Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) desfăşoară lucrări de înregistrare sistematică a proprietăţilor pe o suprafaţă de aproximativ 7 milioane de hectare din 2.388 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT), arată un comunicat de presă remis Redacţiei.
Potrivit sursei citate, lucrările sunt realizate atât la nivelul întregii localităţi (în 524 de UAT-uri), cât şi pe sectoare cadastrale, sunt gratuite pentru cetăţeni şi se desfăşoară în cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF). Finanţarea este asigurată atât din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014 - 2020, cât şi din bugetele locale ale primăriilor.
În primele opt luni ale acestui an, ANCPI, instituţie publică în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), a finalizat cadastrarea integrală a 31 de comune, se mai arată în comunicat.
Numărul total al UAT-urilor în care au fost finalizate lucrările de înregistrare sistematică a proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară a ajuns la 199. Totodată, ANCPI a înscris în evidenţele de cadastru şi carte funciară imobilele din 23.086 de sectoare cadastrale. Suprafaţa totală a imobilelor înregistrate, gratuit pentru cetăţeni, este de 4.882.893,93 de hectare.
Dintre cele 199 de localităţi în care au fost finalizate lucrările de înregistrare sistematică a proprietăţilor, şase au beneficiat de cofinanţare (din veniturile proprii ale ANCPI şi bugetul autorităţilor locale), iar 78 de comune fost cadastrate din fonduri europene prin Proiectul major "Creşterea gradului de acoperire şi incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România". În alte 479 de comune se desfăşoară, în prezent, lucrări de cadastru sistematic, la nivelul întregii localităţi, cu finanţare europeană, prin POR 2014-2020.
În plus, din cele 9,54 de milioane de hectare de terenuri agricole care fac obiectul subvenţiilor APIA au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară 7,19 milioane de hectare (75%).
PNCCF are ca scop înregistrarea, gratuită pentru cetăţeni, a tuturor imobilelor (terenuri şi clădiri) din România în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene şi din bugetul local al primăriilor.
ANCPI este beneficiarul Proiectului major "Creşterea gradului de acoperire şi incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România", inclus în Axa prioritară 11 din POR 2014-2020. Valoarea totală a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană şi 46.933.673, cofinanţare de la bugetul de stat.