Astăzi vom afla numele filmelor şi artiştilor nominalizaţi la cele mai importante premii ale cinematografiei, Oscarurile, iar în ultimii ani, platformele de streaming, majoritatea cotate la bursă, au devenit un competitor important pentru marile studiouri, contribuind semnificativ la competiţia pentru aceste premii, iar pasionaţii de film au acum oportunitatea nu doar de a viziona producţiile în cinematografe, ci şi de a investi în companiile care le produc, participând astfel la succesul acestora, iar Netflix, care este considerat unul dintre favoritii pentru premiul cel mai râvnit, cel pentru cel mai bun film, înregistrează, de asemenea, rezultate financiare excelente, ceea ce aduce satisfacţie investitorilor, comentează analistul eToro, Bogdan Maioreanu.
"Am aruncat o privire mai atentă la câteva filme cu cele mai mari şanse de a primi nominalizări. Netflix conduce cursa din acest an cu musicalul Emilia Perez, care a primit recenzii foarte bune din partea criticilor, consolidând poziţia gigantului de streaming. Grupul Warner Bros. Discovery are o listă la fel de impresionantă: Dune: Part Two de la Warner Bros. Pictures continuă saga ştiinţifico-fantastică epică, în timp ce Sing Sing de la A24 va apărea pe platforma Max, sporind ofertele atât în ceea ce priveşte producţiile cu buget mare, cât şi cinema-ul de artă. De asemenea, este de remarcat continuarea legendarului Gladiator produsă de Paramount Pictures, precum şi aclamatul Conclave al Sony Pictures, cu o interpretare remarcabilă a lui Ralph Fiennes, film care este o exclusivitate a platformei de streaming Peacock în Statele Unite.", spune analistul.
Pentru ca industria cinematografică să progreseze, este important să existe finanţare pentru noile producţii, iar platformele de streaming au nevoie de conţinut de calitate pentru a menţine interesul abonaţilor. Aceste două lucruri creează o sinergie interesantă. Dar, pentru a putea finanţa producţii extraordinare, companiile de streaming au nevoie şi de rezultate financiare excelente. Noaptea trecută, gigantul de streaming Netflix a raportat rezultate incredibile pentru al patrulea trimestru al anului 2024. Numărul de abonaţi a crescut cu aproape 15,9% faţă de anul precedent, ajungând la un total de 301,6 milioane. În ţările în care sunt disponibile abonamente cu suport publicitar, 55% dintre noii abonaţi optează pentru această opţiune mai ieftină. Din păcate, aceasta a fost ultima dată când Netflix publică cifrele globale ale abonamentelor, astfel încât pe viitor investitorii vor trebui să se concentreze pe alţi parametri pentru a evalua succesul companiei.
În trimestrul al patrulea din 2024, Netflix a depăşit atât aşteptările analiştilor, cât şi propriile previziuni privind veniturile şi principalii indicatori de rentabilitate. Veniturile au atins 10,25 miliarde de dolari (în creştere cu 4,3% de la un trimestru la altul şi cu 16% de la un an la altul), subliniind poziţia puternică a companiei pe piaţă, în ciuda concurenţei tot mai mari. Profitul pe acţiune (EPS) a fost de 4,27 de dolari, marcând o creştere de 102% faţă de un EPS de 2,11 de dolari înregistrat în trimestrul al patrulea din 2023.
În acelaşi timp, Netflix şi-a majorat cu 1,1% previziunile privind veniturile pentru întregul an şi a crescut marja EBIT anuală proiectată cu 1%, la 29%, indicând încrederea pe termen lung în stabilitatea modelului său de afaceri. Pe termen scurt compania a dat dovadă de ceva mai multă prudenţă - previziunile sale privind veniturile din primul trimestru 2025 fiind cu 0,7% mai mici decât estimările anterioare, iar EPS au fost, de asemenea, inferioare proiecţiilor iniţiale. Cu toate acestea, Netflix dispune în continuare de o bază financiară solidă, deţinând 9,6 miliarde de dolari în numerar şi reducându-şi în mod constant datoria, care se ridică în prezent la 15,6 miliarde de dolari. În plus, compania continuă să înregistreze o creştere multianuală sănătoasă (14,3 % creştere a veniturilor în doi ani) şi intenţionează să continue să investească în formate inovatoare şi în producţii locale pentru a atrage noi telespectatori.
Transmisiunile sportive în direct s-au dovedit a fi un factor crucial de succes. Lupta dintre Jake Paul şi Mike Tyson a atras 108 milioane de telespectatori din întreaga lume - cel mai mare număr din istoria evenimentelor sportive transmise în direct. Compania intenţionează să îşi continue strategia de creştere implicându-se în transmisiunile evenimentelor sportive în direct. Cel de-al doilea sezon al "Squid Game" a contribuit, de asemenea, în mod pozitiv la rezultate. În 2025, seriale de succes precum "Wednesday" şi "Stranger Things" vor reveni, împreună cu mai multe transmisiuni sportive live.
"Dar există şi riscuri în viitor. Netflix este lider în ceea ce priveşte acoperirea globală (peste 190 de ţări), dar se confruntă cu o concurenţă intensă în materie de preţuri şi conţinut din partea Disney+, Amazon Prime Video şi Hulu. A rămâne în frunte înseamnă a menţine baza de clienţi angajată şi pregătită să revină pe platformă. Iar pentru aceasta este nevoie de conţinut de calitate, ceea ce se traduce prin creşterea costurilor de conţinut (în medie ~64% din venituri). Observăm o saturaţie a pieţei în regiunile dezvoltate, iar viitorul ar putea aduce dificultăţi privind reglementările şi costuri de conformare. Dar cele mai recente rezultate au indus optimism pe piaţa bursieră, făcând ca preţul acţiunilor să crească iniţial cu 15%, ajungând la un maxim istoric de 999 de dolari, înainte de a se stabiliza la o creştere de aproape 10% în sesiunea de tranzacţionare de ieri. Netflix este a 17-a cea mai deţinută acţiune la nivel global pe platforma de tranzacţionare şi investiţii eToro.", explică el.
Opinia Cititorului