O EXPLICAŢIE ASUPRA BITCOIN ŞI VIITORUL TEHNOLOGIILOR BLOCKCHAIN În lumea Bitcoin, fiecare este un Isărescu

Mihnea Dumitru
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 mai 2017

În lumea Bitcoin, fiecare este un Isărescu

Tehnologia blockchain face parte dintr-o revoluţie tehnologică recentă, începută în 2008 cu moneda alternativă Bitcoin. În siajul apariţiei programelor p2p (peer-to-peer sau de la egal-la-egal, ex: BitTorrent, Napster, KaZaA), o arhitectură care permitea, în limbaj non-tehnic, împărţirea unor fişiere şi răspândirea lor rapidă pe internet, utilitatea tehnologiei aferente a devenit evidentă în context financiar.

Bitcoin a fost inventată de Satoshi Nakamoto, poate cel mai misterios creator de software al prezentului. Puţine detalii sunt ştiute despre el, aparent este un bărbat născut în 1975 şi care locuieşte în Japonia. Identitatea lui are valenţe unor conspiraţii globale în cercurile internaute, cu mulţi indivizi autodezvăluindu-se drept Nakamoto, fără dovezi 100% concludente, de-a lungul anilor.

Creaţia lui Nakamoto, mai exact tehnologia blockchain, este astăzi prezentă nu doar în Bitcoin, ci în câteva sute de alternative, nu toate reprezentând monede virtuale, ci concepte tehnice dezvoltate pe baza unui catalog virtual de date publice. Site-ul coinmarketcap.com arată o piaţă de 23 de miliarde de dolari pentru Bitcoin, cu suma tuturor celor aproximativ 200 de alternative crescând întreaga piaţă la peste patruzeci de miliarde. Aceste sume includ şi capitalizarea bursieră, pe pieţe de profil, nu întotdeauna legale şi în bună măsură guvernate de legislaţia naţională. În România, moneda Bitcoin este definită drept bun fungibil.

Vorbim aici nu doar despre monede virtuale, ci soluţii de tranzacţionare a informaţiilor, la fel ca în cazul unor torente de filme. Aspectul care diferă în mod primar la tehnologiile blockchain este faptul că informaţiile care circulă între utilizatori sunt garantate, adică asigurate sau fără tăgadă în ceea ce priveşte corectitudinea lor. Această asigurare intrinsecă a datelor este dată tocmai de funcţionarea blockchain-ului.

Mai mult decât o monedă alternativă, descentralizată, Bitcoin este şi o dovadă de succes pentru buna funcţionare a unui sistem alternativ celui bancar, fără autorităţi centrale sau centralizate. Reţeaua transmite plăţi, într-un mod similar celei Paypal, spre exemplu, dar modul în care Bitcoin funcţionează este profund descentralizat, tocmai prin ceea ce reprezintă blockchain-ul. De asemenea, are şi implicaţii geostrategice interesante.

Ciclul Bitcoin în natură

Ca şi ciclul apei în natură, pentru ca sistemul blockchain să funcţioneze, este nevoie de trei mari cerinţe. Nu putem descrie sistemul fără să rupem acest ciclu, să pornim de undeva, neuitând faptul că ne vom întoarce de unde am pornit. De asemenea, sumele folosite în exemplul de mai jos sunt complet fictive. Reţeaua este formată din oricâte servere, computere şi terminale, practic suma utilizatorilor. Toate colaborează între ele, pe internet, prin intermediul unui soft specializat. Un utilizator transmite 1 bitcoin altuia, să spunem că acest ziar ar înregistra abonamente pe bază de Bitcoin şi dumneavoastră, cititorul, doriţi să plătiţi prin moneda virtuală. Aveţi acces la soft, este vorba de un portofel virtual care se descarcă de pe internet, cu o adresă generată automat şi absolut unică.

Faceţi tranzacţia, practic transmiteţi din portofelul dumneavoastră virtual plata în cel al ziarului BURSA, să spunem 1 Bitcoin. Este vorba de nişte date a căror valoare, pe bursele specializate, reprezintă 1483 USD, la momentul redactării acestui articol. Odată transmisă în reţea, plata este distribuită pe toate celelalte computere, toate calculatoarele din lume primesc o copie a acelui transfer, iar la nivel "molecular", de soft, este verificată şi criptată.

Ziarul BURSA primeşte plata, precum şi dovada ei, de la toate computerele din reţea în câteva minute. Tranzacţia nu poate fi mimată sau nu există şansa unei păcăleli odată ce plata a intrat pe reţea. Vorbim despre un comportament similar cu al transferului între conturile bancare, dar fără nicio autoritate emitentă a serviciului sau bunului respectiv, strict două computere conectate la internet. Dacă dumneavoastră ştergeţi programul de portofel virtual, dispar şi banii, odată cu adresa aceea unică.

Pentru ca plata să fie înregistrată în reţea, însă, ea trebuie scrisă undeva, trebuie să existe o bază de date, eventual publică, pentru ca atât ziarul BURSA, cât şi dumneavoastră, sa aveţi acces comun la dovada ei. Acesta este blockchain-ul, practic suma tuturor tranzacţiilor. Pentru ca nişte date să intre în blockchain, în catalogul virtual al tranzacţiilor, datele ei sunt transmise unui "miner".

Minatul este un termen impropriu pentru depunerea informaţiei în catalog. Este mai degrabă vorba de scriere, criptarea informaţiei, de introducerea ei. În peste 50% din cazuri, tranzacţia ajunge în Republica Populară Chineză, în ferme de "minat" Bitcoin, de cele mai multe ori plasate lângă surse ieftine de energie (hidrocentrale, spre exemplu). Vorbim despre clădiri întregi cu procesoare extrem de specializate care criptează, pe baza unui algoritm, informaţiile în catalogul virtual. Mai multe tranzacţii creează un aşa-numit "block", mai multe block-uri conectate creează blockchain-ul sau lanţul de date. În momentul în care tranzacţia noastră a ajuns la unul dintre procesoare, acesta o validează, criptează şi depune ca schimb public în catalog.

Ciclul Bitcoin "în natură" nu se încheie, însă, aici, deoarece nu am stabilit cum sunt monedele emise. Vor fi 21 de milioane de monede Bitcoin în circulaţie, într-un viitor incert. Nakamoto a ales cifra ca aproximare a unei funcţii legate de cantitatea de aur care va fi minat vreodată în lume, de unde şi termenul de "minat", folosit mai devreme. Fără o autoritate centrală emitentă (statul), procesul de "minare" asigură veridicitatea informaţiei primite. Pentru un număr de block-uri minate, deţinătorul fermei de procesoare primeşte o răsplată. O dată la patru ani, această răsplată se înjumătăţeşte.

Astăzi, un miner (mai degrabă firma care controlează sutele sau miile de mini-procesoare care criptează tranzacţiile Bitcoin şi le verifică) câştigă 12,5 Bitcoin pe fiecare block din Blockchain. Presupunând aceeaşi creştere tehnologică orizontală a procesoarelor şi numărului de ferme ca până acum, o dată la patru ani (cu 2020 ca următoare dată), complexitatea algoritmilor de criptare se dublează şi durează de două ori mai mult timp să fie minată informaţia. Cu peste 75% din Bitcoini deja în circulaţie, analiştii se aşteaptă la o durată totală de 100 de ani pentru ca toate monedele Bitcoin să fie distribuite.

Practic, o persoană care îşi foloseşte computerul pentru a cifra nişte informaţii într-un catalog public este emitentul unei monede virtuale pe care tot el o poate folosi. Dar ca acea monedă să câştige valoare, ea trebuie utilizată, mai ales când vine vorba de o autoritate emitentă non-statală. Fiecare miner de Bitcoin este propriul său Mugur Isărescu, semnează bancnotele virtuale pe care le primeşte pentru depunerea informaţiilor pentru tranzacţiile pe care tot el le face.

Folosirea Bitcoin, de la pizza la semnal global de încredere

Un aspect final al folosirii unei monede alternative este adopţia ei. În acelaşi mod în care moneda americană este folosită ca standard de schimb sau semnal al sănătăţii economice, bitcoin a devenit un mod destul de cunoscut de tranzacţionare a valorilor. De la gigantul american de retail Amazon şi până la plata facturilor în terminalele ZebraPay din România, se poate folosi Bitcoin.

În China, moneda virtuală a devenit un depozitar al încrederii în economia naţională, cu preţul ei fiind corelat relativ-pozitiv cu cel al Yuanului. În general, preţul Bitcoin a crescut în siajul unor evenimente globale care ar fi scăzut încrederea în economia globală. Pe lângă factorul tehnic, al dublării dificultăţii de minare, Bitcoin este relativ imună la inflaţie, deflaţie sau alte evenimente de risc financiar. Poţi pierde portofelul virtual, dar în rest valoarea respectivei tehnologii a crescut, nu în mod constant, de la zero la peste valoarea unei uncii de aur.

O altă parte a valorii Bitcoin vine şi din tranzacţiile pe pieţele majoritar-chineze şi americane. Este un efort trans-naţional de consumerism, iar valoarea monedei creşte, ca depozitar-alternativă. În 2010, prima pizza a fost cumpărată în SUA pentru 10.000 de Bitcoin, adică, la valoarea curentă, 14,7 milioane de dolari. Foarte scumpă acea pizza, după doar şapte ani.

De la un blockchain la mai multe

Mai multe probleme tehnice legate de Bitcoin, ca şi utilitatea tehnologiei blockchain în aplicaţii cât mai diverse au dus la crearea unor alternative care să transporte, pe blockchain, nu doar tranzacţii financiare. Este un pas banal de gândire, cum odată digitalizată, orice cantitate de informaţii poate fi transmisă, atât timp cât este înregistrată. La Bitcoin, prin programul aferent, există limite la câte tranzacţii pot fi făcute, pe secundă, între utilizatori, pe blockchain-ul propriu. În momente de volum maxim, o tranzacţie poate dura şi 24 de ore. Problemele sunt în curs de rezolvare, dar nu fără drama şi complexităţile aferente găsirii de soluţii într-un univers descentralizat, cu milioane de utilizatori egali, o Fundaţie Bitcoin americană şi peste jumătate din puterea de minare, ca şi fabricarea procesoarelor aferente în China.

Cu toate acestea, vorbind despre blockchain în general, poate cel mai important aspect al acestei tehnologii este că, într-o perioadă de globalizare şi hiper-informare, de post-adevăr sau alternative la acesta, o informaţie introdusă în blockchain NU mai poate fi scoasă. Este publică, pentru eternitate, în măsura în care mai există internetul şi computerele sunt conectate prin softul respectiv la blockchain. Asta acordă tehnologiei o anumită valenţă de adevăr absolut, care poate fi aplicat atât unor tranzacţii financiare, dar şi în organizarea logistică, în resurse umane, în asigurări şi re-asigurări, practic în toate aspectele vieţii conectate şi globale; chiar şi în organizarea livrărilor de pizza.

Toate aceste schimbări se derulează sub ochii noştri, cu giganţi precum Microsoft, IBM, British Petroleum şi chiar actori statali precum Rusia implicaţi în jocul global. Ele vor fi prezentate pe larg într-un articol viitor care va descrie alternativele la Bitcoin şi principalii competitori de pe piaţa de crypto-currency, a monedelor virtuale.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Digi la BVB sau Bitcoin pe calculatorul personal?

    Depinde pe cine intrebi.  

    Efectele pozitive sunt evidente, dar cele negative sunt inca greu de cuantificat. Necazul cu noile tehnologii e ca ele creaza dependenta, iar in momentul incare iti dai seama cat de nocive sunt, oricat ai vrea, numai poti renunta la ele...

    1. Dar si vechile "tehnologii" sunt cam la fel de nocive:

      Cand te naşti primeşti un Certificat, fătă să ţi se ceara părerea, apoi daca nu-ti convine din ce tară esti sau care sunt legile ei, oamenii, etc. nu prea poti să faci mare lucru. Ştiu, poţi renunţa la cetăţenie, dar tot timpul trebuie să menţionezi care a fost inainte. Nashpa! 

    Cat ar fi valoarea unui BTC daca n-ar fi valutele clasice cu care se evalueaza acum? Ce ar sta la baza valorii? Adica de ce e 1500 USD acum si nu 700 sau 3000? A scazut USD sau a crescut BTC? Iar volatilitatea mare creeaza probleme daca o economie ar functiona pe BTC. Oricum platile s-ar face mult mai usor cu mobilul pentru ca asta e viitorul. Totul se va face de pe mobil.

    Cere momemt "O,, : reciclarea MAFIOȚILOR !

    Articolul asta suna a advertorial sau in cel mai rau caz e scris de un ziarist amator.

    Amazon nu accepta Bitcoin. Deci din start o minciuna. Asta presupunand ca autorul s-a obosit sa verifice articolul pe care l-a tradus si lipit din diverse surse. Cu un singur citat se poate desfiinta aproape tot acest articol de toata jena. As posta link-uri dar BURSA nu permite asa ceva. "Amazon has quashed the idea that it would be accepting Bitcoin as a method of payment. "We have considered it," said Tom Taylor, Amazon's head of seller services in an interview with Re/code, "but we're not hearing from customers that it's right for them, and don't have any plans within Amazon to engage Bitcoin." That stance might sound strange, given the company's history of staying ahead of its retail rivals, but there are a number of reasons why it makes sense. Not only is Bitcoin a deeply unstable proposition, despite its growing fame, but it's also becoming clear that Amazon already has e-currency and payment-platform ambitions of its own. 

    Bitcoin isn't currently accepted as a currency in the US, China, Russia or India. It exists in a legal gray area where it's not legitimate, but not outlawed either. Senator Joe Manchin, once called for a ban on the cryptocurrency, and while his was a lone voice on Capitol Hill, it's reasonable to assume that other lawmakers could pick up the mantle. With the IRS currently treating the coinage as "taxable property," every payment made in the US is liable for capital gains tax, adding a further veil of complexity for businesses willing to adopt the currency. Amazon isn't alone among the big companies that are holding out against it either, although eBay and PayPal are reportedly giving it some serious thought. 

    If there's one thing that Amazon strives for, it's control, and it certainly can't control Bitcoin 

    There's no official way to calculate how many people own and use Bitcoin, but according to a report from BitScan, the total number of users is no more than 2.5 million. In fact, the report goes further to suggest that if you exclude people who have the odd cent in a wallet, the Bitcoin community -- people who actually use the currency on a regular basis -- could be as small as 500,000. If that is the case, then it's highly unlikely that Amazon would devote the engineering, accountancy and political resources to develop a system that would cater to the same number of people as would turn up for a Seattle Seahawks victory parade. 

    Between February and March of this year, the better part of $500 million worth of Bitcoin was stolen from the Mt. Gox and Flexcoin exchanges. The currency may have been based on the notion that, so long as more than 50 percent of all users were behaving legitimately, then the system was tremendously secure. Now, however, Bitcoin's reputation as a safe place to hold your money is gossamer-thin. Any large corporation would leave itself open to a huge amount of risk if it began to accept transactions that aren't approved by trusted servers, but instead by "the community at large." Even the most daring of businesses are likely to balk at the idea that the general public, or at least a small subset of it, should have any influence on how it does its banking."  

    Cat despre faptul ca nu-ti poti pierde monedele Bitcoin, ce gluma buna. Cineva ar trebui sa le spuna asa ceva si alora care au pierdut banii in diverse Bitcoin exchanges. Mt Gox si altele. A se vedea pe Google articolul Top 4 Bitcoin Exchanges Which Disappeared Under Suspicious Circumstances Asta ca tot vorbim de siguranta. O alta minciuna sau afirmatie gresita. "Nu se pot pierde banii daca pierzi portofelul." Fals, e la fel ca in viata. Ba mai mult, wallet-ul bitcoin foloseste combinatia cheie privata, cheie publica.  

    Cat despre siguranta si descentralizare. Alte afirmatii false.  

    Ia sa vedem ce s-a intamplat cand bursa (exchange) MCXNow a disparut. "When the exchange shut down on November 15 of 2014, a lot of users were confused as to what would happen next. Unwithdrawn funds were never returned to investors unless they paid a US$50 fee. All things considered, this shady exchange’s demise has been a blessing for a lot of people." 

    Din moment ce exista bursa, nu exista descentralizare.  

    Ce zice Wikipedia despre "securitatea" Bitcoin. "There have been many cases of bitcoin theft.[65] One way this is accomplished involves a third party accessing the private key to a victim's bitcoin address,[372] or of an online wallet.[373] If the private key is stolen, all the bitcoins from the compromised address can be transferred. In that case, the network does not have any provisions to identify the thief, block further transactions of those stolen bitcoins, or return them to the legitimate owner.[287] 

    Sites where users exchange bitcoins for cash or store them in "wallets" are also targets for theft. Inputs.io, an Australian wallet service, was hacked twice in October 2013 and lost more than $1 million in bitcoins.[375] In late February 2014 Mt. Gox, one of the largest virtual currency exchanges, filed for bankruptcy in Tokyo amid reports that bitcoins worth $350 million had been stolen.[131] Flexcoin, a bitcoin storage specialist based in Alberta, Canada, shut down on March 2014 after saying it discovered a theft of about $650,000 in bitcoins.[376] Poloniex, a digital currency exchange, reported on March 2014 that it lost bitcoins valued at around $50,000.[377] In January 2015 UK-based bitstamp, the third busiest bitcoin exchange globally, was hacked and $5 million in bitcoins were stolen.[378] February 2015 saw a Chinese exchange named BTER lose bitcoins worth nearly $2 million to hackers.[379] 

    A major bitcoin exchange, Bitfinex, was hacked and nearly 120,000 bitcoins (around $60m) was stolen in 2016. Bitfinex was forced to suspend its trading. The theft is the second largest bitcoin heist ever, dwarfed only by Mt. Gox theft in 2014. According to Forbes, "All of Bitfinex's customers,... will stand to lose money. The company has announced a haircut of 36.067% across the board."[140] 

    Sunt sigur ca macar unii dintre cititori stiu engleza. Pentru cine nu stie, cu atat mai mult nu ar trebui sa se arunce la Bitcoin, mai ales daca singurele surse romanesti de informare despre el sunt articole de nivelul astuia.  

    1. Fac pariu ca acum ai alta parere.Din luna mai pana acum ,cine a avut sau are ceva bitcoini s-a imbogatit considerabil iar intre timp primeste si amazonul bitcoini.Este doar o chestiune de timp pana se accepta acest mod de tranzactionare.App ebay primeste bitcoini iar Japonia si Rusia au recunoscut-o ca moneda legala.Asa ca........

      Felicitari domnului Mihnea pentru realizarea acestui articol!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb