Şocul naţional provocat, sâmbătă, de retragerea lui Varujan Vosganian din candidatura pentru funcţia de comisar european a fost cu atât mai puternic cu cât anunţul a venit la doar o oră după ce senatorul afirmase public că nu renunţă şi că se va bate să fie acceptat, iar, dimineaţa, Delegaţia permanentă a Partidului Naţional Liberal îşi afirmase sprijinul integral.
Este o evidentă bâlbâială.
Pare că, în decurs de numai o oră, s-a petrecut ceva misterios, care a schimbat radical datele problemei.
Justificarea lui Vosganian - că s-a hotărât să nu aducă prejudicii imaginii României - este apă de ploaie, pentru că motivul funcţiona şi cu o oră în urmă, când îşi afirma hotărârea să-l convingă pe Barroso.
Din cauza asta, nimeni nu l-a luat în seamă şi toată lumea a conceput diverse scenarii:
1. că Vosganian ar fi, într-adevăr, securist, aşa cum a lansat zvonul Liviu Turcu (un fost securist), prin intermediul trustului de presă al lui "Felix" (mă rog, al fiicelor lui Dan Voiculescu, preşedintele Partidului Conservator);
2. sau că, dimpotrivă, securiştii nu vor drept comisar european pe unul care nu-i de-al lor;
3. că Vosganian într-adevăr ar fi în solda lui Sorin Ovidiu Vîntu;
4. că zvonurile răuvoitoare ar fi fost lansate de preşedintele Traian Băsescu, care o vrea pe Anca Boagiu în funcţia de comisar.
Conform altor rumori, Barroso îl respinsese în realitate pe Vosganian, iar faptul lui nu îi era cunoscut, ci îi fusese comunicat lui Călin Popescu Tăriceanu, încă de vineri. Şi că tot circul susţinerii bătăioase a liberalilor pentru Vosganian s-ar fi petrecut pe fondul laşităţii premierului, care nu s-a hotărât să anunţe eşecul nominalizării făcute de el.
Surse din PNL îl acuză pe Tăriceanu de "lene intelectuală".
De altfel, Crin Antonescu a aruncat pe umerii lui Tăriceanu întreaga vină a eşecului cu Vosganian, spunând că preşedintele PNL nu s-a consultat decât cu un mic grup din conducerea partidului, la nominalizarea candidatului pentru Comisia Europeană.
Critica se conjugă cu ceea ce susţin "dizidenţii în exil" din PNL: "Tăriceanu are o predilecţie, peste medie, pentru propriul confort", spune Theodor Stolojan, explicând: "Maxima vizibilitate în care se desfăşoară competiţia premierului cu preşedintele îl presează pe Tăriceanu să întreprindă gesturi spectaculoase cu care să se afirme şi să se promoveze şi în ochii electoratului, dar şi în propriul partid; este motivul pentru care nu s-a consultat cu nimeni la nominalizarea lui Vosganian, deşi ştia care sunt criteriile celor din Comisia Europeană şi ştia că Vosganian nu corespunde".
Stolojan precizează că îl apreciază pe Varujan Vosganian, că este convins că acesta are toate calităţile necesare unui comisar european şi că îi pare rău pentru ceea ce i s-a întâmplat.
Dar că, unul dintre criteriile de confirmare pe funcţia de comisar este să fie nominalizat un politician cunoscut europenilor, iar Vosganian este cunoscut doar în ţară.
Şi că, deşi Tăriceanu avea ştiinţă de acest handicap, totuşi, ca să săvârşească un gest remarcabil pe scena politicii interne, nu a ales dintre cele patru personalităţi corespunzătoare criteriilor europene (Răzvan Ungureanu, Leonard Orban, Monica Macovei sau Anca Boagiu) ci l-a nominalizat pe al cincilea - Varujan Vosganian. Pentru ca, în acest mod teribilist, să-şi dovedească personalitatea.
Surse, de această dată, din interiorul PNL au afirmat, ieri, că Tăriceanu insistă în acest comportament copilăresc, altfel că, încă de sâmbătă, ar fi transmis Comisiei Europene alte propuneri pentru funcţia de comisar, fără să se fi consultat decât, probabil, cu un cerc foarte restrâns de apropiaţi. Zvonurile avansează numele lui Răzvan Ungureanu sau Leonard Orban, sau amândoi ca să aleagă Barroso între ei.
Dacă faptul ar fi adevărat, atunci, indiferent că noua propunere ar fi acceptată, dovedeşte că acuzaţiile de iresponsabilitate şi infantilism asupra lui Tăriceanu sunt temeinice.
Pentru că ceea ce s-a petrecut cu Vosganian intră la capitolul de "jene naţionale". Dacă ne-ar fi bătut bulgarii la fotbal, atunci nu ne-am fi simţit atât de prost, pe cât ne-am simţit când Barroso a confirmat-o entuziast pe bulgăroaica Meglena Kuneva, dar ni l-a trimis acasă pe briliantul Varujan Vosganian, matematician, economist şi poet cu har.
O consultare largă la a doua nominalizare se impunea, fie şi numai pentru că premierul trebuia să-şi dovedească bunul simţ că îşi dă seama că, la prima, a greşit. Preşedintele spusese că, la a doua nominalizare, vrea să se implice.
Să meargă această rivalitate dintre Tăriceanu şi Băsescu chiar dincolo de limitele interesului naţional, aşa cum o acuză unii analişti, referindu-se la Tăriceanu, dar şi la Băsescu?
Lideri ai PNL din teritoriu au afirmat că, ieri dimineaţă, au primit, de la "centru", prin SMS, un mesaj care le cere să declanşeze împotriva lui Băsescu "un război total". Aceasta, după ce, cu o zi înainte, Delegaţia permanentă a PNL confirmase, în mod oficial, susţinerea pe mai departe a Alianţei.
Război total? L-aş numi, mai degrabă, război isteric.
De ce s-a retras Vosganian?
Nu ştim de ce s-a retras Vosganian, dar ştim altceva, util explicaţiei: Comisia Europeană se confruntă cu mari probleme din partea Socialiştilor europeni, care, în anul 2004, l-au forţat pe Barroso să renunţe la doi comisari - italianul Rocco Buttiglione (ostil homosexualităţii) şi letona Ingrida Udre (finanţată politic ocult).
De atunci, Barroso tremură când se încruntă Socialiştii, aşa că ne-a cerut imperios ca nominalizatul nostru să dispună de ceva faimă europeană, ca să n-aibă necazuri.
Dar, Vosganian, peste faptul că nu-i faimos decât în ţară, s-a mai şi găsit să-şi afirme crezul liberal la momentul nominalizării sale. Şi normal că socialiştii s-au încruntat, iar Barroso a-nceput să tremure.
Îi mai pui în cap lui Vosganian că UFD-ul lui a fost finanţat de "magnatul Vîntu" şi nu mai e nevoie să-l faci şi securist - e gata!
Păcat. Nu mulţi politicieni dispun de capacităţile lui Vosganian, care, armean de origine, este un bun român, de nivel european. Şi cred că, în cazul lui, nici nu contează dacă o fi fost securist.
F.G.