Numărul solicitărilor iniţiale de şomaj din SUA a crescut în mod neaşteptat

M.G.
Internaţional / 17 iunie 2021

Numărul solicitărilor iniţiale de şomaj din SUA a crescut în mod neaşteptat

Numărul solicitărilor iniţiale de şomaj din SUA a crescut în mod neaşteptat săptămâna trecută după ce numărul acestora a scăzut în finalul lunii mai sub 400.000 pentru prima dată de la debutul pandemiei, potrivit datelor publicate astăzi de Departamentul american pentru muncă. Aceasta este prima creştere a acestui indicator - urmărit ca semnal cu frecvenţă mai ridicată pentru evoluţiile din piaţa muncii - din finalul lunii aprilie încoace.

Nivelul este în continuare unul extrem de ridicat, iar creşterea de săptămâna trecută vine după scăderi susţinute în săptămânile precedente. Creşterea uşuară a cererilor de şomaj ar putea indica o pierdere de tonus în ritmul până acum solid de generare de noi locuri de muncă care a tot prins viteză pe fondul repornirii şi redeschiderii economiei americane. Piaţa muncii din SUA se găseşte totuşi într-o situaţie ciudată creată de "generozitatea" guvernului federal american.

Cele 412.000 de cereri noi pentru ajutoare de şomaj au fost depuse în săptămâna ce s-a încheiat în data de 12 iunie. Creşterea nu este una masivă având în vedere nivelul de 375.000 din săptămâna precedentă, însă este prima din finalul lunii aprilie încoace. Recordul absolut de 6,87 milioane de cereri a fost atins în ultima săptămână din martie 2020. Analiştii se aşteptau la un număr de 359.000 de cereri săptămâna trecută.

Cererile ce solicită continuarea ajutorului de şomaj au crescut de asemenea în mod neaşteptat în săptămâna încheiată la 12 iunie la 3,518 milioane de la 3,517 milioane în săptămâna precedentă. Numărul în continuare elevat, spun economiştii, indică faptul că unii angajaţi sunt dispuşi să nu se întoarcă în piaţa muncii atâta timp cât pot primi în continuare ajutoare de şomaj care chiar plătesc mai bine decât mulţi angajatori.

Situaţia scoate totuşi în evidenţă faptul că politica economică "trickle-down" aplicată în ultimii patruzeci de ani - în care cei bogaţi au primit tot felul de deduceri fiscale şi tăieri de taxe în ideea că bogăţia celor de sus va ajunge şi la cei de jos - a lăsat câteva milioane bune de americani complet deziluzionaţi cu privire la perspectivele lor economice şi sociale.

Până acum, pentru a "stimula" revenirea în piaţa muncii, 25 de state americane au anunţat că nu vor mai oferi cei 300 de dolari suplimentari oferiţi lunar celor ce sunt înscrişi în şomaj, bani alocaţi în martie de administraţia Biden până pentru finalul lunii septembrie. Totodată mai multe state au început să rigidizeze criteriile de primire a ajutorului de şomaj, iar cei care refuză un loc de muncă nu vor mai fi eligibili să primească sprijin financiar.

În SUA încă există circa 7,5 milioane de şomeri care nu existau înainte de pandemie, în ciuda faptului că locurile de muncă disponibile se află la maxime istorice, la un nivel de 9,3 milioane la nivelul lunii mai.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb