"Nici pensiile, nici salariile nu vor mai reveni la nivelul actual"

ANCUŢA STANCIU, DANIEL BOJIN
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 mai 2010

"Nici pensiile, nici salariile nu vor mai reveni la nivelul actual"

(Interviu cu domnul Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor Publice)

" Nu ne propunem ca pensiile şi salariile din sistemul bugetar să revină la nivelul de acum, dinainte de tăierea lor, ci să restructurăm cheltuielile publice, cu noi trepte de salarizare, şi să echilibrăm sistemul de pensii"

"Management privat la companiile de stat? Mai bine privatizare!"

Reporter: Domnule ministru, să tăiem cheltuielile într-o întreprindere care pierde este rezonabil, dar nu şi suficient. Care sunt măsurile pentru acoperirea restului deficitului bugetar astfel încât, la un termen dat, nu doar să revenim la actualele niveluri de salarizare şi pensii, ba chiar să le sporim?

Sebastian Vlădescu: Nu intenţionăm să revenim la actualul sistem. Nivelul înseamnă actualul sistem. Noi lucrăm în momentul de faţă la o nouă lege a salarizării unitare în sectorul bugetar, asta va impune noi trepte de salarizare, noi clasificări ale personalului bugetar, o reducere a diferenţei dintre cel mai mic salariu din sectorul bugetar şi cel mai mare salariu din sectorul bugetar şi sper ca, începând de la anul viitor, sectorul bugetar românesc să funcţioneze în baza acestui nou act normativ. Noua reglementare va avea din punct de vedere al Ministerului Finanţelor anexat o cifră care va fi cheltuiala bugetară pentru salarii în anul 2011.

Potrivit acordului cu FMI, această cifră este de 39 de miliarde de lei (nivelul cheltuielilor salariale anul viitor), care va fi aferentă unui număr de personal bugetar. Ulterior, există în legea responsabilităţii fiscale lucruri clare de cum se majorează cheltuielile bugetare de la un an bugetar la celălalt şi sper ca toate guvernele care vor urma în anii ce vin să aplice legea. În ceea ce priveşte pensiile anul viitor vom avea o nouă lege a pensiilor, care spune că, într-o anumită perioadă de timp, în conformitate cu evaluările făcute, sistemul va deveni echilibrat.

Reporter: Adică bugetarii nu vor mai reveni la ce au avut? Adică li se vor scădea salariile şi pensiile şi să nu se mai aştepte, anul acesta sau anul viitor, la creşteri?

Sebastian Vlădescu: Pot exista creşteri, dar diferenţiat, în baza altor legi. Deci nu ne vom întoarce vreodată să spunem că tuturor celor cărora le-am luat 25% şi 15% acum, le vom da înapoi 25% şi 15%. Va fi o nouă lege şi în legea respectivă fiecare va avea o nouă poziţie, o nouă treaptă.

Reporter: Cele mai multe temeri au fost în zona pensiilor. Aici oamenii se tem că veţi aplica unitar acest procent, inclusiv la pensiile agricultorilor...

Sebastian Vlădescu: Pensia socială şi cea din agricultură sunt în general pensii minime. În momentul de faţă noi am comunicat că nimeni nu va coborî sub salariul minim de 600 lei şi analizăm posibilitatea să rămânem la pensia minimă de 350 de lei.

Reporter: Dar pentru restul vreţi să creşteţi impozitul pe pensie sau veţi tăia efectiv din ele?

Sebastian Vlădescu: Tăiere efectivă, nu impozităm. 15% pentru toată lumea.

Reporter: Preşedintele Băsescu a spus că "iluştrii salariaţi" din sectorul public, constatând că li s-a redus salariul cu 25%, poate se vor îndrepta către întreprinderile mici şi mijlocii, unde ar putea să aibă salarii mai mari. Ce măsuri există pentru stimularea mediului de afaceri, ca să poată fi absorbiţi cei care pleacă din sectorul bugetar?

Sebastian Vlădescu: În acest moment, măsuri noi, strălucitoare, de stimulare a mediului privat, nu există. Prima măsură pentru susţinerea mediului privat a fost aceea că nu am crescut taxele şi impozitele.

Reporter: Unii spun însă că nu este suficient. V-au aplaudat, ce-i drept, pentru că nu aţi crescut cota unică şi TVA, pentru că au spus că, astfel, afacerile se vor menţine totuşi pe linia de plutire, chiar scăzând puterea de cumpărare, dar mediul de afaceri vrea mai mult...

Sebastian Vlădescu: Următorul lucru pe care îl aşteaptă mediul de afaceri este un mod de a primi bani de la stat, într-un fel sau altul. Statul nu are în acest moment bani pe care să îi distribuie în scheme de garantare, altele decât cele "off budget", şi vom mai pune în funcţiune nişte scheme de garantare, dar oamenii de afaceri nu se înghesuie foarte mult la aceste scheme de garantare. Dar vom face acest lucru totuşi pentru că avem un plafon, în special pentru absorbţia de fonduri europene şi pentru a-i sprijini pe cei care câştigă proiecte europene. Dar ajutoare de stat sau bani pompaţi direct în consum în acest moment nu există.

Reporter: Am văzut totuşi că acordaţi înlesniri la plată...

Sebastian Vlădescu: Vor exista măsuri de înlesnire la plată, vor exista banii care se vor duce către plata datoriilor vechi.

Reporter: Dar nivelul garanţiilor de stat, acordate unor întreprinderi cu probleme, vor fi mai mari decât anul trecut? Am văzut că deja Şantierul Naval de la Mangalia a depus cererea pentru obţinerea de garanţii guvernamentale.

Sebastian Vlădescu: Deja nivelul garanţiilor de stat pe toate programele este mai mare decât anul trecut. Aici vom fi alături de cei care doresc să investească, schemele de ajutor de stat vor funcţiona în continuare şi le vom îmbunătăţi, lucrurile în zona asta merg înainte.

Repet, este bine să fim fair-play. Noi ne-am ajustat cu cheltuielile acum, dar totuşi la un nivel foarte sus. Noi avem încă un deficit de 6,8% din PIB agreat în momentul de faţă. În aceşti bani reuşim să acoperim cheltuielile aşa cum sunt în acest moment, să plătim o bună parte din datoriile anului trecut aşa cum s-a menţionat, inclusiv în Sănătate, şi, eventual, să demarăm câteva programe de investiţii, dar mult mai redus decât ne-am dori, adică noi discutăm aici de câteva sute de milioane de euro, eventual, care să fie pompaţi în proiecte de investiţii.

Reporter: Revenind la mediul de afaceri, cum veţi încuraja companiile să se dezvolte ca să poată absorbi din oamenii care pleacă din sistemul bugetar, iar prin dezvoltarea afacerilor să crească veniturile bugetare. Vă gândiţi şi la măsuri de relaxare fiscală? Sunt specialişti care au avansat propuneri clare, cu cifre în acest sens.

Sebastian Vlădescu: În acest moment nu se pune problema reducerii de taxe, abia am scăpat de majorarea de taxe, ca să începem deja să ne gândim la reducerea de taxe.

Reporter: Dar perspectiva unei amnistii fiscale există în acest moment?

Sebastian Vlădescu: Aministie fiscală, cel puţin cât sunt eu aici, nu va exista.

Reporter: Domnule ministru, există bani care ar trebui recuperaţi rapid şi investiţi. Vă dăm un singur exemplu - Fondul Proprietatea stă pe o căruţă de bani...

Sebastian Vlădescu: Fondul Proprietatea stă pe nişte acţiuni...

Reporter: Aşa este, dar statul nu poate să-şi încaseze dividendele, vorbim de sute de milioane de euro, din cauza unui viciu legislativ...

Sebastian Vlădescu: Am trimis Parlamentului problema şi o analizează.

Reporter: Da, dar s-a blocat în Comisia de buget-finanţe...

Sebastian Vlădescu: O să mă duc şi eu la Comisia de buget-finanţe ca să depăşim impasul. În principiu am discutat de câteva ori cu parlamentarii şi sunt de acord cu modificările legislative necesare pentru a rezolva problema capitalului, a dividendelor, a litigiilor şi a celorlalte probleme...

Reporter: Alte pungi de bani, pe care ni le-au semnalat chiar cititorii noştri, sunt întreprinderile de stat care au datorii chiar la stat. Chiar acum la bugetul de stat, câteva mari întreprinderi ale statului au datorii de 2,5 miliarde lei către bugetul de stat. Oamenii vă întreabă de ce nu forţaţi un management mai bun acolo, bazat pe "business plan" care să facă aceste întreprinderi viabile... Şi să scadă aceste datorii restante. Iar dacă nu performează managementul de stat, să angajaţi ca la Fondul Proprietatea firme private de management să conducă acele întreprinderi de stat.

Sebastian Vlădescu: Societăţile care ar putea face parte din această listă de firme care generează pierderi au devenit foarte puţine şi avem în acordul cu Fondul zece companii...

Reporter: Da, ele sunt monitorizate, dar le-au crescut datoriile la stat chiar sub monitorizarea FMI...

Sebastian Vlădescu: Mă îndoiesc (şi aici vă spun din propria mea experienţă privată) că există cineva care ar putea să ia şi să eficientizeze CFR Călători sau cineva ar putea să eficientizeze CFR Marfă...

Reporter: Dar e monopol, de ce nu poate fi eficientizat?

Sebastian Vlădescu: E monopol CFR Călători, CFR Marfă nu este monopol. Problema este raportul între preţ şi valoarea pe care călătorii o pot plăti la CFR Călători.

Reporter: Poate nu e cel mai fericit exemplu - CFR Călători.

Sebastian Vlădescu: Da-ţi-mi un alt exemplu.

Reporter: Două - Societatea Naţională a Sării sau Compania Naţională de Drumuri.

Sebastian Vlădescu: Prima este o companie minoră. Pe Compania de Drumuri în nici un caz nu o va eficientiza nici un om de afaceri.

Reporter: Sau Compania Naţională a Huilei care îşi creşte datoriile din trei în trei luni. Şase din cele zece companii menţionate de dumneavoastră că sunt monitorizate de FMI şi-au crescut datoriile la stat...

Sebastian Vlădescu: Da, dar sunt companii care, după părerea mea, vor dispărea. Unele dintre ele sunt pe listă pentru a fi privatizate până în martie anul viitor.

Reporter: Putem vorbi de pe acum că în martie anul viitor sigur va fi privatizată CFR Marfă?

Sebastian Vlădescu: Termenul este specificat în scrisoarea de intenţie, asumat martie 2011, chiar de către ministrul transporturilor. În ceea ce priveşte "Termoelectrica" care are în continuare aceleaşi datorii, va trebui să fie lichidată pentru că a rămas o scoică goală.

Reporter: Va fi absorbită?

Sebastian Vlădescu: Nici măcar. Ea mai are trei sau patru centrale care vor fi fiecare din ele introduse într-o asociere cu investitori privaţi. "Termoelectrica" este o entitate care a strâns acolo datoriile din sectorul energetic de 15 sau 20 ani, deci nu intră în discuţie că un om de afaceri ar moderniza şi eficientiza Termoelectrica.

Reporter: Deci nu credeţi că managementul privat ar putea să funcţioneze şi la companiile de stat?

Sebastian Vlădescu: Ba da, prin privatizare, înseamnă management privat...

Reporter: Da, dar noi vorbeam că aceste companii pot rămâne la stat şi să aibă management privat....

Sebastian Vlădescu: De ce să rămână la stat şi să aibă management privat? Să o ia privatul şi să îi facă şi managementul, mai bine.

Reporter: Dar ce facem cu Compania Huilei, de exemplu, până atunci?

Sebastian Vlădescu: Se termină cu subvenţia şi de la anul, există specificat şi în scrisoarea de intenţie, că din 1 ianuarie se termină cu subvenţiile, după care se face un "exit strategy" (ieşire din sistem).

Reporter: Sunt companii ale statului cărora nu li se aplică această tăiere de 25%, iar dumneavoastră vorbeaţi de o taxă de solidaritate.

Sebastian Vlădescu: Acordul cu Fondul Monetar şi discuţia în momentul de faţă nu se referă la companii, ci la cheltuielile bugetare. Ea a fost declanşată la nivelul guvernului şi când se va lua o decizie veţi fi informaţi.

Reporter: Domnul Jefrey Franks, şeful misiunii FMI, a vorbit de disponibilizări de 250.000 de persoane, pe o perioadă de timp, nu imediat.

Sebastian Vlădescu: Domnia sa a vorbit despre aceste disponibilizări pe o perioada de timp, nu imediat.

Există aşa cum am spus un proiect de reducere a cheltuielilor bugetare salariale în paralel cu restructurarea sectorului din care se va face economie de locuri de muncă şi inclusiv economie de cheltuieli. E un proces care a început şi va continua.

Reporter: Tot domnul Franks spunea că nu a estimat corect impactul crizei în România, se aştepta să fie mai puţin aspră.

Sebastian Vlădescu: Suntem amândoi de acord. Nimeni nu a estimat corect impactul crizei, nu doar în România, ci chiar în lume. Nu există în momentul de faţă cineva care să spună în ce stadiu al crizei ne aflăm. Ceea ce ştiu eu în momentul de faţă este că trebuie să fim foarte precauţi. Lumea e în criză, nu ştim cât de gravă este această criză şi e bine să fim precauţi. Noi vom fi precauţi.

Reporter: Dacă aţi fi fost doar om de afaceri ce notă aţi fi dat actualului program al Guvernului?

Sebastian Vlădescu: Îmi puneţi o întrebare extrem de delicată pentru că sunt cel care am făcut parte la elaborarea actualului program...Nu pot răspunde la această întrebare.

Reporter: Vă mulţumim pentru interviu!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb