Guvernul a aprobat, ieri, în şedinţă extraordinară, proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), a anunţat primul-ministru Emil Boc.
Potrivit Agerpres, şeful Guvernului a explicat: "Prin acest proiect de lege, Guvernul urmăreşte continuarea activităţii ANI. (...) Pentru a respecta decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) cu privire la faptul că publicarea în declaraţia de avere a unor date ar afecta viaţa privată, instituim două tipuri de declaraţii de avere, una ce are caracter public şi una cu caracter confidenţial".
Astfel, demnitarii vor avea de completat o declaraţie publică în care vor avea de stipulat, printre altele, numărul de conturi bancare şi de imobile pe care le deţin şi o alta cu caracter confidenţial în care vor completa adresa domiciliului lor şi numele instituţiilor bancare la care au conturi deschise.
Premierul Emil Boc anunţase, săptămâna trecută, că intenţionează să rezolve problema ANI printr-o Ordonanţă de Urgenţă, însă această variantă nu a fost posibilă conform deciziei CCR. Guvernul a avut posibilitatea doar să iniţieze un proiect de lege care, eventual, să fie dezbătut în regim de urgenţă în Parlament.
Şedinţa Executivului a avut loc cu doar câteva ore înainte de consultările convocate de preşedintele Traian Băsescu cu partidele politice, la Palatul Cotroceni, pe tema ANI.
Consultările au fost solicitate de către şeful statului după ce CCR a declarat, recent, drept neconstituţionale unele din prevederile Legii de organizare şi funcţionare a Agenţiei.
Şeful statului a declarat, în cadrul consultărilor, că problema ANI este deosebit de serioasă şi ar trebui rezolvată rapid de către Parlament fiind vorba de imaginea externă a ţării noastre pe Justiţie. Astfel, şeful statului a cerut partidelor să rezolve problema legislativă a ANI în 10 zile. Proiectul urmează să fie transmis Parlamentului spre dezbatere.
Deputatul PNL, Mihai Voicu, a declarat că în cazul în care Guvernul va adopta un proiect de lege referitor la situaţia ANI, atunci acesta va fi discutat în Legislativ "pe picior de egalitate cu poziţiile parlamentare": "Noi susţinem că, în mod corect, calea este una parlamentară. În cazul în care Guvernul, nu-l poate opri nimeni, decide să transmită un proiect de lege am convenit că acesta va fi discutat împreună, pe picior de egalitate, cu poziţiile parlamentare".
Parlamentarul a precizat că în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, PNL a solicitat accelerarea procedurilor parlamentare pentru punerea în acord a legii de funcţionare a ANI cu deciziile Curţii Constituţionale.
În urma acestei solicitări, conducerea Camerei a decis ca, în momentul în care decizia CCR va fi publicată în Monitorul Oficial, să sesizeze Comisia juridică pentru a veni într-un termen de şapte zile cu propuneri pentru remedierea situaţiei, propuneri ce vor fi prezentate în plen.
1. fără titlu
(mesaj trimis de pantera în data de 27.04.2010, 19:27)
De ce se ascunde averea ? le este rusine ca nu le-au facut in mod cinstit.Daca esti corect nu ai de ce sa te ascunzi ?! Celor incorecti,din toate punctele de vedere le este frica de declararea averilor,sa nu fie ascultati sau filati.