Noi motive de declin pentru euro

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 iulie 2010

Euro s-a depreciat, ieri, pe pieţele externe, faţă de dolar, după anunţul privind creşterea sub aşteptări a producţiei indus-triale din Europa. Dinamica monedei unice a fost influenţată în mod negativ şi de faptul că instituţiile financiare din Spania au împrumutat o sumă record de la Banca Centrală Europeană (BCE).

Euro a scăzut cu 0,2%, la 1,2683 dolari. În ziua anterioară, euro urcase la nivelul maxim al ultimelor două luni, având un curs de circa 1,2740 dolari.

Biroul de Statistică al UE, Eurostat, a anunţat că producţia industrială din zona euro a crescut cu 9,4% în luna mai, comparativ cu perioada similară din 2009, în timp ce analiştii aşteptau un avans de 11,4%.

În ce priveşte împrumutul băncilor din Spania, aceste instituţii au contractat suma record de 126,3 miliarde euro (161 miliarde dolari) de la BCE, în iunie, după ce, în luna mai, împrumutaseră 85,6 miliarde euro.

Totodată, investitorii cred că ratingul de credit al Spaniei va fi redus, după ce "Moody"s" a retrogradat calificativul Portugaliei. O eventuală retrogradare a calificativului Spaniei va avea un impact negativ asupra dinamicii euro.

Fondul de urgenţă pentru zona euro, operaţional la finele lunii

Mecanismul european de stabilizare financiară (EFSF), fondul de urgenţă al zonei euro - în valoare de 440 miliarde euro, va fi operaţional până la sfârşitul acestei luni şi, potrivit aşteptărilor, va primi un rating de top ("AAA") luna viitoare, a declarat, ieri, pentru Financial Times, directorul general al EFSF, Klaus Regling.

"Vom fi gata de acţiune imediat ce politicienii ne vor cere acest lucru", a afirmat Regling. Domnia sa a subliniat că EFSF este un mecansim temporar de criză, care ar putea fi extins dincolo de cei trei ani, cât este preconizată durata de viaţă a acestuia, până când va fi rambursat ultimul credit.

"Sunt încrezător că vom obţine cel mai bun rating posibil, poate undeva în luna august", a subliniat Klaus Regling.

Guvernele din zona euro şi Fondul Monetar Internaţional au decis să înfiinţeze acest instrument de finanţare în luna mai, ca parte a unui mecanism de 750 miliarde euro, menit să înlăture temerile investitorilor cu privire la stabilitatea regiunii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb