O iarnă de coşmar pentru Europa şi România?

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 octombrie 2018


CĂLIN RECHEA

Dinamica preţurilor de pe pieţele energiei din Europa arată că "această iarnă poate fi cea mai interesantă din ultimii ani", după cum a declarat recent un analist al pieţei gazelor naturale de la Bloomberg New Energy Finance.

Pentru a nu se lăsa mai prejos în faţa acestei utilizări cinice a noţiunii de "interesant", jurnaliştii de la Bloomberg, care au scris articolul "Iarna vine devreme pe piaţa gazelor din Europa", îşi încep "expunerea" la fel de "interesant", mai ales că este vorba despre un avertisment teribil pentru cetăţenii Europei.

"Consumatorii din Europa poate nu ştiu încă, dar vor fi loviţi puternic de trecerea către energia mai curată", scriu Anna Shiryaevskaya şi Mathew Carr, în condiţiile în care preţurile en-gros ale gazelor naturale s-au apropiat de maximul ultimilor 10 ani înainte de primul val de frig.

Preţurile gazelor naturale au înregistrat deja avansuri semnificative, pe fondul cererii mari din China, a reglementărilor privind emisiunile centralelor electrice pe cărbune, dar şi a cererii suplimentare din Europa pentru completarea rezervelor de gaze, care au scăzut puternic în urma perioadei deosebit de reci de la începutul acestui an.

Conform datelor de la Gas Infrastructure Europe (GIE), gradul de umplere al depozitelor din UE s-a aflat, în ultima zi din septembrie 2018, la 82,9%, sub nivelul normal pentru aceas-tă perioadă (vezi graficul 1).

Tot datele de la GIE arată că evoluţia sezonieră a stocurilor din România are loc pe fondul unei tendinţe descres-cătoare, în timp ce valoarea medie a gradului de umplere a depozitelor din luna septembrie a înregistrat un declin accentuat în ultimii ani (vezi graficul 2).

În septembrie 2018, gradul mediu de umplere a depozitelor de gaze de la noi a fost de 63%, în condiţiile în care media ultimilor 7 ani este de 72,6%. La nivelul UE, gradul mediu de umplere din septembrie 2018 a fost de 78,9%, comparativ cu o medie multianuală a perioadei de 83,5%.

Datele de la Bloomberg arată că preţurile gazelor din Olanda au crescut cu 60% din martie 2018, în timp ce preţul combustibilului pentru iarnă s-a dublat în Marea Britanie în ultimii doi ani, pe fondul unei creşteri a preţului gazelor cu 50% faţă de anul trecut.

În Germania, preţul en-gros al electricităţii cu livrare în 2019 a atins un nou record, pe fondul creşterii preţului cărbunelui până aproape de 100 de dolari pe tonă, în condiţiile în care au fost repuse în funcţiune chiar şi centralele vechi.

John Twomey, analistul de la Bloomberg New Energy Finance pentru care "această iarnă poate fi cea mai interesantă din ultimii ani", a mai declarat că "în condiţiile unei o perioade reci susţinute, preţurile din Europa trebuie să crească suficient de mult pentru a atrage furnizorii de gaz lichefiat".

Factorul geopolitic joacă aici un rol deosebit. Statele Unite exercită presiuni asupra Europei pentru înlocuirea surselor din Rusia, însă preţurile mult mai ridicate ale gazului natural lichefiat (LNG) reprezintă un obstacol semnificativ.

Acesta este şi motivul pentru care Germania şi-a exprimat, din nou, hotărârea de a finaliza magistrala Nord Stream 2, în ciuda ameninţărilor venite de la Casa Albă, mai ales că trecerea la sancţiuni pentru giganţi ai pieţelor internaţionale poate conduce la blocaje severe pe pieţele financiare.

Un alt aspect important din punct de vedere al preţurilor gazelor LNG îl constituie evoluţia războiului comercial dintre China şi SUA, care ar putea determina furnizorii să-şi trimită vapoarele către Europa.

În august 2018, cotidianul The Telegraph scria, pe fondul creşterii accelerate a preţurilor gazelor din Marea Britanie, că oferta de LNG din Europa este redusă deoarece "vânzătorii îşi trimit vapoarele către Asia, unde preţul este cu până la 25% mai mare decât în Europa".

O analiză recentă de la S&P Global Platts arată că pieţele europene ale energiei intră în iarnă pe fondul unor presiuni mari ale preţurilor, în condiţiile în care există un deficit major în furnizarea electricităţii de către sectorul nuclear din Belgia şi de către hidrocentralele din Ţările Nordice.

Şi economiştii de la S&P Global Platts amintesc de presiunile suplimentare determinate de nivelul scăzut al gazelor naturale din depozite.

Salvarea va veni, probabil, tot din Rusia, care va furniza cantităţi mari de gaze Europei şi în lunile următoare, conform opiniei analiştilor companiei americane S&P Global Platts.

Cu toate acestea, vremea va avea ultimul cuvânt în ceea ce priveşte livrările şi preţurile de pe piaţa europeană a energiei. Analiştii americani arată că prognozele indică un început blând de iarnă, însă nu uită că gerul adus de "Bestia din Est" în primele luni ale acestui an este încă proaspăt în memorie.

În condiţiile în care ne apropiem de minimul acestui ciclu solar, steaua care susţine viaţa pe Pământ ar putea să aibă o "opinie" diferită.

Conform datelor de la NASA, referitoare la evoluţia ciclului solar în func-ţie de numărul petelor solare observate, perioada de declin a fost mult mai rapidă, iar amplitudinea mult mai redusă decât în ciclul anterior (vezi graficul 3).

În aceste condiţii, experţii de la NASA consideră că s-ar putea să fim foarte aproape de începutul unei perioa-de climatice marcate de o răcire accentuată a vremii în anii următori.

Ţara noastră este slab pregătită pentru o astfel de evoluţie, în ciuda experienţelor din anii trecuţi. Recent, publicaţia Capital a scris că, "pentru prima oară în istoria recentă, România a fost nevoită să apeleze la depozitele de gaze" şi a importat gaze, inclusiv din Ungaria şi Bulgaria.

Pe fondul situaţiei din Europa, cele trei creşteri ale preţurilor gazelor din acest an, care au majorat deja factura clienţilor retail cu circa 15%, se vor "înmulţi" probabil în perioada următoare.

În aceste condiţii, ale unor politici economice şi de exploatare a resurselor naturale iresponsabile, românilor nu le mai rămâne decât să se roage pentru încălzirea globală, alături de fraţii lor din UE, "beneficiari" ai unor politici energetice la fel de "înţelepte".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. 3 stiri interesante :

    1. pe CNBC , Jerome Powell a spus ieri ca Fed este inca departe (a long way...) de rata neutra. Deja pe Wall Street se discuta ca ar putea sa urmeze o crestere de dobanda in octombrie ( desigur, cu o probabilitate mica) iar cea din decembrie este aproape sigura. 10y T-notes yields au sarit la 3,21% fata de 3,11% ieri. Euro s-a depreciat la 1,1464 fata de usd. Dupa ce ieri Dow30 a atins noi maxime de peste 26.940 azi Dow30 futures indica deja o scadere la 26.749 puncte. 

    2. bancile grecesti s-au prabusit ieri la Atena , Piraeus Bank chiar si cu 27% , Eurobank -17% etc. Media creditelor neperformate a bancilor grecesti este de 48% (88 mld eur in T2.2018 - vezi Hotnews azi) 

    3. Bloomberg se intreba acum 2 zile cine a cumparat bonduri de 1,8 mld usd emise de cele 3 mari banci turcesti cu capital de stat ,bonduri emise chiar inainte sa-si inchida bilanturile pe T3 2018.  

    Văd ca NASA vorbește de răcire multianuala . Alții de încălzire globală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb