NOUL PROCUROR GENERAL AL ROMÂNIEI: "Ministerul Public trebuie să acţioneze ca un tot unitar"

A.S.
Ziarul BURSA #Companii / 5 mai 2016

"Ministerul Public trebuie să acţioneze ca un tot unitar"

Raluca Prună: "Combaterea evaziunii fiscale şi evitarea percepţiei publice privind fragmentarea instituţiei, obiectivele Ministerului Public"

Reformarea radicală a Ministerului Public, realizarea unor anchete efective în dosarele Revoluţiei şi Mineriadei şi o relaţie de comunicare mult mai eficientă cu DNA şi DIICOT sunt priorităţile lui Augustin Lazăr, noul procuror general al României, instalat oficial, ieri, în funcţie, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, ieri, că Ministerul Public are ca obiective combaterea evaziunii fiscale şi evitarea percepţiei publice privind fragmentarea instituţiei. Domnia sa a mai afirmat că Ministerul Public are nevoie de o reformă serioasă şi a subliniat că mandatul lui Augustin Lazăr nu va fi unul uşor din acest punct de vedere: "În dialogul pe care l-am avut cu domnul procuror Augustin Lazăr, domnia sa a arătat că are viziunea managerială, determinarea şi autoritatea necesară unei asemenea funcţii, dar, dincolo de acest dialog, cred că toată cariera domnului procuror general Lazăr îl recomandă pentru un asemenea post, într-o perioadă care nu este uşoară pentru Ministerul Public. Cred că Ministerul Public se află la un moment în care are nevoie de o reformă serioasă şi cred că domnul procuror general Lazăr va avea un mandat deloc uşor din acest punct de vedere".

La rândul său, Augustin Lazăr a declarat că Ministerul Public trebuie să acţioneze ca un tot unitar. În opinia domniei sale, corupţia şi conflictul de interese trebuie combătute cu profesionalism şi imparţialitate: "Nu trebuie să rămână nici impresia că un procuror nu este imparţial. Sigur, au fost stângăcii. Vom combate energic criminalitatea organizată, terorismul care se impun în prim plan. Apoi, criminalitatea împotriva mediului, evaziunea fiscală. Atrag atenţia asupra unui gen de criminalitate: infracţiuni asupra patrimoniului cultural".

Noul procuror general al României consideră că este foarte important ca un magistrat să fie sancţionat disciplinar, în stadiul de prevenţie, decât să apară, ulterior, sancţiuni penale.

Domnia sa doreşte promovarea în funcţii de conducere a procurorilor "talentaţi", care vor să muncească pentru Ministerul Public şi să iasă în linia întâi: "Am tot auzit că sunt procurori care, deşi sunt buni, le e frică de presă. Nu există să le fie frică". Un alt obiectiv al lui Augustin Lazăr constă în reducerea stocului de dosare. Domnia sa a mai precizat: "Suntem organizaţi după metode din secolul trecut. Nu putem lucra după norme din secolul trecut. Formarea profesională e foarte importantă".

Augustin Lazăr are în vedere combaterea infracţionalităţii în domeniile vulnerabile la toate nivelurile, iar principalele direcţii de acţiune vor fi consolidarea progreselor în combaterea corupţiei în administraţia locală, realizarea de investigaţii efective în cauzele ce au că obiect infracţiuni de spălare a banilor şi evaziune fiscală, dar şi în cele privind infracţiuni contra umanităţii.

Alte direcţii de acţiune vizează măsurile de combatere a delictelor silvice, uniformizarea practicii judiciare şi gestionarea volumului mare de dosare.

Procurorul general este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, săptămâna trecută, că a semnat decretul privind numirea lui Augustin Lazăr în funcţia de procuror general al României, după ce a primit o propunere în acest sens de la ministrul Justiţiei, iar Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat-o favorabil, cu unanimitate de voturi.

Ministrul Justiţiei: Îmi voi asuma şi propunerea echipei manageriale a Parchetului General

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a mai declarat ieri că îşi va asuma şi propunerile pentru celelalte funcţii de conducere de la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce se va consulta cu noul Procuror General al României, Augustin Lazăr.

Domnia sa a precizat: "Avem un procuror general numit de câteva zile şi înţeleg să fac aplicarea legii şi să merg şi pe recomandările făcute de societatea civilă de a implica procurorul general în acest caz. Cred că rolul procurorului şef DNA, DIICOT sau al Procurorului General al României în selectarea echipei este unul important. Propunerea aparţine ministerului justiţiei şi o să înţeleg să îmi asum şi această răspundere".

În luna mai mandatele celor doi adjuncţi ai Procurorului General al României, Bogdan Licu şi Codruţ Olaru, vor expira. De asemenea, ministrului Justiţiei îi revine sarcina de a propune şefii de secţii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Raluca Prună: "Hotărâre de guvern pentru constituirea unei comisii pentru a inventaria arhiva SIPA"

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, ieri, că va iniţia o hotărâre de guvern, până în iunie, pentru constituirea unei comisii care va decide soarta arhivei Serviciului Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie (SIPA).

Domnia sa a spus: "Am prezentat în CSAT şi am primit mandatul de a iniţia o hotărâre de guvern pentru a constitui o comisie pentru a inventaria arhiva SIPA şi pentru a stabili ce se va întâmpla cu ea. Până la sfârşitul lunii iunie vom avea o hotărâre de guvern pentru a stabili cine face parte din acestă comisie şi ce rol va avea".

Ministrul justiţiei declara la începutul lunii aprilie că arhiva Serviciului Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie (SIPA) se află în conservare din 2006 la Administraţia Naţionala a Penitenciarelor (ANP) şi că a făcut o propunere în CSAT privind inventarierea acesteia şi transferul ei.

Augustin Lazăr şi-a dedicat o mare parte din carieră rezolvării dosarelor privind comorile dacice furate

Augustin Lazăr, în vârstă de 58 de ani, a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Potrivit Hotnews, Augustin Lazăr ar fi clasat la începutul anilor 2000 sesizări în legătură cu retrocedări imobiliare către Forumul Democrat al Germanilor din România, al cărui preşedinte era Klaus Iohannis, dar Lazăr a declarat că nu îl cunoaşte pe Iohannis.

Referitor la acest subiect, magistratul Augustin Lazăr a declarat: "Noi am soluţionat o multitudine de dosare, în care s-au dat multe soluţii referitoare la o multitudine de persoane, unele şi publice. Toate au fost legale şi temeinice. Orice soluţie poate fi contestată".

Surse judiciare au declarat că Lazăr este prieten cu tatăl Codruţei Kovesi, şefa DNA.

Aceasta a negat pentru Hotnews existenţa unor relaţii personale ale familiei sale cu vreunul dintre candidaţii propuşi pentru şefia Parchetului General şi, punctual, cu Augustin Lazăr: "Nu am treabă cu niciun candidat. Aţi scris că suntem prieteni. Nu e aşa. N-am vorbit cu Lazăr din 2012. Am lucrat cu toţi cei 4 candidaţi în cei 20 de ani de carieră şi am doar relaţii profesionale cu colegii participanţi la procedură. Nici unul din candidaţi nu are relaţii personale cu membri ai familiei mele".

Augustin Lazăr este considerat de cei care au lucrat cu el în urmă cu 15 ani la Parchetul General drept "un tip cinstit", care şi-a dedicat o mare parte din carieră rezolvării dosarelor privind comorile dacice furate.

Lazăr este profesor universitar doctor la Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb