O decizie a CNVM aduce lichiditate pe Rasdaq, dar riscă să dezavantajeze micii investitori

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 ianuarie 2010

O decizie recentă a Comisie Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), care permite tranzacţiile "Deal" pentru emitenţii de pe Rasdaq fără tunel de preţ, riscă să dezavantajeze micii investitori, permiţând acţionarilor mai mari să îşi transfere pachete semnificative fără să ia în considerare ordinele din piaţă.

La doar o zi după ce decizia Comisiei a intrat în vigoare, pe Rasdaq s-au încheiat, joi, trei tranzacţii speciale, ce au ridicat lichiditatea pieţei peste cea de la Bursa de Valori Bucureşti, atingând 3,9 milioane de euro. Au fost transferate pachete de 27,27% din Prodlacta Braşov (simbol PRAE) şi 33% din "Agromec" Cocora (simbol AGCW). A treia tranzacţie specială s-a făcut cu o participaţie mai mică, de doar 0,59% din "Electromagnetica" Bucureşti (simbol ELMA).

Decizia CNVM pare că şi-a atins scopul, "dezgheţând" tranzacţiile pe unii emitenţi mai puţini lichizi, precum "Agromec" Cocora, unde, pe piaţa Regular, ultimul transfer de acţiuni s-a făcut la finele lunii octombrie, 2008.Totuşi, brokerii consideră că ea este nefavorabilă micilor acţionari, ale căror ordine nu ar mai putea fi ocolite dacă schimburile s-ar face pe segmentul Regular.

"Consider că accesul la tranzacţiile Deal trebuie atent reglementat, astfel încât mecanismele pieţei să ofere aceleaşi condiţii şi oportunităţi pentru investitori", susţine Silviu Enache, preşedinte al KD Capital Management, adăugând: "Piaţa Deal are un obiectiv foarte clar şi anume de a asigura un transfer mai facil al pachetelor mari de acţiuni de la un proprietar la altul, respectând nişte reguli de variaţie a preţului mai puţin rigide decât pe piaţa Regular şi stabilind preţul prin negociere directă între părţi. Dezavantajele acestor operaţiuni sunt trecute în dreptul micilor investitori ale căror cotaţii din piata Regular sunt efectiv ocolite de tranzacţiile deal".

Pachetul de 33% din acţiunile "Agromec" Cocora s-a transferat, joi, la preţul de 0,71de lei/titlu, cu 20,33% mai mare faţă de ultimul preţ de pe piaţa Regular, deşi pe piaţa Regular erau ordine de cumpărare la 0,03 lei/acţiune şi de vânzare la 0,49 de lei/acţiune şi respectiv, 0,65 de lei/acţiune.

Marcel Murgoci, director de operaţiuni la casa de brokeraj "Estinvest" ne-a spus: "Decizia CNVM poate dezavantaja acţionarii mici, dar, probabil, raţiunea ei a fost tocmai aceea ca acţionarii mari să poată face tranzacţii cu pachetele pe care le deţin. Este o decizie venită ca o confirmare a existenţei unei pieţe Rasdaq liberă şi transparentă, iar faptul că cele trei tranzacţii deal s-au facut a doua zi după ce Comisia a dat această decizie, poate să fie doar o simplă coincidenţă".

Daniel Ţepeş, de la HTI Valori Mobiliare, susţine că decizia Comisiei nu este inspirată pentru că nu încurajează transparenţa pieţei: "Tranzacţiile Deal vor exclude mai mulţi jucători din piaţă pentru că ele se fac, de obicei, între acţionarii mari. Aş putea spune că nu este fair-play pentru toţi investitorii. Acţionarii care au deţineri mai mari ar putea să şi le schimbe pe piaţa Regular şi aşa nu ar mai putea fi ocolite ordinele investitorilor mici, plus că am avea şi mai multă trans-parenţă".

"Jentzen Development" , compania daneză care deţinea, până joi, 70,42% din "Agromec" Cocora a fost amendată de mai multe ori de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare pentru că nu a lansat o ofertă publică de preluare obligatorie pentru restul acţiunilor. Până vineri, nu s-a raportat cumpărătorul pachetului de 33% vândut de "Jentzen Development".

Decizia CNVM din 18 ianuarie, 2010, intrată în vigoare pe 20 ianuarie menţionează: "Emitenţii admişi la tranzacţionare pe piaţa Rasdaq care au, conform reglementărilor în vigoare, tunel de preţ de 25% în piaţa principală, vor avea, ca şi până acum, aceaşi limitare şi în pieţele de tip Deal; pentru restul emitenţilor, pieţele de tip Deal vor fi disponibile fără limitare a preţului în raport cu preţul de referinţă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb