Banca Naţională a României (BNR) analizează vânzarea, de către Corneliu Tănase, a aproape 9,96% din titlurile Băncii Comerciale Carpatica (BCC), prin două tranzacţii de tip Deal, ne-a declarat Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din cadrul Băncii Centrale.
Omul de afaceri, căruia BNR i-a suspendat dreptul de vot, a înstrăinat, vinerea trecută, 313,37 milioane acţiuni BCC, pentru 19,58 milioane lei (4,34 milioane euro).
De asemenea, acesta a donat alte 3,53 milioane titluri.
În urma acestor operaţiuni, deţinerea lui Corneliu Tănase a coborât la 1,1458% din capitalul social, de la 11,2179%, cât avea înainte.
Săptămâna trecută, BNR a suspendat drepturile de vot ale lui Ilie Carabulea şi Corneliu Tănase şi le-a interzis acestora să mai cumpere titluri BCC. Motivaţia, în cazul lui Carabulea, a fost că nu mai îndeplineşte criteriul de reputaţie, din punct de vedere al integrităţii, din cauză că a suferit o condamnare la închisoare iar, în prezent, este cercetat penal, în "cazul Carpatica Asig", în timp ce, pentru Tănase, justificarea a fost că acţionează concertat cu omul de afaceri.
Decizia BNR i-a pus pe cei doi acţionari, care controlau, împreună, 52,5% din capitalul social al Băncii Carpatica, să nu mai poată să îşi susţină propunerile înaintate pentru AGA de luna viitoare, care vizează reducerea numărului membrilor Consiliului de Supraveghere şi pe cei ai Directoratului, de la cinci la trei, precum şi prezentarea, de către conducerea băncii, a unui raport privind modul în care au fost sau nu realizate obiectivele pentru anul trecut, alături de contribuţia individuală a fiecărui membru al Directoratului la reuşită sau, după caz, eşec.
Voci din piaţa de capital ne-au declarat că este posibil ca domnul Tănase să încerce să îşi mute deţinerea în mâinile unor apropiaţi, care să voteze în locul său la AGA.
Reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) ne-au precizat că au informat BNR în privinţa celor două Deal-uri şi a noilor proprietari.
Nicolae Cinteză ne-a confirmat că a primit informarea din partea ASF şi că, în prezent, analizează cei doi cumpărători, pentru a determina dacă aceştia acţionează concertat cu Corneliu Tănase.
În ceea ce priveşte donaţia celor 3,53 milioane acţiuni, domnul Cinteză ne-a spus că beneficiarul ar fi soţia lui Corneliu Tănase.
Ilie Carabulea rămâne în arest, după ce Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a admis, miercuri, contestaţia procurorilor faţă de înlocuirea măsurii preventive.
Decizia Curţii de Apel este definitivă.
Tribunalul Bucureşti a decis, în 12 martie, înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru Carabulea. Decizia a fost contestată de procurori la Curtea de Apel Bucureşti, iar demersul acestora a fost admis, astfel că omul de afaceri rămâne în arest.
În dosarul "cazul Carpatica Asig", Ilie Carabulea şi Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig, sunt acuzaţi că, în perioada mai - decembrie 2013, au reuşit să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de ASF faţă de societatea de asigurări.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.09.2014, 21:13)
Acestor doua lichele , Carabulea si Tanase , sa li se confiste toata averea si sa infunde puscaria pe viata . Sunt doi escroci ordinari .