Nica: Poşta a fost furată mult şi sistematic de protejaţii cuplului Boc-Anastase

Ziarul BURSA #Politică / 1 iunie 2012

Nica: Poşta a fost furată mult şi sistematic de protejaţii cuplului Boc-Anastase

Poşta Română a înregistrat în ultimii trei ani pierderi de aproape 500 milioane de lei, pentru că "a fost furată mult şi sistematic" de protejaţii cuplului Boc-Anastase, a afirmat, ieri, minis-trul Comunicaţiilor, Dan Nica. Domnia sa a explicat: "Cuplul Boc-Anastase mai avea puţin şi băga Poşta Română în faliment, o societate cu peste 35.000 de angajaţi şi o vechime de 120 de ani. În intervalul 2008-2010, Poşta a acumulat pierderi de 485 milioane de lei, la care se adaugă o amenda aplicată de Consiliul Concurenţei, de peste 100 milioane de lei, plus o serie de obligaţii de plată către diverşi furnizori şi bugete ale statului de peste 400 milioane de lei".

El a adăugat că, fără măsurile de restructurare care vor fi aplicate în perioa-da următoare, Poşta Română ar fi intrat în faliment începând cu 13 iunie.

"Fostul director general al Poştei Daniel Neagoe a fost unul dintre protejaţii Robertei Anastase. Aproximativ 80-90.000 euro au costat < contractele-cadou > atribuite fără licitaţie de fostul director general al Poştei societăţii Mefisto Com SRL din oraşul său de baştină, Breaza, pentru a presta pentru operator servicii din domeniul construcţiilor. Firma are sediul la adresa domiciliului mamei lui Neagoe", a spus Nica.

Ministrul a spus că ultima plată către Mefisto Com SRL s-a făcut în aprilie, la finalul mandatului fostului şef al Poştei Române.

Un alt contract "păgubos" pentru Poştă a fost cel încheiat cu Alfa Medical Service, al cărui obiect a fost, potrivit lui Nica, "furnizarea de servicii medicale cu dedicaţie şi, multă vreme, inexistente".

"În perioada septembrie-decembrie 2010 au fost plătiţi 1.392.893 lei fără ca dosarele angajaţilor să fie cerute timp de un an de la societatea care a prestat anterior aceste servicii medicale. Raportul Curţii de Conturi arată clar că s-au plătit servicii fără contraprestaţie. Valoarea totală a contractului a fost de şase milioane de euro. Contractul a fost atribuit prin procedură de negociere fără publicare, deci fără licitaţie, şi cu încălcarea OG 34/2006", a spus Nica.

Ministrul s-a referit şi la două contracte derulate de Poşta Română cu Terradox şi Promotional Interservice, firme cu aceiaşi asociaţi.

"Şase milioane de euro a costat aplicaţia software METER-NET şi nişte echipamente de francat, achiziţionate în 2011 de la Promotional Interservice, în condiţiile în care un serviciu similar era deja dezvoltat prin forţe proprii de Poşta Română, la costuri mult mai mici. Mentenanţa echipamentelor a costat 1,26 milioane de euro pentru doar cinci luni, bani încasaţi de cele două firme, în condiţiile în care acest fapt nu s-a justificat tot timpul", a arătat Nica.

El a mai spus că achiziţionarea aplicaţiei software METER-NET s-a realizat prin negociere, fără publicarea unui anunţ de participare, pentru că aplicaţia software a fost considerată ca fiind singura compatibilă cu echipamentele deţinute deja de operator.

"Un alt contract păgubos de la cap la coadă a fost cel cu Smart Telecom Solution, societate cu un singur angajat. Denunţarea contractului a costat Poşta cinci milioane de euro. Contractul cu Smart era unul de asociere pentru facilitarea plăţilor prin POS-uri în ghişeele deja informatizate ale Poştei Române, care puteau încasa acele plăţi, fără a fi nevoite să împartă comisionul cu furnizorul", a spus Nica, citat de Mediafax. Ministrul a făcut referire şi la alte contracte, pe care le-a catalogat "mari tunuri imobiliare".

"Iată câteva exemple. Poşta Ro-mână a încheiat în 2010 cu Tegolino Iaşi un contract de 1,8 milioane de euro pe cinci ani pentru închirierea de birouri. În Constanţa, operatorul plăteşte 9.000 de euro/lună pentru birouri, în condiţiile în care deţine propria clădire în oraş. Un caz similar este la Piatra-Neamţ, unde se plăteşte 7.000 de euro/lună pentru închirierea de birouri, iar sediul Poştei a fost lăsat intenţionat să se degradeze", a afirmat Nica.

La Bacău, operatorul poştal plăteşte 10.000 de euro/lună pentru închirierea de spaţii de parcare.

"Banii sunt încasaţi de Transport Public SRL Bacău. Poşta are parcare proprie în acest oraş. Parcarea închiriată se afla în câmp, în afara oraşului, iar asfaltul din contract era de fapt o pajişte. De asemenea, Poşta plăteşte 10.000 euro/lună pentru o parcare la Iaşi, deşi maşinile puteau fi parcate tot în spaţiile Poştei. Banii au fost achitaţi firmei Shoes SRL", a spus Nica.

Ministrul a vorbit şi despre sucursala Fabrica de Timbre, care a fost trans-formată în "tiparniţă a materialelor de promovare ale Partidului Democrat-Liberal".

"Printre exemple se numără materiale pentru Alianţa pentru Teleorman PD-L şi PNŢ-CD, pentru Mircea Man, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, pentru Mihail Hârdău - PDL Cluj, Daniel Buda - PDL Cluj, Dorin Petrescu, Sorina Plăcintă, Daniel Humelnicu, Marian Ovidiu - senator PD-L Arad. Hârtia şi preţul de execuţie al acestor materiale era, evident, sub preţul pieţei, situaţie care a adus pierderi sucursalei", a spus Nica.

Potrivit datelor prezentate de Nica, obligaţiile de plată cu risc mare ale operatorului poştal însumează 394,7 milioane de lei, din care amenda Consiliului Concurenţei - 103,37 milioane de lei, datoria la bugetul de stat (ANAF) - 97,74 milioane de lei, servicii financiare - 144 milioane de lei, obligaţii curente (salarii pentru aprilie) - 19,6 milioane de lei şi linii de credit datorate băncilor - 30 milioane de lei.

"De asemenea, obligaţiile de plată către furnizori însumează 82,53 milioa-ne de lei, din care G4S- 49,88 milioane de lei, Grupul Industrial Român - 4,4 milioane de lei, IBM - 4,1 milioane de lei, G4S - 2,8 milioane de lei, Blue Air - 1,8 milioane de lei şi Rompetrol - 1,7 milioane de lei. Pe partea de venituri, Poşta Română încasează lunar circa 105 milioane de lei", a spus ministrul.

În privinţa restructurării, Nica a spus că noua organigramă a Poştei a fost redusă "drastic", foarte multe pos-turi de conducere fiind eliminate.

"Din 401 cadre de conducere, res-pectiv directori şi şefi compartimente, au rămas 111. Din 145 posturi de directori, au rămas 51 posturi de direc-tori, din care 42 şefi de oficii poştale judeţene. Pe total, 772 de persoane au fost disponibilizate, dintre care 290 cadre de conducere şi 482 alte tipuri de personal. Aşa cum am agreat cu sindicatele, cei cu o vechime sub cinci ani nu vor primi salarii compensatorii, pentru foarte mulţi directori au fost aduşi în ultimii trei ani pe salarii mari", a afirmat Nica. El a adăugat că au fost desfiinţate opt direcţii regionale poştale şi şase oficii zonale de sector din Bucureşti, iar sucursala "Servicii integrate" a fost integrată în sucursala "Fabrica de timbre".

Poşta Română este cel mai mare operator de profil şi dispune de o reţea teritorială de aproximativ 7.000 de oficii poştale.

Acţionarii companiei sunt Ministerul Comunicaţiilor, cu o participaţie de 75%, şi Fondul Proprietatea, care deţine 25% din capital.

Nica: SNR este într-o situaţie similară Poştei

Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR) se află într-o situaţie similară celei de la Poşta Română şi mai are bani pentru funcţionare până în august, dacă nu va intra într-un proces de restructurare, a declarat, joi, ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica. "SNR este într-o situaţie identică Poştei. Acolo sunt 74 milioane de lei pe minus. Societatea nu va mai avea banii necesarii funcţionării din august, deci în mai puţin de trei luni. Procesul de aducere pe linia de plutire, dacă va fi posibil, încercăm să-l finalizăm în această săptămână şi vă voi ţine la curent. În mod cert, vor exista măsuri de restructurare a SNR şi cei care au adus compania în această societate vor plăti", a spus Nica.

SNR este condusă de Cristian Niţu, din septembrie 2010, care l-a succedat pe Marius Popenţiu, numit în această poziţie în octombrie 2009. Popenţiu l-a înlocuit pe Gabriel Grecu.

Înfiinţată în anul 1991, prin reorganizarea şi divizarea Rom Post Telecom, SNR este principalul furnizor de servicii de radiocomunicaţii din Româ-nia. Sub brandul Radiocom, compania asigură suport de transmisii pentru telefonia publică, reţelele de telefonie mobilă, transfer de date şi Internet. În 2010, afacerile SNR au crescut cu 0,6%, la 338,31 milioane de lei, iar pierderile au crescut de peste trei ori, la 43,36 milioane de lei.

Roberta Anastase - drept la replică faţă de acuzaţiile ministrului Comunicaţiilor, Dan Nica

Ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, a lansat mai multe acuzaţii grave şi nefondate la adresa mea şi a familiei mele. Domnul ministru ar trebui să ştie că un asemenea comportament public nu îl onorează în calitatea sa de membru al Guvernului României. Sunt obligată, aşadar, să fac o serie de precizări care să demonteze intoxicările pe care, cu bună ştiinţă, le-a proferat domnul Nica în spaţiul public:

Nu există niciun contract între mama mea şi Poşta Română. Nici eu şi nici părinţii mei nu deţinem vreo societate comercială care să fi putut încheia vreodată un asemenea contract. Este evident că domnul Dan Nica nu are vreo probă în sprijinul afirmaţiilor sale. Dacă ar fi existat un asemenea contract l-ar fi făcut public, cu siguranţă. Repet, nu există aşa ceva, iar acuzele lui Dan Nica sunt mincinoase.

Nu am avut niciun fel de amestec în ceea ce priveşte atribuirea mandatului fostului director general al Poştei Române, domnul Dan Neagoe. Îi reamintesc domnului Nica faptul că eu am fost şi sunt preşedintele Camerei Deputaţilor şi nu ministrul Comunicaţiilor, în sarcina căruia a revenit numirea directorului Poştei Române. În plus, nu am făcut parte niciodată din Consiliul de Administraţie al Poştei Române, astfel încât să am cunoştinţă despre situaţia financiară a Companiei Naţionale Poşta Română.

Îi atrag atenţia domnului Dan Nica, aşa cum a făcut-o şi şeful său, premierul Victor Ponta, să înceteze atacurile iresponsabile la adresa preşedinţilor Parlamentului. Ştim cu toţii că suntem într-o acerbă campanie electorală, dar asemenea modalităţi de a face campanie sunt nedemne de un politician responsabil. Din informaţiile pe care le deţin şi pe care le verific, agresivitatea domnului Nica este intens alimentată de interesele în domeniul comunicaţiilor pe care le are un controversat om de afaceri prahovean.

În cazul în care va continua atacurile mincinoase la adresa mea şi a familiei mele, îmi rezerv dreptul de a-l acţiona în justiţie.

Roberta Anastase,deputat al PartiduluiDemocrat Liberal

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb