Nou minim pentru acţiunile "Fondul Proprietatea"

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 mai 2011

Nou minim pentru acţiunile "Fondul Proprietatea"

Foştii proprietari au pierdut aproape jumătate din valoare pe bursă

Mihai Chişu, "IFB Finwest": "Speculatorii vând, urmărind să îşi răscumpere acţiunile la un preţ mai mic"

Cotaţia "Fondul Proprietatea" a atins, ieri, cel mai scăzut nivel de la listarea Fondului la Bursă, titlurile FP fiind tranzacţionate la preţuri cuprinse între 0,4975 lei şi 0,504 lei/acţiune, spre nemulţumirea foştilor proprietari care au pierdut pe bursă circa 50% din valoarea cu care au fost despăgubiţi, anul trecut.

Brokerii susţin că incertitudinile privind reluarea procesului de emitere de noi titluri la FP, dar şi climatul extern nefavorabil au influenţat în mod negativ cursul acţiunilor FP.

"Emiterea de noi titluri spre a fi convertite în acţiuni FP nu a fost ges-tionată într-un mod fericit", este de părere brokerul Mihai Chişu, de la "IFB Finwest", adăugând: "Anunţul că statul urmează să distribuie 1,48 miliarde acţiuni către foştii proprietari a pus presiune asupra preţului, investitorii preferând să stea deoparte şi să aştepte. În acelaşi timp, speculatorii vând ca să îşi răscumpere acţiunile mai târziu, la un preţ mai mic".

Autoritatea Naţională pentru Res-tituirea Proprietăţilor a anunţat, la finele lunii aprilie, că în perioada 11 ianuarie 2011-15 aprilie 2011, a înregistrat 1.284 de dosare cu cereri de opţiune în acţiuni, numărul acţiunilor care urmează să fie emise după expirarea perioadei de suspendare fiind de 1.483.179.773. Reprezentanţii Autorităţii au precizat că acţiunile au fost calculate la preţul mediu ponderat de 0,6176 lei/titlu, comunicat de Bursa de Valori Bucureşti în data de 19 aprilie 2011.

Ulterior, Guvernul a aprobat o Hotărâre care dă ANRP posibilitatea ca atunci când are loc o distorsionare a pieţei în ceea ce priveşte tranzacţionarea acţiunilor FP la un preţ scăzut, să emită cu prioritate titluri de conversie. Guvernanţii nu au explicat ce înseamnă exact distorsionarea pieţei şi nici cât de scăzut ar trebui să fie preţul acţiunilor FP astfel încât acest fenomen să aibă loc, dând naştere şi la mai multe incertitudini.

ANRP a anunţat că a cerut aprobarea Guvernului să eşaloneze emisiunea titlurilor de conversie, invocând pericolul distorsionării pieţei de capital. Potrivit ANRP, scopul acestei eşalonări ar fi prevenirea scăderii preţului de piaţă al acţiunilor FP pentru protejarea drepturilor persoanelor îndreptăţite, cât şi ale statului român, în calitate de acţionar.

Săptămâna trecută, ANRP a trimis primele titluri de conversie la Depozitarul Central, de după data de 2 mai. Autoritatea a informat, la solicitarea Mediafax, că valoarea totală a titlurilor de conversie emise până acum este în cuantum de 296.059.462 acţiuni (2,15% din ti-tlurile FP), cel mai mare pachet de titluri de conversie transmis către Depozitarul Central fiind de 239.385.665 acţiuni (1,74% din titlurile FP).

"Impactul psihologic creat de anunţul că 1,5 miliarde acţiuni FP urmează să intre în piaţă a diminuat interesul investititorilor pentru această cotaţie", a mai spus Mihai Chişu, în opinia căruia, informaţia ulterioară privind eşalonarea conversiilor nu a reuşit să repare "răul făcut".

"Prima reacţie a oricărui om normal este să stea pe bară în situaţii de incertitudine, aşteptând ca timpul să rezolve necunoscutele. Consider că odată cu finalizarea procesului de despăgubire, acţiunile FP vor avea mai multe şanse ca să fie tranzacţionate aproape de valoarea contabilă", a completat brokerul citat.

Săptămâna trecută, conducerea "Fondului Proprietatea" (FP) a anunţat că şi-a răscumpărat acţiuni de 3,89 milioane de lei, pe 11, 12 şi 13 mai, fără să reuşească, deocamdată, să oprească scăderea.

Consiliul Bursei a majorat la 200.000 de acţiuni, de la 100.000, volumul minimn aferent parametrilor de Market-Makeri pentru acţiunile "Fondul Proprietatea". Reprezentanţii BVB au menţionat că toţi Market Makerii înregis-traţi pentru acţiunile FP (Banca Comercială Română, Raiffeisen Centrobank AG Viena, SSIF Broker, Wood & Company Financial Services) îşi vor asuma noile obligaţii de cotare.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. "Anunţul că statul urmează să distribuie 1,48 miliarde acţiuni către foştii proprietari a pus presiune asupra preţului" Este evident ca acest anunt a fost facut intentionat cunoscandu-se f bine ce consecinte va avea. A fost o manevra fina pe care cei multi nici n-o miros si care a avut ca drept scop introducerea hotararii de guvern din 12 mai in urma careia ordinea inregistraii dosarelor pt optiuni nu va mai fi respectata. prietenii stiu de ce!

    "Anunţul că statul urmează să distribuie 1,48 miliarde acţiuni către foştii proprietari a pus presiune asupra preţului" Este evident ca acest anunt a fost facut intentionat cunoscandu-se f bine ce consecinte va avea. A fost o manevra fina pe care cei multi nici n-o miros si care a avut ca drept scop introducerea hotararii de guvern din 12 mai in urma careia ordinea inregistraii dosarelor pt optiuni nu va mai fi respectata. prietenii stiu de ce!

    1. Atita vreme cit ultimii detinatori de titluri si MF evalueaza actiunile la 0,6176 lei cei ce vind nu pierd mare lucru. In plus un asemenea volum sigur ca disturba piata. Daca actiunili ar fi continuat sa fie evaluate la 1 leu, actualiii detinatori de actiuni ( adica numai cei deposedati NU si speculatorii) nu vor mai fi tentati sa vinda la 0,485 lei actiunea. MFP si guvernul ar teebui sa masoare de doua ori inainte de a taia.Nu ca lor lear pasa de noi sau de economia tarii.

      Bataie de joc din partea Statului Roman fata de fostii proprietari care asteapta despagubiri la Legile funciare,respectiv la L.18/1991 ,L169/1997 ,unde am depus si eu cerere de restituire,L1/2000 . La L10/2001 nu s-au sistat platile, ba au fost despagubiti fostii proprietari inaintea celor care si-au cerut dreptul la Legile funciare. O alta nedreptate este acordarea de dividende atata timp cat nu au primit actiuni toti fosti proprietari care au optat ptr. actiuni.NU ar fi problemele actuale daca s-ar fi procedat corect.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb