NICOLAE CINTEZĂ: "BNR nu a fost înştiinţată, încă, de preluarea Millennium Bank de către OTP"

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 iulie 2014

"BNR nu a fost înştiinţată, încă, de preluarea Millennium Bank de către OTP"

Banca Naţională a României (BNR) nu a primit, încă, înştiinţarea oficială că grupul financiar maghiar OTP ar fi cumpărat Millennium Bank România de la banca portugheză Millennium BCP, ne-a declarat Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din cadrul Băncii Centrale.

Domnia sa ne-a precizat că ştia că OTP era una dintre băncile interesate să preia operaţiunile locale ale Millennium.

BNR trebuie să fie informată în mod oficial de vânzările şi cumpărările de bănci cu personalitate juridică românească, instituţia putând să aprobe, dar şi să respingă aceste tranzacţii.

Banca Centrală a refuzat, în urmă cu aproape doi ani, ca Nextebank să fie achiziţionată de către fondul american de private equity PineBridge, punând acţionarul majoritar, grupul maghiar MKB, în situaţia să caute un nou cumpărător.

Din acest motiv, perioada care trece între momentul în care se încheie un acord de vânzare-cumpărare a unei bănci şi sosirea acceptului BNR, care poate fi şi de mai multe luni, generează emoţii părţilor implicate în tranzacţiile respective.

De exemplu, Banca Centrală a aprobat preluarea Nextebank de către fondul de investiţii Emerging Europe Accession Fund (EEAF) la aproape patru luni de la achiziţie, timp în care, în interiorul Nextebank au început să circule zvonuri cu privire la un eventual nou refuz.

Acceptul poate veni, însă, şi destul de repede, cum a fost în cazul Romanian International Bank (RIB). La o lună de la anunţul cumpărării acesteia de către Getin Holding, din Polonia, Nicolae Cinteză declarat că preluarea a fost finalizată.

RIB a reprezentat, totuşi, un caz mai special, banca aflându-se într-o poziţie mai delicată. La începtul anului trecut, BNR i-a interzis să mai acorde credite, din cauză că indicatorul său de solvabilitate coborâse sub 10%.

De altfel, Banca Centrală se pregătise pentru situaţia în care indicatorul s-ar fi dus şi mai jos, la sub 8%, iar instituţia de credit nu şi-ar fi găsit cumpărător, printr-un act legislativ emis de Ministerul Finanţelor Publice, care să permită BNR să implementeze măsurile de stabilizare şi în cazul băncilor mici.

În cazul Millennium Bank, care are poziţie financiară mai bună decât avea RIB, rămâne de văzut cât de repede se va mişca BNR cu aprobarea, în condiţiile în care presa a dat vânzarea către OTP ca şi finalizată.

Nicolae Cinteză a dat de înţeles că, în principiu, nu se opune tranzacţiei, având în vedere că grupul financiar maghiar este prezent, deja, în ţara noastră.

În urmă cu o lună, surse bancare au declarat pentru ziarul BURSA că şansele cele mai mari să cumpere Millennium Bank ar avea Raiffeisen Bank.

Se pare, însă, că grupul financiar austriac, care a anunţat că ţara noastră este una dintre pieţele pe care doreşte să rămână, a pierdut, în final, cursa cu OTP.

Oficialii instituţiei financiare au declarat de mai multe ori, în ultimele luni, că au în vedere achiziţii în România, însă nu găsiseră, încă, banca potrivită.

Directorul general al OTP, Sandor Csanyi, afirma, în luna aprilie, că ţara noastră este de importanţă strategică pentru grupul pe care îl conduce, dar nu a identificat o ţintă adecvată pentru preluare.

Cu trei luni înainte, directorul general al OTP Bank România, Laszlo Diosi, declara, într-un interviu acordat ziarului BURSA, că instituţia de credit doreşte să îşi majoreze cota de piaţă pe plan local, inclusiv prin cumpărarea altor bănci.

Domnia sa estima, atunci, că sistemul bancar din Europa Centrală şi de Est se va consolida, în urma testelor de stres efectuate la nivel european, în acest an, iar băncile din regiune cu poziţii de capital bune ar urma să îşi întărească poziţia pe pieţele din zonă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "inca"..asta inseamna ca va urma sa fie instiintata.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb