NICULAE HAVRILEŢ, ANRE: "Putem asigura condiţiile de formare a unui hub de gaze naturale"

A.M.
Ziarul BURSA #Companii / 16 noiembrie 2016

"Putem asigura condiţiile de formare a unui hub de gaze naturale"

Putem să ne gândim să asigurăm condiţiile de formare a unui hub de gaze naturale, deşi se vorbeşte că ar putea fi organizat în Bulgaria, a declarat, ieri, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, în cadrul unei conferinţe.

Domnia sa a adăugat: "Noi am avea condiţii să începem de acum. Avem sursele proprii de gaze, o sursă de import, un interconector care poate fi utilizat pentru export-import. Practic, cred că doar instituţional ne lipseşte iniţiativa de a înfiinţa un hub regional de gaze naturale".

Potrivit domnului Havrileţ, interconectările cu Ucraina şi Ungaria erau folosite doar pentru importuri: "Cred că interconectorul cu Bulgaria va fi primul interconector utilizat pentru ieşirea gazelor din ţară. Poate că şi presiunea cu care se operează în sistemul de transport din Bulgaria este una mai mică decât în Ungaria, ceea ce ar putea permite gazelor din România, care sunt operate la o presiune mai mică decât a celorlalte sisteme de transport cu care se interconectează".

Oficialul ANRE a subliniat că, în momentul în care nu ar exista în Bulgaria gaze şi ar fi nevoie de gazele din România, există posibilitatea să fie înregistrate primele exporturi fizice de gaze.

Niculae Havrileţ: "Un sfert din consumul zilnic de gaze provine, în această perioadă, din import, deoarece preţul este mai mic"

Un sfert din consumul zilnic de gaze provine, în această perioadă, din import, deoarece preţul este mai mic, a mai spus Niculae Havrileţ.

Domnul Havrileţ a menţionat că, în ceea ce priveşte gazele naturale, Autoritatea a stabilit un minimum necesar de 1,7 miliarde metri cubi pentru a fi înmagazinat.

Acesta a adăugat: "Înmagazinarea Romgaz este de 2,4 miliarde de metri cubi, aproximativ aceeaşi cantitate ca şi anul trecut. În acest an, datorită preţurilor internaţionale scăzute, cel puţin sub cotaţia gazelor domestice înmagazinate, s-au înregistrat aceste contracte importante de import. În primele 10 zile ale lunii noiembrie s-au consumat din depozite 40 milioane de metri cubi. De exemplu, în 2012, în luna noiembrie, din depozite s-au consumat peste 340 de milioane".

Preşedintele Autorităţii a precizat că, în această lună, consumul va fi undeva la maxim 100 milioane de metri cubi, datorită importului, care este la un nivel de 25% din consumul zilnic: "Practic, din 44 de milioane de metri cubi -consumul zilnic în această perioadă, 10 milioane în medie vin din import. Sunt furnizori care folosesc această sursă având în vedere preţul competitiv, dacă ne raportăm la preţul de referinţă".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Punem mana de la mana si luam pe datorie... Exportam din putinul gaz pe care il avem, sau platim tributul noilor stapani pentruca relatii privilegiate de unde sa cumparam gaze nu avem. Hub, dincolo de denumirea pompoasa presupune niste relatii privilegiate cu niste furnizori si clienti. Golanul asta foloseste vorbe mari pentru a acoperi o realitate cruda. Ne iau si putinul gaz pe care il avem.

    Se foloseste pudic termenul "gaze din import" Singura sursa disponibila de unde importam gaze este Rusia prin conducta care traverseaza Ukraina. In cazul in care s-ar inchide aceasta conducta jocul de-a interconectarea nu ne ajuta la nimic. Sa auzim de bine.

    Multumim

    Havrilet asta e tot baiat cu ochi albastrii. Acu' vro douj de ani era sef la ADS (administrarea domeniilor statului), la agricultura. Era bun agricultor, poa sa fie si bun reglementator, mancal'ar colegii lui de baiat capabil nenica.

    Sunt convins ca postacul "E adevarat ca apartamentul..." are dreptate. Numai uitandu-te la fata sa unsuroasa iti dai seama ce hram poarta. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb