Nicio zi fără noi culmi ale absurdului în Pactul verde european

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 iulie 2022

Nicio zi fără noi culmi ale absurdului în Pactul verde european
Călin Rechea

Unul dintre cei mai mari producători de litiu din lume, compania Albemarle, a anunţat că va fi forţată să-şi închidă fabrica din Germania, dacă Uniunea Europeană va include litiul pe lista substanţelor periculoase, după cum scrie Reuters.

O astfel de reglementare va schimba radical modul în care este procesat şi stocat unul dintre materialelor de importanţă strategică pentru "revoluţia verde" şi, în plus, va conduce la dependenţa UE de importurile de baterii pentru automobilele electrice, în condiţiile în care nimeni nu va risca să deschidă astfel de fabrici în Europa, pe fondul costurilor prohibitive.

"Albemarle nu va mai putea să importe principala sa materie primă, clorura de litiu, iar întreaga fabrică de la Langelsheim se va închide", a declarat Scott Tozier, directorul executiv al companiei, pentru Reuters. Agenţia de ştiri aminteşte declaraţii oficiale, conform cărora în Uniunea Europeană ar trebui să se ajungă la o producţie de baterii suficientă pentru circa 11 milioane de automobile pe an.

Pentru cei care nu au realizat, încă, modul de funcţionare al UE, o astfel de ştire poate amplifica disonanţa cognitivă până la un nivel exploziv, cu efecte grave asupra încrederii necondiţionate în autorităţile primului imperiu neimperial din istoria omenirii. Sinuciderea ar putea fi contemplată drept alternativă viabilă pentru menţinerea sănătăţii mintale.

Litiul este pe lista materialelor critice ale Uniunii Europene, pe fondul importanţei sale în ceea ce priveşte bateriile pentru automobilele electrice.

Compuşii săi, cum sunt clorura de litiu, hidroxidul de litiu sau carbonatul de litiu, se află, din păcate, foarte aproape de a fi declaraţi substanţe periculoase pentru sănătate de către Agenţia Europeană pentru Produse Chimice (ECHA).

Aceasta înseamnă că utilizarea litiului şi a compuşilor săi va intra sub un cadru de reglementare foarte restrictiv, deşi UE doreşte să-şi asigure autosuficienţa pentru bateriile automobilelor electrice până în 2025, după cum scrie Reuters. Estimările Comisiei Europene arată că Europa va avea nevoie de 18 ori mai mult litiu în 2030 faţă de 2020 şi de 60 de ori mai mult până în 2050.

În acelaşi timp, toate autorităţile UE ne asigură că independenţa energetică este foarte aproape, doar trebuie să credem că fizica şi chimia nu contează.

Dar absurdul nu se opreşte aici. Blackout News, un site care face o cronică a marşului Germaniei către o eră a întunericului şi frigului, a scris recent că şi pompele de căldură sunt ameninţate cu dispariţia.

A trecut ceva timp de când guvernele europene promovează instalarea pompelor de căldură ca alternative eficiente şi mai ieftine pentru încălzirea locuinţelor.

De ce sunt atunci ameninţate cu dispariţia? Deoarece pentru transferul de căldură este folosit hidrofluorocarbonul (HFC), care face parte din categoria gazelor fluorurate cu efect de seră, ale căror emisiuni trebuie reduse conform unor noi propuneri ale Comisiei Europene. HFC nu este toxic, nu este inflamabil şi nu contribuie la distrugerea stratului de ozon, după cum scrie Blackout News.

HFC a început să fie utilizat pe scară largă după interzicere clorofluorocarburilor (CFC), iar în prezent nu există soluţie eficientă pentru înlocuirea sa în frigidere, congelatoare, instalaţiile de aer condiţionat sau pompele de căldură.

Un comunicat de presă de pe site-ul CE, din 5 aprilie 2022, are ca subiect reducerea treptată a gazelor fluorurate cu efect de seră şi a substanţelor care diminuează stratul de ozon.

"Propunerea privind gazele fluorurate va contribui, de asemenea, la reducerea emisiilor cu cel puţin 55% până în 2030 şi la realizarea neutralităţii climatice în Europa până în 2050. Împreună, cele două propuneri ar putea avea ca rezultat o reducere totală cu 490 de milioane de tone (echivalent de CO2) a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) din UE până în 2050", se arată în comunicatul de presă al CE.

După cum subliniază Blackout News, propunerile Comisiei Europene nu reprezintă altceva decât interzicerea HFC ca agent de răcire, iar aceasta "pune în pericol obiectivul politic de înlocuire a sistemelor clasice de încălzire cu pompe de căldură".

CE justifică reducerea până la eliminare a emisiunilor de gaze fluorurate prin aceea că "efectul lor este de mii de ori mai devastator decât CO2".

La nivelul UE, gazele fluorurate reprezintă 2,5% din totalul emisiunilor de gaze cu efect de seră, după cum se mai arată în comunicatul de presă al CE, iar noile propuneri ar trebui "să conducă la reduceri echivalente cu 40 de milioane de tone de CO2 până în 2030, iar până în 2050 se vor realiza reduceri suplimentare totale echivalente cu 310 milioane de tone de CO2".

În faţa acestor cerinţe drastice, asociaţiile producătorilor de pompe de căldură au cerut oficialilor UE să menţină reglementările actuale, deoarece nu se pot atinge obiectivele propuse dacă se interzice HFC, după cum mai arată Blackout News. Producătorii au propus ca accentul să nu se pună doar pe agentul de răcire, ci pe întreaga eficienţă a noilor sisteme de încălzire.

În prezent se testează înlocuirea HFC cu agenţi de răcire care au la bază propanul, însă această soluţie are o eficienţă mult mai redusă şi este mult mai periculoasă din cauza inflamabilităţii.

Guvernul Germaniei are ca obiectiv instalarea a circa 6 milioane de pompe de căldură până în 2030, conform datelor oficiale preluate de Blackout News, însă obiectivul nu poate fi atins dacă se aplică noile norme privind emisiunile de HFC.

Cazul reglementărilor contradictorii pentru litiu şi HFC reprezintă doar o mică parte a haosului care domneşte la nivelul instituţiilor UE.

"Se adoptă măsuri care blochează măsuri deja adoptate", se arată în concluzia ştirii de la Blackout News, iar aceasta arată că "deciziile politice privind protecţia climei şi a tranziţiei energetice sunt tot mai groteşti".

Oare cetăţenii ţărilor din UE au devenit imuni în faţa grotescului şi absurdului şi sunt gata să tolereze aceste politici iresponsabile pe termen nedefinit?

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. M-am saturat de idiotii astia de birocrati europeni. pentru ei, solutiile sunt simple: renuntam la gaz, petrol, litiu, HFC si CFC, ne cumparam saci de dormit din puf de pinguin si facem focul la pirostrii dar si ala emite Codoi. Si daca vom avea ce sa punem la incalzit, caci ingrasaminte nu sunt, limitele acceptate la pesticide se apropie de zero, iar balegar nu vom avea caci trebuie sa reducem si numarul de animale. Intr-adevar, aerul si pamantul vor fi mult mai curate fara noi, oamenii... Scuzata-mi fie indignarea

    1. Pana sa traim ca in cartile lui Dickens, poate vine Ziua Ajustarii lui Chuck Palahniuk.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb