Noi scheme de finanţare pentru IMM-uri

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii / 28 ianuarie 2022

Noi scheme de finanţare pentru IMM-uri

Prin programele IMM Prod, Rural Invest, Garant Construct şi Innovation ar urma să fie finanţate în acest an 50.000 de companii Fermierii şi agricultorii vor putea solicita prin programul Rural Invest refinanţarea creditelor

Cele aproape 800.000 de întreprinderi mici şi mijlocii din ţara noastră vor avea la dispoziţie, în acest an, alte patru scheme de garantare menite să ajute dezvoltarea mediului de afaceri. IMM Prod, Rural Invest, Garant Construct şi Innovation sunt cele patru scheme ce au fost prezentate, ieri, de reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Programele se vor afla în dezbatere publică, urmănd a fi implementate de către Guvern în cursul lunii februarie. Cele patru noi scheme de finanţare a IMM-urilor ar urma să ducă în acest an la acordarea de către FNGCIMM a 50.000 de garanţii, faţă de cele 38.000 de firme finanţate anul trecut.

"Lansăm astăzi în dezbatere publică patru noi programe care susţin sectorul producţiei în România, sectorul construcţiilor, agricultura şi mediul rural, precum şi inovaţia în întreprinderile mici şi mijlocii. Fondul Naţional de Garantare a Creditelor are ambiţia de a da 50.000 de garanţii faţă de aproximativ 38.000 cât au fost date anul trecut. Aceste patru noi programe aduc valoare adăugată în economie şi extind plaja beneficiarilor la alte forme de organizare - PFA, întreprinderi individuale, profesii liberale. Avem nevoie de cât mai multe forme de organizare să treacă într-o etapă superioară. Suntem într-o perioadă extrem de dificilă cauzată de această criză energetică şi noi ne-am asigurat că în programele pentru IMM-uri sunt puse cheltuieli eligibile cu privire la alinierea obiectivelor de mediu pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice. Partea de digitalizare este inclusă în toate aceste programe", a afirmat Florin Jianu, preşedinte al CNIPMMR şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al FNGCIMM SA-IFN.

Programele respective sunt incluse în programul de guvernare care a fost negociat cu partnerii sociali, a afirmat Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedinte al PSD.

"Trebuie să ne implicăm mai mult pentru capitalul românesc, pentru ce producem în România, indiferent de sursa de finanţare - internă sau externă. România are nevoie de un stat puternic, eficient, de un guvern coerent, eficient şi cu decizii rapide, care să poată să ţină o balanţă în acest dezechilibru între export şi import şi în privinţa tendinţelor inflaţiei. Iar acest lucru nu se poate face fără sprijinul mediului de afaceri şi al sistemului bancar. Din păcate, în ultimii ani, statul nu a fost alături de antreprenorii români. Au fost multe declaraţii de bune intenţii, multe promisiuni şi postări pompoase pe site-urile oficiale, dar foarte puţine rezultate. Am văzut miniştri ai economiei care nu au fost în stare să pună în aplicare schemele de sprijin pentru IMM-uri şi miniştri ai energiei care promiteau antreprenorilor că mediul de afaceri nu va fi afectat de liberalizarea pieţei din energie, deoarece preţurile nu vor creşte, iar realitatea i-a contrazis. De aceea, peste 70% din măsurile impuse în programul de guvernare privind economia vizează soluţii şi scheme pentru IMM-uri şi pentru agricultură. Toate acestea au fost lucrate în ultimii doi ani împreună cu partenerii sociali. Ţinta noastră prin noile programe lansate este susţinerea producţie cu valoare adăugată, susţinerea exporturilor şi digitalizării. Vrem să susţinem firmele care produc în România indiferent de naţionalitatea lor. «Fabricat în România» rămâne conceptul nostru economic principal, iar cele patru programe de sprijin lansate astăzi susţin acest lucru. Un produs fabricat în România înseamnă locuri de muncă pentru români şi de aceea vom susţine firmele care crează sute de locuri de muncă în ţara noastră. De asemenea, trebuie să investim masiv şi în agricultură. Programul Rural Invest va ajuta fermierii şi tinerii antreprenori din mediul rural să producă mai mult şi să avem în piaţă produse la preţuri rezonabile", a declarat, în cadrul evenimentului de ieri, Marcel Ciolacu.

Cadrul necesar pentru implementarea celor patru programe va fi aprobat în februarie

Reprezentanţii Guvernului susţin că implementarea celor patru noi scheme de finanţare poate începe imediat după realizarea întregului cadru necesar care va avea loc în cursul lunii februarie.

"Sperăm ca primul set de programe prezentat astăzi să treacă rapid de consultarea publică şi să fie implementat în cursul lunii februarie. Statul va finanţa schemele indiferent de instrumentele de finanţare şi nu se va mai ascunde în spatele lui «n-am» când e vorba despre economie şi despre oameni. Încercăm să nu mai ajungem în situaţii de criză şi trebuie să creăm o economie rezilientă, dar aceasta o vom face doar împreună cu mediul de afaceri şi sistemul bancar. Împreună vom lupta şi împotriva economiei neloiale, pentru a avea finanţri pentru dezvoltarea antreprenoriatului român şi pentru a crea capitalul românesc. (...) Din perspectiva statului plafoanele de garanţii vor fi majorate pe fiecare program în parte, dar important este să avem o finanţare flexibilă şi directă către economie şi diverse sectoare de activitate. Programele sunt orientate către investiţii, către tranziţie energetică, digitală, către inovaţie, către economia verde. Scopul este să creăm valoare adăugată şi locuri de muncă bine plătite", a afirmat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor Publice.

"În sectorul agricol, IMM-urile sunt acum puse în pericol şi vulnerabilizate de mai mulţi factori şi aşa a apărut acest program Rural Invest, precum şi majorarea la 5 miliarde lei a plafonului prvind graranţiile acordate prin subprogramul Agro IMM Invest. Capitalul în agricultură este unul care va face diferenţa între reuşită şi eşec. De aceea, trebuie să venim cu politici publice coerente care să integreze materia primă în industria alimentară, în zona de procesare şi care să ducă la produse cu valoare adăugată. Programul Rural Invest vizează refinanţarea creditelor fermierilor şi agricultorilor. Un fermier captiv sau o întreprindere captivă nu poate să se dezvolte aşa cum şi-ar dori. Tot în acest program am inclus şi achiziţia de terenuri agricole pentru ca fermierii noştri să intre în competiţie cu cei din piaţa europeană care reuşesc să se împrumute la dobânzi mai mici.

De asemenea programul va finanţa retehnologizarea industriei alimentare şi inovaţia în acest domeniu. Trebuie ca IMM-urile din acest sector să fie sprijinite şi să aibă la dispoziţie programe de capitalizare pentru a fi permanent competitive în piaţa naţională şi internaţională. De asemenea, ne dorim asigurarea independenţei energetice a fermelor şi reducerea riscurilor legate de nivelul materiei prime şi a costurilor inputurilor în industria alimentară. Mai avem nevoie ca producţia internă de cereale să fie depozitată şi menţinută în stoc pentru ca fermierii să poată să obţină preţul cel mai bun dat de bursă. Trebuie să încercăm să integrăm această materie în procesarea produselor alimentare. Sperăm, împreună cu Ministerul Finanţelor Publice, ca toate aceste programe să le putem porni cât mai rapid posibil pentru că timpul este cel mai mare duşman al întreprinzătorilor", a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Garanţii guvernamentale de până la 90% din valoarea finanţării solicitate

Programul IMM Prod are ca obiectiv acordarea de garanţii guvernamentale de până la 90% din valoarea finanţărilor solicitate pentru asigurarea lichidităţilor şi finanţarea investiţiilor de către IMM-uri, inclusiv start-upuri, din zona urbană pentru stimularea producţiei autohtone, creşterea capacităţii de producţie, reconversia de la intermediere la producţie, digitalizarea activităţii, alinierea la obiectivele de mediu.

Schema de garantare Rural Invest priveşte refinanţarea creditelor fermierilor şi agricultorilor, achiziţia de terenuri agricole, retehnologizare şi automatizare, securitate energetică. În cadrul programului se vor acorda garanţii guvernamentale de până la 90% din valoarea finanţărilor IMM-urilor care îşi localizează producţia în mediul rural şi urban mic, pentru încurajarea dezvoltării afacerilor în aceste zone.

Prin programul Garant Construct vor fi finanţate proiectele de investiţii pentru IMM-urile din sectorul construcţiilor, precum şi proiectelor de investiţii de scara mică pentru unităţile administrativ-teritoriale. Vor fi acordate garanţii guvernamentale de până la 90% din valoarea finanţărilor, IMM-urilor din sectorul construcţiilor pentru asigurarea lichidităţilor şi finanţarea investiţiilor, preponderent pentru firmele implicate în proiecte privind îmbunătăţirea eficienţei energetice, investiţii în domeniul energiei verzi şi aliniere la obiectivele de mediu.

În ceea ce priveşte schema de finanţare prin programul Innovation, aceasta va fi dedicată proiectelor care valorifică invenţiile şi inovaţiile, susţinerii activităţilor de export, brevetele de inovare privind produse, strategii, mediu, digitalizare şi cofinanţării investiţiilor strategice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb