Noul guvernul, pionul principal în depăşirea crizei

Justina Zah
Ziarul BURSA #Politică / 27 noiembrie 2008

Rolul noului guvern care se va forma după alegerile parlamentare va fi decisiv în evoluţia economiei noastre, susţin analiştii economici.

Cătălin Păuna, senior economist al Băncii Mondiale (BM) din ţara noastră, susţine că posibilitatea evitării recesiunii în 2009 depinde de contextul internaţional şi de măsurile noului guvern, dar trebuie luat în calcul şi un scenariul pesimist. "Prezicerile pentru 2009 sunt greu de făcut şi există o marjă de eroare ridicată, dar cert este că evoluţia economiei ţării noastre va depinde de factori exogeni (recesiunea şi evoluţia ţărilor din Europa de Vest) şi de capacitatea viitorului guvern de a lua măsuri eficiente în faţa crizei", susţine reprezentantul BM. Domnia sa a explicat: "Pachetul de măsuri anti-criză trebuie să pornească de la cel mai rău caz, scăderea substanţială a economiei, şi ar trebui să conţină un set coerent de măsuri pe care să le implementăm în funcţie de materializarea sau nu a acestor factori". Analistul se aşteaptă la o revenire economică pe plan internaţional, iar avantajul ţării noastre constă în flexibilitatea pieţei româneşti datorită reformelor "destul de liberale", faţă de economia europeană "percepută ca rigidă".

Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank, care susţine că în condiţiile în care politicile fiscale şi de venituri nu vor fi restrictive în următoarele luni, ajustarea defictului extern se va realiza de către piaţă, ceea ce va fi mult mai brutal.

Analiştii consideră că fondurile europene vor putea diminua o parte din efectele crizei în ţara noastră, dar impactul lor ar putea fi, totuşi, limitat din cauza gradului de cofinanţare mai redus din partea statului în 2009.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb