Analizând proiectul noii legi unice de salarizare a sistemului bugetar Comitetul director al Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" din România a constatat reducerea coeficienţilor pentru salariaţii din sectorul sanitar cu mult sub cei stabiliţi de comisia de experţi din cadrul Ministerului Muncii, mai ales în condiţiile în care a avut loc o extindere a grilei de la 12 la 15 coeficienţi, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.
Astfel, personalul din sănătate pierde sub două forme:
- Pierde locul în ierarhia ideală (care nu va avea deocamdată un corespondent concret în salariul), pierdere survenită datorită rearanjării grilei de salarizare faţă de studiul comisiei de experţi, scăderea fiind cu 2 coeficienţi;
Pierde concret la salariul avut în prima parte a anului 2010 datorită prevederilor art. 3 din Legea de aplicare în 2011 a Legii cadru de salarizare unitară care limitează de fapt creşterile la maxim 20%, creşterea medie pe sectorul sanitar fiind de 12%, la nivelul salariilor stabilit după diminuarea cu 25%.
"Având în vedere că ambele părţi, Guvernul şi sindicatele, am căzut de acord să ne supunem unei analize obiective a ierarhiilor de salarizare ce se impun, solicităm aplicarea grilelor care au rezultat din activitatea comisiei de experţi din cadrul Ministerului Muncii prin extinderea acestor la toate funcţiile din sistem. Deoarece grila cu 15 coeficienţi conduce la creşterea diferenţei dintre salariul minim şi cel maxim, scăzând gradul de coeziune socială, cerem menţinerea grilei cu 12 coeficienţi. Considerăm necesar de asemenea ca salarizarea bugetarilor în 2011 să se facă în funcţie de ierarhia stabilită de această comisie, fără a se mai raporta la salariul avut în 2010", se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" din România.
1. legea unica
(mesaj trimis de mihai în data de 15.12.2010, 10:43)
Nu se va aplica decit peste vreo 20 ani asa ca sa nu mai spere nimeni la mariri considerabile de salarii !