Noaptea Muzeelor devine "noaptea protestelor"

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 14 mai 2024

Noaptea Muzeelor devine "noaptea protestelor"

English Version

Nemulţumirile angajaţilor din sectorul cultural dau în clocot. Există şi o dată exactă pentru acest lucru. Ediţia din acest an a Nopţii Muzeelor va fi una aparte şi aceasta nu pentru că se marchează 20 de ani de existenţă, motiv de sărbătoare în condiţii normale, ci pentru că va aduce cu sine probabil cel mai mare protest al muzeelor din "89 încoace, a declarat Dragoş Neamu, coordonator Relaţii internaţionale şi proiecte culturale - RNMR.

Potrivit lui Neamu: "Veţi observa că multe muzee din ţară nu apar pe programul Nopţii Muzeelor 2024, reprezentanţii acestora putând fi găsiţi şi susţinuţi în Piaţa Victoriei. Este vorba despre un protest pe care eu, personal, îl consider legitim şi îl susţin, pentru că miza este creşterea cu 20% a salariilor din sectorul muzeal, pentru orice poziţie profesională, pentru echilibrarea marilor inechităţi şi discriminări care există în interiorul sectorului cultural între, de exemplu, muzee şi teatre". Acesta a adăugat că "mai sunt şi alte probleme care ţin de investiţii şi de o anumită atenţie particulară care trebuie acordată unei instituţii esenţiale pentru mintea şi educaţia unei naţiuni". "Au existat multe acţiuni de lobby, eforturi mari făcute de unii oameni, prea puţini, care iubesc sincer muzeele şi se dedică pentru ele sacrificându-şi propria comoditate şi interesele personale. Îi regăsiţi şi în Sindicatul CulturMedia şi în Reţeaua Naţională a Muzeelor din România şi la Ministerul Culturii", a precizat Neamu. Potrivit reprezentantului Reţelei Naţionale a Muzeelor, vor exista şi multe muzee şi entităţi culturale care vor participa la eveniment. Neamu a menţionat că susţine deopotrivă acest demers pentru că publicul trebuie să se bucure de un eveniment care se întâmplă o dată pe an şi pe care-l aşteaptă cu mare nerăbdare. În plus, există muzee private şi muzee care nu sunt afectate de aceste probleme sociale din comunitate, au alţi ordonatori de credite sau, pur şi simplu, au alte viziuni privind relaţia lor cu publicul şi cu instituţiile statului. Dragoş Neamu a mai precizat: "Noaptea Muzeelor nu este un eveniment exclusiv al muzeelor din subordinea Ministerului Culturii sau al Primăriilor şi Consiliilor judeţene din ţară, este al tuturor tipurilor de muzee, iar organizatorii au nişte obligaţii faţă de toţi cei care reprezintă acest sector şi faţă de statutul de organizator şi de partener oficial în România al Nopţii Europene a Muzeelor. Sunt foarte multe nuanţe la mijloc ceea ce face extrem de complicată aprecierea obiectivă a situaţiei mai ales când la mijloc există multă frustrare, umilinţă, dezamăgire, dar şi lipsă de cunoaştere, de empatie şi de înţelegere. Nu încerc să conving pe nimeni de nimic, iar aici explic lucrurile pentru cei din afara comunităţii muzeale". El a completat că "solidaritatea pentru cauza muzeelor există, este bine reprezentată, în aceeaşi măsură în care respectul pentru publicul pe care-l dorim aproape, inclusiv pentru această cauză, este suficient de demonstrat prin programul ediţiei din acest an".

Sindicatele din domeniul protecţiei patrimoniului cultural asociate în cadrul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media "CulturMedia" - CNS Cartel Alfa vor protesta pe 18 mai, de Ziua Internaţională a Muzeelor, în faţa Guvernului, acuzând subfinanţarea în domeniu. Potrivit unui comunicat al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media "CulturMedia" - CNS Cartel Alfa pe 18 mai publicul din Europa este invitat la Noaptea Muzeelor, ce se desfăşoară, la nivel internaţional, în 2024, sub deviza "Muzeele, Sustenabilitatea şi Starea de bine" şi ar fi trebuit să fie "un eveniment generos", o sărbătoare şi un moment aniversar de referinţă - 20 de ani de Noaptea Muzeelor în România, însă lucrurile stau altfel. Sindicaliştii acuză "degradarea continuă a mediului de muncă" în instituţiile cu rol în gestionarea patrimoniului cultural naţional, "tratament discriminatoriu" între instituţiile de spectacol şi muzee şi biblioteci, "umilinţe şi ignorare" a profesiilor legate de protejarea patrimoniului cultural naţional, "politici culturale şi salariale inadecvate", "mizerie la care sunt condamnaţi" lucrătorii din domeniu, în ciuda complexităţii pregătirii profesionale şi a dificultăţii profesiilor specifice domeniului, "condamnarea la extincţie prematură" a specialiştilor din domeniu, ce ies din sistem cu "pensii de mizerie", "depopularea şi deprofesionalizarea dramatică" a domeniului. Protestul din 18 mai se va desfăşura după următorul program: ora 16,00 - întâlnire în faţa Bibliotecii Naţionale, intervalul orar 16,00 - 19,00 - pichetare la Ministerul Culturii, între orele 19,00 - 23,00 - protest în Piaţa Victoriei.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb