Nicu Marcu, un an de mandat... degeaba

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 iunie 2021

Nicu Marcu, un an de mandat... degeaba

Nicu Marcu a dezamăgit.

Un an de mandat s-a scurs de la numirea lui Nicu Marcu la preşedinţia Autorităţii de Supraveghere Financiară, o numire salutată cu speranţă de mai mulţi actori ai pieţelor supravegheate de ASF, în condiţiile în care Marcu venea (de la Curtea de Conturi) cu promisiunea, chipurile "fermă", asumată în Parlament, să purceadă la "curăţenie" în Autoritatea compromisă de nepotisme şi corupţie.

A trecut, deja, un an din restul de mandat moştenit de la Leonardo Badea, plecat la Banca Naţională.

Cu ce realizări se poate lăuda Nicu Marcu?

Cum a reuşit Marcu să facă curăţenie în ASF?

Cât de mult s-a îmbunătăţit încrederea în piaţa asigurărilor şi în cea de capital?

La ASF, în ultimul an, ca în "buna" cutumă a anilor trecuţi, nu s-a întâmplat mai nimic.

În asigurări s-a instalat o şi mai mare degringoladă.

În piaţa de capital, numărul reclamaţiilor a explodat.

Situaţia creată de preluarea ostilă a SIF Oltenia, (cu acordul tacit al ASF), şi complicitatea lucrătorilor ASF la manipularea pieţei de capital de către administratorul SIF Banat - Crişana, a distrus orice brumă de încredere în această instituţie

"Curăţenia" în ASF s-a rezumat la a înlătura mai mulţi directori prin clasica metodă a reorganizării: printre aceştia, "baronii" supravegherii pieţei de capital, Ciprian Copariu, Cătălina Sava şi Florentina Boboc.

Scandalurile însă au abundat în anul de mandat al lui Marcu.

Unele au fost moştenite, altele au apărut în acest an.

Cert este că Marcu şi-a plătit datoria politică faţă de cei care i-au garantat funcţia: în primele 30 de zile de la instalarea în funcţie, Marcu l-a numit prin delegare, fără concurs, în funcţie de conducere pe ginerele liderului PSD Olt Paul Stănescu, Robert Marius Modan, după ce Stănescu i-a asigurat în 2020 lui Nicu Marcu susţinerea tacită a PSD.

Totodată, a mai angajat şi alţi foşti prieteni şi profesori de la Craiova.

Potrivit surselor BURSA, pe Paul Stănescu şi Nicu Marcu îi leagă o prietenie mai veche. De altfel, la numirea lui Marcu a existat un consens mai rar întâlnit în politică, Marcu fiind sprijinit anul trecut inclusiv de ALDE şi de către Victor Ponta, care ar fi negociat la rândul lui susţinerea lui Marcu.

Ilie Sârbu, socrul lui Ponta, a fost numit ulterior vicepreşedinte la Curtea de Conturi în locul lui Marcu.

În mai multe intervenţii de la preluarea funcţiei, inclusiv într-un interviu în ziarul BURSA din ianuarie 2021, Marcu anunţa câteva obiective: reforma instituţiei, realizarea unei strategii naţionale pentru dezvoltarea pieţei de capital, sprijinirea BVB cu realizarea Contrapărţii Centrale, punerea la punct a sistemului pensiilor ocupaţionale, diversificarea pieţei asigurărilor dinspre produsul social RCA şi re-reglementarea pieţei asigurărilor spre decontarea directă...

Dar, o bună parte din obiective sunt "bla-bla"-uri clasice; multe, în orice caz, sunt încă în stadiul de proiect.

Rămâne de văzut ce va reuşi să facă Marcu, preşedinte ASF, în restul de mandat până în noiembrie 2023.

Oricum, în lipsa lucrurilor notabile realizate de ASF sub mandatul lui Marcu am făcut o trecere în revistă a scandalurilor definitorii pentru această instituţie:

Scandalul din zona SIF-urilor şi revolta acţionarilor

Cel mai mare scandal, de departe, este cel de la SIF-uri: ASF-ul lui Marcu îi permite în continuare condamnatului penal Najib El Lakis să activeze în piaţa de capital drept consilier al şefului SIF Banat - Crişana, Bogdan Drăgoi. Cuplul Lakis-Drăgoi a pus mâna, prin metode ostile şi cu acordul tacit al oficialilor ASF, pe activele în valoare de miliarde de euro ale SIF Oltenia, decapitând vechea conducere, instalând propria conducere şi în acelaşi timp lovind în încrederea în SIF5, în preţul acţiunii şi în investitorii mici.

Într-un interviu din ianuarie pentru ziarul BURSA, Marcu a refuzat să facă orice fel de comentarii cu privire la situaţia SIF-urilor, spunând că nu vrea să bulverseze piaţa. Surse de la vârful ASF spuneau însă, încă din finalul lunii octombrie 2019, că situaţia de la SIF-uri este greu de acceptat şi că intervenţia în acel caz trebuie să fie a DIICOT.

Scandalul recent al aplicării/neaplicării Legii 31/1990: ASF-ul lui Marcu susţine că nu are competenţă să interpreteze şi să aplice Legea 31 în cazul achiziţiei de acţiuni proprii de către SIF1 şi SIF4 prin companii interpuse, cu toate că a mai aplicat-o în trecut în cazul SIF-urilor. Lakis a fost arestat în 2014 şi condamnat ulterior pentru exact acelaşi lucru, dar acum schema a căpătat o cu totul altă amploare şi autorităţile se fac că plouă.

După cum a scris recent în BURSA, Ben Madadi, cel mai mare investitor persoană fizică de la SIF Muntenia, SIF1 şi SIF4 sunt conduse în prezent fără voinţa investitorilor, iar ASF interpretează şi aplică legile în funcţie de conjuncturi şi persoane. Madadi şi un număr de investitori de la SIF4 au trimis recent către ASF o nouă adresă prin care solicită suspendarea voturilor acţiunilor proprii deţinute indirect de SIF4, în care oferă multe exemple concrete în care Autoritatea a interpretat şi a aplicat tocmai legea 31/1990, chiar în cazul SIF-urilor.

Ca să fie clar: ASF-ul nu a avut nicio problemă să aplice Legea 31/1990 când a fost în interesul grupului Lakis-Drăgoi, mai precis când aceştia se luptau, în calitate de acţionari ai SIF5 (cu deţineri cumulate prin SIF1, SIF4 şi mai multe fonduri finanţate de ei, având peste 30% din SIF5), să dea jos conducerea societăţii din Craiova.

Rezultatul? Cu ajutorul ASF, Drăgoi şi Lakis au învins, acţiunile SIF5 s-au prăbuşit, iar milioanele de investitori ai SIF5 au avut de pierdut.

"Nu pot să nu mă întreb dacă nu cumva unii membri ai ASF au aderat la gruparea domnilor Lakis şi Drăgoi şi au ajuns să îi protejeze?! Pentru că membri importanţi ai ASF aparent fac mari eforturi pentru perpetuarea practicii pe care am descris-o şi care prejudiciază milioane de investitori, sfidând legea. În acest moment, domnii Lakis şi Drăgoi sunt mai influenţi ca niciodată. Au ajuns să controleze trei din cele cinci SIF-uri, fără să aibă vreun sprijin real din partea acţionarilor reali. Nici n-au nevoie pentru că se votează pe sine cu acţiunile proprii pe care le deţin prin tot felul de fonduri interpuse! Iar ASF care nu era de acord cu schema domnului Lakis după ce a fost arestat de DIICOT, pare că acum şi-a schimbat părerea. Schema de uzurpare a adevăraţilor proprietari la SIF-uri, aplicată de domnul Lakis împreună cu domnul Drăgoi, este făcută acum la scară extinsă cu prejudicii semnificative aduse investitorilor", scria recent Madadi în BURSA.

Madadi a arătat tot în BURSA modul în care sunt răsplătite fondurile ce votează pentru grupul Lakis-Drăgoi (comisioane imense - 12,55% anual din partea SIF4 către Swiss Capital) şi beneficiile grupului.

"Pentru SIF Oltenia, ASF a jucat rolul lupului pus paznic la oi", a spus pentru BURSA şi Cătălin Buzdea, acţionar important al SIF5 care a concurat recent pentru un loc în Consiliul de Administraţie al SIF-ului.

Despre ASF, Buzdea spune că "nu cred că mă înşel dacă spun că este vorba despre una dintre puţinele instituţii care a reuşit să-şi menţină nivelul de corupţie pe care îl avea şi înaintea aderării României la Uniunea Europeană".

"Această instituţie, care s-a numit Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi acum Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), continuă să rămână o instituţie profund coruptă, în ciuda numeroselor scandaluri soldate cu arestări şi condamnări", potrivit acestuia.

ASF a susţinut şi încă susţine că SIF1 şi SIF4 nu sunt concertate cu acel mănunchi de vehicule financiare, finanţate în proporţii diferite (majoritare în mare parte) de cele două SIF-uri, prin care se perpetuează controlul asupra SIF1, SIF4 şi SIF5. Schema acestei concertări, despre care BURSA a scris în nenumărate rânduri, poate fi consultată aici: Atacul asupra SIF Oltenia - o crimă financiară la lumina zilei, săvârşită în complicitate cu ASF.

De asemenea, ASF a asistat pasivă la manipularea activului net al SIF Banat - Crişana de către administratorul companiei, Bogdan Drăgoi, manipulare recunoscută de Drăgoi, după cum a scris BURSA aici: Preşedintele SIF Banat Crişana Bogdan Drăgoi se autodenunţă pentru manipularea pieţei.

Problemele din piaţa RCA

Scandalul din piaţa RCA: în mandatul lui Marcu, reclamaţiile la ASF din piaţa asigurărilor au ajuns la un nivel de record mondial. COTAR, asociaţie care reprezintă circa 1.500-2.000 de service-uri deţinute de membrii săi, spunea în septembrie 2020 că cele 10.000 de reclamaţii primite de ASF în al doilea trimestru din 2020 reprezintă un record mondial echivalent cu numărul de reclamaţii primite de Germania în 22 de ani. Relaţiile din piaţa de asigurări între service-uri şi principalele două companii din piaţă au fost şi sunt extrem de tensionate, primele acuzând de-a lungul timpului că nu sunt plătite la timp şi integral daunele, iar cele din urmă (în cor şi cu celelalte firme de asigurare, mai puţin prezente în piaţa RCA) că service-urile exagerează tarifele pentru ora de manoperă şi maşina la schimb oferită pe perioada reparaţiei. În orice caz, în luna martie 2021, situaţia nu se îmbunătăţise: recordul absolut de reclamaţii a fost înregistrat în luna respectivă, acestea fiind de aproximativ 6.000 într-o singură lună.

Marcu a promovat în debutul anului un nou proiect de lege - schimbarea RCA la decontarea directă. Reprezentanţii COTAR arătau că legea ar fi scăpat piaţa de oligopolul Euroins - City Insurance şi că cele două firme se opun ideii. Un proiect de OUG a fost publicat în finalul lui aprilie în dezbatere publică şi este aşteptat să fie adoptat în lunile următoare.

Pe fondul scandalului din piaţa RCA, ASF a intervenit în sfârşit în forţă în piaţă în iunie 2021 pentru a întrerupe un comportament ilegal şi a decapitat conducerea companiei City Insurance, care refuza să se conformeze cerinţelor legale şi deciziilor ASF şi să-şi majoreze capitalul pentru rezolvarea problemelor de solvabilitate. În loc a fost instalată, provizoriu, timp de patru luni, o echipă de conducere de la Fondul de Garantare a Asiguraţilor. Intervenţia, unul din puţinele momente bune ale ASF, a fost generată de faptul că City Insurance a fost vândută în aprilie de către patronul Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase.

Circul cu angajaţii ASF şi Direcţia Naţională Anticorupţie

Scandalul cu angajaţii şi DNA-ul: Cristian Muntean, angajat al Autorităţii de Supraveghere Financiară, l-a acuzat în data de 12 mai, în Senat, pe Nicu Marcu, preşedintele ASF, că a angajat fără concurs zeci de persoane, inclusiv pe ginerele liderului PSD Olt Paul Stănescu, pe numele său Robert Marius Modan, că ASF a văduvit bugetul de stat cu cel puţin 30 de milioane de euro şi că ASF "este în prezent o instituţie politizată, eşuată, incapabilă de a proteja cetăţenii acestei ţări şi care a ratat majoritatea obiectivelor pentru care a fost înfiinţată". Acesta a depus şi o plângere la DNA în ianuarie 2021, acuzând că ASF protejează asiguratorii RCA rău-platnici.

Muntean le-a explicat de altfel senatorilor cum ASF favorizează asiguratorii prin aplicarea de sancţiuni simbolice ori cum sunt operate în instituţie angajări pe criterii de rudenie (gineri, soţii) şi interese personale (amante).

"În primele 30 de zile de la instalarea în funcţie a lui Nicu Marcu, acesta a numit prin delegare, fără concurs, în funcţie de conducere pe ginerele leaderului PSD Paul Stănescu, care se numeşte Robert Marius Modan. În acest fel, ginerele lui Paul Stănescu a ajuns să câştige 4.000 de euro net/lună + prime, toată lumea din instituţie ştiind faptul că ginerele lui Paul Stănescu este protejatul lui Nicu Marcu", a spus Muntean în Senatul României, în data de 12 mai.

Pentru detaliile concrete ale acuzaţiilor lui Muntean, vezi : Nicu Marcu, preşedinte de nici un an la ASF, acuzat de nereguli grave în exercitarea funcţiei

.

Muntean a acuzat de asemenea că ASF a deturnat atenţia de la plângerea pe care a făcut-o el la DNA, în luna ianuarie, prin anunţarea unei sesizări la DIICOT cu privire la posibile infracţiuni în legatură cu activitatea de control pe piaţa asigurărilor, respectiv că s-ar fi identificat erori majore în documente oficiale prezentate de angajaţii mai multor direcţii membrilor Consiliului ASF, erori suspectate a fi intenţionate, pentru avantajarea asiguratorilor. Ulterior s-a arătat că sesizarea la DIICOT se făcuse în urmă cu câteva luni, iar ASF-ul lui Marcu a provocat această situaţie doar pentru a scăpa de scandalul plângerii la DNA.

Opinia Cititorului ( 64 )

  1. Nimeni nu spune ca SIF-urile controlate de Dragoi si Marcu dau atat de multi bani la celelalte publicatii financiare incat niciunu nu scrie nimic despre ilegalitatile lor. Singura publicatie care nu s-a putut mitui este BURSA. RESPECT! Va multumim pentru ca aparati investitorii si aplicarea legii. Pacat ca restul presei e atat de... ieftina.

    1. Pai pe ceilalti nici nu-i duce capul! Incompetenta face casa buna cu coruptia, nu doar in piata de capital si la ASF, ci si in mass-media.

      Sunteti în eroare! Lucrurile s-au schimbat radical la ASF. Incompetenții și importanții au plecat ( voit sau nu), amenzile la asigurători sunt în top, avem doua IPO-uri anul acesta, ce vorbiți? Tonul dat de la vârf de Presedinte și Vicepreședinte se vede. Se poate purta dialog cu Autoritatea, ceea ce inainte era tabu sau poate doar cu circuit închis. Procesul de autorizare este simplificat și mult mai rapid ceea ce în trecut era un vis. Haideți sa fim corecți! Nu putem sa vedem doar Ben Mahafi, Sif4 și Lakis pt ca Ben are o deținere de care vrea sa scape profitabil. Serios, pai Dedemanii nu au? Pe ei ii vedeți cu asa atitudine? Felicitări echipei ASF pentru conduita și succes în continuare!

      ...

      Multumim pentru interventie, domnule Daniel Apostol!

      Asta nu e Daniel.

    ...

    Bravo Bursa! Nu te-au intimidat injuraturile! Asta inseamna presa adevarata!

    1. ...

    Muntean are dreptate. Lucrurile sunt mult mai grave si sper sa nu se opreasca din dezvaluiri.

    1. Din colector de stipendii s a transformat în răzvrătit?.. Ce a determinat oare transformarea?

      Dupa tine, daca un hot vede un viol si il reclama la Politie aia ar trebui sa il dea afara: nu primim noi sesizari de viol de la un hot ca nu are moralitatea necesara. Noi nu primim sesizari de viol decat de la premiantii Herder, de la cetatenii care au fost de minim doua ori in viata pe un panou de onoare si de la medaliatii de razboi pentru fapt de vitejie. In plus premiza ca dl Muntean ar fi facut ceva gresit trebuie demonstrata. [...]

    Marcu si Gradinescu unul mai… destept ca altul. De Rosu nici nu mai vorbim. Saraci de ei! Uite si rezultatele. Un an de bajbaieli ca de, daca nu ai pregatire si nu te ajuta nici natura este rau.

    Domnule Make va contrazic. Sanctiunile la City si Euroins nu sunt un succes al ASF ci confirmarea esecului. Nu au fost aceste societati sub supraveghere? Nu s-a vazut situatia dezastruoasa pana acum? Problemele au aparut peste noapte ? De ce a dat dl Rosu Cristian declaratii si interviuri in ultimii doi ani si a spus ca cele doua companii sunt solide si nu au probleme? Unde a fost greseala? Cine a mintit si de ce? Pe declaratile astea (oare de ce?) si-au mentinut cele doua societati cota de piata. Daca Rosu a zis ca nu sunt probleme si au reserve legale lumea a incheiat in continuare polite. Cand ASF si-a dat seama ca e groasa au dat milioane amenzi ca sa para ca si-au facut treaba. Este exact aceeasi tactica ca si cu plangerea la DIICOT ca sa deturneze atentia de la plangerea penala a lui Muntean.

    1. Nu te contrazic. Doar precizez ca autorul articolului nu sint eu.

      ...

      ...

      ...

      ...

    ...

    1. ...

    Felicitări Bursa pentru cruciada fără precedent pe care o duce împotriva gravelor nereguli din piețele supravegheate și reglementate de ASF. Pasivitatea organelor judiciare este de neînțeles. Până unde se va ajunge cu toate aceste infracțiuni care sunt devoalate de mai bine de 2 ani?

    1. Bursa are precedent in ....Bursa.

      ...

      Iar se felicita babuinul de la el la el

    Ca Nicu Marcu este un impostor nu interesează Parlamentul , e ca si când ai vorbi de funie în casa spanzuratului. Dar manipularea pieței de capital si favorizarea infractorilor ar trebui să intereseze organele de cercetare penala.

    ASF ul a eșuat ca toate instituțiile publice. Nicu Marcu este impostorul perfect legitimat doar de legăturile politice pe care a știut sa și le facă . Nu doar in privința SIF elor sunt eșecuri memorabile. Asta e cea mai vizibila și gravă pe termen lung. Toate piațetei sunt bulversate de corupția din ASF. Se vor vedea in curând și complicități și derapaje in piața pensiilor . Felicitări Bursa pentru implicare!

    1. ...

    Nici cu reprezentantii organelor judiciare nu trebuie sa ne fie rusine. ASF de ani de zile exercita nestingherit neglijenta in serviciu impotriva intereselor oamenilor care in mod legal isi executa obligatiile de pe urma carora traiesc intregi firme de asigurare sau cei care isi fac curaj sa intre pe piata de capital. Nu mai spun de pensiile private unde se ignora complet interesul produsului de economisire pentru care iar, oamenii platesc. Piata de capital nu e singura in situații cu abuzuri si indolenta. Si pe sectorul asigurarilor recent s a gasit frauda de 125 mil de euro , documente false despre care s-a luat cunostinta si nu e mentionat nicaieri. Ceea ce se face la ASF e un bull shit coordonat de ”specialisti” din mediul informatiilor secrete si doar atat.

    1. Asta e foarte tare.

      ...

    Draga redactie. Te rog sa aducI la cunostinta dragilor cititori, si nu numai, daca ati primit bani din partea ASF. Si daca ati primit care este acea suma? Si inca ceva. Articolul este un pamflet sau e pe bune ?

    1. NU NUMAI MARCU A PIERDUT 1 AN DEGEABA , TOTI DINAINTEA LUI AU PIERDUT ANII DEGEABA !!! O SA SPUNETI D-LE make : IAR A INCEPUT ASTA , CU COMUNISTII LUI !!! NU SANT COMUNISTII MEI , D-LE make !!! SA FIE BLESTEMATI , ACOLO UNDE SANT !!! VREAU SA SPUN CA E GROAZNIC DE GREU , APROAPE IMPOSIBIL , SA FACI PASI INAINTE SPRE O BURSA MATURA DE NIVEL CAPITALIST , CU OAMENI CARE JUDECA IN STIL COMUNIST , NUMITI SI ADUSI POLITIC DOAR PENTRU SALARIILE MARI , SI BIROURILE CALDUTE !!! APROAPE TOTALITATEA LOR SANT AFONI , NU AU LEGATURA CU DOMENIUL , PRACTIC NU STIU CE SA FACA , HOTARARILE LOR SANT ASA CUM SANT , STANGACE SI TIN PARTEA UNORA , IN DETRIMENTUL ALTORA !!! CU NISTE OAMENI NEDREPTI , O SA MAI AVEM DE ASTEPTAT ANI SI ANI , POATE PREA MULTI ANI , PANA V-OM AJUNGE , CAND V-OM AJUNGE , LA NIVELUL DIN VEST !!! PENTRU EI , BURSA DE VALORI INSEAMNA PREA MULT , NU E DE NIVELUL LOR DE INTELEGERE !!! SANT BUNI DOAR LA SMECHERII !!!

      Draga cititorule, nimeni din Redactie nu poate sa iti dea aceasta informatie, doar eu. Iar eu nu vreau sa raspund intrebarilor privitoare la sursele banesti ale ziarului.

      In schimb, daca te roade curiozitatea foarte tare, poti adresa intrebarea ASF-ului si daca s-ar incumeta sa-ti raspunda si sa nu spuna minciuni, atunci ti-ar spune ca nu, nu a varsat nici un ban ziarului BURSA.  

      Dar, daca ar fi facut-o, ar fi fost in virtutea unui contract de prestari servicii, deci nimic nici ilegal, nici imoral. 

      Piticii de la SIF-uri au amenintat, inainte de schimbarea lui Fercala si de cea a lui Ciurezu, ca "lasa ca vin ei la conducere si fac ei audit si sa vezi cum dau ei in git BURSA ca ce de bani a luat de la Fercala si de la Ciurezi!". 

      Eh!, au venit. 

      Au facut audit. 

      Si?! 

      Idiotii au constatat ca totul este legal si moral. 

      I-ai auzit spunind ceva dupa aia? 

      Deci, daca ASF nu ne-a varsat vreun ban, atunci nu pot preciza care este suma totala pe care nu a varsat-o, deoarece nu ne datoreaza nimic. 

      Cit despre natura articolului, nu stiu la care articol te referi.

      Oricum, un pamflet este un articol pe bune. 

      ...

      Staty, ia pastiluta la timp, pune mana pe cartea de gramatica si numara pana la 10 inainte de a te exprima cat de cat inteligibil. Te stiu, potential ai dar iti cam tremura nervu`

      ...

      Make, nu mai raspunde limbricilor, ca se zvarcolesc dupa aia.

      Asa ca tine ?

      ...

      Spune mah babuinule, ai luat sa nu bani de la sifuri?

    ...

    Cu directori care au peste 20 de ani de piață, omu' nu prea intelege cuvintele... A dat pietei de capital un suflu, a se citi gafaiala, nou noutz :)))) stefanoiu! Da, acum avem! Dialog corect.... onomatopeeeee

    Articol interesant, documentat și corect.

    SIF-le au fost distruse de băieții veseli Drăgoi&Najib, cu ajutorul ASF. Această Instituție a Statului Român este o glumă proastă. Cum să fie condusă de caricaturile Grădinescu și Dr. Marcu, indivizi care nu știu care este diferența între valorile mobiliare și imobiliare. Am auzit că ASF l-a avizat în funcție de supraveghetor la un SIF pe fluierașul Constantin Frățilă, împotriva căruia a făcut plângere penală chiar ASF ( în altă structură de conducere). Ce trebuie făcut să redăm încrederea investitorilor în piața de capital? Încrederea se pierde ușor și se recâștigă extrem de greu. Vă mai mirați că nu este îmbulzeală la graniță cu investitorii străini? Trăiască DR MARCU alături de Dr Grădinescu, să păstorească în liniște și pace piața de capital, marca RO. Ultimul să stingă lumina să nu consumăm prea mult.

    1. ...

      Expresia ”sa pastoreasca” nu este corecta. Corect este ”sa pasca”. Am imaginea unor rumegatoare cu ochii umezi in fata portii. Știți expresia ”se uita ca boul la poarta nouă”. Asta vine din vechime, cand ciurda se intorcea singura in sat si fiecara bovina intra singura pe poarta stapanului. Daca se intampla ca gospodarul sa vopseasca poarta, vita nu mai nimerea intrarea, ca-i lipsea imaginea invatată decand era vitel.

      Asta este un pamflet! 

      ...

      Bai deșteptule, înainte de a stinge lumina da drumul la gaze. Îți va lumina calea spre iad.

    Ce tupeu la hoții ăștia nesimțiți de la SIF-uri şi colegii lor de sifonare la Swiss Capital, că îl întreabă pe Make dacă primește bani de la nu știu cine. Dar voi aveți contracte mari cu toate publicațiile financiare și se și vede că puteți face orice și ei nu publică nimic negativ despre voi. Aveți impresia că toată lumea e cu mituire ca voi? La unii chiar nu merge, cum e la Make.

    1. ...

      ...

      Alex , tu ori ești prost ori ești prost rău. După gândire ai și un puțin retard. Nu mai pune botul la toată vrajeala. Ia o bomboana și stai în banca ta. Lumea e rea și îți faci buba.

    Nu este destul de clar pentru mine, daca banii prin care aceste persoane(care controleaza SIF-urile 1,4), sunt bani proprii ai persoanelor respective, sau bani proprii ai SIF-urilor, sau sunt din mbele categorii. Daca membrii societatii de administrare investesc salariile proprii in niste fonduri de investitii, care in schimb le acorda voturile, atunci este o situatie diferita de cazul in care banii investiti sunt ai SIF, si folosit pentru controlarea respectivului SIF. Daca poate cineva sa ma ajute a ma lamuri in aceasta privinta. Va multumesc.

    1. Cauta articolele mai vechi, au si scheme grafice. Procedeul se numeste suveica in limbajul fraudelor financiare. Conducerile Sif 1 + 4 folosesc fondurile propri ale sif-elor si le plaseaza in alte fonduri de investitii de tip plasament privat. SAI-urile care administreaza plasamentele private ale SIF 1+4 , cumpara cu banii respectivi actiuni SIF 1+4. Apoi SAI-urile voteaza tot ce vor Buica si Dragoi, pe care ii vor tine pe functii vesnic si le vor da actiuni gratuite cu nemiluita. Restul actionarilor sunt tinuti captivi, sau vand in pierdere, iar consiliul ASF cunoaste in amanunt aceasta chestiune dar nu vrea sa faca nimic, favorizand o gasca de infractori.

    ASF a creat prăpădul de la Harinvest in 2013! In timpul controlului din noiembrie 2013 controlorii de la ASF nu au observat cum acțiunile investitorilor erau vândute fraudulos și banii erau încasați de acționarii Harinvest?!?! La 8 ani de la prăpăd știe Bursa că banii recuperați pe insolvență sunt sechestrați ??????

    1. Nu. Trimite-ne o informare, te rog!

      ...

      Jegurile astea ale lui Lakis și Drăgoi dau atât de mulți bani la mizeriile care se auto proclamat presă încât li se pare că așa e și la BURSA :))

      De fapt nu... cred că au încercat să mituiască și ziarul BURSA dar zero succes. 

      Nu vorbi tu ca nu ști nimic. Lasa-l pe nabab sa zică dacă a luat bani , de la cine și ai sa te minunezi. Multa lume stie de asta. Nu este ilegal dar se pune problema dpdv moral. Cine este cinstit sa ridice piatra.

      Nu uita sa trimiți și banii în plic

    Sif4 cere dividende de la Prefab București ( PREH) dacă vând niște terenuri! Dar ei nu dau!!

    Tot Sif4, evident în cardasie cu Sif1 îl acuzau pe Ciurezu acum un an că a luat bani de la bancă să dea dividende ( Ciurezu a preferat varianta pentru a nu vinde acțiuni care erau p creștere!) .A plătit o dobândă de vreo 300.000 lei! Din detineri pe banii ăia a câștigat vreo 7.000.000 !Acum evident sunt banii lui Drăgoi!

    Incredibil! 

    Toată lumea comentează în draci! Toți au dreptate! Dar nu se intampla nimic! Nu se face nimic! Aproape toți pierd! Uita-te la prețul sifoanelor, la disconturi, la volumul de tranzacționare, la câte măgării ies zilnic la iveala...si nu se intapla nimic. FP-ul si-a îmbogățit acționarii (mai ales pe straini) iar populimea de la sifuri sărăcește pe zi ce trece. Trebuie revoluție la sifuri, toți suntem în rahat! Toți ăștia de care scrieți ar trebui sa plătească, nu doar vorbe, ne-au adus în pragul sărăciei.

    1. Cei de la FP nu-și dau gratuite si prețul urcă, urcă! Cei de la Sif2 Ceocea,Ciorcila-BT, Doros si-au dat 3-4 mil € gratuite, plus salarii incredibile etc.etc pentru că au schimbat numele firmei! Asta-i diferența între calitate și spoiala! Evergentii ăștia imi aduc aminte de vizitele lui Ceașcă pe la ceapeuri când legau mere in meri că să vadă tov.recolta bogată!

      Spoiala! 

      Amice, și dreptate. Ești intr-un mare rahat. O veste buna. Nu ești singurul. O veste rea. E pentru multă vreme. O veste neutra . Cui ii pasa de tine și celor ca tine? Da-ti O palma sa îți revi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb