Erste Group Bank (EBS), acţionarul majoritar al BCR, a anunţat, săptămâna trecută, că se aşteaptă la o pierdere netă de 1,4 - 1,6 miliarde euro, pentru acest an, pe fondul creşterii cu 700 milioane euro a costului riscului în România şi Ungaria.
Principala cauză a rezultatului negativ o constituie majorarea provizioanelor în cele două ţări, au precizat reprezentanţii grupului financiar austriac.
Provizioanele mai mari de la BCR sunt o consecinţă a demersului Băncii Naţionale a României (BNR) să diminueze rata creditelor neperformante (NPL) din sistemul bancar autohton (n.r. care, în luna martie, se ridica la 22,26%), precum şi a aşteptărilor pentru o recuperare mai slabă a creanţelor celei mai mari bănci locale, aşteptări bazate pe preţurile care i s-au oferit pentru pachete mari de NPL, explică oficialii Erste.
"Ca urmare a majorării provizioanelor în România, Erste Group va efectua un test asupra tuturor activelor intangibile (fondul comercial, brandul, valoarea relaţiilor cu clienţii), de circa 800 de milioane de euro, care ar putea avea ca rezultat revizuirea integrală în scădere a unora dintre acestea", se arată în comunicatul transmis de grupul bancar.
Aceste acţiuni ar putea să ducă la ştergerea unor venituri din taxe amânate de aproximativ 200 milioane euro, mai precizează documentul.
Directorul general al BCR, Tomas Spurny, a declarat că banca pe care o conduce intră în a doua jumătate a acestui an cu intenţia clară de a curăţa bilanţul şi de a consolida capacitatea de a livra rezultate în viitor. "În contextul strategiei noastre, recomandările de reglementare reprezintă o oportunitate de a accelera rezolvarea portofoliului istoric de credite neperformante", afirmă domnia sa.
Tomas Spurny susţine că BCR intenţionează să realizeze investiţii "semnificative", pentru a-şi creşte capacitatea de a fi competitivă pe segmentele retail şi corporate.
"Deşi implementarea acestor măsuri afectează profitabilitatea pe termen scurt, suntem pe calea cea bună", subliniază domnia sa.
"Privit în contextul general, accelerăm redresarea băncii, îmbunătăţind capacitatea noastră de a livra rezultate financiare puternice, generate de baza sănătoasă şi solidă a băncii. Iar această bază, activitatea comercială curentă, prezintă semne de îmbunătăţire continuă, considerând estimări prudente şi capital suficient de puternic", notează Tomas Spurny.
Directorul general al BCR a conchis că banca înregistrează, în prezent, o cotă de piaţă "respectabilă" pe segmentul creditărilor noi, precum şi o consolidare semnificativă a bazei de depozite.
BCR este foarte posibil să înregistreze o pierdere netă în acest an, întrucât gradul de provizionare al creditelor neperformante este încă unul sub optim, ne-a declarat Adriana Marin, directorul de cercetare din cadrul diviziei de clienţi instituţionali a SSIF Broker.
"Se pare că banca are destule credite cu scadenţa depăşită mai mult de 360 zile sau date companiilor în insolvenţă care nu au fost provizionate integral, respectiv minimum 90%, aşa cum recomandă BNR", arată domnia sa.
Adriana Marin estimează că majorarea provizioanelor pentru credite din ţara noastră va fi mai mare decât cea din Ungaria (circa 60% din creşterea totală).
Aspectul pozitiv al măsurilor anunţate este că normalizarea provizioanelor este accelerată (la fel şi curăţarea bilanţului în ţara noastră), consideră doamna Marin. "În 2015 în România şi în 2016 în Ungaria, reducerile de provizioane pot oferi suport pentru o refacere a profitabilităţii subsidiarelor Erste din aceste ţări şi, evident, a EBS în general. În plus, Erste este suficient de bine capitalizată pentru a absorbi aceste şocuri şi a trece confortabil testul de stres şi analiza calităţii activelor (AQR) ale Băncii Centrale Europene, astfel încât nu vor fi necesare noi majorări de capital", mai precizează directorul de analiză al SSIF Broker.
În ceea ce priveşte evoluţia preţului acţiunilor Erste, Adriana Marin se aşteaptă ca, după şocul iniţial provocat de anunţul de săptămâna trecută şi amplificat de valul de reduceri de estimări, preţuri ţintă şi recomandări de investiţii care i-au urmat (şi care, cel mai probabil, nu s-a încheiat), pot să apară oportunităţi de cumpărare pentru investitorii cu un orizont pe termen mai lung.
"Problema este că avem de-a face cu un nou val de surprize negative, comparativ cu estimările anterioare ale managementului băncii, reduse şi ele în câteva tranşe", mai afirmă Adriana Marin, care continuă: "Mediul concurenţial şi reglementar în anumite pieţe cheie ale Erste (România, Ungaria, dar şi Croaţia) rămân dificile, astfel încât creşterea bilanţului şi a veniturilor este îngreunată. Deci, unii investitori s-ar putea să nu mai aibă foarte multă răbdare cu această acţiune, mai ales dacă, la următoarea raportare financiară, din 31 iulie, banca nu va arăta evoluţii satisfăcătoare pe partea de profit înainte de provizioane şi/sau va oferi estimări actualizate pesimiste. Pe termen scurt, este probabil ca acţiunea EBS să aibă o evoluţie dezamăgitoare".
Erste Group estimează, în cazul ţării noastre, o normalizare totală a costurilor de risc la 1%-1,5% din împrumuturile brute medii ale clienţilor, începând din 2015, însoţită de o reducere accelerată a creditelor neperformante (cu circa 800 de milioane euro, respectiv 25% faţă de sfârşitul anului 2013) în 2014, precum şi o creştere semnificativă a ratei de acoperire a creditelor neperformante, susţin oficialii grupului financiar.
Andreas Treichl, directorul general al grupului bancar austriac, s-a arătat, în luna mai, nemulţumit de modul în care organismele europene de reglementare au conceput testele de stres la care vor fi supuse băncile europene, din cauză că acestea ar acorda un tratament preferenţial zonei de sud a Europei.
Domnia sa a afirmat că "a avut loc o intervenţie politică dramatică", şi că, deşi nu doreşte să construiască scenarii, i se pare că abordarea este foarte ilogică şi incorectă.
Acţiunile Erste Group au închis şedinţa de vineri în scădere cu 14,96%.
În baza acordurilor cu instituţiile financiare internaţionale (Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială) reglementatorul pieţei bancare româneşti a recomandat măsuri pentru reducerea stocului de credite neperformante aferente sistemului bancar local, precizează un comunicat BCR. Astfel, angajamentul reglementatorului de a aborda situaţia este de înţeles, iar recomandările adresate instituţiilor bancare de a curăţa bilanţurile de împrumuturi neperformante, prin măsuri adecvate, stabilizează şi îmbunătăţesc perspectivele sectorului bancar local, notează documentul.
Urmând recomandările menţionate prin provizionare adecvată în trimestrele următoare, BCR se aşteaptă ca rezultatul operaţional aferent anului 2014 să fie depăşit considerabil de costurile cu riscul, afirmă reprezentanţii instituţiei de credit.
"Aceste măsuri vor permite băncii să rezolve portofoliul istoric de credite neperformante într-un interval mult mai scurt decât cel asumat prin strategia iniţială de redresare a băncii (2013 - 2017), precum şi să îmbunătăţească semnificativ calitatea bilanţului şi performanţa financiară in perioada imediat următoare", conform domniilor lor, care susţin că banca are o capitalizare excelentă, care ar urma să îi permită să absoarbă fără dificultate măsurile de curăţare a bilanţului.
1. bine ati venit in tara lui Andrei :-)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 07.07.2014, 09:19)
"Treichl, ambasadorul nostru
Pana la urma, suntem reprezentantii acestor tari, de ele depinde viitorul bancii, a spus Treichl. El a explicat asadar destul de inflacarat avantajele tarilor din zona noastra: “E foarte evident, trebuie doar sa te uiti la aspectele macro: taxele sunt mici, forta de munca e ieftina, infrastructura e mai buna decat in urma cu cativa ani, nici o tara nu trebuie sa plateasca la bugetul UE, cu exceptia Cehiei, toate celelalte primesc fonduri, datoria publica e substantial mai mica, deficitele sunt substantial mai mici, toate acestea ma fac sa ma simt destul de confortabil."----bancherul 30.10.2011----"Măsurile de austeritate luate de România au fost "brutale", de neimaginat în ţări din Vest precum Germania sau Franţa, dar oamenii din Est sunt "obişnuiţi cu brutalitatea", a declarat, potrivit Medifax, directorul general al grupului austriac Erste, Andreas Treichl. 12.12.2011. Deci numai in decurs de aprox. o luna evolutia macroeconomica pe care intai o caracterizam drept buna, ajungem apoi la concluzia ca a fost brutala. Probabil Mister T s-a uitat prea mult in gura presei si s-a crezut a fi Mircica Caratistul. Acum cateva zile am inteles ca se toarna partea a II a de la Sport Sangeros unde inca nu este sigur cine il va inlocui pe Van Damme: Posibili candidati ar fi domnul Treichl, Badea si nu in ultimul rand Isarescu...
1.1. Sunt brute si in Apus? (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Plaiasul în data de 07.07.2014, 10:00)
"
Andreas Treichl, directorul general al grupului bancar austriac, s-a arătat, în luna mai, nemulţumit de modul în care organismele europene de reglementare au conceput testele de stres la care vor fi supuse băncile europene, din cauză că acestea ar acorda un tratament preferenţial zonei de sud a Europei.
Ce parere aveti domnule Bestea, sunt brute si in vest? parcape acestea s-a suparat nenea T.
1.2. o sa intreb miercuri un concetatean al Mister T (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 07.07.2014, 19:10)
daca ati studia presa austriaca, germana , franceza, elvetiana ati vedea ce influenta are asupra imaginii Romaniei, cat pe ce sa fiu de acord cu ce spunea domnul Mobius in 2011 luna ianuarie despre piata bursiera sau domnul Roiss referitor la impozitare. Cel mai simpatic titlu este Zombie a la Dracula dintr-o publicatie franceza.....
2. despre pierderi si competenta
(mesaj trimis de radu în data de 07.07.2014, 12:59)
specialistii broker se pricep la tot si toate pe bursa dar ei inregistreaza continuu de ani buni distrugerea activului actionarilor BRK pierderile lor fiind reale nu povesti ca la erste.
2.1. Ai perfecta dreptate (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Euge în data de 07.07.2014, 21:19)
...cei de la SSIF Broker (BRK) se pricep sa faca profit pentru ei....si sa dea sfaturi la altii...dar cel mai bine se pricep sa scada activele BRK :):)