Liderii Partidului Social Democrat şi-au făcut un nărav în a ataca permanent sistemul judiciar din ţara noastră. Fie că vorbim despre judecători, fie că vorbim despre procurori, oamenii politici fac zilnic declaraţii menite să pună presiune asupra magistraţilor, declaraţii ce reprezintă imixtiuni în activitatea puterii judecătoreşti mai ales că acestea aparţin unor parlamentari, membri ai puterii legislative.
Cele mai recente luări de poziţie aparţin lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD, şi lui Carmen Dan, ministrul de Interne.
Cu prilejul participării la o emisiune de televiziune, liderul PSD a vorbit despre necesitatea adoptării unui act normativ privind amnistia şi graţierea. Cu acest prilej, Liviu Dragnea a spus: "Eu cred că trebuie adoptată o astfel de măsură. Eu nu o consider un act de clemenţă, eu consider un act de dreptate, de reparaţie".
Preşedintele PSD vorbeşte despre adoptarea unei legi privind amnistia şi graţierea, ca despre "un act de dreptate".
Conform art. 1 alin. 4 din Constituţie, statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale.
Articolul 21 alin. 1 din Constituţie precizează că orice persoană se poate adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor sale legitime.
Cu alte cuvinte, realizarea actului de dreptate intră strict în atribuţiile puterii judecătoreşti şi nicidecum în cele ale Parlamentului (puterea legislativă) sau ale Guvernului (puterea executivă).
Faptul că preşedintele Camerei Deputaţilor se referă la aprobarea unei legi privind amnistia şi graţierea ca fiind un act de dreptate reprezintă clar o imixtiune în atribuţiile puterii judiciare, instituind un conflict între autorităţile statului, conflict în legătură cu care ar trebui să se pronunţe Curtea Constituţională a României.
La rândul său, ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, ieri, cu privire la începerea urmăririi penale, de către Parchetul General, faţă de şefii Jandarmeriei şi faţă de un secretar de stat, pentru intervenţia violentă din 10 august, din Piaţa Victoriei: "Nu văd în această acţiune decât o altă acţiune de intimidare a unei instituţii fundamentale a statului, şi anume Jandarmeria Română, care are atribuţii importante în asigurarea ordinii publice. Nu cu mult timp în urmă, procurorul general lansa o declaraţie în spaţiul public, referindu-se la faptul că procurorii au acces îngreunat la documentele pe care trebuie să le analizeze. (...) Cred că n-ar mai fi făcut această declaraţie, dacă ar fi făcut efortul minim de a deschide Legea 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate în care se vorbeşte foarte clar despre accesul neîngrădit al procurorilor la toate documentele care sunt clasificate secret de serviciu sau secret de stat. (...) Şefii Jandarmeriei şi secretarul de stat au aflat despre aceste situaţii din presă şi iarăşi nu este un lucru normal. Se ştia cu câteva zile înainte ce urmează să se întâmple. Eu văd lucrul acesta ca un ordin pe unitate, care a fost pus în aplicare mai clar şi mai precis".
Din cele declarate mai sus, putem reţine că un membru al Guvernului - puterea executivă - face referiri la un dosar penal aflat în cursul urmăririi penale pe rolul Parchetului General, referiri de natură cu privire la modul în care ar trebui să se desfăşoare această anchetă penală.
Dar, fiind un om politic, Carmen Dan nu se teme de nicio sancţiune atunci când atacă sistemul judiciar. Aşa cum nu se teme nici Liviu Dragnea, liderul PSD, cel care consideră că face "un act de dreptate". Pentru că în nicio lege nu sunt prevăzute sancţiuni pentru cei din puterea legislativă şi pentru cei din puterea executivă atunci când intervin în atribuţiile puterii judecătoreşti.
În schimb magistraţii, dacă încearcă să se apere în faţa acestor presiuni, riscă să fie cercetaţi de Inspecţia Judiciară şi trimişi în faţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii cu propunere de sancţionare disciplinară.
1. Va inselati
(mesaj trimis de Prostu satului în data de 25.09.2018, 10:43)
Nu astea doua sunt cele mai recente. Cea mai recenta ii apartine d-lui Tutuianu, care (parca) aseara dadea indicatii, sa nu zic ordine procurorilor ce trebuie musai sa ancheteze numaidecat (si, se intelege, implicit ce sa NU ancheteze) - daca protestatarii anti-PSD consuma sau fac trafic de droguri.
Tutuianu e un tip destul de urban, in comparatie cu o mare parte din fauna PSD, insa chiar si asa fiind, transpare atat de clar ce e in mintea acestor oameni, cum vad ei lumea ideala catre care ar dori sa duca si Romania. Una in care Partidul dicteaza si ceilalti executa imediat, intocmai si fara cracnire... ca-n frumosii ani '80 ai secolului trecut.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.09.2018, 17:39)
Sigur ,ai dreptate ,e mult mai frumoasa lumea in care nu partidul dicteaza ci procurorii si serviciile secrete .Iti urez sa ai parte de lumea la care ravnesti !
1.2. Basme... (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Prostu satului în data de 26.09.2018, 18:52)
... din cartea aia cu statul paralel, asasinii lui Dragnea, cele nu stiu cate plotoane de securisti care o fileaza pe Olguta Vasilescu, microfonul din priza aleilalte cocoane si tot asa, Nici macar la mine-n sat nu mai crede nimeni elucubratiile astea.
Altfel, pana una alta o tara-ntreaga l-a auzit pe dl. Tutuianu graind apasat cele de mai sus, pe cand eu, unul, n-am auzit niciun procuror sa latre ordine la vreun parlamentar. Dar sunt foarte interesat sa invat ca n-am dreptate si ca dvs. cunosteti si puteti dovedi astfel de situatii. Pana la o astfel de proba, s-ar zice ca eu vorbesc despre o situatie reala, iar dvs. despre una imaginara.
Diferenta intre realitatea mea si fanteziile dvs. continua. Statul in care Partidul dicta tot a existat in Romania, eu am trait in el si n-am absolut nicio dorinta sa retraiesc acei ani. Dvs. ati trait in vreun stat in care politicienii faceau ce le spuneau procurorii?!? Cand si in ce stat?