"Nokia" negociază achiziţia "Alcatel-Lucent"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 aprilie 2015

"Nokia" negociază achiziţia "Alcatel-Lucent"

"Nokia" Oyj poartă negocieri pentru preluarea rivalului franco-american "Alcatel-Lucent" SA, iar posibila afacere dintre cele două companii ar reprezenta cea mai mare achiziţie pentru producătorul finlandez de echipamente de reţea.

Eventuala combinare a afacerilor celor două societăţi ar crea un nou gigant pe piaţa echipamentelor de reţele, concurent al "Ericsson" AB din Suedia şi "Huawei Technlogies" Co. din China. Încheierea tranzacţiei i-ar asigura companiei finlandeze extinderea în China, pe o piaţă cu 1,3 miliarde de abonaţi la servicii wireless, precum şi preluarea unor contracte cu doi dintre cei mai mari operatori de telefonie mobilă din Statele Unite ale Americii, "Verizon Communications" Inc. şi AT&T Inc.

"Nokia" avea o cotă de 17% pe piaţa reţelelor wireless la nivel global, la finele anului 2014, în urma liderului "Ericsson", care avea o cotă de 30%, şi "Huawei", cu o cotă de 20%, potrivit firmei de cercetare de piaţă "Infonetics". Cota de piaţă a "Alcatel" se situa la 10% la sfârşitul anului trecut.

"Nokia" şi "Alcatel-Lucent" au anunţat, ieri, că iau în calcul combinarea acţiunilor lor printr-o ofertă publică iniţiată de societatea finlandeză. Cele două companii au precizat că nu au ajuns încă la un acord definitiv şi este posibil ca tranzacţia să nu aibă loc.

Potrivit unor surse citate de Bloomberg, este mai probabil ca "Nokia" să cumpere doar divizia de echipamente wireless a "Alcatel", nu întreaga companie. Sursele afirmă că "Nokia" încearcă să obţină sprijinul guvernului francez pentru preluarea "Alcatel-Lucent", în condiţiile în care autorităţile de la Paris au mai încercat să blocheze fuziuni corporatiste în Franţa.

Luni, capitalizarea de piaţă a "Nokia" se situa la 28 de miliarde de euro, iar cea a "Alcatel" - la 11 miliarde de euro.

În urmă cu doi ani, compania finlandeză şi-a vândut divizia producătoare de telefoane mobile către "Microsoft" Corp. din SUA, pentru 7,5 miliarde de dolari.

În opinia analiştilor "Exane BNP Paribas", oferta "Nokia" pentru "Alcatel" ar putea fi de 4,50 euro/acţiune, astfel că întreaga companie franco-americană ar fi evaluată la aproximativ 13 miliarde de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb