Noiembrie, încă o rundă de alegeri parţiale

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 21 septembrie 2017

Noiembrie, încă o rundă de alegeri parţiale

Partidele au ocazia să vadă, pe 5 noiembrie, dacă activitatea lor din ultimele luni este apreciată de electorat, cu ocazia alegerilor locale parţiale. Diferenţele între ce spune puterea şi ce afirmă opoziţia sunt ca de la "rectificare bugetară pozitivă" la "rectificare bugetară negativă". Cu aceeaşi realitate în faţă, fiecare vede lucrurile doar dintr-un anumit unghi. În luna iunie, când au avut loc alegeri parţiale în 49 de localităţi s-au înregistrat câteva surprize, dar partidele au trecut repede peste acest vot pentru că ...venea vacanţa. Cu toate că în continuare se spune că la locale contează foarte mult candidatul, s-a observat că uneori partidul se poate transforma în "piatră de moară" legată de gâtul celui care aşteaptă votul.

Tehnic, lucrurile sunt deja lămurite. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a elaborat mai multe proiecte de acte normative privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale parţiale din data de 5 noiembrie: "Precizăm că, potrivit dispoziţiilor art. 126 alin. (1) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, concomitent cu data alegerilor, Guvernul stabileşte, prin hotărâre, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne şi a Autorităţii Electorale Permanente, calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale, cheltuielile necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor locale şi măsurile tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor locale", se arată în comunicat. Potrivit art. 10 alin. (1) din legea menţionată, ziua alegerilor este duminica, aceasta fiind stabilită prin hotărâre a Guvernului cu cel puţin 75 de zile înaintea votării. De asemenea, art. 10 alin. (2) prevede că, în cazul unor alegeri parţiale, organizate în situaţiile prevăzute de Legea nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi de Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, data desfăşurării acestora se stabileşte cu cel puţin 35 de zile înaintea votării. "Campania electorală va debuta în luna octombrie.

Chiar dacă alegerile vor avea loc în doar câteva localităţi, trebuie precizat că numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 11 septembrie 2017 este de 18.877.178, cu 213 mai mulţi faţă de ultima informare publică realizată de Autoritatea Electorală Permanentă pe această temă, în data de 16 august 2017, când erau înregistraţi 18.876.965 de alegători români. Din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, un număr de 18.269.152 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 608.026 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb