Nitramonia Făgăraş a rămas fără acţionar majoritar

Ziarul BURSA #Companii / 20 mai 2004

Societatea americană S&T Oil Equipement and Machinery Ltd, deţinătoarea pachetului majoritar de acţiuni, de 79,05%, de la Combinatul Nitramonia Făgăraş, a depus ieri la AVAS solicitarea de retragere de la administrarea combinatului.

"Noi am adresat, acum trei săptămîni, o scrisoare domnului prim-ministru despre intenţiile noastre, iar dumnealui a dat dispoziţie să se reanalizeze situaţia combinatului. Nici pînă azi nu s-a făcut o mişcare. Noi nu putem aştepta luni de zile, atîta vreme ce la Nitramonia, în fiecare zi, salariile angajaţilor ne costă 10.000 de dolari, energia electică cam tot atît pe lună, iar pentru gazul metan alte 10.000 de dolari pe lună. Am aşteptat şase luni ca AVAS să-şi corecteze contractul, care, zicem noi, în mod intenţionat a fost făcut defectuos şi nimeni nu a vrut să facă nici un fel de modificare, şi, de aceea, noi am hotărăt să ne retragem începînd din 19 mai. Hotărîrea noastră este irevocabilă", a declarat, pentru Rompres, preşedintele societăţii, Valerian Simirică, cetăţean american de origine română.

La rîndul său, directorul general al SC "Nitramonia" SA, Mihai Bărbuliceanu, a declarat că "retragerea S&T Oil Equipement and Machinery Ltd din administrarea combinatului are implicaţii foarte ample, în primul rînd în ceea ce priveşte viitorul combinatului, dar şi prin prisma faptului că Valerian Simirică a investit în combinat 2 milioane de dolari. Motivul principal al retragerii este tergiversarea preluării acţiunilor combinatului, deşi au trecut 7 luni de cînd Nitramonia a fost preluată de firma americană, dar şi a oportunităţilor care presupuneau eşalonări la plata utilităţilor şi ştergerea datoriilor de 1500 de miliarde de lei create în perioada 1997-2002. Nu s-a luat nici o măsură reală, şi uitaţi unde s-a ajuns".

În plus, în perioada decembrie 2003- ianuarie 2004, "Nitramonia" a fost practic blocată de multitudinea organelor de control care verificau activitatea managementului post-privatizare şi a modului de respectare a contractului de privatizare, în condiţiile în care acesta intrase în vigoare de la 1 noiembrie 2003, a precizat Mihai Bărbuliceanu.

Directorul general al combinatului a mai afirmat că "Nitramonia" a fost agresată de mai multe ori de către APAPS, prin blocarea conturilor pentru o datorie reprezentînd credite bugetare din 1995, de circa 10 miliarde de lei, de către Electrica şi Distrigaz prin oprirea furnizării de energie şi gaz şi de cîţiva parlamentari, în frunte cu preşedintele Consiliului Judeţean Aristotel Căncescu, prin proferarea de diverse calomniii prin mass-media la adresa combinatului. Toatea acestea, cît şi solicitarea de retragere depusă la AVAS, au dus, susţine directorul general de la Nitramonia, la pierderi de circa 800.000 de dolari, pierderea unor contracte externe, pieţe, propuneri de finanţare de 7 milioane de dolari, pierderea unui segment important din piaţa internă de îngrăşăminte, pierderea pieţei interne de explozivi ca urmare a discreditării combinatului şi favorizării unor SRL-uri acreditate cu încălcarea normelor internaţionale de securitate din domeniul explozivilor.

Firma americană solicită prezenţa la Nitramonia a unei comisii formată din specialişti ai ministerelor economiei şi mediului, precum şi ai AVAS, care să realizeze preluarea, în condiţii legale, printr-un act constatator, al SC "Nitramonia" SA. De asemenea, firma americană solicită PRM şi PSD să nominalizeze, din rîndul lor, specialişti care să verifice realitatea semnalată. În cazul în care acţiunea de predare-primire nu se finalizează pînă la 1 iunie 2004, firma americană îşi rezervă dreptul de a acţiona pe toate căile legale pentru recuperarea prejudiciilor, precum şi pentru a preveni producerea unor evenimente de natură ecologică, socială sau de altă natură.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb