Nitroporos Făgăraş se pregăteşte de faliment

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 aprilie 2015

O firmă canadiană ar fi interesată să producă baterii de ceas pe fosta platformă Nitramonia

Compania Nitroporos Făgăraş, parte a grupului InterAgro, condus de Ioan Niculae, omul de afaceri trimis la închisoare pentru doi ani şi jumătate, se pregăteşte de faliment. Intrată în insolvenţă în octombrie 2014, compania a acumulat datorii imense numai de la deschiderea procedurii. Potrivit Fiscului braşovean, firma are datorii de peste 1,2 milioane de lei doar din stopajul la sursă. În plus, cei 200 de angajaţi care au mai rămas pe platformă nu şi-au mai primit salariile de anul trecut, iar reprezentanţii grupului au început să decompleteze instalaţiile de producţie ale societăţii. "Au luat plasele de platină, deci e puţin probabil să ne reapucăm de producţie", au spus reprezentanţii muncitorilor.

La intrarea în insolvenţă, compania acumulase datorii către bugetul consolidat al statului de 21,3 milioane de lei.

Din şapte ani, a produs mai puţin de trei

Societatea Nitroporos SRL a fost înfiinţată pe data de 7 martie 2008 şi administrează activele companiilor de pe platforma Nitramonia Făgăraş, cumpărate de societatea Viromet Victoria, al cărei acţionar este grupul InterAgro, controlat de Niculae. Compania Gladwell, partener de afaceri al proprietarului Interagro, a achiziţionat, în 2008, un pachet de 60% din societatea Nitroporos.

Pe data de 22 octombrie 2007, ca urmare a procedurilor de lichidare voluntară, aproximativ 80% dintre cei 569 de angajaţi ai celor cinci societăţi de pe platformă (Nitroexplosives, Nitrofertilizer, Nitrocontrol, Nitroservice şi Nitrotrans) au primit preavizul în vederea disponibilizării, cu acordarea plăţilor compensatorii conform OUG nr. 116/2007, în prima etapă de disponibilizări.

Combinatul chimic şi-a reluat activitatea abia în septembrie 2010, în urma unor investiţii cifrate de Niculae la 47 de milioane de euro. Din această sumă, zece milioane de euro au fost achitaţi Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, în momentul preluării companiei. Totuşi, activitatea firmei a fost sinuoasă, deseori oprită, astfel, că în total, din cei şapte ani de administrare InterAgro, compania a produs timp de mai puin de trei ani.

Speranţe canadiene

Oamenii spun că nu mai au speranţe legate de Nitroporos, practic tot ce a mai rămas dintr-un combinat chimic uriaş, care pe timpul comunismului era considerat una din perlele economiei. Ei îşi leagă acum speranţele de alte firme din domeniul chimic, care potrivit legislaţiei europene, nu ar avea dreptul să se amplaseze decât î zone în care solul a fost deja distrus de firme chimice. În aceste condiţii, apariţia în ultima vreme la Făgăraş a unor canadieni care ar fi interesaţi de producţia bateriilor de ceas, este privită cu speranţe mari de către foştii angajaţi ai societăţii. Deocamdată discuţiile sunt la nivel prezentare a intenţiilor, dar canadienii sunt interesaţi de achiziţia unor terenuri de pe platforma Nitramonia, acestea fiind scoase la vânzare de lichidatorul fostului combinat de ani buni.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb