut atacul şi a ratat ocazia. "Condiţiile actuale pentru un război în Liban sunt opuse celor de la începutul războiului", le-ar fi spus Gallant parlamentarilor.

Răspunzând afirmaţiilor lui Gallant, biroul lui Netanyahu a deviat vina pentru eşecul de a ajunge la un acord de încetare a focului, afirmând că Gallant "ar fi trebuit să-l atace pe (liderul Hamas Yahya) Sinwar, care refuză să trimită o delegaţie la negocieri şi care a fost şi rămâne singurul obstacol în calea acordului privind ostaticii".

Într-o postare ulterioară pe X, Gallant a precizat că a spus la întâlnirea privată că este "hotărât să îndeplinească obiectivele războiului şi să continue lupta până când Hamas este dezmembrat şi ostaticii se întorc" acasă şi a criticat, de asemenea, scurgerile de informaţii din "forumuri sensibile şi confidenţiale". El a subliniat că Israelul se confruntă cu "zile dificile în care va trebui să rămână ferm şi să întreprindă acţiuni ofensive puternice şi defensive".

Gallant se alătură unui număr de oficiali israelieni de rang înalt care au pus la îndoială obiectivul lui Netanyahu de a distruge Hamas. În iunie, principalul purtător de cuvânt militar, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că ideea că Israelul ar putea "face Hamas să dispară" înseamnă "a arunca cu nisip în ochii publicului".

CNN a relatat recent că aproape jumătate din batalioanele militare ale Hamas din nordul şi centrul Gazei şi-au refăcut o parte din capacităţile de luptă, în ciuda atacului neîncetat al Israelului, conform unei analize comune cu Proiectul privind ameninţările critice al Institutului American Enterprise şi cu Institutul pentru Studiul Războiului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb