NU ESTE DE MIRARE CĂ CHINEZII NU AU AVUT NICIO PROBLEMĂ CU ANCHETA DIICOT DE LA ROMPETROL, Surse: Preşedintele CEFC China Energy, investigat pentru presupuse infracţiuni economice

(A.V.)
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 martie 2018

Surse: Preşedintele CEFC China Energy, investigat pentru presupuse infracţiuni economice

Rosneft: "Ancheta nu are legătură cu societatea noastră"

Actualizare 16:35 Autorităţile din Shanghai au preluat controlul asupra managementului CEFC China Energy

Shanghai Guosheng Group, o agenţie de investiţii controlată de guvernul municipal din Shanghai, a preluat controlul asupra managementului şi operaţiunilor de zi cu zi ale conglomeratului CEFC China Energy, informează un articol publicat astăzi în cotidianul South China Morning Post, citat de Agerpres.

Un reprezentat al CEFC a răspuns, declarând că grupul nu a fost informat de nicio preluare iar echipa managerială continuă să conducă compania.

Informaţiile referitoare la preluare vin la o zi după ce media din China a informat că preşedintele CEFC China Energy, Ye Jianming, este investigat de autorităţile chineze pentru presupuse infracţiuni economice. CEFC susţine că aceste informaţii sunt "iresponsabile" şi "nefondate".

(D.I.)

-------

Ye Jianming, preşedintele gigantului CEFC China Energy, grupul chinez care a semnat, în decembrie 2016, un acord pentru preluarea pachetului majoritar al KMG International (fostul Rompetrol Group, care deţine pachetul majoritar la Rompetrol Rafinare), a fost investigat de autorităţile chineze pentru presupuse infracţiuni economice, conform unei surse citate de Reuters.

Ye Jianming a fost reţinut înainte de Anul Nou Lunar, sărbătoare care a început la data de 16 februarie, a menţionat sursa, fără să spună care sunt autorităţile implicate în anchetă sau dacă investigaţia continuă. Informaţia a fost confirmată şi de revista chineză Caixin, care nu a citat vreo sursă.

Scăderi pentru acţiunile care fac parte din grupul CEFC

În contextul investigaţiei asupra preşedintelui, acţiunile companiilor care fac parte din grupul CEFC au înregistrat scăderi puternice la bursele din Hong Kong, Singapore şi Shenzhen.

Laban Yu, analist la Jefferies Group LLC, a declarat: "Cel mai mare mis­ter din jurul expansiunii rapide a CEFC în ultimii este de unde vin banii grupului. Nimeni nu poate răs­punde la aceste întrebări. Cred că acum a venit timpul să obţinem unele clarificări".

În numai câţiva ani, CEFC s-a trans­format dintr-un trader petrolier de nişă din oraşul natal al lui Ye Jianming, din provincia chineză Fujian (sud-estul Chinei), într-un conglomerat cu activităţi în domeniul energiei şi finanţelor.

În prezent, CEFC produce petrol în Africa de Vest şi Abu Dhabi, deţine sute de benzinării în Europa şi intenţionează să cumpere o bancă activă în Cehia şi Slovacia.

În data de 8 septembrie 2017, CEFC a anunţat că va prelua o participaţie de 14,16% din Rosneft - cel mai mare producător de petrol din Rusia -, de la un consorţiu alcătuit din traderul elveţian de materii prime Glencore şi fondul de investiţii Qatar Investment Authority. Tranzacţia este evaluată la circa 10 miliarde de dolari.

Ieri, Rosneft a declarat că investigaţia care îl priveşte pe preşedintele CEFC nu are nicio legătură cu grupul rus.

FT: "Ascensiunea CEFC - legată de creşterea politică a preşedintelui Chinei Xi Jinping"

Ascensiunea firmei CEFC China Energy din Shanghai a avut loc odată cu asaltul economic al Chinei în Asia Centrală şi în Europa de Est, pe fondul cooperării cu Rusia, în probleme precum disputele asupra insulelor asiatice sau conflictul din Siria, potrivit unui articol publicat, recent, de Financial Times.

Conform publicaţiei, CEFC nu este o companie privată obişnuită, preşedintele său, YE Jianming, sponsorizează un grup de lucru pro-China, cu legături cu ofiţeri de informaţii militari pensionaţi şi face afaceri cu oameni din elita militară a Chinei.

FT susţine că ascensiunea CEFC este legată de creşterea politică a preşedintelui Chinei Xi Jinping. De exemplu, în acest an, la scurt timp după ce preşedintele american Donald Trump s-a întâlnit cu Xi Jinping, CEFC a cumpărat 20% din compania de brokeraj din New York Cowen Group. (...)

Dar cel mai mare focus a fost asupra fostului bloc sovietic. Înainte de vizita lui Xi Jinping în Cehia, în 2016, CEFC a cumpărat active cehe de 1,5 miliarde de dolari, inclusiv Clubul de Fotbal Slavia Praga, o berărie, clădirile Renaissance, o fabrică de oţel şi o afacere media (n.r. Empresa Media), deţinută de un fost ministru al turismului. Grupul şi-a exercitat opţiunea să vândă afacerea media în aceasta lună".

CEFC mai deţine, potrivit publicaţiei britanice, o firmă de servicii financiare în Slovacia şi a avut discuţii să înfiinţeze o bancă în Georgia, unde mai are în vedere înfiinţarea unui parc industrial. În interiorul Chinei a construit o unitate de depozitare a petrolului pe insula Hainan, o afacere care, în mod normal, nu este deschisă companiilor private.

Sechestru la Rompetrol Rafinare, din mai 2016

Tranzacţia CEFC de preluare a pachetului majoritar al KMG International s-a perfectat, în ciuda anchetei DIICOT asupra Rompetrol Rafinare.

În mai 2016, procurorii DIICOT au anunţat că au pus sechestru de 3 miliarde de lei pe bunuri şi acţiuni ale "KazMunayGaz International NV" (fostă The Rompetrol Group NV), "Oilfield Exploration Business Solutions" (fostă "Rompetrol") şi "Rompetrol Rafinare", într-un nou dosar "Rompetrol", disjuns din cauza trimisă în judecată în anul 2006, în care a fost judecat Dinu Patriciu, alături de alte persoane.

KazMunaiGaz International, OilField Business Solutions şi SC Rompetrol Rafinare au fost introduse ca părţi responsabile civilmente în acest nou dosar şi au fost audiate ieri de DIICOT.

La data respectivă, Azamat Zhangulov, senior vicepresident al KMG International, se aştepta ca tranzacţia pentru cedarea unui pachet de 51% din structura care controlează rafinăria Petromidia către grupul chinez CEFC să nu fie afectată de scandalul Rompetrol II, întrucât KMG International nu era pusă sub acuzare.

La data respectivă, procurorii au făcut descinderi şi la Ministerul Energiei, voci din piaţă vorbind despre o investigaţie şi asupra Memorandumului, din 2013, dintre statul român şi Rompetrol, care prevedea înfiinţarea unui fond de investiţii kazah-român în sectorul energetic (de un miliard de dolari) şi lansarea la privatizare de către statul român a pachetului de acţiuni de 26% din capitalul social al Rompetrol Rafinare SA Constanţa.

În aceste condiţii, fostul ministru al Energiei, Toma Petcu, a spus, în noiembrie 2017, că Ministerul Energiei nu va prelungi memorandumul cu KazMunaiGaz, iar compania va trebui să-şi plăteas­că datoria către stat pentru a-şi dovedi buna credinţă. Anterior, Ministerul Energiei comunicase că o prelungire a Memorandumului încheiat de statul român cu KazMunaiGaz va fi discutată după îndeplinirea a două condiţii, respectiv achitarea datoriei istorice a companiei faţă de statul român şi soluţionarea cauzei de către justiţie.

Cu toate acestea, Ministerul Energiei estimează că va încasa în acest an 1,073 miliarde de lei din implementarea strategiilor de privatizare la societăţile Rompetrol Rafinare şi Electrocentrale Bucureşti, potrivit notei de fundamentare a bugetului de venituri şi cheltuieli al activităţii de privatizare derulate de minister.

Astfel, unii analişti consideră că, din proiectul de buget publicat, putem deduce că Ministerul Energiei a prelungit memorandumul cu KazMunaiGaz, aprobat prin hotărâre de Guvern în 2014, în ciuda declaraţiilor lui Toma Petcu. Ministerul Energiei nu ne-a răspuns, până acum, dacă a fost prelungit memorandumul, care expira la 31 ianuarie 2017, în condiţiile în care fostul ministru Toma Petcu şi fostul premier Mihai Tudose au declarat că nu va fi prelungit.

Statul român mai deţine la Rompetrol Rafinare, prin Ministerul Energiei, un pachet de 44,69% din acţiuni.

Guvernul a renunţat la datoria istorică a Rompetrol Rafinare, abandonând procesele din instanţă pe această temă şi acceptând conversia în acţiuni a unei părţi din datorie. În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.

Scadenţa răscumpărării obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar până la acea dată Rompetrol Rafinare a răscumpărat obligaţiuni în valoare de doar 71 milioane dolari şi a plătit dobânzi aferente de 24 milioane dolari.

Astfel, Ministerul Finanţelor a reintrat în acţionariatul Rompetrol Rafinare SA în iulie 2011, după ce KazMunaiGaz a convertit în acţiuni 20,6 milioane de obligaţiuni nerăscumpărate.

Ulterior, MFP a transferat către Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) pachetul de acţiuni deţinut la Rompetrol Rafinare, de 44,69% din capitalul companiei.

În prezent, pachetul respectiv este în portofoliul Ministerului Energiei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb