Noi măsuri pentru digitalizarea administraţiei fiscale: Au fost aprobate procedurile pentru implementarea decontului precompletat e-TVA

R.S.
Macroeconomie / 21 iunie 2024

Noi măsuri pentru digitalizarea administraţiei fiscale: Au fost aprobate procedurile pentru implementarea decontului precompletat e-TVA

Conform unui comunicat transmis redacţiei, Executivul a aprobat, în cadrul şedinţei de astăzi, la propunerea Ministerului Finanţelor, o serie de acte normative, prin care s-au reglementat:

1. Modul de implementare a decontului precompletat RO e-TVA şi modul de guvernanţă raportat la atribuţiile autorităţilor implicate în gestionarea acestuia.

2. Extinderea utilizării sistemului de facturare electronică şi pentru tranzacţiile între afaceri şi consumatorii finali (B2C), în mod opţional în perioada 1 iulie 2024 - 31 decembrie 2024 şi obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2025.

3. Prelungire până la data de 30 septembrie 2024 a perioadei de aplicare a HG nr.1326/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime de asigurare.

"Este o zi importantă pentru digitalizarea sistemului fiscal şi pentru lupta noastră cu evaziunea fiscală, odată cu introducerea normelor pentru e-TVA şi extinderea ariei de acoperire a e-Factura. Decontul precompletat va conţine date şi informaţii privind operaţiunile economice declarate de către persoanele impozabile şi transmise în sistemele informatice ale ANAF. Vorbim despre un instrument digital integrator al datelor şi informaţiilor conţinute în aceste sisteme informatice care să contribuie la prevenirea completării eronate a decontului de TVA. Adoptarea unui astfel instrument a rezultat şi din dialogul constant pe care l-am cu mediul de afaceri, care a solicitat explicitarea modului în care administraţia fiscală utilizează datele aflate la dispoziţie. Cât despre introducerea obligativităţii e-Factura în regim B2C, ne va ajuta tot în această privinţă, pentru a avea o imagine cât mai exactă în decontul precompletat RO e-TVA", a explicat ministrul Marcel Boloş, potrivit comunicatului.

1. Sistemul RO e-TVA se implementează cu data de 1 august 2024 pentru operaţiunile efectuate începând cu data de 1 iulie 2024 de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA şi se transmite, pentru fiecare perioadă fiscală de raportare, prin intermediul SPV, până la data de 20 inclusiv a fiecărei luni următoare încheierii perioadei fiscale.

Implementarea decontului precompletat şi a modalităţii de valorificare a datelor şi informaţiilor din Sistemul informatic naţional RO e-TVA vizează:

reducerea decalajului fiscal în domeniul TVA rezultat din estimările macroeconomice realizate la nivel naţional şi implicit asigurarea încadrării în ţintele asumate de România prin jaloanele Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă;

creşterea gradului de conformare voluntară care să conducă la asigurarea încasării sumelor din TVA la bugetul de stat general consolidat;

reducerea impactului evaziunii fiscale rezultate din activităţile economice ilicite desfăşurate de contribuabili, respectiv din modul de evidenţiere şi înregistrare a operaţiunilor impozabile specifice TVA-ului;

consolidarea capacităţii instituţionale a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală de colectare a impozitelor şi taxelor prin implementarea unor proiecte de digitalizare.

Decontul precompletat RO e-TVA conţine date şi informaţii privind operaţiunile economice declarate de către persoanele impozabile şi transmise în sistemele informatice ale Ministerului Finanţelor şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (RO e-Factura, RO e-Sigiliu, RO e-Transport, RO e-SAF-T, RO e-Case de marcat electronice, sistemul informatic integrat vamal).

După primirea decontului precompletat RO e-TVA, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA vor verifica datele şi informaţiile precompletate în concordanţă cu operaţiunile impozabile realizate şi starea de fapt fiscală. Indiferent de primirea decontului precompletat RO e-TVA, persoana impozabilă are obligaţia de a transmite decontul de taxă pe valoarea adăugată până la termenul prevăzut de lege, se menţionează în comunicat.

În situaţia în care după depunerea decontului de taxă pe valoarea adăugată sunt diferenţe semnificative între valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA şi valorile completate de către contribuabili, ANAF notifică persoana impozabilă prin SPV.

Sunt considerate diferenţe semnificative valorile care depăşesc pragul de semnificaţie ce îndeplineşte condiţiile cumulative de minim 20% în cotă procentuală şi o valoare absolută de minim 1.000 lei, rezultate din compararea valorilor înscrise în rândurile din decontul de taxă pe valoarea adăugată depus de persoana impozabilă, cu cele corespunzătoare rândurilor din decontul precompletat RO e-TVA.

După identificarea diferenţelor semnificative, se va transmite formularul electronic de notificare "Diferenţe operaţiuni impozabile RO e-TVA" în Spaţiul privat virtual, iar contribuabilul are obligaţia transmiterii formularului electronic denumit "Notă justificativă privind diferenţe RO e-TVA prin mijloacele electronice, ca rezultat al verificărilor realizate asupra diferenţelor comunicate", se precizează în comunicat.

Suplimentar, prin acelaşi act normativ se reglementează faptul că nefurnizarea sau furnizarea parţială a informaţiilor solicitate prin Nota justificativă privind diferenţe RO e-TVA reprezintă indicator de risc fiscal privind nivelul de declarare al taxei pe valoare adăugată. În funcţie de nivelul riscului fiscal al persoanei impozabile, stabilit pe baza analizei de risc, aceasta poate face obiectul inspecţiei fiscale sau controlului antifraudă.

Decontul precompletat RO e-TVA nu constituie titlu de creanţă în sensul Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare şi nu generează obligaţii fiscale în sarcina persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA.

2.De la 1 ianuarie 2025, facturarea electronică pentru relaţia între companii şi consumatorii finali (B2C) este obligatorie

Tot astăzi, s-a aprobat actul normativ prin care se extinde utilizarea sistemului de facturare electronică şi pentru tranzacţiile între afaceri şi consumatorii finali (B2C), în mod opţional în perioada 1 iulie 2024 - 31 decembrie 2024 şi obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2025. În consecinţă, toate persoanele impozabile care emit facturi către consumatori vor trebui să le raporteze în sistemul RO e-Factura.

Se aduc astfel completări la OUG nr.28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, precum şi măsuri fiscale în sensul excluderii accizelor din procedura de restructurare a obligaţiilor bugetare.

3.Preţul poliţelor de asigurare obligatorie rămâne plafonat până la 30 septembrie 2024

De asemenea, la propunerea MF, Guvernul a decis prelungirea cu trei luni, până la 30 septembrie 2024, a duratei de aplicare a tarifelor de primă maxime de asigurare RCA practicate de asigurători la data de 28 februarie 2023.

Tarifele de primă maxime au fost stabilite la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, care pot fi ajustate cu un procent de maximum 6,8% şi sunt valabile pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a proiectului de act normativ. Totodată, tarifele se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a propunerii de prelungire, se arată în comunicat.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb