Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a colaborat cu Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pentru noul Cod de Guvernanţă Corporativă în vederea dezvoltării sustenabile a pieţei româneşti de capital, conform Agerpres.
Principalele modificări aduse Codului de Guvernanţă Corporativă au fost prezentate, miercuri, într-o conferinţă organizată de BERD şi BVB la sediul Băncii Naţionale a României (BNR), unde s-a discutat şi despre programul trainingului pentru emitenţi şi stakeholderi care va avea loc începând cu luna martie a acestui an.
Reprezentanţi ai celor două instituţii, alături de stakeholderi importanţi ai pieţei de capital din România şi din străinătate, au subliniat importanţa guvernanţei corporative şi, în mod special, a Codului de Guvernanţă Corporativă al BVB pentru dezvoltarea sustenabilă a pieţei de capital româneşti, precizează Agerpres.
"Suntem mândri să colaborăm cu BVB pentru codul său de guvernanţă corporativă, o dovadă a devotamentului României de a construi un ecosistem corporativ robust şi competitiv. Codul va consolida dinamica pieţei, va crea fundaţia pentru o creştere sustenabilă şi va asigura angajamentul companiilor cu investitorii lor pentru a maximiza potenţialul de transformare al reformelor de guvernanţă corporativă", a declarat Victoria Zinchuk, director BERD pentru România, într-un comunicat transmis AGERPRES.
La rândul său, Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB, a spus că "bursa este o scenă pe care companiile listate urcă şi se prezintă investitorilor şi clienţilor lor". "Cu cât sunt mai sănătoase principiile de guvernanţă aplicate de companii, cu atât le cresc şansele să fie mai bine văzute pe această scenă. Completările care au fost aduse Codului de guvernanţă corporativă de către specialiştii în domeniu, cu sprijinul BERD în tot acest proces, reprezintă o evoluţie firească, o aliniere a prevederilor codului la modificările recente de reglementare, la cele mai bune practici în domeniu, la ultimele Principii de Guvernanţă Corporativă ale OCDE şi la priorităţile participanţilor la piaţă", a completat Hanga.
Directorul General al BVB, Adrian Tănase, a afirmat că revizuirea Codului de Guvernanţă Corporativă va contribui la creşterea perspectivelor de aderare a României la OCDE. "Însuşi numele partenerilor implicaţi în revizuirea Codului de Guvernanţă Corporativă transmite un semnal puternic asupra importanţei acestui demers finalizat anul trecut şi care va contribui la creşterea perspectivelor de aderare a României la OCDE. O bună guvernanţă indică, printre altele, alinierea intereselor acţionarilor cu obiectivele companiei. Orice investitor, atunci când va decide să investească într-o companie, o va face pentru că vede povestea de creştere din spatele afacerii respective, dar şi guvernanţa corporativă aplicată de companie", a explicat Adrian Tănase.
BVB, cu sprijinul BERD, a demarat în luna mai a anului trecut procesul de revizuire al Codului de Guvernanţă Corporativă, pentru a-l alinia la modificările recente de reglementare, se arată într-un comunicat al BVB. Scopul principal al codului este de a sprijini rezilienţa corporativă a emitenţilor într-o lume în schimbare rapidă, de a creşte rezilienţa pieţei şi accesul la capital, precum şi de a încuraja inovaţia şi practicile sustenabile, menţionează Agerpres.
În revizuirea codului, BVB şi BERD au fost susţinute de reprezentanţi ai unor instituţii de renume din peisajul guvernanţei internaţionale şi din sectorul privat şi public românesc precum: Secretariatul General al Guvernului României, Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Asociaţia Română pentru Relaţia cu Investitorii, promotorul conceptului în relaţia cu investitorii în România, Envisia-Boards of Elite, şcoala de afaceri pentru membrii consiliilor de administraţie şi directorii executivi şi Sodali & Co.
Noul Cod de Guvernanţă Corporativă a fost făcut public în decembrie 2024. Printre modificările aduse noului cod se află: diferenţierea privind transpunerea în practică a codului între societăţile administrate în sistem unitar şi cele administrate în sistem dualist; monitorizarea anuală de către BVB a conformării emitenţilor cu prevederile codului; adăugarea secţiunii dedicate Sustenabilităţii pentru a pregăti emitenţii în vederea adoptării mai facile a legislaţiei în domeniul sustenabilităţii; necesitatea dezvoltării de către Consiliul de Administraţie (CA) a unui profil al Consiliului care va ghida procesul de recrutare şi succesiune; necesitatea implementării unei politici de diversitate pentru CA şi conducerea executivă; diferenţierea clară între rolurile preşedintelui CA şi a directorului general.
De asemenea, s-a introdus recomandarea de a avea un vicepreşedinte independent în CA în cazul în care funcţia de preşedinte şi director general sunt deţinute de aceeaşi persoană şi s-a propus ca alegerea secretariatului general al CA să se facă dintre experţii seniori ai societăţii.
Mai mult, alte modificări vizează: evaluarea anuală a CA, introducerea unui training dedicat CA la numirea acestuia şi a unui training ulterior, la nevoie; remunerarea membrilor CA conform Politicii de Remunerare a Societăţii; recomandarea de a avea un responsabil cu Relaţia cu Investitorii (IR) care să raporteze imediat directorului general sau directorului financiar; recomandarea de a avea un responsabil cu gestionarea riscurilor, inclusiv riscurile emergente; adăugarea unor criterii adiţionale de independenţă pentru membrii CA şi membrii comitetului de audit, raportate la cele din Legea Societăţilor.
Codul este aplicabil tuturor societăţilor listate pe piaţa principală a BVB. Primul an de raportare a conformităţii cu noul cod este 2026, pentru exerciţiul financiar 2025. BVB va monitoriza anual conformitatea emitenţilor cu codul de guvernanţă corporativă şi va publica anual un raport de monitorizare agregat, precizează Agerpres.
În cadrul conferinţei a fost prezentat şi programul de training dedicat emitenţilor şi altor stakeholderi din piaţă. Astfel, în continuarea conferinţei, BVB şi BERD, cu sprijinul Envisia-Boards of Elite în calitate de partener instituţional de training, vor facilita accesul acestora la unele programe educaţionale. În luna martie 2025 vor fi organizate 6 ateliere de lucru pentru emitenţi, investitori instituţionali, mass-media, consultanţi şi alte părţi interesate cu privire la cod şi aplicarea acestuia. În perioada aprilie - iunie şi septembrie - noiembrie 2025 vor fi organizate două serii de întâlniri unu-la-unu între experţi seniori ai BVB şi reprezentanţi ai emitenţilor privind aplicarea codului; în luna ianuarie 2026 vor fi organizate ateliere pentru emitenţi pe aspecte tehnice privind raportarea pe cod.
În 2024, BERD a investit 707 de milioane de euro în România. De la începutul cooperării în 1993, Banca a angajat peste 11,5 miliarde de euro pentru 551 de proiecte din ţară, dintre care 82% în sectorul privat, menţionează Agerpres.
Opinia Cititorului