Moneda virtuală "Bitcoin" a atins luni un nivel record de peste 1.000 de dolari pe unitate, pentru prima dată în ultimii trei ani, depăşind toate monedele centrale emise de bănci, cu o urcare de 125% în anul 2016, informează Reuters.
Bitcoin este un sistem de plată electronică descentralizat şi o monedă digitală creată în 2009, şi spre deosebire de majoritatea monedelor, nu se bazează pe încrederea într-un emitent central.
Moneda este folosită pentru tranzacţii de pe tot globul, în mod anonim, iar topologia de la egal la egal şi lipsa unei administraţii centrale fac nefezabil ca o autoritate sau un guvern să manipuleze valoarea Bitcoin-ului sau să introducă inflaţie prin producerea lor, conform agenţiei.
Potrivit BBC, la începutul anului 2016, valoarea monedei virtuale a fost de aproximativ 435 de dolari, înregistrând creşteri pe tot parcursul anului.
Observatorii de piaţă au sugerat că această creştere a fost amplificată de cererea ridicată pentru moneda digitală în China, care, în acelaşi timp a provocat o scădere de 7% din valoarea yuanului (cea mai slabă performanţă anuală a monedei chineze din ultimii 20 de ani), precizează The Guardian. Conform Reuters, datele de tranzacţionare indică că cele mai multe tranzacţii de Bitcoin se fac în China.
Unii analişti anticipează că moneda ar putea depăşi 3.000 de dolari pe unitate în 2017, relatează Market Watch.
De asemenea, valoarea Bitcoin înregistrat o creştere după finalizarea alegerilor prezidenţiale din Statele Unite ale Americii, care l-au declarat pe Donald Trump învingător, şi au dus la aprecierea dolarului.