Noul Cod Vamal Unional intră în vigoare la 1 mai

A.V.
Ziarul BURSA #Companii / 28 aprilie 2016

Operatorii economici autorizaţi vor beneficia de facilităţi

Noul Cod Vamal Unional va intra în vigoare la data de 1 mai, iar acesta vine cu noi reglementări în domeniu, respectiv cu multe recomandări de la Comisia Europeană, conform afirmaţiilor făcute de directorul general al Direcţiei Generale a Vămilor (DGV), Claudiu Ardeleanu.

Domnia sa a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe, că DGV a elaborat peste 25 de ordine necesare pentru implementarea noilor norme. "Am elaborat peste 25 de ordine care vin să completeze noile reglementări comunitare", a precizat Claudiu Ardeleanu, menţionând, printre modificările aduse de noul cod vamal, definiţia noţiunii de exportator. Astfel, în noul cod, exportatorul este definit drept "persoana care trebuie să fie stabilită pe teritoriul UE şi să aibă drept de dispoziţie asupra mărfurilor".

Oficialul DGV a subliniat: "Sunt dificultăţi de aplicare a acestei noţiuni. Inclusiv Comisia Europeană a încercat să rafineze această noţiune prin emiterea unor ghiduri specifice. Noi sperăm să rezolvăm acest aspect prin aplicarea reprezentării indirecte".

O altă schimbare prevăzută de noul cod este "dreptul de a fi ascultat", care vine în sprijinul companiilor.

"Înainte să luăm o decizie defavorabilă unui agent economic, va trebui să îi comunicăm acest lucru şi să îi dăm timp să remedieze deficienţele", a spus domnul Ardeleanu.

Potrivit noului cod, elementul fundamental al vămii moderne va fi reprezentat de agentul economic autorizat, care beneficiază de proceduri simplificate la vamă, însă în prezent, în România, numărul acestora nu este satisfăcător. Oficialul DGV a declarat că numărul agenţilor economici autorizaţi în România pentru operaţiuni de import-export extracomunitar este foarte redus, circa 80, chiar dacă aceştia au beneficiat până în prezent de anumite facilităţi, precum amânarea la plata TVA în vamă.

"Noul Cod Vamal Unional oferă facilităţi semnificative operatorilor economici autorizaţi. Pe lângă reducerea numărului de controale vamale şi prioritate la control, oferă şi facilităţi fiscale", a spus reprezentantul DGV.

La aceeaşi conferinţă, reprezentanţi ai companiei de consultanţă PwC au declarat că modernizarea legislaţiei vamale la nivelul tuturor celor 28 de state membre UE s-a făcut şi prin crearea unei infrastructuri IT care să permită un acces facil, pe cale electronică, fără să mai fie necesară utilizarea formularelor pe suport de hârtie.

"Noul pachet legislativ de bază are, în prezent, aproximativ 1.000 de pagini, la care se vor adăuga şi un număr ridicat de ordine ale ANAF, care va fi emise în perioada imediat următoare. Tocmai de aceea, am propus constituirea unui grup de lucru între reprezentanţii mediului de afaceri şi cei ai vămii române", a adeclarat Daniel Anghel, lider Impozite şi Taxe Indirecte, PwC Europa Centrală şi de Est.

PwC subliniază nevoia de coordonare dintre legislaţia privind preţurile de transfer şi cea privind valoarea în vamă, având în vedere că legea din România le permite contribuabililor români angajaţi în tranzacţii intra-grup să le solicite autorităţilor fiscale emiterea de acorduri de preţ în avans.

Codul Vamal Unional stabileşte proceduri comune şi armonizate la nivelul întregii Uniunii Europene, în scopul facilitării activităţii comerciale.

Claudiu Ardeleanu, DGV: "Vrem ca până la finele lui 2020 să înlocuim toate procedurile vamale pe suport hârtie cu procedurile electronice, ca să creăm un mediu electronic pentru vameşi".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb