România nu va ieşi din criză în 2010, iar pentru relansarea economică ţara noastră nu ar trebui să se bazeze pe exporturi, spun oamenii de afaceri, prezenţi la un seminar organizat de Asociaţia Naţională a Importatorilor şi Exportatorilor din România (ANEIR).
Mihai Ionescu, secretarul general al ANEIR, a afirmat că, în ciuda semnalelor pozitive venite din partea autorităţilor, "România este departe să termine cu criza", chiar şi în condiţiile în care alte economii europene vor reuşi să depăşească impasul, iar pieţele externe se vor dezgheţa.
"Dacă statele din Europa Occidentală îşi vor reveni, probabil că în semestrul al doilea al anului viitor vom avea o stabilitate a exporturilor, iar apoi vom trece pe creştere", a estimat secretarul general al ANEIR.
Situaţia din prezent este destul de dificilă: în prima decadă a lunii noiembrie, exporturile au scăzut cu aproximativ 20% faţă de perioada similară a anului trecut, iar pentru finele anului, ANEIR estimează că vom încheia cu un deficit de circa 20%. Totodată, importurile vor fi mai mici cu 35% faţă de perioada similară a anului trecut, iar deficitul comercial ar urma să fie în scădere cu peste 60% faţă de 2008.
În aceste condiţii, în primul semestru al anului curent, peste 7.000 de firme exportatoare au dispărut de pe piaţa externă (ceea ce reprezintă cam o treime din totalul de 21.800 de companii), pierderile estimate de către ţara noastră fiind de ordinul miliardelor de euro.
Exportatorii spun că, pe lângă contracţia pieţelor externe, se confruntă şi cu o serie de probleme interne, cum ar fi rambursările de TVA, restanţele la facturi sau accesul dificil la sursele de finanţare, precum şi de criza politică.
Mihai Ionescu a precizat că sunt probleme cu onorarea restanţelor pentru lucrările publice executate în 2008 şi că există riscul unui blocaj al creditării, din cauza împrumuturilor masive ale Ministerului Finanţelor Publice de pe piaţa internă.
În replică, vicepreşedintele ANAF, Mihai Gogancea Vătăşoiu, a admis că sunt problemele în privinţa rambursărilor de TVA, dar a precizat că Administraţia a avut de rezolvat, anul acesta, şi cereri de rambursare care aveau 1289 de zile întârziere.
Privind cursul de schimb, secretarul general al ANEIR a mai precizat că exporturile au fost, totuşi, ajutate de Banca Naţională a României: "A existat o înţelegere tacită cu Banca Naţională pentru a menţine cursul de schimb în intervalul 4,1-4,3 lei/euro, pentru stimularea exporturilor, fără a afecta populaţia".
Un sector de activitate în care scăderea exporturilor s-a făcut puternic resimţită este cel al industriei textile. Aici, conform datelor Patronatului FEPAIUS, ponderea în totalul de exporturi ale ţării noastre s-a înjumătăţit, de la 32%, la 16%, iar, în consecinţă, au dispărut circa 55.000 de locuri de muncă.
Mai mult decât atât, Maria Grappini, preşedintele FEPAIUS, prezentă la seminar, a precizat că, din cauza lipsei bugetului pe 2010 şi a neprezentării datelor privind fiscalitatea pe 2010, firmele nu pot să încheie parteneriate şi contracte pentru export.
De altfel, în condiţiile în care pieţele Occidentale s-au contractat, oamenii de afaceri de la noi îşi vor îndrepta atenţia spre pieţele estice şi cele sudice, din Africa. Urmează astfel să fie deschise trei centre de export la ambasadele României la Moscova, Beijing şi Cairo.
Nu în ultimul rând, Andreea Vass, consilier al primului ministru pe probleme economice, consideră că revenirea economiei nu ar trebui să se bazeze pe exporturi, din cauză că situaţia internaţională nu o permite, şi că ar trebui să găsescă alte surse interne.
"Personal, consider că România va ieşi din criza economică în doi ani, iar revenirea economiei nu ar trebui să se bazeze pe exporturi", spune Vass. În acest sens, Vass a prezentat conţinutul unui raport al instituţiilor internaţionale, potrivit căruia, la nivelul anului curent, economia globală se va contracta cu 1,4%-1,8%, iar comerţul global cu 12,9%.